Hoe te groeien en te verzorgen voor Oost-Indische kersbloemen

Hoe te groeien en te verzorgen voor Oost-Indische kersbloemen

De Nasturtium-bloem, een lange tijd favoriet gekoesterd vanwege zijn heldere kleuren (zoals siernetelplanten) en onderhoudsarme winterhardheid. Er is een groot aantal soorten Oost-Indische kers beschikbaar voor elke tuinbehoefte.

Uit Midden- en Zuid-Amerika behoren deze planten tot de Tropaeolaceae-familie, genoemd door de beroemde botanicus Carl Linnaeus.

Van bossige telers tot krachtige achterblijvende en klimmende Oost-Indische kers, u zult zeker een variëteit vinden die perfect is voor uw tuin.

De prachtige trompetvormige bloemen en ronde lelie-achtige bladeren bieden meer dan wat je ziet.

In dit artikel delen we tips over het kweken van Oost-Indische kers om u te helpen bij het planten, verzorgen en gebruiken van Oost-Indische kers. Lees verder voor meer informatie.

Het planten van de gemakkelijk te kweken Oostindische kersplant kan niet eenvoudiger

Nasturtiums zijn gemakkelijk te kweken planten in alle klimaten. Kies uw planttijd afhankelijk van uw weer. Als je het hele jaar door in een gematigd klimaat leeft, kun je ze op elk moment planten.

Plant ze anders nadat alle gevaar voor vorst voorbij is in de lente voor overvloedige en mooie bloemen en eetbare bladeren en net als de warmteminnende Lantana-plant - geniet van bloesems gedurende de lente en zomer en tot in de herfst.

Oost-Indische kersplanten doen het niet goed met verplanten, dus plant Oost-Indische kerszaden precies daar waar u ze wilt laten groeien.

Gebruik turfpotten als u van plan bent om ze in de winter binnenshuis onder kweeklampen te laten groeien en ze vervolgens in het voorjaar te verplanten. U kunt deze direct in de grond planten zonder de wortels van uw Oost-Indische kers zaailingen te beschadigen.

Oost-Indische kers kweken uit zaden binnenshuis

Begin een maand tot zes weken vóór de laatste voorjaarsvorst wanneer u Oost-Indische kers zaden binnenshuis start.

Wacht anders tot alle gevaar voor vorst voorbij is en plant uw zaden buiten in goed doorlatende, vochtige grond in een gebied met voldoende zon. Hoewel Oost-Indische kers in halfschaduw groeien, zul je niet zoveel bloemen krijgen.

Nasturtium Zaden Direct In De Grond Planten

Bereid de zaadvacht van tevoren voor wanneer u Oost-Indische kerszaden rechtstreeks in de grond plant. Dit geeft je zaad een kleine voorsprong bij het ontkiemen.

Om de zaden voor te bereiden op ontkieming, laat je ze een nacht (zoals de moonflower) weken in warm water of in een zeewieroplossing. Je kunt de romp van het zaad inkerven of een beetje schuren om het romige binnenste zaadje bloot te leggen voor een meer succesvolle ontkieming.

Zorg ervoor dat je je zaden meteen plant om ze de beste kansen op succes te geven.

Bodembewerking is eenvoudig. Gewoon tot en zorg ervoor dat u alle onkruidresten verwijdert. U hoeft de grond niet aan te passen, omdat Oost-Indische kers het goed doen in armere grond en niet zo goed bloeien in rijke grond.

Plant voor het beste resultaat in een gebied met volle tot gedeeltelijke zon en beschut tegen wind.

Onthoud dat deze planten snel groeien en zich verspreiden, dus laat voldoende ruimte tussen je zaden, zodat ze goed groeien. Plant zaad ongeveer een halve inch diep en tussen de 10 ″ en 30 inch uit elkaar.

U zou binnen een week tot tien dagen resultaten moeten zien. Als u wilt dat uw Oost-Indische kers een latwerk in uw plantgebied beklimmen, begin dan met het trainen van uw wijnstokken zodra ze goed ingeburgerd zijn.

