Sansevieria Hahnii: Bird's Nest Snake Plant Growing and Care

Sansevieria Hahnii: Bird's Nest Snake Plant Growing and Care

Vogelnest slangenplant- Sansevieria hahnii (san-se-VEER-ee-uh HAHN-ee-eye) is een van de meer dan 70 verschillende soorten die onder de noemer slangenplant vallen.

Hahnii is een sport of cultivar van de plant Sansevieria trifasciata Laurentii en behoort tot de familie Asparagaceae, met een aantal veel voorkomende namen:

  • Vogelnest Sansevieria
  • Gouden hahnii
  • Veel geluk Plant
  • Tong van dwergmoeder in de wet
  • Dwergslang Plant
  • Sansevieria trifasciata Hahnii

Sansevieria-planten komen oorspronkelijk uit subtropische gebieden in Europa, India en Afrika en doen het goed in hete, droge, uitdagende klimaten en met arme grond.

Een familielid van de agaveplant, en in zijn geboorteland, vinden enkele van de grotere familieleden gebruik als bron van textielvezels.

Op warme locaties (bijvoorbeeld in sommige delen van Florida, Arkansas en Arizona) groeit Sansevieria als een vaste plant en wordt ze gebruikt als bodembedekker zoals siergras.

Het wordt aanbevolen voor USDA-winterzones 9 t / m 11.

In alle andere zones het hele jaar door als kamerplant kweken. Het is een uitstekende keuze als kamerplant of kantoorplant bij weinig licht.

Het vogelnest Sansevieria ‘Hahnii’

De gietijzeren eigenschappen van de slangenplanten zijn verdienstelijk, maar niet iedereen houdt van hun lange, stijve uiterlijk.

Er zijn verschillende 'rozet'-varianten met een kleiner en sierlijker ontwerp beschikbaar.

Deze "platgedrukte" soorten die bekend staan ​​als Sansevieria-variëteiten voor vogelnestjes zijn net zo sterk als alle oudere, rechtopstaande soorten.

Degene die ze de naam heeft gegeven, ik weet het niet, het is in ieder geval een pakkende veel voorkomende naam.

De ontdekking van Sansevieria ‘Hahnii’ - Bird's Nest Snake Plant

Een nieuwe plant genaamd Sansevieria ‘Hahnii’ uit het boek The Sansevieria Trifasciata Varieties door B. Juan Chahinian

De eerste dwerg cultivar en directe ouder van de meeste andere dwergvariëteiten, deze plant werd ontdekt in New Orleans, bij Crescent Nursery Company, door W. W. Smith Jr. en gepatenteerd als een "verbeterde variëteit" van Sansevieria. Plant draagt ​​patent nr. 470 en was gedateerd op 3 juni 1941.

De dwerg groeide uit een trifasciata var. Laurentii plant. Deze dwerg ontwikkelt zich als een rozet, de bladeren groeien vanaf de punt van de stengel, verlenging van de ondergrondse stengel of wortelstok, de bladeren zijn spiraalvormig eromheen gerangschikt en hun zijkanten zijn naar boven gebogen en ze staan ​​rechtop als ze jong zijn, en nemen geleidelijk een meer schuine stand aan. houding en plat draaien en naar achteren terugdraaien naarmate ze ouder worden.

De bladeren lopen taps toe naar de onderkant en vormen een bladsteel die breder wordt bij het gewricht naar de stengel. De bladeren, gemiddeld acht tot tien, zijn breed en eivormig, eindigend in een punt van variabele lengte maar altijd kort en zacht. De breedte van het blad kan maximaal 7,5 cm (3 inch) zijn en de lengte wel 15 cm. (6 in.), Hoewel deze afmetingen kunnen worden overschreden met de verschillende klonen en culturele behandelingen.

Deze plant compenseert vrijelijk en produceert soms nieuwe groei met een rechtopstaand uiterlijk.

Bekijk de vogelnestvariëteiten van Sansevieria Trifasciata Snake Plant in de onderstaande video

Sansevieria Hahnii Care

Grootte en groei

Het vogelnest "Hahnii" -slangenplant ziet eruit als een zwaar getextureerde open roos die langzaam groeit, met een dichte rozet van donkergroene bladeren met grijsgroene dwarsbanden

Hahnii Sansevieria is een klein, gedrongen lid van de familie. Het wordt niet hoger dan 30 cm, waarbij 6 ″ -8 inch de norm is.

Geef een plant 3 tot 6 ″ inch om te verspreiden. Wanneer vogelnest sansevieria-planten overvol raken, scheid ze dan en geef ze elk hun eigen pot of bak.

De variëteit "Golden hahnii" heeft bonte bladeren met twee of drie brede gele banden en meerdere gele lengtestrepen. De 6 ″ tot 8 ″ bladeren groeien rozetachtig en worden soms aangezien voor een bromelia.

Laat nooit water in het midden van de plant staan, dit veroorzaakt rot. Sansevieria doet het erg goed als ze samen met cactussen en vetplanten wordt gehouden, omdat de behoeften sterk lijken op de behoeften van die planten.

Het kan voorkomen dat bladeren van slangenplanten omvallen of bladeren van slangenplanten krullen.

Bloei & geur

De groenblijvende Sansevieria-vogelnest-slangenplant wordt gekweekt vanwege het gebladerte. Wanneer het overvol of gestrest is, verspreidt het vaak een stengel van kleine, onopvallende maar zeer geurige groenachtig / witte, geelbruine of gele bloemen.

De meeste Sansevieria-bloemen zijn steriel en produceren oranje bessen maar geen zaden.

