Peperomia Albovittata Care: leer Piccolo Banda Peperomias groeien

Peperomia Albovittata Care: leer Piccolo Banda Peperomias groeien

Peperomia albovittata (pep-er-ROH-mee-uh al-boh-vy-TAY-tuh) is een in Nederland ontwikkelde cultivar. Net als zijn vele neven is deze tropische vaste plant een aantrekkelijke en populaire kamerplant.

Peperomia-planten zoals de watermeloen peperomia behoren tot de plantenfamilie Piperaceae. Over het algemeen komen ze uit de regenwouden van Zuid-Amerika.

Met hun epifytische groeiwijze lijkt Peperomia veel op vetplanten. Ze geven de voorkeur aan leemachtige grond, koele temperaturen, hoge luchtvochtigheid en gevlekt zonlicht.

De gebruikelijke namen voor Peperomia albovittata zijn onder meer:

  • Piccolo Banda
  • Ivy Leaf Peperomia

Peperomia wordt ook wel Radiator Plants genoemd, wat de algemene naam is die aan alle Peperomia-soorten wordt gegeven, waarvan Peperomia obtusifolia een van de meest populaire is.

De geslachtsnaam van de plant verwijst naar het feit dat het een lid is van de Piperaceae-familie. De soortnaam, albovittata, betekent "met witte strepen of banden".

Peperomia Albovittata Care

Grootte en groei

De langzaam groeiende Peperomia albovittata-plant bereikt een hoogte van 20-25 cm, de bloemaren niet meegerekend.

Piccolo Banda heeft zeer bleke, dikke, zilvergroene ronde middelgrote bladeren die worden gekenmerkt door zware nerven in de kleuren diepgroen of paars die in banden over de lengte van de bladeren lopen. De rode stengels van de Peperomia albovittata zijn sappig en vlezig.

Peperomia Plant Bloei & Geur

Individuele peperomia-plantbloemen zijn ongeparfumeerd klein en moeilijk te zien. Ze groeien heel dicht bij elkaar op hoge, rode punten die meestal in de lente verschijnen.

Ze zien er interessant uit, maar veel eigenaren van peperomia-planten knijpen ze gewoon af omdat het gebladerte het belangrijkste aandachtspunt is.

Licht en temperatuur

Ivy Leaf Peperomia doet het goed bij helder, indirect licht. Het kan meer direct zonlicht verdragen in de ochtenduren of tijdens de winter, maar een zeer hete zomerzon kan de bladeren van de planten verbranden.

Zet je Peperomia-plant tijdens zeer warme periodes van het jaar ver genoeg van het raam af, zodat hij nog steeds fel zonlicht krijgt zonder te worden geraakt door de directe zonnestralen.

Peperomia geeft de voorkeur aan warme temperaturen variërend van 68 ° tot 86 ° graden Fahrenheit. In de winter kan de plant temperaturen van 59 ° tot 68 ° graden Fahrenheit verdragen.

Water en voeding

Laat de aarde van uw radiatorplant bijna helemaal droog worden en geef dan diep water. Voorkom te veel water en laat uw Peperomia Piccolo banda niet in water staan.

U kunt elke commerciële kamerplantmeststof gebruiken in korrel-, korrel-, stok- of vloeibare vorm. We hebben ontdekt dat Peperomia-planten goed reageren op toepassingen met vloeibare meststoffen en Peperomia albovittata is niet anders.

Vanaf de lente tot de herfst maandelijks bijmesten. In de winter niet bemesten.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Bodem en transplantatie

Onthoud dat Peperomia een epifytische plant is, die het het beste doet met een grondloos potmedium. Het kan echter ook goed werken met een standaard potmix die geen veenmos bevat. Je kunt ook een commerciële cactussenmix gebruiken.

Enkele goede ingrediënten voor een Peperomia-oppotmix zijn:

  • Wormcompost
  • Orchidee schors
  • Coco-vezel
  • Houtskool

Als je gewone potgrond als basis gebruikt, meng deze dan half en half met lichtere ingrediënten zoals cactussenmix, kokos, perliet en / of puimsteen.

Ivy Leaf Peperomia hoeft niet vaak te worden verpot. Deze planten doen het het beste als ze licht wortelgebonden zijn, dus plan ze eens in de paar jaar te verpotten.

Snoei bij het verpotten de wortels en zet de plant terug in de originele pot met vers potmedium of ga naar de volgende maat pot.

Peperomia Piccolo Banda Care - Verzorging en onderhoud

De peperomia-plant heeft niet veel verzorging nodig. In feite zal zwaar snoeien de plant beschadigen.

Als je plant toch te lang en lomp wordt, knip hem dan terug met een heel scherp mes of een schaar. Let voor het grootste deel gewoon op dode, beschadigde bladeren of stengels die moeten worden afgeknepen of verwijderd.

De bladeren en vorm van Peperomia Albovittata lijken op de populaire Peperomia Caperata (ook bekend als rode rimpel Peperomia), waaronder Peperomia Rosso en Peperomia Frost.

Hoe Peperomia Albovittata te vermeerderen

Alle Peperomia-planten kunnen gemakkelijk worden gekweekt uit bladstekken en stengelstekken. Dit kun je het beste doen op zeer warme tijden van het jaar, wanneer de temperatuur tussen 72 ° en 86 ° graden Fahrenheit ligt.

Plant peperomia banda-stekken in schoon, vochtig potmedium. Bedek de containers met een plastic zak en plaats ze in een ruimte die helder indirect licht ontvangt. GEEN direct zonlicht!

Verwijder de zak dagelijks ongeveer een uur om schimmelgroei te voorkomen. Binnen een paar weken zouden uw stekken nieuwe groei moeten vertonen.

Peperomia Albovittata Plagen of ziekten

Deze aantrekkelijke tropische planten zijn verrassend zorgeloos. Alle problemen die ze ondervinden, zijn meestal het gevolg van te veel water. Dit kan verwelking, schurftige plekken op de bladeren, plotselinge bladval, wortelrot en zelfs de dood veroorzaken.

Plotselinge temperatuurveranderingen en overmatige bemesting kunnen ook deze problemen veroorzaken. Planten die verzwakt zijn door slechte verzorging zijn vatbaar voor wolluizen.

Wordt Peperomia als giftig of giftig beschouwd?

Peperomia Albovittata is niet giftig, maar eet het als sierplant niet op. U moet de plant echter verstandige bescherming bieden tegen nieuwsgierige kinderen en huisdieren.

Wordt Peperomia als invasief beschouwd?

Van de zachtaardige peperomia-kamerplant is niet bekend dat deze invasief is.

Aanbevolen gebruik van Peperomia Albovittata

Radiatorplanten zoals de Piccolo Banda zijn erg in de mode. Ze zijn een uitstekende keuze als geschenkplant en breken de traditionele kamerplant met donkergroene bladeren.

Dit zijn gemakkelijk te onderhouden planten, ze maken een geweldige eerste indruk en ze geven zelfs de meest beginnende tuinman een betrouwbare kans op succes.

Met hun schaduwminnende gewoontes, aantrekkelijke bladeren en kleine afmetingen, passen deze planten zich goed in een kantooromgeving, als middelpunt van een tafel, tentoongesteld op een kleine tafel of in een moestuin. Ze kunnen het ook heel goed doen in hanging baskets.


Bekijk de video: Peperomia caperata Houseplant Care 167 of 365