De 50 verschillende soorten Oost-Indische kers hebben allemaal één ding gemeen. Ze houden van 3 dingen:

 • Volle tot gedeeltelijke zon
 • Nogal arme grond
 • Uitstekende afwatering

Deze zetting resulteert in royale hoeveelheden grote en prachtige bloemen.

Tips voor het kweken van Nasturtium-variëteiten

U zult veel verschillende soorten Oost-Indische kers ontdekken, allemaal goed ontvangen; echter de eenvoudige ouderwetse variëteit Tropaeolum magus lijkt het meest populair te blijven.

Ze creëren een mooie en vrolijke aanblik die uit hangende manden komt en over bloembakken golft of als laaggroeiende, bossige planten wordt geplant.

Wanneer het wordt opgenomen in uw moestuin, werkt de eenvoudige Oost-Indische kers als een valgewas voor natuurlijke biologische bladluisbestrijding, waardoor bladluizen wegtrekken van uw groenten en een beetje peperige smaak aan uw salades geven.

De beste soorten Oost-Indische kers voor uw tuin?

Enkele van de beste soorten Oost-Indische kers om aan uw tuin toe te voegen voor kleur zijn:

Zalm Baby - Deze onderscheidende variëteit voegt een prachtige kleur toe aan elke tuinomgeving.

Variegatus - Deze hangende Oost-Indische kers verblindt het oog met schitterende oranje en rode bloemen.

Perzik Melba - Voeg contrast toe aan uw tuinomgeving met Peach Melba en een overvloedig bloeiende erfstukvariëteit die romig gele bloemen produceert met oranje / rode centra.

De beste Oostindische kers voor containertuinen en kleine tuinbedden

Voor containertuinen en kleine tuinbedden zijn dwergvariëteiten een goede keuze. Waaronder:

 • Nasturtium Fiesta Blend
 • Alaska Bonte
 • Cherry Rose Jewel
 • Keizerin van India

De beste Oost-Indische kers voor grotere tuininstellingen, latwerk en pergola's

Probeer voor grotere tuininstellingen, hekjes en pergola's:

 • Gele kanarie-klimplant (Tropaeolum peregrinum)
 • Multicolor Trailing Mix
 • Rode Canarische klimplant
 • Wit maanlicht

Voor veel bloesems heeft de Jewel of Africa-serie van Oost-Indische kers (amazon) de neiging om grote aantallen bloemen te hebben, inclusief semi-dubbele bloemen. Helaas zijn de bloemen soms moeilijk te zien omdat het opvallende blad zo krachtig is.

Nieuwere vormen van bonte en dwerg-Oost-Indische kers voegen nog meer kleur en variatie toe aan uw tuin. Dit zijn ook prachtige exemplaren van containerplanten en kunnen een uitstekend contrast vormen met planten met stevig groen blad.

Een woord van waarschuwing: Als u Oost-Indische kers plant voor kleurcontrast in een containertuin, zorg er dan voor dat de andere planten die u gebruikt soortgelijke mest-, water- en grondvereisten hebben.

Niets is eenvoudiger dan de verzorging van planten uit de Oost-Indische kers!

Onderhoud van Oost-Indische kers is erg licht. Afgezien van regelmatig, wekelijks water geven, hoeft u niet te snoeien of deadhead te maken. Bodem hoeft over het algemeen niet te worden aangepast, omdat deze planten het heel goed doen in magere, lichte en goed doorlatende grond.

Bemesting heeft de neiging te resulteren in overmatig gebladerte en minder bloemen van de Oost-Indische kers.

Hoewel snoeien en deadheading niet nodig zijn om gezonde planten te behouden. Als je je planten echter het hele groeiseizoen krachtig wilt laten bloeien, kan het helpen om dode en vervaagde bloemen te verwijderen.

Bij het kweken van Oost-Indische kers zoals Tropaeolum majus als kuipplanten helpt snoeien hen om hun vorm gedurende het groeiseizoen te behouden.

Ongedierte Op Nasturtium Planten

Nasturtiums zijn onderhevig aan enkele plagen, waaronder:

 • Vlooienkevers
 • Rupsen
 • Witte vliegen
 • Bladluizen
 • Slakken eten gebladerte of bladeren laten ook volledig een slijmspoor achter.

