Bloedmeelmeststof: wat is het en hoe gebruik je het in de tuin

Bloedmeelmeststof: wat is het en hoe gebruik je het in de tuin

Als u op zoek bent naar een betaalbare, voedzame, organische wijziging om stikstof toe te voegen aan uw tuingrond of compost, dan is gedroogde bloedmeelmeststof misschien de perfecte optie. Deze volledig natuurlijke meststof is een dierlijk bijproduct van de verwerking van vee en is een uitstekende bron van stikstof.

Bloedmeelmeststoffen

  • Down To Earth Bone Meal - 5 Lbs van Down To Earth
  • Natuurlijke bloedmaaltijd 2,5 pond van ENCAP
  • Blood Meal 13-0-0 2 pond van Dr Earth

Toch is het misschien niet de voorkeurswijziging voor iedereen, aangezien sommige tuinders ethische en voedingsconflicten hebben met het concept van het gebruik van dierlijke producten.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het toevoegen van bloedmeel aan je tuingrond als voedingsbooster. We zullen ook enkele alternatieven voorstellen voor vegetarische en veganistische tuinders. Lees verder voor meer informatie.

Is bloedmeelmeststof goed?

En wat is een goede toedieningssnelheid van bloedmeel?

Hoewel bloedmeel een ‘goede’ meststof is, wordt het op geen enkele manier in evenwicht gehouden. In feite is de verhouding stikstof, fosfor en kalium (NPK) meestal 12-0-0 of 13-0-0, wat betekent dat het een overvloed aan organische stikstof levert en niets anders!

Een slow-release meststof de hoge stikstof komt in poedervorm, die je direct in de grond verwerkt. Om deze reden is het geen snelle oplossing. Het kan een maand duren voordat u de resultaten van uw bloedmaaltijdtoepassing ziet. Daarom is het een goed product om regelmatig en continu te gebruiken; Het is echter niet het product waarnaar u zou grijpen om een ​​onmiddellijk probleem op te lossen.

Is gedroogde bloedmeel biologisch?

Bloedmeel kan een echt organische meststof zijn, afhankelijk van de bron. Als het afkomstig is van vee of andere dieren die zonder chemicaliën zijn grootgebracht, is het biologisch. Als dat niet het geval is, kan het alle chemicaliën, hormonen en andere additieven bevatten die worden aangetroffen in commercieel gefokt en verwerkt vleesvee.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs bloedmeel afkomstig van deze commercieel gefokte en geslachte dieren officieel wordt beschouwd als een organische bloedmeelmeststof, maar als u een purist bent, bent u het misschien niet eens met deze beoordeling.

Als u echter kiest tussen bloedmeel en kunstmest, is het de meer organische stikstofkeuze. Met synthetische mest kunt u snel resultaat behalen, maar het zal geen blijvende resultaten opleveren. In feite zal het voortdurende gebruik van chemische grondveranderingen de nuttige fauna in uw tuingrond doden, uw grond vernietigen en het grondwater vervuilen.

Chemische meststoffen zijn niet uitgebalanceerd of volledig. Ze bieden alleen synthetische versies van de drie belangrijkste elementen, maar ze bevatten niet de micronutriënten die planten nodig hebben om te overleven en te gedijen.

Dit is de reden waarom veel biologische tuinders als geheel vasthouden aan traditionele bodemveranderingen zoals meelbloedbemesting, visemulsie en beendermeel. Op de juiste manier gecombineerd, bieden deze drie een uitstekende balans van voedingsstoffen.

Maar als je vegetariër of veganist bent, kun je het idee om deze op dieren gebaseerde producten te gebruiken misschien weigeren en heb je misschien veel vragen en zorgen, zoals:

Wat is bloedmeelmeststof en wat zit er precies in?

Bloedmeel is precies zoals het klinkt. Het is een poeder gemaakt van bloed dat het bijproduct is van het slachten van dieren. Meestal is het gebruikte bloed afkomstig van vee. Het is een extreem hoge stikstofbron die gestaag beschikbaar is voor planten wanneer ze in tuingrond worden gemengd.

