Petunia Care: hoe Petunia-bloemen te laten groeien en bloeien

Petunia Care: hoe Petunia-bloemen te laten groeien en bloeien

Als je nog geen ervaring hebt met bloementuinieren of gewoon planten wilt die relatief zorgeloos en buitengewoon mooi zijn, kun je niet fout gaan met het leren van petunia-verzorging.

Deze geurige bloemen zijn gemakkelijk te kweken uit zaad, stekken of wanneer ze worden gekocht als zaailingen. In dit artikel zullen we kijken naar de instructies voor het planten van petunia's, het kweken van petunia's en het introduceren van enkele van de meer populaire petunia-variëteiten.

We zullen ook advies geven over de verzorging en vermeerdering van petunia's. Lees verder voor meer informatie.

Top "Tools" voor Petunia Care

 • Snoeischaar voor deadheading
 • Meststof - Langzame afgifte en in water oplosbare vloeistof
 • Neem Oil for Pests - online beschikbaar via Amazon
 • Bacillus thuringiensis (Bt) voor bestrijding van rupsen

Het kweken van petunia's met hun brede scala aan vormen, maten en kleuren is al decennia lang een passie van veredelaars. Er is zelfs gemeld dat populaire verbeterde petunia-hybriden halverwege de jaren vijftig uit Frankrijk en Duitsland kwamen.

Petunia's, dubbele en enkele variëteiten - zijn in de zomer in bloei gehouden, in een ietwat grillige toestand, en zouden hun scheuten onmiddellijk moeten worden ingekort. De enkele vormen van Petunia komen nu zo goed uit zaad dat telers volledig afhankelijk zijn van zaad dat vroeg in de lente is gezaaid om hun voorraad planten de volgende zomer te laten bloeien. Gardening Illustrated - 29 augustus 1885

Hoe zorg je voor petunia's

Familie: Solanaceae (Sol-an-nay-see-ee)
Oorsprong: Zuid-Amerika
Geslacht: Petunia (Pet-tew-nee-uh)
Soorten: Hybrida (hib-rid-uh)

Toepassingen: Kruidachtige vaste plant die als eenjarige wordt gekweekt voor gebruik als perkplant, manden, containers, bloembakken, hangende en dwergvariëteiten in rotstuinen.

Hoogte: 12 inch tot 18 inch

Hardheidszones USDA: Geselecteerde variëteiten groeien uit USDA Winterhardheid zone 9 - 11

Bloemen: Enkele en dubbele bloemen met een diameter van 1 tot 8 cm. Kleuren van paars, wit, roze en zelfs zwart, met daartussen een breedtebereik.

Gebladerte: Diep tot lichtgroen blad met een harige en plakkerige textuur.

Verzorgingsvereisten voor Petunia-planten: Zaai de zaden 6 - 10 weken voor de laatste vorst. Laat planten niet potgebonden worden. Snoei planten terug om groei en vorm te behouden en vertakking te stimuleren. Verwijder gebruikte petunia-bloemen om meer bloemen te produceren en te voorkomen dat de plant uitzaait. Buiten helder licht tot volle zon. Water grondig. Planten hebben goede, goed doorlatende grond nodig, zowel binnen als buiten. Laat planten niet in water staan. Reageert goed op brijvoer.

Diversen: Voor continue bloei verwijdert u uitgebloeide bloemen en zorgt u ervoor dat de planten niet in zaad komen. Snoei planten om achterblijvende groei te voorkomen.

Geschiedenis van de Petunia - De ontdekking en naam

De Petunia heeft een nauwe relatie met tabak, tomaat en de dodelijke nachtschade.

Spaanse ontdekkingsreizigers ontdekten in de 16e eeuw een laaggroeiende, witbloemige vorm van de Tupi-Guarani-indianen genaamd "Petun", die in hun taal vertaald werd naar de "waardeloze tabaksplant".

Als "lelijk" beschouwd, stuurden de Spaanse ontdekkingsreizigers geen monsters van de "petun" terug naar Spanje. De Maya's en Inca's geloofden dat de geur van de petunia de monsters en geesten van de onderwereld kon verjagen.

In 1823 stuurde koning George III Joseph Bonaparte, (de broer van Napoleon) terug om Argentinië te verkennen. Tijdens zijn reis werden monsters verzameld en teruggestuurd naar Spanje, waar plantkundigen de relatie tussen petunia en tabak bevestigden.

In 1831 kwam een ​​verzamelaar voor de Edinburgh Botanical Gardens, de Schotse ontdekkingsreiziger John (James) Tweedie, een andere Petunia tegen, paars van kleur, tijdens het verkennen van Amerika.