Bladluizen hebben de neiging zich net onder de bladeren en bloemen op de stengels te verzamelen en veroorzaken soms veel schade. Details over het bestrijden van bladluizen.

Rupsen vinden Oost-Indische kers planten ook erg lekker, vooral rupsen die koolplanten aanvallen. Dit is een goede reden om Oost-Indische kers te laten groeien, nooit in de moestuin.

Deze hongerige beestjes kunnen de bladeren snel verkleinen tot skeletten. Kies ze afzonderlijk of gebruik een biologische controle die Bacillus thuringiensis bevat.

Echte meeldauw kan ook een probleem zijn voor planten die op zeer warme, droge locaties worden gekweekt. Meelachtige afzettingen verschijnen op bladeren en aan de basis van de bloemen.

Lees meer in ons artikel over de bestrijding van echte meeldauw.

Zie onze artikelen waarnaar hierboven wordt verwezen en ons artikel over volledig natuurlijke recepten voor insecticiden om hiermee om te gaan.

Het is belangrijk om te begrijpen dat Oost-Indische kers niet winterhard zijn. Zorg ervoor dat u niet te veel water geeft, maar houd de grond altijd licht vochtig door regelmatig een keer per week water te geven.

Als ze worden blootgesteld aan droogte, zullen Oost-Indische kers overleven; ze zullen echter hun levendige uiterlijk verliezen.

Nasturtiums-zaden bewaren voor volgend jaar

Oost-Indische kers zijn een uitstekend eerste project voor kleine tuinders omdat de zaden groot en gemakkelijk te hanteren zijn, het planten gemakkelijk is en de resultaten over het algemeen snel, succesvol en lonend zijn.

Zodra u Oost-Indische kerszaad koopt, hoeft u ze nooit meer te kopen!

Aan het einde van het groeiseizoen zul je zien dat Oost-Indische kersplanten een schat aan grote zaden produceren. Ze zijn gemakkelijk te bewaren. Laat ze gewoon drogen aan de wijnstok en wacht tot ze eraf vallen.

Als ze gevallen zijn, verzamel ze, droog ze nog een paar dagen en bewaar ze voorzichtig op een koele, donkere plaats. Bewaar ze in een papieren envelop in plaats van in een pot of plastic zak. Ik hou echter wel van metselaarpotten om de enveloppen in te bewaren. Zo blijven ze droog en worden ze niet beschimmeld of schimmelig tijdens de wintermaanden.

U kunt de moeite van het oogsten van het zaad achterwege laten als u niet al te perfectionistisch bent over waar uw Oost-Indische kers groeien, omdat ze zichzelf zeer succesvol zaaien. U hoeft zich geen zorgen te maken dat ze te ver weg worden, aangezien de zaden niet ver van de ouderplant vallen.

TIP: Om het verzamelen van de zaden van je Oost-Indische kers te vergemakkelijken, kun je proberen om krantenpapier rond je planten te verspreiden als je ziet dat ze zaden produceren. Als de zaadjes eraf vallen, vallen ze op de krant. Hierdoor blijven ze schoon en kunnen ze gemakkelijker worden verzameld.

Gebruik van Oostindische kers in uw keuken en in uw medicijnkast

Zowel het blad als de bloem van Oost-Indische kers zijn eetbaar. Dat maakt ze als een kruid. In feite zijn alle delen van de tuin-Oost-Indische kers (Oost-Indische kers tropaeolum majus), ook wel Indiase tuinkers genoemd, eetbaar.

De eetbare bloemen en bladeren smaken het lekkerst als ze bij koud weer worden geplukt en zoeken naar tere, jonge bladeren. Meer volwassen bladeren, gekweekt tijdens warm weer, hebben een veel pittigere smaak.

Het Oost-Indische kersblad is een mooie vervanger voor druivenbladeren. Je kunt ze vullen met een mengsel van hartige kruiden, noten, krenten en rijst voor een interessante variatie op een traditioneel Grieks gerecht. Gebruik grote bladeren als wrap voor voedsel zoals kipsalade of tonijnsalade om hors d'oeuvres of snacks te maken.

