Hoe zorg je voor de Aralia-plant: Polyscias laten groeien

Hoe zorg je voor de Aralia-plant: Polyscias laten groeien

"Aralia-planten" zijn leden van de Araliaceae-familie samen met de Schefflera-plant (paraplu-boom), Fatsia, Hedera (ook bekend als Engelse klimop) en anderen. Sommige zijn houtachtige planten, sommige zijn kruiden, sommige zijn wijnstokken en sommige zijn bomen.

Inbegrepen in deze familie is het geslacht, Polyscias uitgesproken (pol-is'-si-as) die we gewoonlijk 'Aralia' noemen. Dit geslacht omvat ongeveer 116 Aralia plantensoorten van struiken en bomen afkomstig uit tropisch Azië en Polynesië.

Veel van deze Aralia-planten zijn erg nuttig als landschapsplanten in tropische delen van de wereld en sommige polyscias zijn geweldige kamerplanten en kantoorplanten, zoals polyscias scutellaria, in minder gunstige klimaten.

In dit artikel zullen we enkele van de populaire Aralia-plantensoorten bekijken. De Fern Aralia (Polyscias filicifolia) en de Feather Aralia (Polyscias guilfoylei). Lees verder voor meer informatie.

Hoe worden Aralia-planten gebruikt?

Als jonge plant beginnen de populaire Polyscias-cultivars met een vlezige, kruidachtige groei. Naarmate ze volwassen worden, ontwikkelen ze houtachtige stengels en groeien ze uit tot kleine struiken.

In USDA-winterzones 11-12 groeien deze planten buiten als enkele exemplaren of worden ze in rijen geplant voor gebruik als heggen.

Aralia-planten komen en gaan ook in populariteit, maar ze zijn altijd prachtige grote kantoorplanten en zijn geschikt als kamerplant als hun grootte wordt gecontroleerd door regelmatig te snoeien.

Hun stengels zijn gemakkelijk te buigen, te vormen en te trainen om karakterspecimens te creëren of interessant ogende planten te maken wanneer ze worden gekweekt als Ming Aralia-bonsaiplanten.

Aralias (polyscias) zien er misschien anders uit, maar hebben allemaal dezelfde basiszorg nodig.

Zorgen voor de Aralia-fabriek

Bodem: De tropische Aralia-plant groeit het beste in goed doorlatende, leemachtige, rijke, zure potgrond. Een standaard potmix met wat extra toegevoegd perliet werkt goed voor in containers gekweekte planten.

Licht: In een binnenomgeving houden aralia's van zeer heldere, indirecte verlichting. Kijk bij het kiezen van een binnenlocatie naar een noordvenster.

Aralia-planten genieten van ochtendzon. Vermijd de volle zon voor kamerplanten. Als ze tijdens de warmere maanden buiten worden gehouden, doen de meeste Polyscias het goed in halfschaduw tot volle zon.

Water: Houd de aarde goed in de gaten wanneer je je Aralia plant binnen water geeft. Als het bijna droog is, zorg dan voor een grondige, diepe bewatering.

Laat de plant niet in water staan ​​en laat de aarde niet helemaal uitdrogen.

Vochtigheid en temperatuur: Tropische Aralia-planten hebben een hoge luchtvochtigheid, dus het is een goed idee om uw container op een kiezelbak te zetten om de omgevingsvochtigheid hoog te houden.

Sommigen bevelen dagelijkse verneveling aan als een goede gewoonte, maar ik heb de noodzaak niet gevonden. Houd de kamertemperatuur boven 60 ° graden Fahrenheit.

Snoeien en verzorgen: De plant bereikt een maximale hoogte van ongeveer tweeënhalve meter lang en heeft een spreiding van twee of drie voet.

Tenzij je onbeperkte ruimte hebt, is het een goed idee om de grootte van kamerplanten onder controle te houden door regelmatig de takken te snoeien.

Deze praktijk moedigt de Aralia-plant ook aan om op een meer bossige, dichte manier te groeien. Gebruik de stekken om meer planten te vermeerderen.