“De eerste enkele petunia werd door Commerson in Argentinië gevonden, aan de oevers van de La Fata-rivier, en door hem naar Jussieu gestuurd, die het Petunia nycta-ginaflora noemde. Introductie in Frankrijk in 1823. Deze plant had een rechtopstaande groeiwijze met dikke, kleverige bladeren en langwerpige geurige witte petunia's. De tweede soort werd door Tweedie vanuit Buenos Ayres naar de Glasgow Botanical Gardens gestuurd. In 1831 had deze plant een liggende gewoonte, kleine violetpaarse bloemen en korte buis en heette Petunia vlolacea. Van deze twee soorten zijn alle soorten petunia's gekweekt. Ze zijn vrijelijk met elkaar gekruist: vandaar dat de tuinsoorten nu de algemene naam Petunia hybrida dragen. " [bron]

Petunia's kweken: meer dan 100 soorten

Deze vrolijke kleine plantjes begonnen met petunia x hybrida en werden gehybridiseerd om grote, wapperende bloesems, prachtige bloemen, dubbele bloemen met stroken en meer te produceren in een verbazingwekkende verscheidenheid aan kleuren en patronen.

Groeigewoonten variëren van compact, parmantig en rechtopstaand tot ongebreidelde reizende, trapsgewijze en hangende petunia's.

Of je nu containers wilt vullen of petunia's in hangende manden wilt kweken, je looppad wilt omzoomen of een groot stuk grond wilt bedekken, er is een petunia die bij je past.

Alle petunia-variëteiten zijn uitstekende potplanten, bloembakken en potplanten, maar dubbelbloemige variëteiten zijn bij uitstek geschikt voor dit gebruik vanwege hun overvloedige en luxueuze bloesems.

"Wave Petunia's" die in 1995 debuteerden, zijn een uitstekende keuze als bodembedekker.

Ze verspreiden zich rijkelijk en trekken 's avonds waardevolle bestuivers aan zoals bijen, vlinders en zelfs motten. Petunia's planten bij een raam of aan de rand van uw terras om 's nachts te genieten van interessante motten.

Zoek naar verspreidende en hangende petunia's voor gebruik in manden. Deze snelgroeiende petunia's laten hun manden snel overlopen en vullen uw veranda, terras of serre prachtig met kleur en geur.

4 groepen echte petunia's

Echte petunia's zijn eenjarige planten of 'zachte vaste planten'. Ze bestaan ​​uit vier categorieën, elk bestaande uit een breed scala aan kleuren.

# 1 - Grandiflora Petunia's

De Grandiflora-typen zijn exemplaren met grote, opzichtige bloemen. Deze planten beschadigen gemakkelijk door regen, dus het is een goed idee om ze te planten in manden of containers die op een beschutte plek staan.

# 2 - Multiflora-petunia's

De Multiflora-soorten zijn minder gevoelig voor regenschade. Deze planten produceren kleinere bloesems dan Grandiflora, maar produceren veel meer bloemen. Ze zijn een uitstekende keuze voor bloembedden en andere minder beschermde omgevingen.

# 3 - Milliflora-petunia's

De Milliflora-soorten zijn hele kleine petunia's. Ze produceren enorme hoeveelheden kleine (2,5 cm doorsnede) mooie bloemen. Ze kunnen relatief dicht bij elkaar worden geplant (15 cm) en vormen geweldige borderplanten en potplanten.

# 4 - Petunia's verspreiden

De verspreidende petunia's vormen een uitstekende bodembedekker. Ze worden niet erg hoog, maar ze verspreiden zich erg snel met de juiste voeding en water geven. Ze morsen heerlijk over keermuren, wandelen over heuvels of overvolle bloembakken of hangende manden. [bron]

Meest populaire petunia-keuzes

Topaanbevelingen van de Farmer's Almanac voor de beste petunia's om te planten zijn:

Rose Star is een van de verspreidende petunia's die een gestreepte uitstraling hebben dankzij roze bloemen met een wit hart.

Tapijt serie - een compacte, heuvelvormende variëteit die een uitstekende randplant of potplant is. Deze cultivar is in veel kleuren verkrijgbaar.

Suikeroom - een redelijk duurzame Grandiflora die grote, opzichtige donkerpaarse bloemen produceert die zijn versierd met donkere aderen. In tegenstelling tot veel van zijn broeders, zijn de bloesems van deze plant goed bestand tegen regen, dus ze kan in een grotere verscheidenheid aan omgevingen worden geplant.

Andere populaire aanbevelingen zijn:

 • Verras limoen draagt ​​grote, witte bloemen met gele centra. Het is een geweldige keuze voor een maantuin, omdat de bloesems heel erg op Moon Flowers lijken en erg aantrekkelijk zijn voor Hummingbird Moths.
 • Potunia Plus Rood is een uitstekende keuze als u kolibries en andere nuttige bestuivers wilt aantrekken. Deze Grandiflora heeft grote, gedurfde, rode bloemen die zelfs bij warm, droog weer helder en levendig blijven.
 • Suncatcher Pink Lemonade is een mooie, slepende vroege bloeier in de kleuren gemengd roze en geel.
 • Schijnwerper presenteert een opvallende magenta kleur met limoengetinte randen. Deze compacte plant is een uitstekende keuze voor een border.
 • Prism Sunshine's bloemen zijn diepgeel in het centrum met roomgele randen.
 • Sweetunia White Merlot produceert massa's nette lavendel / rozenbloesems met diepe magenta centra. De planten zijn compact en hebben een nette, ronde vorm die geweldig staat in een hangende mand of container.
 • Mini Rose Blast Pink heeft roze bloesems met spatten van magenta. Dit is een compacte plant die de neiging heeft om rechtop te staan. Het volgt niet. Het is een goede keuze als perkplant of borderplant.
 • Paarse Pirouette is een dubbelbloemige variëteit in diep paars met een witte strookrand. Het is een opvallend mooie plant, en rupsen lijken dat ook te denken. Preventief gebruik van Bacillus thuringiensis (Bt) is bij dit ras een goed idee. (Meer hierover in de sectie "rupsen"!)
 • Cascadias Rim Magenta heeft dieppaarse bloemen met een opvallende witte rand. Dit is een hangplant die het goed doet om in manden te hangen.
 • Wave Blauw met massa's elektrisch blauwe bloemen en heel weinig blad. Het is een mooie keuze voor een brandpunt zoals een bloembak.
 • Fortunia Early Blue Vein deze vroege bloeiers hebben zilverwitte bloembladen met een diep paars hart.

Hier is een handige, uitgebreide grafiek met 110 petunia-variëteiten.

Zijn calibrachoa en Mexicaanse petunia's echte petunia's?

Calibrachoa - Miljoen klokken

Calibrachoa (Million Bells) en Petunia behoren beide tot de Solanaceae-familie, samen met de nachtschade en tomaten. Omdat Calibrachoa eruitziet als kleine petunia's, werd het beschouwd als onderdeel van het Petunia-geslacht.

Na de studie van DNA-merkers toonde een gepubliceerd rapport in 2005 de gemeten vingerafdruk die de soort deelde.

Er werd gesuggereerd dat Calibrachoa een aparte soort en groep was van Petunia. [bron]

Mexicaanse Petunia's - Ruellia Simplex

De Mexicaanse "Petunia" is helemaal geen petunia. Deze winterharde meerjarige (soms invasieve) plant staat ook bekend als Brittons petunia en Mexicaanse klokje. Het heeft ook een groot aantal wetenschappelijke namen, maar het wordt meestal Ruellia simplex genoemd.

Het is een aantrekkelijke plant die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De meest voorkomende is paars, maar Mexicaanse petunia is ook te vinden in de kleuren wit en roze.

Deze aanpasbare plant groeit in het wild in Mexico en Zuid-Amerika, evenals op de Antillen. Het werd halverwege de 20e eeuw naar Florida gebracht en snel genaturaliseerd en reisde naar andere staten. Het is ook genaturaliseerd op de Maagdeneilanden, Puerto Rico en Hawaï.

De plant gedijt onder allerlei omstandigheden, van bos tot weiland en van moeras tot woestijn. In veel gebieden wordt het als invasief beschouwd, dus neem voor het planten contact op met uw plaatselijke landbouwvoorlichter om te zien of het in uw gebied is toegestaan. [bron]

9 stappen voor het kweken van petunia's - Hoe zorg je voor een petunia

# 1 - Petunia's zon of schaduw

Begin bij het planten van petunia's met het zorgvuldig kiezen van uw instelling. Petunia's genieten van heldere, directe, volle zon - behalve in gebieden met een zeer harde, hete, straffende blootstelling aan de zon.

In woestijnachtige omgevingen of in zeer hete gebieden wordt helder, indirect licht op prijs gesteld. Alle soorten petunia's moeten worden beschermd tegen harde wind.

# 2 - Plantmedium

Zoals de meeste planten hebben petunia's lichte, goed doorlatende grond nodig. Zandgrond met een licht zure pH-waarde (6,0-7,0) werkt goed. Wanneer u petunia's buiten in bloembedden plant, bereidt u de grond voor door te bewerken tot een diepte van 6 -8 ″ inch.

Voeg wat afgewerkte organische compost toe (bijv. Mest, goed verteerde bladcompost of in balen verpakt veenmos) om de grond te beluchten en voor natuurlijke vruchtbaarheid te zorgen. Gebruik een grondloos potmedium bij het planten van petunia's in potten, bloembakken of containers.

# 3 - Ruimte

Pas op dat u niet te druk wordt. Zodra je je bloembed hebt voorbereid, graaf je gelijkmatig verdeelde gaten die ongeveer even groot zijn als de potten waarin je zaailingen momenteel staan.

Het is een goed idee om uw planten in groepen van drie of meer te plaatsen. Als u een smalle ruimte heeft om te planten, zorg er dan voor dat u 8 ″ -10 ″ inch tussen de planten in rijen laat voor Grandiflora- en Multiflora-variëteiten.