Hoe kan bloedmeel de groenteteelt ten goede komen?

Groenteplanten hebben een grote hoeveelheid stikstof nodig, omdat dit essentieel is voor een efficiënte fotosynthese. Planten die niet genoeg stikstof hebben, vertonen gele, verwelkte bladeren omdat ze onvoldoende hoeveelheden chlorofyl kunnen produceren.

Chlorofyl is nodig voor planten om zonlicht om te zetten in suikers en energie. Om deze reden verbruiken planten constant stikstof uit de grond en moet u dit regelmatig opnieuw toevoegen om een ​​gezonde tuin te behouden.

Hoe zit het met bloedmeel voor tomaten?

Bloedmeel is een sterk geconcentreerde stikstofbron, dus een klein beetje helpt bij het telen van tomaten en paprika's.

Is het veilig om dit "dierlijk product" te gebruiken?

Bloedmeel gemaakt met gezond bloed is veilig. Zoals bij elk product dat u aan uw voedselvoorraad toevoegt, moet u weten waar het product dat u koopt vandaan komt. Lees de etiketten zorgvuldig en vermijd het kopen van bloedmeelmeststof uit landen met slappe dierenwelzijns- en voedselverwerkingswetten.

Begrijp dat het heel goed mogelijk is dat ziekteverwekkers (zoals die welke de gekkekoeienziekte veroorzaken) via bloedmeel naar de grond en het fruit en de groenten die erin groeien, worden overgebracht. Dit is de reden waarom de USDA importbeperkingen heeft ingesteld voor beide producten die in Europa worden gekocht.

Is bloedmeel zuinig?

Pond voor pond, bloedmeel is een zeer betaalbare bron van hoogwaardige stikstof. Het is er in vele maten, dus zorg ervoor dat u de wiskunde uitvoert om te bepalen hoeveel u per ounce betaalt. Kies het merk dat zowel qua kwaliteit als kwantiteit de beste waarde biedt. Over het algemeen kunt u verwachten tussen de $ 1,50 en $ 3 per pond te betalen.

Zoals opgemerkt, is er niet veel bloedmeel nodig om uw grond goed te behandelen. Ongeveer een kopje per twintig vierkante meter tuin zou precies goed moeten zijn.

Uiteraard dient u de verpakkingsinstructies te lezen en deze nauwkeurig op te volgen; Als je echter een fout maakt, is het beter om te weinig dan te veel te gebruiken. Onthoud dat bloedmeel een zeer geconcentreerde stikstofbron is. Overmatige hoeveelheden bloedmeel kunnen de wortels van uw planten verbranden.

Waar is de beste plaats om bloedmeel te krijgen?

Wanneer u een meststof voor bloedmeel koopt, bent u waarschijnlijk beter af naar onze plaatselijke kwekerij, Lowe's of Home Depot, voerwinkel of online dan een grote kistenwinkel of warenhuis.

De reden hiervoor is dat het bloed dat wordt gebruikt om in bulk te kopen, laaggeprijsde bloedmeel afkomstig kan zijn uit het buitenland die geen goede regelgeving hebben met betrekking tot voedseldierpraktijken.

Onthoud dat u geen grote hoeveelheden bloedmeel hoeft te gebruiken, en omdat het een halfbederfelijk product is, is het waarschijnlijk beter om alleen de hoeveelheid te kopen die u nodig heeft in plaats van te proberen het van het ene seizoen op het andere op te slaan.

Trekt bloedmeel geen ongedierte aan?

Hoewel het waar is dat sommige carnivoren en alleseters (zoals wasberen, stinkdieren, vossen, enz.) Zich aangetrokken kunnen voelen tot uw tuin als u bloedmeel gebruikt, is het ook waar dat de geur veel herbivoren afstoot. Als je herten en konijnen uit je tuin wilt houden, kan bloedmeel heel goed werken. De aanwezigheid van roofdieren zal hen ook ontmoedigen!

