Planten voor kinderen - Wat zijn de beste kindvriendelijke planten?

Planten voor kinderen - Wat zijn de beste kindvriendelijke planten?

Veel mensen die ervan houden om planten te kweken, groeien ze graag in potten vanwege de schoonheid die deze levende wezens aan hun huis toevoegen.

Deze plantenliefhebbers willen natuurlijk dat hun kinderen een soortgelijke liefde krijgen voor de wondere wereld van planten en leren hoe planten groeien.

In hun oprechte maar onhandige nieuwsgierigheid is elk kind echter geneigd om favoriete kamerplanten te kwetsen of zelfs te vernietigen.

Als gevolg hiervan is het vaak verboden voor kinderen om ze aan te raken, omdat ze ze bijna behandelen als "giftige planten" zoals poison ivy.

Het kind kan dan opgroeien met de houding dat planten niet mogen worden aangeraakt, maar alleen op afstand mogen worden genoten.

Een goede manier om deze 'plantafweer'-houding te vermijden, is door het kind zijn eigen planten te laten hebben waarvoor hij verantwoordelijk is in zijn kamer.

Welke soorten planten voor kinderen zijn het beste?

De vraag rijst meteen welke verschillende soorten planten het goed doen onder de zorg van een kind. Welke soorten houden de korte maar intense belangstelling van een kind?

Sommige zijn absoluut niet geschikt, om de een of andere reden.

Een kind is bijvoorbeeld, in tegenstelling tot een Afrikaanse violette liefhebber, niet geïnteresseerd in de subtiele verschillende kleuren tussen de variëteiten.

Ze hebben ook niet het geduld om langere tijd te wachten tot de planten groeien en bloeien.

Een cyclaamknol gedurende de zomer verzorgen en hem vervolgens in de winterbloei brengen, is een project dat veel te traag en veeleisend is om de interesse van een kind vast te houden.

Toch zijn er veel planten die gemakkelijk en lonend zijn. Vleesetende planten zoals de Venus Flytrap is een goed voorbeeld.

Sommige planten kunnen succesvol zijn onder de zorg van een kind, zoals planten die snel en gemakkelijk bloeien, groenten en fruit en snelgroeiende zaden.

Geschikte kandidaten zijn ook planten met interessante bladtexturen, evenals planten die bijzonder gemakkelijk te verzorgen waren.

Misschien wel het meest welkom in de kinderkamer zijn soorten met heldere kleuren, die snel en gemakkelijk in bloei komen.

Bloeiende bollen

Drie van de bekendste en meest gekweekte bollen zitten in deze groep.

Papier-witte narcis (Narcissus) staat bovenaan de lijst. Lampen, overal verkrijgbaar, zijn goedkoop en altijd succesvol, tenzij de kinderkamer ongewoon warm en droog is.

Geurige bloemen bloeien in slechts een paar weken en zijn erg aantrekkelijk.

De kleine, gemakkelijk te kwekenrozet oxalis (Oxalis) bloeit in ongeveer acht weken en gaat de hele winter door.

Als ouders zich de luxe kunnen veroorloven om een ​​amaryllis in handen van het kind te geven, zal de jongere de beloning kunnen krijgen om te zien hoe het zijn spectaculaire schoonheid ontvouwt.

Een goede amaryllisbol bloeit altijd.

Naast bollen zijn ook andere bloeiende planten een goede keuze voor het kind.

  • Eeuwigdurende begonia (Begonia semperflorens), zoals de naam al doet vermoeden, is bijna constant in bloei en doet het goed onder gemiddelde huisomstandigheden.
  • Kalanchoë (Kalanchoe blossfeldiana) bloeit maandenlang, en zijn heldere bloemtrossen zijn intrigerend voor een kind.

Fruit en groenten

Groenten en fruit als kamerplanten hebben een bijzondere aantrekkingskracht die niemand, kind of volwassene, kan weerstaan.

Velen zijn erg aantrekkelijk, terwijl andere wenselijk zijn omdat ze snel groeien.

Een ui of een zoete aardappel die in een glas of potten met water wordt geplaatst, groeit erg snel.

De ui zendt lange, slanke, lichtgroene bladeren uit, die sterk lijken op die van zijn neef, de narcis.

Aan de andere kant zal een zoete aardappel snel een wijnstok met hartvormige bladeren produceren.

Naast de schoonheid die de bladeren van deze groenten bieden, hebben ze een voordeel van extra interesse voor een kind.

Het winnen van de interesse van een kind loont in de toekomst wanneer kinderen hun eigen voedsel gaan verbouwen.

Ze kunnen van dag tot dag met nieuwsgierigheid kijken naar de groei van de fijne witte wortels.

Bieten en wortelen zijn ook leuk om te proberen. Hun uiteinden worden afgesneden en in vochtig zand of kiezelstenen gelegd.

Ook leuk om te kweken zijn verschillende fruitzaden.

Enkele van de gemakkelijkste zijn de citroen, sinaasappel en grapefruit.

Hoewel het vrij lang duurt voordat ze ontkiemen en heel langzaam groeien, is het spannend als er eindelijk 'nieuwe planten' verschijnen, vooral als ze afkomstig zijn van de sinaasappel die het kind op een ochtend als ontbijt had.