Alle soorten van deze planten groeien enthousiast, dus begin met spaarzaam planten. Merk op dat kleine Milliflora-variëteiten tot 15 cm uit elkaar kunnen worden geplant; bodembedekkers hebben echter ongeveer 45 cm ruimte nodig. [bron]

Als u naar een container plant, is de algemene vuistregel om drie zaailingen in een standaardpot of mand van 25 cm te planten. Als u in een plantenbak of bloembak plant, laat dan ongeveer 25 cm ruimte tussen de planten.

# 4 - Voorzichtig planten

Haal de zaailingen uit hun containers. Als ze wortelgebonden lijken, masseer dan de wortels een beetje om ze los te maken. Plaats elk plantje in het voorbereide gat en vul het rond met vruchtbare, zandige grond. Zet het stevig vast om uw zaailingen wat steun te geven.

# 5 - Voeding

Geef bij het verplanten van zaailingen elke kleine plant een theelepel uitgebalanceerde, langzaam werkende korrelvormige meststof voor alle doeleinden. Strooi het lichtjes over de aarde rond elke plant om een ​​consistente basisvoeding te geven. Geef goed water en houd de grond gelijkmatig vochtig (niet drassig) totdat uw planten zich hebben gevestigd.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Het produceren van grote bundels prachtige bloemen kost veel energie. Volwassen groeiende petunia's zijn zware voeders en hebben tijdens hun lange bloeiseizoen continue voeding nodig. U kunt ze verwachten van laat in de lente tot halverwege de herfst.

Gebruik een meststof met langzame afgifte voor een stabiele, consistente voeding. Breng een keer per maand vloeibare, in water oplosbare plantenmest aan op de meeste soorten petunia. Degenen die dubbele bloemen produceren, moeten twee keer per maand worden bemest met vloeibare mest.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

# 6 - Hoe vaak petunia's water geven?

Net als bij wilde bloemen, waarderen ze bij het planten van petunia's in bloembedden een diepe, wekelijkse bewatering. De grond moet na het besproeien vochtig zijn tot een diepte van zes of twintig centimeter.

Onthoud dat planten in containers en potten vaker water nodig hebben dan planten die in de grond zijn geplant. Dit geldt vooral voor kleipotten. Wanneer u petunia's in containers kweekt, controleer dan de planten vaak om de waterbehoefte te bepalen. Het is niet ongebruikelijk om petunia's een of zelfs twee keer per dag water te geven tijdens warm, droog weer.

# 7 - Mulchen

Een goede laag mulch rond uw petunia-planten helpt de wortels te beschermen. Dit zal helpen de grond op een gelijkmatige temperatuur te houden en water te besparen. Organische mulch onderdrukt ook onkruid en breekt gestaag af om uw planten te voeden.

Enkele goede keuzes in natuurlijke mulch zijn:

 • Houtsnippers
 • Versnipperde schors
 • Gehakte bladeren
 • Gedroogd grasresten

Petunia-wortels zijn vrij ondiep en hebben de neiging snel uit te drogen. Goede grond met veel organisch materiaal houdt langer vocht vast. Mulchen rond uw planten helpt ook om vocht vast te houden.

# 8 - Petunia's snoeien

Wanneer je zaailingen een hoogte van vijftien centimeter hebben bereikt, knijp je hun centrale stengels terug. Hierdoor worden ze bossiger door de ontwikkeling van zijstengels te forceren.

 • Felco Pruners Onze keuze als de beste handsnoeiers op de markt - onze recensie hier

In het midden van de zomer merk je misschien dat je volwassen planten langwerpig en spichtig worden. Wanneer dit gebeurt, hapert de bloemproductie.

Revitaliseer uw planten door ze half zo groot te maken. Binnen een paar weken hebben ze nieuwe groei gegenereerd en zullen ze opnieuw beginnen te bloeien.

# 9 - Deadhead

Om meer bloesems te stimuleren, knijpt u regelmatig hele dode bloemhoofdjes af, inclusief het gedeelte dat de bloesem ondersteunt. Dit voorkomt dat uw plant gaat zaaien.

Met dit type complete deadheading kunt u uw plant het hele jaar door in leven en bloei houden als u hem binnen brengt en als kamerplant in de winter houdt.

Als je wilt dat de plant zaden zet, trek je de zachte bloembladen voorzichtig van de plant en laat je de zaaddop op zijn plaats. De peul zal rijpen en zaden produceren die je kunt verzamelen of vrijelijk in je bloembed kunt verspreiden om het komende jaar zelf te zaaien.

Meer over deadheading

 • Tips voor deadheading Flowers: Roses & Geraniums en waarom u dat zou moeten doen
 • How To Deadhead Bloeiende Petunia's

Hoe petunia's te vermeerderen?

Petunia's zijn verbazingwekkend eenvoudig te vermeerderen uit zaad of stekken. U kunt ze ook heel voordelig online, via de postorder of bij uw plaatselijke tuincentrum kopen bij de flat. Een breed scala aan keuzes, waaronder het verspreiden van petunia's, is elk voorjaar beschikbaar.

