Spider Plant Care: groeiende Chlorophytum Comosum

Spider Plant Care: groeiende Chlorophytum Comosum

De spinplant (Chlorophytum comosum) is een favoriet, kamerplant. Het is praktisch onfeilbaar voor beginnende tuiniers.

Deze stevige kleine kamerplanten zijn gemakkelijk te verzorgen en moeilijk te doden!

Ze groeien met ijver en reproduceren baby's in zelfs de meest uitdagende omstandigheden.

In dit artikel geven we nuttige informatie over het kweken van deze eenvoudige, vrolijke kamerplanten. Lees verder voor meer informatie.

Hoeveel soorten spinplanten zijn er?

Vraag je je af, “hoe ziet een spinplant eruit?”.

Er zijn bijna 200 Chlorophytum-soorten (191 bij de laatste telling). De meest populaire is de bekende spinplant -Chlorophytum comosum. Er zijn verschillende andere cultivars van Chlorophytum comosum:

 • Chlorophytum comosum "Vittatum" - brede witte streep in het midden van het blad, populair in de jaren negentig. De "Vittatum" cultivar is de plant die de meeste mensen herkennen. Het heeft langere, gebogen bladeren van een middelgroene tint. Dit type vliegtuigplant is erg populair om in hanging baskets te kweken.
 • Chlorophytum comosum "Variegatum" - Het omgekeerde van ‘Vittatum’, ‘Variegatum’ is over het algemeen compacter met witte strepen, randen of randen en donkergroene bladeren. Na verloop van tijd verving deze opvallende soort in de meeste tuincentra de populaire ‘Vittatum’.
 • Chlorophytum comosum "Bonnie" - groeit snel in populariteit. ‘Bonnie Spider Plant’ draagt ​​het kleurenpatroon van ‘Vittatum’ maar de bladeren buigen en krullen. Sommigen noemen het de - krullende spinplant. Het is ook compacter dan andere soorten. Door het compacte formaat is ‘Bonnie een perfecte aanvulling voor kleine ruimtes zoals een badkamer.

Spinplanten zijn zelfs een van de beste planten met weinig licht voor de badkamer. Sommigen noemen ze 'toiletplanten'.

Ik denk dat ze ze leuk vinden, want "spinnen" zijn een van de weinige planten die niet veel licht nodig hebben! Ik denk dat ze ze leuk vinden, want "spinnen" zijn een van de weinige planten die niet veel licht nodig hebben!

De gewone spinplant heeft veel voorkomende namen. U kunt ze horen als:

 • Bonte Spider Plant
 • St. Bernard's Lily
 • Vliegtuig Plant
 • Spider Plant
 • Lintplant
 • Anthericum
 • Spider Ivy

Chlorophytum comosum is de formele botanische naam van de plant. De basisspinplant heeft groene bladeren van een donkere tot halfschaduw.

De groene spinplant is niet de meest populaire variëteit. In feite maakt het slechts ongeveer tien procent uit van de verkoop van dit type plant.

Spider Plant Een van de ‘Top Clean Air Plants!’ Van NASA

Onderzoekers van NASA hebben een studie uitgevoerd om te bepalen wat de beste methoden zijn om de lucht op ruimtestations schoon te houden. Volgens deze uitgebreide Clean Air-studie zijn er veel uitstekende voordelen om levende planten in elke omgeving te houden. Als resultaat van de NASA-studie werd de bescheiden groene Chlorophytum comosum beschouwd als een van de best geteste kamerplanten.

Lees meer over de Clean Air Study in ons artikel: DE FALSE WAARHEID over de "12 beste planten" om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren

Hebben spinplanten medicinale toepassingen?

Net zoals kamerplanten binnenshuis specifieke voordelen bieden voor ruimtestations, huizen en slaapkamers, is het ook bewezen dat ze de genezing in medische omgevingen bevorderen. Kansas State University voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat patiënten die in ziekenhuiskamers met planten verbleven, een lagere bloeddruk en een stabielere, langzamere hartslag hadden.

Ze hadden minder pijnstillers nodig, voelden minder stress, waren minder vermoeid en herstelden sneller.

Zijn spinplanten giftig voor katten en mensen?