Lichtomstandigheden en temperatuur

Sansevieria verdraagt ​​weinig licht, doet het het beste bij fel licht tot volle schaduw. en kan bijna elke vorm van misbruik doorstaan.

Sansevieria kan zeer uitdagende omstandigheden overleven. Maar het is niet de beste situatie voor de plant.

Planten die lijden aan te weinig licht en water en die inconsistente temperaturen verdragen, worden belemmerd en zwak en missen mogelijk levendigheid in eigenschappen zoals schakering.

Om vogelnesten Sansevieria-planten te laten gedijen en hun volledige potentieel te bereiken, houdt u uw plant in helder indirect zonlicht bij comfortabele, constante kamertemperatuur.

Waterbehoefte en voeding

Geef grondig water van onderaf of aan de basis van de plant als de grond droog wordt.

Laat geen water op de bladeren staan. Pas op dat u niet te veel water geeft, dit kan tot wortelrot leiden. Always plant is een kweekpot met een afvoergat.

Gebruik bij het bemesten één keer in het voorjaar en één keer in het midden van de zomer vloeibare kamerplantenvoeding voor alle doeleinden. Maar voeren is niet vereist.

Hahnii-planten doen het goed zonder kunstmest. Omdat ze zich snel verspreiden, zult u waarschijnlijk jaarlijks voor verse grond zorgen.

Verse aarde moet veel voedingsstoffen bevatten.

Bodem en transplantatie

Hahnii Sansevieria verdraagt ​​alle soorten bodemgesteldheid. Het is niet kieskeurig over de pH-vereisten en doet het goed in grond die varieert van licht zuur tot licht alkalisch.

De plant houdt van een goed doorlatende grond van gemiddelde kwaliteit, aangevuld met grind, grof zand, perliet of ander licht, luchtig materiaal voor een goede afwatering.

Een standaard cactussen of vetplantenmix gecombineerd 50/50 met gewone potgrond is een uitstekende keuze voor potplanten.

Veel tuinders laten Sansevieria potgebonden worden en verplanten niet vaker dan eens in de twee tot vijf jaar.

Het niet verpotten doet de plant geen pijn. Voor een mooiere plant en geen moeite met bemesten, overplanten raden we aan om elk voorjaar verse aarde toe te voegen.

Verzorging en onderhoud

Na verloop van tijd worden de taaie bladeren stoffig en groezelig. Veeg de bladeren af ​​met een vochtige papieren handdoek.

Besproei uw slangenplant niet, want hij laat watervlekken achter op de bladeren.

Als bladeren verzwakken of van nature afsterven, snijd ze dan terug. Als je plant een bloemsteel weggooit, snijd deze dan af nadat de bloeitijd is afgelopen.

Hoe Bird's Nest Hahnii te verspreiden

Sansevieria is gemakkelijk te vermeerderen. In ideale omstandigheden verspreidt de plant zich door wortelstokken die op of net onder het oppervlak van de grond lopen.

Neem bladstekken en steek ze in de grond (zorg ervoor dat de bovenkant naar boven is) en ze zullen wortel schieten en groeien.

Verpot je Sansevieria, verdeel dan de kluit en plant elke divisie in een nieuwe kweekpot.

Meer over het vermeerderen van slangenplanten

Bird’s Nest ‘Hahnii’ Belangrijkste plaag- of ziekteproblemen

Vogelnest sansevieria zijn meestal probleemloos.

Planten die in slechte omstandigheden worden gehouden, zijn niet robuust en vatbaar voor veel voorkomende kamerplantongedierte zoals spintmijten, bladluizen en wolluizen.

Zoals bij de meeste planten, veroorzaakt te veel water veel meer problemen dan te veel water. Water oordeelkundig zoals hierboven beschreven om problemen met wortel- en kroonrot te voorkomen.

Wordt Hahnii als giftig of giftig beschouwd voor mensen, kinderen, huisdieren?

Houd Sansevieria veilig buiten het bereik van kinderen en huisdieren, aangezien alle delen van de plant giftig zijn.

Interessant is dat een wilde Afrikaanse soort (Sansevieria trifasciata) bekend staat als een favoriet voedsel van olifanten.

Lees voor meer ons artikel -> Is de tongplant van de schoonmoeder giftig?

Aanbevolen gebruik van Sansevieria Trifasciata Hahnii

Sansevieria Trifasciata hahnii en zijn neef de Sansevieria ehrenbergii alias samoerai dwerg zijn gemakkelijk te verzorgen en vormen een mooie, aantrekkelijke, probleemloze kamerplant.

Door hun compacte vorm en duurzaamheid is de slangenplant van het type vogelnest een uitgelezen plant voor in de badkamer, de keuken, het bureau, de “schoteltuin” of het terrarium.

Binnenshuis verdraagt ​​het een lage luchtvochtigheid en gaat het lange tijd zonder water.

Bij buitengebruik is de plant droogtetolerant en een goede keuze voor xeriscaping.

Het zal weinig last hebben van onderbewatering, maar veel last van te veel water.

Claims voor luchtreiniging door slangenplanten

Veel bronnen beweren dat NASA heeft ontdekt dat Sansevieria een van de beste kamerplanten is om benzeen, formaldehyde en dergelijke uit de binnenlucht te verwijderen. Dit is eigenlijk een misverstand.

Wat NASA feitelijk ontdekte, was dat de grond in de potten van kamerplanten, in combinatie met actieve kool en goede ventilatie, de luchtkwaliteit binnenshuis positief beïnvloedt.

Zie ons artikel over het NASA-onderzoek naar kamerplanten en de luchtkwaliteit binnenshuis.


Bekijk de video: Sansevieria Trifasciata Hahnii. Birds Nest Snakeplant Propagation By Division