Deze planten worden beschouwd als "zachte vaste planten" omdat ze alleen winterhard zijn in de zones 9-11. In andere zones worden ze meestal als eenjarige planten aangeplant; Maar onder de juiste omstandigheden zullen ze zichzelf opnieuw zaaien om jaar na jaar terug te keren naar uw tuinomgeving.

Hoe petunia's uit zaad te laten groeien

Als je van plan bent petunia's uit zaad te kweken, moet je weten dat het lang duurt voordat deze zaden ontkiemen. Begin vroeg, zaai zaad door petunia's laat in de winter of het vroege voorjaar binnenshuis te planten. Je hebt nodig:

 • Een kleine hoeveelheid zand
 • Turfpotten of vijf centimeter diepe platte dozen
 • Zaadstartmix of een bodemloos medium zoals kokosvezel

Vul uw containers tussen zes en tien weken voor de laatste verwachte vorst met uw startmedium. Meng je petunia-zaden met zand. Zaai zaad door het zaad / zandmengsel over het startmedium te strooien. Bedek het niet met aarde of kokos, want de zaden hebben blootstelling aan licht nodig om te ontkiemen.

Zet uw trays of turfpotten in een ondiepe bak om water van onderaf op te nemen. U kunt het oppervlak van de potmix licht vernevelen om de zaden te bevochtigen en ze te helpen zich in de grond te nestelen.

Giet GEEN water over de aarde, omdat dit de kleine zaadjes zal verdringen en ervoor kan zorgen dat ze samenklonteren in één gebied. U wilt een beetje afstand tussen hen bewaren.

Houd de grond licht en gelijkmatig vochtig terwijl uw zaden ontkiemen en uitgroeien tot zaailingen.

Bedek uw potten of trays losjes met plasticfolie of een plastic hoes om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zet de bakjes op een warme plek met helder, indirect licht. U zou binnen een of twee weken resultaten moeten zien bij standaard huishoudelijke temperaturen (65 ° -75 ° graden Fahrenheit).

TIP: Petunia-zaden zijn extreem klein, daarom is het een goed idee om ze met zand te mengen.

Mogelijk ziet u reclame voor petunia-zaadkorrels, en dit lijkt misschien een goede manier om het gemakkelijker te maken om ze bij te houden; Dit product krijgt echter ronduit negatieve recensies van consumenten. Het kan zijn dat het opnemen van deze kleine zaadjes in pellets de blootstelling aan licht verstoort.

Gebruik een verwarmingsmat om het proces te versnellen. Door uw potten of trays 12 uur per dag onder fluorescerende plantenverlichting te plaatsen, wordt ook het ontkiemingsproces versneld en wordt een gezonde plantengroei bevorderd.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Als je petunia's uit zaad kweekt, transplanteer ze dan niet naar buiten voordat ze ten minste drie bladeren hebben.

Wortelstekken in potgrond of water

Je kunt petunia's ook starten met stekken voor een eindeloze voorraad verse planten. Ze kunnen worden geworteld in losse, goed doorlatende grond, compost en / of kokos, of je kunt ze zelfs in water bewortelen. Dit is een uitstekende manier om de afsnijdsels te gebruiken bij het snoeien van langbenige petunia's of bij het gebruik van petunia's als snijbloem.

Volg deze richtlijnen voor een succesvolle vermeerdering uit stekken:

 • Neem altijd uw stekken van gezonde planten.
 • Ideale stekken zijn 4-6 centimeter lang.
 • Verwijder bladeren van de onderkant 5 cm van de stengel.
 • Bloesems verwijderen (tenzij u uw stekken als snijbloemen wilt houden!)
 • Wortelhormoon is nuttig maar niet noodzakelijk.
 • Om te voorkomen dat stekken gaan rotten die in potgrond zijn begonnen, niet te veel water geven.
 • Om te voorkomen dat stekken gaan rotten die in water zijn begonnen, moet u het water om de paar dagen verversen.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

De stappen die nodig zijn om stekken in plantmedium te rooten, lijken veel op die voor het starten van zaden. Als je wilt beginnen met stekken in water, plaats ze dan gewoon in een pot of vaas met schoon water op een warme plek met helder, indirect licht. In beide gevallen zouden de wortels zich binnen een paar weken moeten ontwikkelen.

Deze video bespreekt het rooten van petunia's in plantmedium, evenals het rooten in water en beginnen met zaad. Deze presentator heeft meer geluk met de watermethode. Bovendien laat de video duidelijk zien hoe ongebreideld en gretig om te gedijen petunia's werkelijk zijn!

4 tips voor het kweken van petunia's in hangende manden

Als u uw petunia goed verzorgt, kunt u verwachten dat ze in de lente, de hele zomer en tot diep in de herfst heldere kleurvlekken en overvloedige bloesems zullen geven.