Probeer ook zaden van appel, peer en pruim.

De avocado

De “alligatorpeer” of avocadozaad of pit groeit erg snel.

Elke vrucht heeft één groot zaadje, en als het geplant is en de kans krijgt om wat wortels te maken, gloeit het zo snel dat het binnen een paar maanden een boom van 60 cm wordt.

Onder normale huisomstandigheden zal geen van deze zaden ooit iets anders produceren dan bladeren - geen bloemen of fruit.

Maar de interesse die ze in een kind opwekken, maakt ze de moeite waard.

Er zijn twee soorten zaden die het verdienen om op zichzelf in een categorie te vallen, omdat ze zo snel groeien dat zelfs de jongste kinderen gefascineerd zullen zijn door te kijken hoe planten groeien en wat er met ze gebeurt.

De eerste is gewoon graszaad, met bluegrass een goede keuze, indien beschikbaar.

Zaden kunnen in een gewone bloempot in aarde worden geplant of langs de randen van andere bloempotten met planten erin.

Een andere manier en misschien wel het meest interessante is om het zaadje op een spons in een schaal met water te strooien.

In ieder geval zullen de zaden binnen een dag of twee ontkiemen, en binnen een week is er nieuw gras voor het kind. Naarmate het groter wordt, kan het met een schaar worden geknipt.

Een andersnelgroeiend zaadje is de mungboon (Phaseolus aureus).

Zaden groeien bijna net zo snel als Jack's beroemde bonenstaak.

Zaden kunnen tegen een bescheiden prijs worden gekocht bij natuurvoedingswinkels of een Chinese kruidenierswinkel.

Plant ze dik, en binnen twee of drie dagen herken je de "taugé" die een belangrijke groente is in een Chinese maaltijd.

Als het kind ze water blijft geven en ze laat groeien, gaan ze vele weken mee.

Zowel aantrekkelijk als decoratie als voor een kat en andere kleine dieren, zullen de bonen zelfs in zand groeien, als het nat wordt gehouden, maar zullen ze niet zo lang meegaan als ze op deze manier worden behandeld.

Jadeplanten en vetplanten hebben aantrekkingskracht

Kinderen zijn beslist geïnteresseerd in vetplanten met ongebruikelijke texturen zoals de donzige zilvergroene bladeren van de Lam's Oren (Stachys Byzantina). U hebt het gerucht gehoord dat het oor van het Lam giftig is. Leer de waarheid.

Ik heb naar jongere kinderen gekeken, omdat ze niet weg konden blijven van mijn jadeplant (Crassula argentea). Ze blijven de plant knijpen of proberen de mollige bladeren te bijten.

Kitten's oor (Cyanotis somaliensis) en Teddy Bear vine (Cyanotis kewenisis) hebben beide bladeren waarvan de onderkant zacht aanvoelt.

Ook zacht en harig zijn de katjes van takken van wilg (Salix verkleurt), die kan worden gesneden en naar binnen kan worden geopend om te openen.

De stekelige bladeren van veel planten in de cactusfamilie zijn nieuwsgierig en fascinerend voor een kind.

De textuur van Echeveria-planten, parels op de Haworthia en de huiseleek (Sempervivum tectorum) is ongebruikelijk en ook aantrekkelijk. Al deze planten zijn van de gemakkelijkste cultuur. Zijn Sempervivum (Hen and Chicks) giftig?

Stoere kamerplanten voor kinderen

Een andere mogelijkheid voor een kinderkamer is om een ​​kleine groep van een deel van de standaard kamerplanten te houden die van jaar tot jaar zullen leven, terwijl de andere planten naar binnen en naar buiten gaan.

De meeste van deze geweldige planten gedijen goed onder de zorg van een kind, omdat ze ongelooflijk veel verwaarlozing (droogtetolerant) of te veel water geven (al naargelang het geval) zullen doorstaan ​​voordat ze het opgeven.

  • Chinese wintergroen (Aglaonema) veel nieuwe plantensoorten beschikbaar.
  • Hartbladige philodendron (Philodendron cordatum), een goede keuze en oude kamerplanten.
  • ZZ Plant - Zamiocalcus zamiofolia
  • Tong van schoonmoeder (Sansevieria trifasciata)
  • Gemeenschappelijke aspidistra (Aspidistra elatior)

Allemaal bekend bij plantentelers als taai en langlevend.

Probeer enkele wijnstokken

De klimopwijnstok en de kangoeroewijnstok, die snel groeien, zijn ook geschikte kandidaten. Al deze zullen groeien in aarde of water.

Of, als er een te groot wordt, kan het kind een paar wijnstoktoppen afsnijden en in water zetten om te zien hoe de wortels zich ontwikkelen.

Een van de redenen om een ​​kind aan te moedigen om enkele planten in hun kamer te bezitten en te verzorgen, en een belangrijke reden is dat ze de voldoening kunnen voelen om voor ze te zorgen terwijl ze groeien.

De andere reden is dat het de plantminnende ouder een extra kamer in huis geeft om dingen te kweken.


Bekijk de video: Tips om je kamerplanten te verzorgen