De bladeren zijn een mooie aanvulling op:

 • Rijstgerechten
 • Stoofschotels
 • Risotto's
 • Sappen
 • Soepen
 • Pesto

Gebruik Oost-Indische kersbloemen en -bladeren als garnering voor elk gerecht. Of gebruik Oost-Indische kers als eetbare versiering op taarten, ijsgerechten en andere zoetigheden.

Over het algemeen kunt u Oost-Indische kers en bloemen gebruiken zoals elke smaakvolle verse groente. Gebruik gewoon je fantasie.

7 suggesties om u op weg te helpen:

 1. Gooi een handvol Oost-Indische kersblaadjes erbij met een roerbakgerecht voor extra kleur en voeding en een heldere peperige smaak.
 2. Probeer bij het maken van gearomatiseerde azijn de bloesems, knoppen en bladeren voor een peperige smaak.
 3. Gebruik gehakte Oost-Indische kersblaadjes als vervanging voor groene uien en / of knoflook in recepten.
 4. Maak een smaakpasta voor gerechten door Oost-Indische kersblaadjes te malen met knoflook, pepers en zout.
 5. Verse bloesems zijn lekker en aantrekkelijk gevuld met zachte kazen zoals cottage cheese, ricotta en geitenkaas. Voeg een scheutje verse kruiden toe voor meer smaak.
 6. Maak gearomatiseerde boters door de bloesems fijn te hakken en wat citroenschil toe te voegen. Mix dit mengsel in verse boter voor smaaksensatie.
 7. Probeer in je volgende sandwich eens aantrekkelijke Oost-Indische kersbloemen te vervangen door mosterd!

Zorg er altijd voor dat u de bloesems plukt vlak voordat u ze gebruikt. Ze houden het niet goed.

Neem ze rechtstreeks uit de tuin, spoel ze snel af en doe ze in het gerecht dat je aan het bereiden bent. Als alternatief kunt u ze voor een korte tijd in een vaas in de koelkast bewaren.

Geniet van "Poor Man’s Capers"

Ingemaakte Oost-Indische kers knoppen en / of zaden zijn een uitstekende vervanger voor kappertjes. Om dit spaarzame alternatief te creëren, verzamel je groene zaden of volledig gesloten toppen met een beetje van de stengel erop.

Was en giet ze af en bedek ze met kokende azijn. Laat het mengsel iets afkoelen en plaats het minstens drie dagen in een afgedekte glazen pot in de koelkast voordat u het gebruikt.

Gebruik Oost-Indische kersknoppen net als de bladeren. Verzamel alleen volledig gesloten knoppen met een klein deel van de stengel er nog aan. Deze kunnen precies worden gebruikt zoals u de bladeren in de bovenstaande suggesties zou gebruiken.

Profiteer van de gezondheidsvoordelen van Nasturtium

Voorkom en behandel verkoudheid en griep door Oost-Indische kers te gebruiken om een ​​smaakvolle en zeer voedzame thee te zetten. De bladeren zijn gevuld met vitamine C en hebben ook antitumor- en antibacteriële eigenschappen.

Creëer een desinfecterende was voor kleine verwondingen door bladeren en zuiver gefilterd water in uw blender te combineren. Zeef de bladeren en gebruik de resterende vloeistof om kleine krassen en snijwonden te verwijderen.

Denk eraan om gemeen te zijn tegen Oost-Indische kers

Nasturtiums zijn zeer winterharde, aantrekkelijke en veelzijdige bloemen, en ze lijken te gedijen op onverschillige zorg. Voor de drukke en prijsbewuste tuinman zijn de zorgeloze, mooie en nuttige Oost-Indische kersbloemen een prima keuze.

Uitstekend geschikt voor landschapsarchitectuur, bloementuinieren en moestuinieren. U kunt bladeren en bloemen van Oost-Indische kers eten en ook worden gebruikt als lokplant die bladluizen weglokt van andere planten in uw tuin.

Train gemakkelijk om te kweken en zorg voor Oost-Indische kers in bossige bosjes, als bodembedekker, als aantrekkelijke klimmers of als waterval uit manden. Ze houden niet van overdreven rijke of vruchtbare grond, en ze houden er niet van om te vaak water te geven.

Om al deze redenen zijn Oost-Indische kers een onmisbare plant voor elke tuin of tuin.


Bekijk de video: How to Grow Nasturtiums from Seed