Hieronder vindt u enkele slimme tips om u te helpen de beste bloeiprestaties uit uw hangende petunia's te halen.

# 1 - Verwaarloos planten niet in hangende manden

Hanging baskets staan ​​van nature sterk bloot aan lucht en zijn onderhevig aan uitdroging. Bovendien hebben ze een zeer beperkt groeimedium om voeding te geven, dus ze hebben regelmatig voer en water nodig. Bij warm en droog weer kan het nodig zijn om hangende manden een of twee keer per dag water te geven.

# 2 - Kies de juiste locatie

Ook al houden petunia's van volle zon, stel ze in extreem warme klimaten niet bloot aan zinderende directe zon. Ze verwelkomen graag wat halfschaduw.

Helder, enigszins indirect licht is beter. Denk eraan om hangende manden te beschermen tegen overmatige wind om uitdroging en beschadiging te voorkomen.

# 3 - Geef volledig en grondig water

Laat bij het bewateren van hanging baskets het water vrij door de plant lopen. Voeg eenmaal per week een uitgebalanceerde (5-10-5) in water oplosbare vloeibare meststof toe om bloei en nieuwe bladgroei te bevorderen.

# 4 - Deadhead regelmatig

Deadhead bloeit en snoei of knijp petunia's regelmatig terug om nieuwe bloemen te bevorderen en een langbenig uiterlijk te voorkomen. [bron]

6 manieren om te voorkomen dat petunia's in containers langbenig en schraal worden

# 1 - Begin met het selecteren van rassen bekend om winterhardheid en langbloeiende eigenschappen. Hiertoe behoren de Wave Petunia-serie, die veel mooie bloemen heeft en een snelgroeiende groeiwijze. Zoeken:

 • Mistige lila golf
 • Paarse golf
 • Rose Wave
 • Roze golf

Dit zijn uitstekende keuzes om bloembakken, hanging baskets en containers te vullen met winterharde, langdurige, overvloedige bloesems. Petunia's uit de Wave-serie hebben weinig of geen deadheading of afknijpen nodig voor krachtige groei en prestaties gedurende de lente, zomer en vroege herfst.

# 2 - Met andere soorten petunia's, na de eerste bloeiperiode, zult u merken dat uw petunia er schraal en versleten uitziet en stopt met bloeien.

Om ze op te ruimen, nieuwe groei aan te moedigen en nieuwe bloemen te promoten, knijpt of snoeit u ze gewoon terug tot een hoogte van ongeveer 10 cm. Binnen een paar weken heb je een hele nieuwe set verse bloemen en helder blad.

Petunia's zorgen voor veel kleur. Het kunnen met een beetje werk prachtige planten zijn. Hier is een instructievideo (ongeveer 7:30 minuten) over het weelderig en bloeiend houden van uw petunia ...

Een advies… de video is een beetje lang, dus sla vooruit! Als je voorbij de Ahhhha's kunt komen, is er goede informatie! Genieten!

# 3 - Vermijd bloesems zien er gehavend uit, zorg ervoor dat ze droog blijven. Geef een keer per week diep water met een soaker-slang in plaats van een sproeier of sproeier.

# 4 - Vroeg in de zomer en geef uw planten tegen het midden van het groeiseizoen een voeding die hoger is in fosfor en lager in stikstof.

# 5 - Gebruik verstandig metgezel planten. Begrijp dat petunia's vatbaar zijn voor virussen die gewoonlijk door sommige andere planten worden gedragen. Sommige komkommerplanten dragen bijvoorbeeld het komkommermozaïekvirus.

Bladluizen kunnen dit virus overbrengen van komkommers tot petunia's. Om deze reden moet u ziekteresistente komkommers planten en maatregelen nemen om bladluizen op petunia's te voorkomen en te verwijderen.

# 6 - Laat niemand roken of anderszins tabaksproducten in de tuin gebruiken, omdat tabaksgebruikers tabaksmozaïekvirus kunnen verspreiden naar petunia's. Als dit gebeurt, worden de bladeren van uw petunia geelachtig / groen en worden ze gedraaid en vervormd.

De bloesems zullen ook vervormd raken. Alle rokers moeten hun handen wassen en / of latexhandschoenen dragen om petunia's te hanteren. [bron]

Gemeenschappelijke Petunia-plagen

Herten en konijnen

Om te voorkomen dat herten en konijnen uw petunia's opeten, zet u ze af en / of plant u ze in hangende manden buiten bereik. U kunt ook verschillende soorten hertenwerende middelen op de markt proberen. Houd uw tuin vrij van struiken om te voorkomen dat konijnen het huishouden opzetten.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Het houden van een hond zal herten en konijnen ontmoedigen om uw huis en tuin te naderen. Door een voerstation voor herten en konijnen uit de buurt van uw planten te plaatsen, kunt u ze ook helpen omleiden. Stel een gebied in dat ver van uw huis en tuin ligt, waar u fruit- en groenteafval, hertenmaïs en water voor herten en konijnen kunt achterlaten.