Voordelen van het gebruik van bloedmeel in uw tuin

  • Uw tuin wordt veel aantrekkelijker als u uw planten bloedmeel geeft. Planten met veel stikstof vertonen groot, weelderig, diepgroen blad. Aan de andere kant kan te veel stikstof de fruitproductie verstoren, dus overdrijf het niet.
  • Toegevoegde stikstof kan ook helpen om de zuurgraad van uw grond te verhogen. Dit is een goede zaak voor sommige soorten planten, zoals paprika's, radijs, uien, pompoen en nog veel meer.
  • Bloedmeel kan je grond helpen genezen. Als verschillende groeiseizoenen zijn uitgeput, kan het bloedmeel in de bodemvoedingsstoffen helpen om het terug naar een natuurlijk evenwicht te brengen.

Andere bronnen van stikstof zijn onder meer verenmeel of het vegetarische alternatief, alfalfapellets.

Wat zijn enkele vervangers voor bloedmeel?

Ook bloedmeel versus beendermeel.

Hoewel dierlijke producten zoals visemulsiemeststoffen, beendermeelpoeder voor planten en bloedmeel oude standbys zijn in tuinieren en acceptabel worden geacht voor biologisch tuinieren, als u veganist of vegetariër bent en / of bezorgd bent over dierenwelzijn of de verspreiding van pathogenen, wilt u misschien alternatieven voor bodemverbetering op basis van dieren onderzoeken. Gelukkig zijn er veel, en ze zijn erg effectief.

Goede compost zorgt voor uitgebalanceerde voedingsstoffen

Compost maken met je keukenafval en tuinafval is een uitstekende manier om je aarde alles te geven wat het nodig heeft. Uitgebalanceerde compost vol of organisch materiaal voorziet planten van alle cellulose, koolhydraten en voedingsstoffen die nodig zijn om te overleven en te gedijen.

Een studie uitgevoerd door Woods End Research Lab en gepubliceerd in Organic Gardening Magazine in de zomer van 2000 concludeerde dat het combineren van het gebruik van bodembedekkers, mulchen en compostaanpassing een gezonde, levende grond zal opleveren die uw planten voorziet van een overvloed aan alle noodzakelijke voedingsstoffen.

Alfalfa zit vol met stikstof

Alfalfameel of -pellets zijn gemakkelijk en betaalbaar verkrijgbaar bij uw plaatselijke voerwinkel. Alfalfameststof levert overvloedige hoeveelheden snelwerkende stikstof, samen met royale hoeveelheden potas en fosfor. Om deze reden zijn eenvoudige konijnenpellets een zeer fijne meststof voor alle doeleinden.

Moet je bloedmeel voor planten gebruiken of niet?

Als een beproefd bodemadditief levert bloedmeel uitstekende, langzaam afgegeven stikstof van hoge kwaliteit. Met betrekking tot de gezondheid en groei van planten is het een geweldige hulpbron voor veel tuinders. De problemen met bloedmeel liggen in zorgen over de volksgezondheid en ethiek.

Als u bang bent voor de gekkekoeienziekte en andere mogelijke ziekteverwekkers, is bloedmeel misschien niet uw favoriete meststof. Evenzo, als u zich zorgen maakt over dierenwelzijn en / of u veganist of vegetariër bent, wilt u misschien het gebruik van dit dierlijk product vermijden. Als dit het geval is, zijn er gelukkig veel niet-dierlijke stikstofbronnen die u kunt gebruiken.

Voordat u bloedmeel of een ander amendement aan uw bodem toevoegt, moet u een idee krijgen van de samenstelling ervan. U zult niet in staat zijn om de evenwichtige, voedzame grond te krijgen die nodig is als u zich niet bewust bent van de aard van de grond die u heeft. Een eenvoudige grondtest geeft u de volledige afbraak van voedingsstoffen en de pH-waarde van uw grond.

U kunt grondtestkits kopen bij uw plaatselijke tuincentrum of u kunt voor hulp terecht bij uw plaatselijke landbouw- of tuinvereniging. Weten wat er in uw bodem zit, bespaart u op de lange termijn veel tijd, energie, geld en vallen en opstaan.

Aanbevolen literatuur

  • Stikstof aan de bodem toevoegen

Bekijk de video: Tomaten kweken en bemesten -