Volgens de American Society For The Prevention Of Cruelty To Animals (ASPCA) is Chlorophytum Comosum niet giftig voor zowel honden als katten. In feite zijn deze enthousiaste, gemakkelijk te kweken planten eigenlijk eetbaar.

Meer over het onderwerp spinplanten giftig voor katten?

Afgezien van het gezonde effect op uw directe omgeving, de Chlorophytum comosum biedt een breed scala aan andere gezondheidsvoordelen. De Chlorophytum komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt in Afrika als meer beschouwd dan alleen een mooi gezicht. Het is ook een gezonde, groene bladgroente!

De bladeren van de Ribbon Plant zitten boordevol micronutriënten, vitamines en mineralen, zoals:

 • Krachtige anti-oxidanten
 • Beta-caroteen
 • Magnesium
 • Vitamine C
 • Calcium
 • Eiwit

Om deze redenen maakt het een aanzienlijk deel uit van de dagelijkse voeding van veel Afrikanen op het platteland. Als je de jouwe in grote hoeveelheden kweekt, kun je ze gebruiken om je dagelijkse voeding te verrijken door ze te bereiden zoals taaie groenten, zoals mosterdgroenten.

Kies jonge, zachte bladeren. Was ze grondig en kook ze ongeveer tien minuten in kokend, gezouten water. Fruit de gekookte groenten met gesneden uien, wortel en knoflook in kokosolie tot alle groenten gaar zijn. Sommige mensen vinden de groenten bitter. Serveer met een witte jus (melk- en bloemjus) om deze kwaliteit tegen te gaan.

Waarom kiezen voor Spider Plants? "

Het is gemakkelijk in te zien dat het houden van kamerplanten een geweldige manier is om uw huis, werk of schoolomgeving gezonder en aangenamer te maken. Veel mensen maken zich echter grote zorgen dat ze kamerplanten niet in leven kunnen houden. Met Chlorophytum comosum, u hoeft zich geen zorgen te maken.

Zelfs als je nog nooit een plant hebt gehouden, heb je zeer waarschijnlijk geluk met een spinplant. Alleen de meest flagrante verwaarlozing en misbruik kunnen ze doden, en als je ermee begint, ben je er zeker van dat je in een mum van tijd een hele familie kleine spinnen hebt. Het kweken van spinplanten is een plezierige, gemakkelijke, bevredigende en betaalbare manier om je huis te vullen met vrolijk groen.

In welk licht groeit Chlorophytum het beste?

Je hebt niet veel ruimte of een uitgebreide opstelling nodig voor spider klimop. Ze groeien heel graag in hanging baskets en potten en doen het prima bij indirecte verlichting.

Om deze reden zijn ze een uitstekende keuze als kamerplant. Ze zijn ook erg leuk om te bewaren in de badkamer waar de verlichting wat zwak kan zijn.

Als je een zonnig raam hebt met heldere indirecte verlichting om met planten te vullen, zal Ribbon Plants het daar ook goed doen! Ze doen het ook mooi onder tl-verlichting (zoals in een kantoor- of schoolomgeving) of met volledig spectrum kunstlicht of kweeklampen.

Lichtvereisten voor spinplanten:

Het soort verlichting dat je geeft, heeft invloed op het uiterlijk van je planten, maar alle soorten licht werken goed om deze winterharde kleine troopers gezond te houden. Over het algemeen zal meer zon een meer uitgesproken schakering produceren in gestreepte variëteiten en donkerder groen in vaste variëteiten.

Verlichting heeft ook invloed op de mate van bloei en reproductie. Planten die in helderder licht worden gehouden, hebben de neiging om meer bloemen en nakomelingen te produceren dan planten die in een schemerige omgeving worden gehouden.

Te veel fel, direct zonlicht kan schadelijk zijn en zal de bladeren verbranden. Als je je plant buiten plant of zet, houd hem dan uit de middagzon.

Chlorophytum Comosum Care zorgt voor consistente, gematigde temperaturen

Chlorophytum comosum verdraagt ​​een reeks temperaturen, maar u moet zorgen voor een constante temperatuur. Plotselinge veranderingen in warmte en koude moeten altijd worden vermeden.