Rupsen

De rupsen van zowel ongedierte als begeerlijke vlinders eten graag petunia-bladeren. Als je een donderende kudde rupsen aan je planten ziet eten, kun je er redelijk zeker van zijn dat ze ongewenst zijn (bijvoorbeeld Yellow Wooly-Bear en Tomato Hornworms).

In dat geval pluk je ze eraf en laat je ze in een emmer water met afwasmiddel vallen. Knijp de beschadigde delen van de plant af en geef uw petunia een goede watergift en voeding.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Rupsen met eenzame gewoonten zijn meestal babyvlinders. Als je er een paar ziet, is het beter om je planten gewoon met ze te delen of een vlindertuin aan te leggen, zodat je eventuele vlinderrupsen kunt verplaatsen als ze verschijnen in gebieden waar je ze niet wilt hebben.

Als trossen rupsen een groot gebied hebben aangetast, kunt u Bacillus thuringiensis (Bt) gebruiken om ze aan te pakken.

Dit is een natuurlijke bacterie die zich richt op rupsen (goede en slechte). Bestuif het over je planten en de rupsen nemen het op terwijl ze zich voeden. Gebruik het voor het beste resultaat vroeg in de plaag terwijl de rupsen nog erg klein zijn.

Als u merkt dat uw petunia's gele, gebobbelde bladeren hebben, kunnen ze besmet zijn met bladluizen. Deze kleine insecten zijn zacht en zacht met groene of roodachtige peervormige lichamen.

Je vindt ze massaal op de stengels en onderkant van de bladeren van je planten, waar ze samenkomen om de sappen uit zachte, jonge planten te zuigen. Ze kunnen ook volwassen planten aanvallen, maar ze worden meer aangetrokken door zachte zaailingen.

Om bladluizen te bestrijden, zwaar aangetaste, beschadigde delen afknijpen en de plant goed besproeien met een insectendodende zeep, een verdunde oplossing van afwasmiddel en water of een natuurlijk neemolie-ongediertebestrijdingsproduct.

Als je op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen we een commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Tripsen

Dit is een ander klein insect dat veel schade aan petunia's kan veroorzaken. Tripsen zijn net als bladluizen erg klein en komen massaal voor. Ze hebben doordringende, zuigende monddelen die ze gebruiken om de mesofyl- en epidermale cellen van zowel de bloemen als de bladeren van planten op te eten. Wanneer dit gebeurt, zie je zilverachtige littekens op de bladeren van de plant. De insecten leggen ook eieren in de weefsels van de planten, waardoor ze verdere schade aanrichten. [bron]

Natuurlijk insectenbeheer helpt virussen te voorkomen

Bladluizen en andere insecten kunnen ongeneeslijke virussen op uw planten overbrengen. Het is belangrijk om schadelijke insecten onder controle te houden om de verspreiding van deze virussen te voorkomen. Een manier om dit te doen is door vogels en insectenetende nuttige insecten te introduceren en aan te moedigen, zoals:

 • Lieveheersbeestjes
 • Ambushing Praying Mantis
 • Tuinspinnen

… En andere die op natuurlijke wijze de schadelijke insectenpopulatie zullen verminderen.

Gemeenschappelijke Petunia-ziekte en -aandoeningen

# 1 - Zwarte wortelrot

Black Root Rot veroorzaakt een onvolgroeide wortelgroei. Om deze toestand te voorkomen, moet u lichte, goed doorlatende grond gebruiken en mag u petunia's niet in water laten staan.

# 2 - Botrytisziekte

Deze ziekte van Botrytis is een schimmel die zich nestelt in gewonde, dode of afstervende planten. Het komt vaker voor in een vochtige omgeving met weinig licht.

Symptomen van infectie zijn onder meer doorschijnende vlekken op bloesems, Phytophthora in loof en vage, beschimmelde plekken op verdorde stengels. Neem snelle maatregelen om alle geïnfecteerde planten te verwijderen en te vernietigen en los eventuele problemen op die vochtige, vochtige en donkere omstandigheden veroorzaken.

# 3 - Demping

Een 'ziekte' die wordt veroorzaakt door bodemorganismen (Fusarium, Rhizoctonia solani en Pythium). De ziekte infecteert zaden en zaailingen en kan instorting van de plant veroorzaken.

Om besmetting door deze organismen te voorkomen, moet u petunia-zaden planten op het oppervlak van een goed gedraineerd, steriel kiemmedium. Zorg voor voldoende licht en warmte en precies de juiste hoeveelheid water.

Houd de pH-waarde licht zuur (5,5-6,0) om schimmelgroei te ontmoedigen. Steriliseer potten en apparatuur altijd voor gebruik.

# 4 - Impatiens necrotische plek

Impatiens Necrotic Spot is een virale ziekte die zich gewoonlijk op het gebladerte manifesteert als bruine, gele of witte vlekken die een bruine rand kunnen hebben. Af en toe kunnen de vlekken gevlekt zijn.