Bloemen: De bloemen groeien in bloeiwijzen van ongeveer vijftien centimeter lang. In het wild, in de tropen, ontwikkelen bloemen zich tot steenvruchten. Bloei is echter zeer onwaarschijnlijk wanneer de plant wordt verzorgd als kamerplant of in een minder dan tropische buitenomgeving. [bron]

Acclimatisatie: Aralia's maken prachtige kamerplanten als ze eenmaal zijn gewend aan hun nieuwe omgeving. Net als de Ficus benjamina, verwacht je dat je polyscias een grote massa bladeren laat vallen wanneer je binnenshuis beweegt.

Wees geduldig, begin NIET zwaar water te geven en te bemesten. Geef de plant de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving, lichtomstandigheden en luchtvochtigheid.

Andere onderwerpen die u misschien leuk vindt:

 • Aralia Fabian en andere Aralia's binnenshuis
 • Plantacclimatisering: hoe kamerplanten te acclimatiseren

Wat zijn de meest populaire plantensoorten van Aralia?

Met zoveel Polyscias (Aralias) vormen, maten en bladsoorten waaruit kies je? Hieronder staan ​​enkele van de meest populaire Polyscias (Aralias) op de markt:

Polyscias crispa ‘Chicken Gizzard’ (Chicken Gizzard Aralia)

Polyscias crispaheeft verschillende cultivars en een daarvan is de bladaralia van selderij ook meer bekend in de handel als de kippenmaag Polyscias. Het groeit rechtopstaand en vertakt vrijelijk.

* Polyscias crispa ‘Palapala’ (Palapala Aralia)

De University of Florida beschrijft deze Aralia-plant als:

“Palapala aralia is vergelijkbaar in vertakking en bladkenmerken, behalve dat de blaadjes een aantrekkelijk patroon hebben met donkergroen, goudgeel en ivoor. Verspreiders moeten weten dat 'Palapala' gepatenteerd is (plant patent nummer 3775). '

De gepatenteerde plant # 3775, zoals beschreven in het daadwerkelijke patentdocument, is echter van een sport van Polyscias (Aralia) balfouriana minifolia bij Hoaks Nursery in Miami, Florida.

‘Palapala’ zoals beschreven in het octrooidocument:

Gepatenteerd 26 augustus 1975 3775 ARALIA-PLANT Joseph W. Hoak, 17040 SW. 90th Ave., Miami, Fla.33157, ingediend op 8 april 1974, Ser. Nr. 459.110 Int. Cl. A01h 5/00 US. Plt.-88 1 Claim Deze uitvinding heeft betrekking op een nieuwe en aparte variëteit van Aralia-plant en is het resultaat van een sport in de productie van Polyscias (Aralia) balfouriana minifolia in Hoaks Nursery in Miami, Florida. De oorsprong van het beschrijvende woord minifolia in de erkende variëteit Polyscias balfouriana is de aanvrager niet bekend, behalve dat het algemeen wordt gebruikt door kwekers in het gebied van Zuid-Florida om een ​​Aralia-plant te beschrijven met kleinere bladeren dan die van de balfouriana-variëteit. Ik heb mijn nieuwe variëteit Aralia Palapala genoemd. Deze nieuwe variëteit is ongeslachtelijk gereproduceerd en vermeerderd door middel van stekken gedurende een periode van meer dan vijf jaar sinds de eerste mutatie werd ontdekt, zonder omkering van de oorspronkelijke variëteit, Polyscias balfouriana minifolia. Deze sport is ontstaan ​​als een variant van een groene Polyscias balfouriana minifolia die groeide in een schaduwhuis aan de zuidkant van de Hoaks-kas en kwekerij in Miami, Fla. Bij transplantatie naar buiten aan de achterkant van de kas werd deze ingekort. Een jaar later kwam een ​​tak terug als sport. Na ongeveer 5 jaar deze sport te hebben gepropageerd, werden de stekken in een achterlattenhuis in stekbakken geplaatst. Wanneer ze een potmaat hadden, werden deze overgeplant in inch-potten en verplaatst naar Hoaks Silver Palm Nursery, Goulds, Florida, waar ze zich op dit moment bevinden. [bron]

Polyscias fruticosa (Aralia Ming Care)

Ming Aralia is de meest populaire van de Aralia-planten die binnenshuis worden gekweekt van 6 tot 8 voet. Een rechtopstaande groeier, fijn getextureerd, ongebruikelijk, verwrongen karakter met een kanten ogend exemplaar.