Ook gelijktijdige temperatuurcontrasten moeten worden vermeden. Plaats bijvoorbeeld geen plant op een locatie waar hij afkoelt van een raam en een explosie van warmte uit een verwarmingsopening.

Over het algemeen zullen uw planten het het beste doen bij constante temperaturen variërend van 70 ° -90 ° graden Fahrenheit; ze kunnen echter lagere temperaturen verdragen.

Een plant die constant op 65 ° Fahrenheit wordt gehouden, zal goed leven, maar hij zal niet veel groeien of reproduceren. Daalt de temperatuur per ongeluk af en toe tot 35 ° graden, dan zal de plant het overleven, maar deze lage temperaturen zijn helemaal niet aan te raden. De plant zal de bevriezing niet overleven.

Af en toe extreme hitte kan worden getolereerd, maar constante temperaturen hoger dan 90 ° graden Fahrenheit worden niet aanbevolen.

Waar zijn de beste plaatsen om Chlorophytum Comosum-planten te houden?

Enkele goede locaties om uw Spider Ivy-plant in huis en op kantoor te plaatsen zijn:

 • Hang een of meerdere manden boven uw douche in uw badkamer.
 • Zet kleine plantjes in pot op de achterkant van je toilet.
 • Plaats een potplant op een hoekplank bij een klein badkamerraam.
 • Houd de klimop in een pot onder een fluorescerend, volledig spectrum of laat het licht groeien in een kamer zonder ramen.
 • Houd een vliegtuig in een pot en plant uw bureau onder fluorescerend en / of natuurlijk direct of indirect zonlicht.
 • Bewaar plantjes in kleine potten of wroeten in kopjes water op een zonnige keukenvensterbank.
 • Schaduw uw slaapkamerraam met een arrangement van hangende spinplanten.
 • Vul hanging baskets op uw veranda of terras.
 • Plant vliegtuig Chlorophytum comosum planten in grote, beschutte buitenbakken.
 • Leg bij warm weer buiten beschutte bedden.
 • Plant in een hoge cilinderbak voor een unieke uitstraling in een kleine ruimte.

Het is duidelijk dat uw Chlorophytum comosum zal bijna overal gelukkig zijn waar u het wilt plaatsen. Geen enkele plant doet het echt goed zonder licht, maar de ruige spinplant is flexibel en geschikt voor vrijwel elk niveau van kunstmatig of natuurlijk licht.

In welk bodemtype groeien vliegtuigchlorophytum-planten het beste?

Zoals bij de meeste kamerplanten binnenshuis, zullen goede beluchting en een goed doorlatende grond een goede plantengroei opleveren. Afgezien van die aanbeveling zijn er echter weinig sterke suggesties in groeimedium. Vliegtuigplanten zijn zeer tolerant ten opzichte van een grote verscheidenheid aan soorten en texturen van grond.

Een standaard potmix gemaakt voor Afrikaanse viooltjes lijkt het beste te zijn, of probeer je eigen mix te maken met potgrond, container of tuingrond gemengd met lichte ingrediënten zoals:

 • Vermiculiet
 • Pijnboomschors
 • Coco kokos
 • Perliet
 • Turf

Kalksteen en / of dolomiet zijn goede toevoegingen om de pH-waarde te verhogen. Chlorophytum comosum geef de voorkeur aan een vrij neutrale pH van 6,0-6,5. Als u een ervaren tuinier bent, wilt u misschien proberen om uw eigen spinplantaarde te mengen, maar dit is helemaal niet nodig.

Elke goede, lichte pot- of containermix doet het prima. Zoals vermeld, zal het gebruik van een grondmengsel dat is ontworpen voor Afrikaanse viooltjes de plant goed van pas komen.

Kun je spinplanten in water laten groeien?

https://plantcaretoday.com/hydroton-clay-pebbles.htmlo in beperkte mate zullen spinplanten groeien in water of met behulp van het systeem dat bekend staat als hydrocultuur. Dit is een groeimethode waarbij een inert type groeimedium (bijv. Kleikorrels of LECA - lichtgewicht geëxpandeerde kleikorrels) wordt gebruikt in plaats van aarde.