Het virus wordt verspreid door trips, dus het is duidelijk dat insectenbestrijding essentieel is om dit probleem te voorkomen. Als planten geïnfecteerd raken, is de beste controle om de planten te vernietigen door ze te verbranden. Zelfs als de planten herstellen, zullen ze het virus blijven dragen en andere planten infecteren. [bron]

# 5 - Schiet proliferatie en bladgal

Schietproliferatie en bladgal wordt veroorzaakt door de bacterie Rhodococcus fascians. De ziekte wordt verspreid via besmet water en door stekken van geïnfecteerde planten.

Symptomen van een infectie om op te letten zijn onder meer groeiachterstand, verminderde bloei en bladgallen (clusters van onvolgroeide stengels).

Om infectie te voorkomen, mag u alleen stekken van gezonde planten nemen. Steriliseer altijd alle apparatuur na elk gebruik. Zorg voor een opgeruimde werkomgeving en verwijder en vernietig zieke planten altijd.

# 6 - Petunia Stam Rot

Petunia Stem Rot wordt veroorzaakt door een bodemschimmel (Sclerotinia sclerotiorum) die jarenlang in dood plantaardig materiaal kan leven.

De ziekte gedijt in koele, natte omstandigheden en treft zeer waarschijnlijk planten die dik groeien en onvoldoende luchtcirculatie hebben. Aangetaste planten ontwikkelen laesies aan de basis, vergezeld van witte, donzige schimmelgroei. Er kunnen ook harde, zwarte, sporenbevattende klonten aanwezig zijn.

De onderste bladeren van de plant zullen afsterven en de bovenste delen van de plant zullen spoedig volgen. Oefen een goede huishouding om dit probleem te voorkomen. Houd potten en apparatuur schoon.

Snoei planten om dode aangroei te verwijderen en een goede luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat planten niet drassig worden en gooi geïnfecteerde planten meteen weg.

# 7 - Petunia-virussen

Petunia-virussen zijn onder meer:

 • Beet curly top-virus
 • Tabaksmozaïekvirus
 • Komkommermozaïekvirus

Deze worden verspreid door insectenplagen en door gebruik van geïnfecteerde apparatuur. Deze virussen kunnen ook worden verspreid via besmette handen of besmette oppervlakken.

Een groeiachterstand, gevlekt, verkleurd blad en misvormde bladeren en bloesems duiden op de aanwezigheid van deze virussen.

Om infectie en verspreiding te voorkomen, moeten nieuwe planten in quarantaine worden geplaatst voordat ze in de tuin of kas worden geïntroduceerd. Handen, gereedschap, oppervlakken en uitrusting moeten schoon worden gehouden. Geïnfecteerde planten moeten worden verwijderd en vernietigd. [bron]

Goed tuinbeheer helpt ziekten te voorkomen

Onthoud deze tips om uw planten gezond te houden!

 1. Zorg ervoor dat uw planten voldoende water en voeding krijgen om ziekten te voorkomen.
 2. Zorg ervoor dat u uw tuingereedschap tussendoor steriliseert, zodat u niet per ongeluk virussen via uw aanplant verspreidt.
 3. Stel uw petunia's niet bloot aan tabaksproducten.
 4. Als uw planten toch geïnfecteerd raken, toon dan geen genade! Graaf ze op en verbrand ze of stop ze in een afgesloten vuilniszak en gooi ze weg. Je zult ze niet kunnen redden, en je wilt niet dat ze andere planten infecteren.

Grow Petunias: A Flower for all Reasons!

It’s easy to see why petunias are such a popular flowering annual. With such tremendous variety and such a long blooming season, these lovely, fragrant plants have little trouble finding a happy place in any yard, garden or home.

Choose low-growing varieties as flowerbed border plants, or plant petunias in containers on your porch, at your doorway or around your patio or pool. If you find yourself overwhelmed by masses of petunias, they even make lovely cut flowers to brighten your home.

Below is a list of 21 Petunia species as of October 30, 2017 recognized by The Plant List – A working list of all plant species:

 • Petunia altiplana – 1993
 • Petunia atkinsiana – 1839
 • Petunia axillaris – 1888
 • Petunia bajeensis – 1998
 • Petunia bonjardinensis – 1993
 • Petunia exserta – 1987
 • Petunia guarapuavensis – 1995
 • Petunia hybrida – 1863
 • Petunia inflata – 1911
 • Petunia integrifolia – 1915
 • Petunia interior – 1996
 • Petunia littoralis – 1966
 • Petunia mantiqueirensis – 1994
 • Petunia nyctaginiflora – 1803
 • Petunia occidentalis – 1911
 • Petunia patagonica
 • Petunia reitzii – 1964
 • Petunia riograndensis – 1998
 • Petunia saxicola – 1964
 • Petunia scheideana – 1964
 • Petunia violacea – 1833

Bekijk de video: bloeiende petunias planten