Blue Plumbago Care: groeiende Plumbago-planten

Blue Plumbago Care: groeiende Plumbago-planten

Heb je gehoord van de plumbago-plant -Ceratostigma plumbaginoides?

Het is een winterharde, uitstekende keuze voor een landschapsontwerp dat een bodembedekkende plant nodig heeft. De plant houdt van warmte, kan lange, vochtige zomers overleven en is droogtetolerant.

Het blauw plumbago auriculata afkomstig uit Zuid-Afrika is ook bekend als plumbago capensis, het blauwe schietlood, Kaapse schietlood of Kaapse leadwort.

De naam "Plumbago" (spreek uit - Plum-Bay'go) is afgeleid van het Latijn lood, wat lood betekent. Aangenomen wordt dat het ooit een medicinale plant was die werd gebruikt als remedie tegen loodvergiftiging.

Wat is het blauwe schietlood?

Het plumbago is beschreven als een snelgroeiende, semi-houtachtige meerjarige struik die bijna het hele jaar door floxachtige blauwe bloemen produceert. Er zijn veel toepassingen in het landschap voor de plumbagoplant.

Tijdens de bloeifase, vijf phlox-achtige bloembladen (Phlox Drummondii) ontwikkelen zich tot 6 inch sterbloem bloeitrossen die de hele plant bedekken.

De meest voorkomende variëteit in tuincentra is, plumbago auriculata met prachtige bloemen, lichtblauw van kleur.

De verschillende variëteiten en cultivars zoals de “Plumbago Imperial Blue” cape-bloemen zijn iets anders met een donkerdere tint blauw.

Bij het planten vormt de struik / struik losjes vertakte heuvels die tot 36 ″ inch lang en breed worden. Hoewel de dunne takken van Plumbago een gewelfde gewoonte hebben, heeft de plant langwerpig blad van ongeveer vijf centimeter lang.

De struik met prachtige blauwe bloemen trekt niet alleen de aandacht, maar zijn geur trekt ook vlinders aan. Als u een vlinderliefhebber bent, zult u dol zijn op het plumbago om uw buitenleven levendig en mooi te maken.

Plumbago bodembedekker of bedden planten

In gebieden waar geen strenge vriestemperaturen of vorst heerst, blijft de plant het hele jaar door groenblijvend.

Het meerjarige plumbago-blauw gedijt in het zuiden in USDA-planthardheidzones 8-11, waar het op grote schaal wordt gebruikt als een buitenlandschapsplant, geplant in halfschaduw maar in de volle zon.

In het noorden voelt deze houtige tropische halfklimmer zich prima thuis in de koele kas of zonnig raam in de winter, en in allerlei containertuinen in de zomer.

Deze groenblijvende struik groeit goed als:

 • Samengevoegd als een plumbago bodembedekkende struik voor kleurenbedden
 • Geplant in borders of als haag
 • Gebruikt bij het planten van foundation
 • Geplant in grote potten of kuipen (zoals de blauwe lelie van de Nijl - Agapanthus), gebruikt op terrassen en dekken met de blauwe bloemen die over de rand van de container lopen.

De productie van overvloedige trossen aantrekkelijke, koele lichtblauwe bloemen, maakt het een uitstekende keuze voor gebruik op een veranda of terras gedurende de lente, nazomer en herfstmaanden.

Plumbago zorg

Bij gebruik als bodembedekker of in bedden kunt u het beste in het vroege najaar of het vroege voorjaar planten. Kies een geschikte kweeklocatie met minimaal veel halfzon.

Plant in een goed doorlatende grond, vol met organisch materiaal met een 1/3 van elk - leem, veenmos, zand - consistentie.

Na het planten grondig water geven en de grond bijna droog laten worden voordat u weer water geeft.

Culturele vereisten zijn onder meer:

 • Matig koele temperaturen in de winter (50-65 graden)
 • Bovengemiddelde luchtvochtigheid
 • Elk goed maar niet overdreven rijk, goed doorlatend grondmengsel
 • Alles behalve de heetste zomerzon voor volledige bloei
 • Slechts matig vocht

Bemest de plumbagoboom regelmatig voor een sterk wortelgestel en volle bloemhoofdjes.

Voortplanting door stekken van bijna rijp hout in de lente of herfst, door worteldeling van oude planten en door zaden.

Snijd in de herfst het plumbago ernstig terug, kleed het af met verse aarde of verpot, naar behoefte.

Bewaar potplanten redelijk koel en droog totdat de dagen in de vroegste lente beginnen te verlengen. Verhoog vervolgens de temperatuur en forceer lentebloemen in de volle zon.