Gebruik deze methode om babyplantjes (plantjes) te rooten en de planten op deze manier te laten groeien. Planten kunnen echter worden overgezet naar een regulier potmedium.

Hoe spinplanten in water te rooten

Wortel kleine plantjes door ze in een klein glas of kom met gefilterd of gedestilleerd water te laten vallen. Zet ze gewoon in het water zoals je bloemen in een vaas doet. Het water moet de wortels bedekken zonder in contact te komen met de bladeren.

Zet de container op een rustige plek met indirecte verlichting. Ververs het water dagelijks om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Zodra de plantjes goede wortels hebben, breng je ze over naar een pot, hangende mand of plantenbak met het juiste groeimedium.

Je vliegtuigplanten in water laten wroeten kan een handige manier zijn om een ​​aantal plantjes in leven te houden terwijl je zorgt voor een meer permanente setting. Maar het is geen goede manier om deze planten langdurig te houden. Ze houden van een goed gedraineerd groeimedium en water voldoet niet aan die beschrijving.

Bovendien hebben de planten op de lange termijn meer voedingsstoffen nodig dan gewoon water kan leveren. Hoewel u speciaal bereide meststofmengsels voor spinplanten voor hydrocultuur tuinieren kunt kopen, zijn deze niet ideaal voor zorg voor spinplanten. Dit type plant dat voortdurend in water wordt gehouden, zal niet gedijen en zal een kort leven leiden.

Hoe een spinplant in de bodem te rooten

Voortplanting Chlorophytum comosum natuurlijk is in aarde doodeenvoudig.

Deze planten sturen van nature meerdere uitlopers (plantbaby's) van de moederplant met witte, stervormige bloemen die aan het uiteinde kleine plantjes worden.

In het wild komen deze kleine spinnenplantbaby's in contact met de grond, zinken hun wortels en gaan vanzelf weg.

Het repliceren van dit proces is eenvoudig. Knip de plantjes eenvoudig met een scherpe schaar of snoeischaar van de uiteinden van de scheuten af ​​en zet ze lichtjes in losse grond in hun eigen potten, plantenbakken of hanging baskets.

Bewaar uw kleine plantjes op een beschutte plek met een constante temperatuur en indirecte verlichting. Water als dat nodig is. Voordat je het weet, beginnen ze wortel te schieten en te groeien.

Als je meer op de natuur wilt lijken, zet dan gastpotten met aarde rond je moederplant en leid de baby's in hun eigen potten. Pin ze indien nodig op hun plaats en zet de grond eromheen stevig vast. Als ze wortels laten zinken, knip ze dan los van de ouder door de verbindingsgeleider met een scherpe schaar of schaar af te knippen. Clip dicht bij de babyplant.

Het is echt heel moeilijk om fout te gaan bij het kweken van klimop. Als uw plant gelukkig en gezond is, zult u er zeker van zijn dat deze in vrij korte tijd wordt verzwaard met plantjes.

Als je ziet dat de moederplant opzij wordt getrokken door een horde kleine plantjes, weet je dat het tijd is om die baby's te verwijderen of om te leiden naar hun eigen huis. Met een beetje geluk en een beetje vaardigheid zult u zeker verbluffend succes hebben.

Hoe vaak om spinplanten water te geven

Deze planten hebben niet veel water nodig. Uw specifieke besproeiingsschema hangt af van de temperatuur en het verlichtingsniveau dat u handhaaft.

Controleer de grond over het algemeen wekelijks door er met uw vinger in te prikken. Als de bovenste centimeter aarde droog is, geef je plant dan matig water.

Houd de grond licht vochtig tijdens de warmere maanden wanneer de plant actief groeit en zich voortplant. Geef in de koudere maanden minder water om de plant de kans te geven om te rusten en semi-slapend te worden.

Moeten spinplanten worden bemest?

Spinnen hebben niet veel kunstmest nodig. Spinplanten reageren echter goed op een toepassing van vloeibare plantenvoeding om de paar weken in de lente en zomer. Gebruik een goede, in water oplosbare kamerplantmeststof voor algemeen gebruik, zoals deze. Meng het op halve sterkte.