De blootliggende takken kunnen worden getraind om extra schoonheid te creëren en toe te voegen aan de mingboomplant.

Ming-planten doen het het beste binnenshuis met helder indirect licht, maar verdragen halfschaduw of gemiddeld licht. Laat de grond tussen de gietbeurten drogen. Aralia fruticosa is gevoelig voor koude temperaturen.

Verwacht dat planten bladeren laten vallen als de temperatuur binnen het bereik van 40 ° -55 ° Fahrenheit valt.

Polyscias fruticosa ‘Elegans’ (Peterselie Aralia)

De bladeren van deze dwergcultivar lijken op de bladeren van fijn verdeelde peterselie. Deze Polyscias produceert kleine bladeren, compact met zijscheuten, waardoor "Aralia Parsley" een goede keuze is voor het kweken in kleine 4 "-8" potten.

Polyscias balfouriana

Een bossige middelgrote struik, struik, boom wordt vaak gekweekt als een haag in Zuid-Florida. Bladeren vaak wit en geschulpt.

Verschillende andere cultivars van Aralia balfouriana omvatten de bonte Aralia ‘Marginata’ met roomwitte bladranden. Een andere is de grootbladige variëteit ‘Pennockii’.

Wat is Polyscias filicifolia (Fernleaf Aralia)?

Varenblad Aralia plant (Polyscias filicifolia) is een vrij vertakkende, breedbladige wintergroen. Met een veel verdeeld blad, filicifolia is een van de beste soorten om te gebruiken bij het simuleren van dwergbomen.

Fernleaf groeit sneller, heeft lichte, sierlijke bladeren, met een diepgroene kleur waardoor hij erg mooi is als een kleine, jonge plant.

Naarmate de plant ouder wordt, kan het varenblad worden getraind tot een aantrekkelijke kamerboom. Als je in een gebied woont dat (nooit) vorst ervaart, kun je Fernleaf Aralia buiten planten als haag of als accentplant. [bron]

De vorm van de bladeren van Aralia filicifolia kan per plant variëren, wat voor een aantal interessante looks zorgt. Op jonge planten zien de lancetvormige bladeren met zeer gekartelde randen er erg "varenachtig" uit.

Naarmate de plant volwassen wordt, worden de bladeren breder en worden ze meer ovaal van vorm.

Polyscias filicifolia groeit wild:

 • Zuid-Maleisië
 • Solomon eilanden
 • Nieuw-Caledonië
 • Nieuw-Guinea
 • Vanuatu
 • Fiji

In de Verenigde Staten is de fernleaf-aralia winterhard in USDA-winterzones 11 en 12.

Wat is Polyscias guilfoylei (Feather Aralia)?

Net als de Fernleaf Aralia, Feather Aralia (Polyscias guilfoylei) groeit als een kleine boom of struik en is een interessante kamerplant voor op kantoor of thuis.

Qua uiterlijk zien de planten er echter heel anders uit. Deze Aralia staat erg rechtop en heeft een minder dichte groeiwijze dan de varenvariëteit. De bladeren zijn donkergroen en vrij grof. [bron]

Feather Aralia is niet bijzonder aantrekkelijk als jonge plant, omdat het nooit het delicate uiterlijk van de varen aralia-bladvariëteit ontwikkelt.

Met Polyscias guilfoylei geduld loont. Wanneer de veer Aralia rijpt, wordt het een zeer mooie plant en zeer geschikt om te worden opgeleid tot een aantrekkelijke bonsai.

Deze plant is bekend onder verschillende veel voorkomende namen, waaronder:

 • Featherleaf Aralia
 • Geranium Aralia
 • Veer Aralia
 • Black of Blackie Aralia - Een sterke rechtopstaande groeier, donkergroene, bijna ‘zwarte’ bladeren op dun vertakte stengels. De unieke bladeren hebben een gerimpelde textuur.
 • Kant Aralia

Blackie is een redelijk snelle groeier, zeker als je regelmatig gevoerd blijft. Het heeft de neiging om bladeren af ​​te werpen, waardoor er ruimte is voor meer nieuwe scheuten.

Net als bij zijn neef, houdt regelmatig snoeien de grootte van de plant onder controle. Systematisch snoeien van zijscheuten resulteert in een mooie, kleine boom. [bron]

Wat is de beste setting voor Geranium Aralia?