Of u de plant nu in een tuinbed of in een bak plant, het aanbrengen van de mulch helpt de groei van onkruid te verminderen en verbetert het vasthouden van vocht.

Een gids voor het bewateren van Plumbago

Geef bij het water geven van Plumbago-bloemen goed water totdat alle aarde rond de plant (en) vochtig is. De plant heeft niet veel water nodig. Laat het gebied drogen voor de volgende gietbeurt.

Plumbagos zijn droogtetolerante planten, ze hebben tijdens de warmere zomermaanden niet meer dan twee keer per week water nodig. Wanneer het weer afkoelt en de herfst begint, vermindert u de watergift tot één keer per week.

Hoe vaak moet u Plumbago-planten bemesten?

Bemest plumbago regelmatig, wanneer planten een sterk wortelgestel en volle bloemhoofdjes hebben! Breng minimaal één keer per maand een uitgebalanceerde meststof aan voor het beste resultaat. Volg de aanwijzingen op het etiket op de zak.

Onthoud dat wanneer de planten bloemen beginnen te ontwikkelen, ze veel energie verbruiken. Voorzie planten van alle noodzakelijke voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Pest en ziekte op Plumbago

Een van de grootste voordelen van het planten van het plumbago in het landschap gaat verder dan het vele gebruik ervan. Eenmaal gevestigde planten ervaren echt geen noemenswaardige ziekten of plagen.

Voortplanting van The Blue Plumbago

Deze kruidachtige planten groeien gemakkelijk uit stekken van 10 cm, die in de zomer uit halfrijp "hout" zijn gehaald.

Doop het stekje in een bewortelingspoeder om de wortelontwikkeling te stimuleren en het hormoon werkt ook als een schimmelwerend middel dat rot van de stekken tegengaat.

Plaats stekken is een goed doorlatende potgrond, in de schaduw en licht water geven. Houd de grond vochtig maar niet nat. Bij stekken duurt het 3 tot 4 weken om de wortels te ontwikkelen.

Zodra de wortels zich ontwikkelen, worden ze getransplanteerd in grotere potten, met een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal, en voer ze met een universele meststof.

Kun je een schietlood op een latwerk laten groeien?

Door een plumbago op een latwerk te laten groeien, ontstaat een kleurrijke conversatieplant voor een terras of terras. Ze kunnen op veel manieren groeien, maar lange scheuten van het schietlood zien er geweldig uit op een latwerk of een ander soort steun.

Binnen of in de kas is het vooral belangrijk om de wijnstok te binden, te trainen en te snoeien om hem in vorm en geschikte maat te houden. Zet planten buiten voor de zomer, voor voortdurende bloei.

Wanneer en hoe Plumbago te snoeien

De plumbagostruik kan een schrale, schrale plant worden die zichzelf in tropische tuinen ophoopt in een schietloodhaagachtige heuvel, tenzij ze worden gesnoeid en getraind om vorm te geven.

Binnen en in de kas moeten ze tot een redelijke maat worden ingekort.

Omdat bloemen worden geproduceerd op het puntje van nieuwe groei, wordt het snoeien vóór de lente gedaan voor weergave in de zomer, in de vroege herfst voor winterbloei.

Maak uw keuze in tropische tuinen - train en snoei elk voorjaar, of laat de stengels op hun eigen manier ronddwalen.

Plumbago is zeer geschikt om te gebruiken als bloeiende bodembedekker omdat hij met zijn mooie blauwe stervormige bloemen de lucht prachtig laat douchen en daarmee een favoriet van de vlinder is.

De snelle en bossige groeiwijze maakt het een perfecte "uitsluitingszone" of struikgewasplant om vogels aan te trekken.

De Plumbago Plant is gewoon een topper in het landschap en op het terras.

Soorten van The Plumbago Plant

Plumbago auriculata - Plumbago capensis - Bekendste soort, met vijf centimeter frisgroen blad en diep hemelsblauwe bloemen; verfrissend in combinatie met de witbloeiende variant alba.

 • Plumbago indica coccinea - Grotere bladeren en bloemen van diep koraal of karmijn.
 • Keizerblauw Plumbago - grote clusters van diep hemelsblauwe bloemen.

Monrovia-kwekerij biedt dwerg-plumbago-variëteiten met elektrisch blauwe bloemen en donkergroene bladeren.

Familie: Plumbaginaceae
Gemeenschappelijke naam: Leadwort schietlood

Aanbevolen literatuur

 • Deze vaste planten maken opvallende bodembedekkers
 • Welke bloemen komen elk jaar terug?

Bekijk de video: Growing Plumbago in Clay Pot