Een andere optie is om een ​​korrelige, uitgebalanceerde meststof met vertraagde afgifte toe te passen in de lente wanneer de planten beginnen te groeien en nog een na 3 maanden. Persoonlijk heb ik de beste resultaten gevonden met vloeibare meststoftoepassingen.

De meststof die u kiest, mag geen fluoride en heel weinig boor bevatten.

Zorg ervoor dat u de kracht of frequentie van de bemesting niet overdrijft, omdat dit bruine bladpunten op spinplanten kan veroorzaken.

Als de lente en zomer voorbij zijn, stop dan met bemesten tijdens de herfst en winter.

Spinplanten verpotten en verplanten

Net als bij vermeerdering, kan Chlorophytum gemakkelijk worden overgebracht naar grotere potten en containers of zelfs buiten overplanten naar een beschut bed in de warmere maanden.

Onthoud dat het verplanten of verpotten van klimop van spinplanten optioneel is. Dit soort planten vinden het helemaal niet erg om wortelgebonden te zijn.

Maak je geen zorgen als je de wortelstokken (knollen) uit de grond ziet steken. Gewoon uitdunnen met een scherpe schop en in nieuwe potten planten (of bij warm weer in de volle grond).

Het is echt niet nodig om uw oorspronkelijke ouderplant opnieuw te planten of te verpotten. Het kan voor onbepaalde tijd perfect gelukkig blijven in zijn originele pot. Tenzij ze worden als de spinplant waaronder wortelgebonden is!

Hoe lang leven spinplanten?

Een fijne Chlorophytum comosum kan tientallen jaren leven. Deze stevige kamerplanten voor binnen maken van spinnenplanten prachtige “testplanten” voor diegenen die meer willen weten over het verzorgen van kamerplanten.

Als je eenmaal de juiste omstandigheden hebt vastgesteld waar je spinplant van geniet, zal het je nooit meer ontbreken aan botanisch gezelschap.

Verzorging van spinplanten

Vliegtuigplanten zijn grotendeels ongevoelig voor ziekten en plagen. De belangrijkste oorzaken van problemen zijn te veel water, slechte afvoer en overmatige bemesting.

Hier zijn enkele van de symptomen waar u op moet letten, samen met enkele eenvoudige oplossingen.

Rood Spintmijten: Zoek naar saaie, grijze bladeren met webachtige substantie aan de onderkant.

Behandeling met een natuurlijke neemolie-pesticidesprays zou de truc moeten zijn om ze te elimineren.

Als u op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie zonder dat het u wat extra kost.

Ontdek de beste natuurlijke manieren om spintmijten kwijt te raken.

Honger: Doffe, slappe bladeren kunnen erop duiden dat uw plant klaar is om te worden gevoed met een uitgebalanceerde, vloeibare kamerplantmeststof.

Vergeet niet om het op halve sterkte te mengen en slechts een paar keer per maand aan te brengen.

Brown Rotten Vegetation: Als het midden van uw plant bruin en verrot is, komt dit waarschijnlijk door te veel water.

Probeer de plant uit te laten drogen en kijk of hij terugkomt.

Maar als het eenmaal gaat rotten en wortelrot is ingetreden, ben je waarschijnlijk de plant kwijt. Hopelijk heeft het wat nakomelingen voortgebracht om zijn plaats in te nemen.

Zachte, transparante bladeren: Als uw plant is blootgesteld aan zeer koude of vriestemperaturen, kunnen de bladeren worden beschadigd.

Verplaats de plant naar een warme, beschutte plek en houd deze goed in de gaten. Als de wortels niet zijn beschadigd, kan de plant zich verzamelen.

Droogteschade: Als uw plant droge, kleurloze, slungelige, zwakke bladeren heeft, is deze waarschijnlijk beschadigd door extreem hete, droge omstandigheden.

Zet de plant op een koelere, beschutte plek en geef hem meer water.