Zoals alle leden van de Aralia-familie, houdt Black Aralia ervan om ver weg te blijven van radiatoren en andere droge warmtebronnen.

Sommige mensen maken ruzie of dit kamerplanten met een helder licht of middelmatig licht zijn.

Helder indirect binnenlicht, een goede luchtvochtigheid en constant warme temperaturen resulteren echter in succes bij deze plant.

Als u zich zorgen maakt over de snelle groeisnelheid van deze planten, houd dan wat licht in.

Plaats de plant iets verder van het raam of geef hem van tijd tot tijd "pauzes" in een minder goed verlichte, iets koelere omgeving als een manier om de groei systematisch te belemmeren.

Zorg er wel voor dat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft om spintmijten te ontmoedigen.

Hoeveel mest en water heeft Blackie nodig?

Omdat de plant grote, basale bladeren heeft, heeft hij de neiging om behoorlijk wat water te verliezen door transpiratie.

Om deze reden is het handig om deze planten op te zetten met een zelf water gevende bak of systeem zodat de plant nooit helemaal uitdroogt.

In de zomermaanden kunt u wekelijks Geranium Aralia voeren; Het kan echter zijn dat u minder wilt voeren als u zich zorgen maakt over overmatige groei.

Welke plaagproblemen hebben Aralia-planten?

Als ze goed worden verzorgd, hebben deze planten geen ernstige problemen met ziekten of insectenplagen. Let op ongedierte zoals:

 • Mealybugs die de plantensappen zuigen
 • Nematoden
 • Witte vliegen (leer hoe u zich kunt ontdoen van witte vliegen)
 • Bladluizen (ook bekend als plantenluizen) - Tips om zich te ontdoen van plantenluizen
 • Gepantserde plantenschaal

Wees nauwgezet bij het water geven, want te veel water kan wortelrot veroorzaken en te weinig water kan mijten aantrekken.

Dit geldt voor alle Aralia's, en in feite is de zorg voor Aralia vrijwel hetzelfde voor alle soorten.

Onderhoudsinstructies voor Aralia

Hoe ga je om met plagen en ziekten van Aralia?

Spintmijten zijn de belangrijkste vijand van alle Aralia's. Als je de grond volledig laat uitdrogen en / of de luchtvochtigheid rond de planten niet hoog genoeg houdt, trekken er mijten naar binnen.

Als u spintmijten op uw Aralia's of een andere kamerplant ziet, isoleer de aangetaste plant dan onmiddellijk.

Spintmijten zijn snel in beweging en zullen snel van plant naar plant reizen als ze de kans krijgen.

Behandel aangetaste planten door krachtig te sproeien met water onder druk.

Sproei vooral de onderkant van bladeren goed in, want hier blijven mijten meestal en leggen ze hun eieren. Plan om deze behandeling meerdere keren te herhalen om "alle" mijten eraf te slaan.

Behandelen met een Neem-oliespray helpt ze eraf te houden. Vergeet niet om uw planten regelmatig te vernevelen om een ​​ongewenste omgeving voor mijten te creëren.

Hoe verspreid je aralias?

Begin het hele jaar door met stekken, maar zoals bij de meeste planten is het vroege voorjaar (mei) de beste tijd.

Als u uw plant snoeit, bewaar dan een paar scheuten - zachthout of hardhout - om als stek te gebruiken.

Zaaghout moet tussen de twee en vier bladeren hebben. Als u hardhout snijdt, moet u alle bladeren verwijderen.

Breng een goed hormoonwortelpoeder aan op de stekken, omdat Aralia-planten anders notoir langzaam rooten.

Plaats elk stekje in zijn eigen kleine pot met een goede, leemachtige, rijke, goed doorlatende potmix.

NOTITIE: Ik heb altijd succes gehad met een goed doorlatende vermeerderingsmix van gelijke delen veenmos en perliet.

Zorg ervoor dat u het stekje in een pot plaatst die groot genoeg is om de plant te huisvesten, aangezien deze uitgroeit tot een jonge plant. Vermijd het verplaatsen van planten totdat de planten wortelen en gevestigd zijn.

Zet de potten in een warme (70 ° -78 ° graden Fahrenheit) vochtige ruimte met helder, indirect zonlicht.

Houd de luchtvochtigheid hoog, maar vernevel de stekken niet, want dit veroorzaakt rot.