Tips voor bruin blad: Dit symptoom kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Onder hen zijn:

 • Te veel direct zonlicht
 • Fluxen in temperatuur
 • Met chemicaliën beladen water - gebruik gedestilleerd water over leidingwater
 • Overmatige tocht
 • Droogtestress
 • Spintmijten
 • Bladluizen

Ongeacht de oorzaak van het probleem van bruine bladpunten, het zal waarschijnlijk helpen om uw plant naar een beschut gebied te verplaatsen met een constante, gewenste temperatuur en indirecte verlichting.

Water met alleen gefilterd of gedestilleerd water. Als u tekenen van ongedierte ziet, behandel deze dan met een natuurlijk pesticide.

Gebleekte bladeren: Als het gebied bij de buiging of buiging van het blad vervaagd of gebleekt is, is dit waarschijnlijk het gevolg van overmatige blootstelling aan de zon.

Verplaats de plant naar een beschutte plek met indirect licht of zorg voor schaduw.

Rupsen: Het is onwaarschijnlijk dat je dit probleem binnenshuis hebt, maar als je buiten gaten in de bladeren vindt, heb je mogelijk last van een rupsplaag. Rupsen kunnen meestal met succes worden geplukt.

Als er herbesmetting optreedt, verplaats de plant dan of bescherm hem met netten.

Waar Spider Plants te kopen

Omdat Chlorophytum comosum plant zichzelf zo gemakkelijk voort, dat u misschien niet uw eerste planten hoeft te kopen. U kent waarschijnlijk iemand die baby's heeft om weg te geven. Zo niet, dan zijn kleine "spiderlets" vaak goedkoop of gratis verkrijgbaar bij de verkoop van planten in de lente, boerenmarkten, rommelmarkten en dergelijke.

Als je geen van deze middelen bij de hand hebt, kun je zeker mooie exemplaren vinden die worden aangeboden in je plaatselijke tuincentrum of in de tuinafdeling van Home Depot, Lowe's, Wal-Mart of een andere grote of kleine winkel die kamerplanten aanbiedt.

Zoek bij het kiezen van vliegtuigplanten naar gezonde, robuust uitziende "spinnen" met schone, ongenaaide, onbeschadigde bladeren en GEEN bruine lippen op de bladeren. Controleer de bladeren op tekenen van ziekte en plaag zoals hierboven beschreven. Blijf uit de buurt van planten die een ziekte of ongedierte in uw huis en tuin kunnen introduceren.

Kunnen spinplanten buiten worden geplant?

Behalve dat het een vrolijke, probleemloze kamerplanten zijn, kunnen uw spinplanten een uitstekende aanvulling zijn op uw zomertuin en / of een bodembedekker of exotisch voedselgewas het hele jaar door als u in een zeer gematigde omgeving zoals Florida woont. .

Het is gemakkelijk om een ​​stand van te beginnen Chlorophytum comosum in je tuin als je er al een of meer in potten hebt staan. Verplant uw ouderplant en / of uw plantjes in een voorbereid bed. Of zet je ouderplanten gewoon op een beschutte plek met voorbereide grond en laat de natuur zijn gang gaan.

In een ideale omgeving zullen uw planten gedijen en uitlopers uitsturen met mooie, witte, stervormige bloemen. Elk van deze zal uitgroeien tot een plantje dat wortel zal schieten in de grond rondom de gepotte ouderplant.

Als er voldoende wortel heeft geschoten, kunt u ze losknippen en de ouderplant terugbrengen naar uw huis, terras of kantoor.

Een andere interessante "look" of idee is om te planten Chlorophytum op een vormsnoei frame zoals hieronder.

Als u in een gebied woont dat het hele jaar door warm is (zones 9-11), onderhoud dan uw bed en verdun uw onvermijdelijke extra planten van tijd tot tijd. Op deze manier zijn ze een geweldige bodembedekker of borderplant. Let op: onder ideale omstandigheden kan deze plant invasief worden.

9 slimme verzorgingstips voor buitenspinplanten

# 1 - Begin met een goede locatie! Voor het beste resultaat wanneer u uw lintplanten buiten plant, kiest u een locatie met gefilterd zonlicht of halfschaduw. Vermijd overmatige, harde blootstelling aan de zon, aangezien dit zonnebrand kan veroorzaken.