Zorg ervoor dat u de stekken tegen tocht beschermt. Ze afdekken met plastic is een goed idee om de luchtvochtigheid hoog te houden en tochtschade te voorkomen.

Hoe Aralia-planten te transplanteren?

Interessant is dat transplanteren niet wordt geadviseerd. Deze Aralia-planten houden er niet van om gestoord te worden.

Het is het beste om met stekken te beginnen in potten die ze geruime tijd als kleine plant kunnen bevatten.

Als / wanneer verplanten noodzakelijk wordt, verwijder de planten dan voorzichtig uit hun potten en probeer de wortels niet te verstoren en op het juiste moment van het jaar. De lente is het beste om te verplanten.

Kies bij het verplanten een ruime pot, zodat de Aralia lang in dezelfde pot kan blijven.

Kies de locatie voor de container zorgvuldig, zodat deze uw plant niet onnodig hoeft te verplaatsen, omdat ze er gewoon niet goed aan doen om te worden verplaatst.

Een kwartslag per week helpt de planten echter om een ​​gelijkmatige verlichting te krijgen.

Als u een grotere container gebruikt, voorkomt u dat de grond uitdroogt. Dit helpt de omgevingsvochtigheid hoog te houden en ontmoedigt mijten.

Waar en hoe kun je Aralias kopen?

In de Verenigde Staten wordt Aralia's sinds de jaren zestig in het zuiden van Florida gekweekt, maar halverwege de jaren zeventig werd ze meer mainstream als kinderkamerproduct.

Sinds die tijd is het aantal te koop aangeboden Aralia-cultivars gegroeid van ongeveer een half dozijn tot meer dan twee dozijn.

Velen zijn winterhard genoeg om te worden gebruikt in de semi-tropische landschappen van de Sunshine State.

Tot voor kort was het alleen mogelijk om volwassen Aralia's in grotere potten te kopen. U zult echter een grote verscheidenheid aan Aralia-planten online vinden die beschikbaar zijn in potten van 4 tot 8 inch, meestal gekweekt als bonsaiplanten.

De meest populaire en gemakkelijkst verkrijgbare hiervan lijkt de Ming Aralia (Polyscias fruticosa).

Aralias in een notendop

Hoewel Aralia's misschien langzame starters zijn, hebben ze de neiging om, zodra ze hun eerste jaar hebben doorgemaakt, sneller te gaan en behoorlijk enthousiast te groeien.

Regelmatig snoeien helpt ze onder controle te houden en kan zeer interessante bonsai-achtige resultaten opleveren.

NOTITIE: Probeer de stokken te buigen om een ​​aantal unieke looks te creëren.

Als tropische planten hebben Aralia's regelmatig verzorging nodig wat betreft water geven en voeren.

In tegenstelling tot veel populaire kamerplanten die u volledig kunt laten drogen en daarna grondig water geven.

U moet ervoor zorgen dat Aralias niet volledig droog wordt.

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden en voor de juiste hoeveelheid luchtvochtigheid te zorgen om weelderig loof en spintmijten op afstand te houden.

Misschien wilt u een luchtbevochtiger aan uw kamer toevoegen met een Aralia-boom, en u zult merken dat dit de omgevingssfeer ook voor u uitnodigender maakt.

Aralia's hebben niet alleen veel aandacht nodig voor de instellingen voor vocht en vochtigheid, maar hebben ook een beetje verzorging en snoei nodig om ze er goed uit te laten zien.

Omdat Aralia's tropische planten zijn, zou je niet moeten overwegen om ze te houden, tenzij je een constant warme, vochtige, goed verlichte omgeving kunt bieden.

Als je een lichte, zonnige, ruime kamer hebt waar de temperatuur nooit onder de 60 ° C komt, dan heb je een goede plek voor een Varenblad, Veerblad of Ming Aralia.

Aralia's zijn zeer fijne planten voor elke binnenomgeving met veel ruimte en veel helder, indirect licht.

De grote variëteiten zijn geweldige winkel-, kantoor- en kamerplanten. Naast Fern en Feather Aralias zijn er nog veel meer fascinerende soorten om te ontdekken.

Deze kleinere versies zijn bijzonder geschikt voor bonsaibehandeling.


Bekijk de video: Polyscias scutellaria Balfourii