# 2 - Vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Omdat Chlorophytum comosum groeit uit dikke, wateropslagende wortelstokken, zijn ze enigszins droogtetolerant, maar ze doen het niet goed bij niet-aflatende blootstelling aan de zon.

# 3 - Haal het meeste uit de natuurlijke gewoonten van de plant. Geniet buiten van deze planten in hanging baskets en plantenbakken. Hun ongebreidelde slepende, tuimelende aspecten maken ze bijzonder aantrekkelijk wanneer ze op deze manier worden gebruikt.

# 4 - Start planten binnenshuis in koude klimaten. Start plantjes binnenshuis tijdens de wintermaanden en zet ze in een bed nadat alle gevaar voor vorst voorbij is.

# 5 - Breng de juiste bodemgesteldheid tot stand en onderhoud deze. Zorg ervoor dat de grond licht, goed doorlatend en licht zuur is. Houd het gelijkmatig vochtig totdat de jonge planten volledig zijn gevestigd.

# 6 Vermijd chemicaliën. Onthoud dat de spinplant gevoelig is voor fluoride en voor chloor. Het is het beste om regenwater voor ze op te vangen. Als dit niet het geval is, laat kraanwater dan 24 uur staan, zodat chemicaliën kunnen verdrijven voordat u water geeft.

# 7 - Licht bemesten. De richtlijnen voor buitenbemesting lijken sterk op die van binnen. Gebruik om de week een uitgebalanceerde (10-10-10) vloeibare meststof. Het is beter om aan de lichte kant te vergissen dan te overdrijven. Kunstmest op halve kracht toedienen.

# 8 - Maak je eigen natuurlijke insecticide. Buiten worden deze planten vatbaarder voor ongedierte zoals spintmijten, wittevlieg, schaal en bladluizen. Deze kunnen worden behandeld met een insectendodende zeep of je kunt ze zelf maken door te combineren:

 • 2 ons afwasmiddel (Dawn is de klassieker)
 • 4 ons mondwater (Listerine of knock-off)
 • 1 gallon gefilterd of gedestilleerd water
 • Doe in een verstuiver en spuit indien nodig royaal.

# 9 - Beslis of je je planten wilt laten groeien als vaste planten of als eenjarige planten. Als u in een gebied woont met warme lente- en zomermaanden maar in de winter vriest, plant u uw spinplant als eenjarige buiten. Pak ze op en bewaar ze in de winter binnen of laat ze gewoon afsterven en begin opnieuw in de lente.

Is de spinplant de ultieme beginnersplant?

Ze zijn misschien niet de ultieme beginnersplant. Sommigen zouden pleiten voor de andere "gemakkelijk te kweken" kamerplanten zoals de Sansevieria cylindrica (slangenplant), zz-plant of gietijzeren aspidistra, maar het staat daar bovenaan.

Zelfs als je nog nooit succes hebt gehad met planten, zul je het zeker goed doen met Chlorophytum comosum. In feite is de kans groot dat u meer krijgt dan u nodig heeft!

Gelukkig zijn deze stevige kleine planten veelzijdig en kunnen ze in elk huis, kantoor of tuin weelderig groeien. Als en wanneer u wordt overspoeld, deel de rijkdom dan met uw vrienden en relaties. Denk maar aan het geld dat u bespaart op cadeaus voor alle gelegenheden!

Spinplanten zijn uitstekende kamerplanten om te leren over de verzorging van planten. Het zijn echt vergevingsgezinde planten. De meeste, als de tijd alleen maar verwaarlozing hen kan doden. Ze hebben echter wel wat aandacht nodig en zijn uitstekende plantleraren!

Verwar de goedkope spinplant niet met de "Spinbloem" (Cleome hassleriana) - gemakkelijk te kweken, goedkoop in aanschaf en prachtige planten om van te leren.

Er is ook een andere commercieel gekweekte "spinplant", de variëteit Chlorophytum amaniense, ook gekend als Chlorophytum orchidastrum. Een geselecteerde cultivar, bekend als "Fire Flash", kwam in de jaren negentig vanuit Thailand naar de bladhandel. De feloranje middennerven van de spinplant geven een opvallend uiterlijk.


Bekijk de video: How to Move Cuttings From Water to Soil. Move Houseplants From Water to Soil!