Hoe zelfgemaakte insectendodende zeep te maken - een recept

Hoe zelfgemaakte insectendodende zeep te maken - een recept

Huistuiniers hebben het lang gebruikt zelfgemaakte insectendodende zeep voor insectenbestrijding en het doden van schadelijke tuinwantsen op planten. Meer dan een eeuw geleden was visoliezeep een veel voorkomende oplossing.

"Natuurlijke bestrijding" van plagen is niet iets nieuws in de huidige groene, milieuvriendelijke wereld.

Wat zorgt ervoor dat insectendodende zeep werkt

Dus, wat is insectendodende zeep?

Sommige mensen geloven dat er een ongediertebestrijdingsgeheim schuilt in het mengen van een doe-het-zelf-insectendodende zeep in water en het sproeien van een plant.

Op de een of andere manier helpt dit om insecten uit uw tuin te verwijderen. Nee! Een flinke straal water kan insecten wegspoelen.

Het geheim (indien aanwezig) zit in de 'zeep' die wordt gebruikt om de 'insectendodende zeep' te maken.

Gebruik een echt veiligere zeep, zoals de Castiliaanse zeep van Dr. Bonner en geen afwasmiddel of afwasmiddel - later meer over aanbevolen zeep.

De insectenverdelgerkracht komt van de kaliumzouten van vetzuren in de zeep.

De vetzuren werken effectief bij het doden van zachte insecten zoals bladluizen, wolluizen, bladpierende spintmijten, trips, schaalinsecten en wittevlieg.

Lees meer over: Hoe zich te ontdoen van bladluisplagen

Deze vetzuren lossen de celmembranen van tuininsecten en hun natuurlijke beschermende wasachtige coatings op of verwijderen ze, waardoor ze afsterven door overmatig waterverlies.

Kaliumzouten in de zepen zijn het nuttigst bij het maken van insectendodende sprays om plantenplagen te bestrijden.

Een van de meest bekende op kalium gebaseerde insectendodende zeepsprayproducten is Safer Insecticidal Soap, die veel insectenplagen op kamerplanten, groenten en fruit bestrijdt.

Ik gebruik graag neemolie voor planten. Een andere favoriet is Diatomeeënaarde. In Australië maken ze insecticide op witte olie.

Voordelen van Garden Horticultural Soap

 • Als ze op de juiste manier worden gemaakt en gebruikt, zijn biologische insectendodende zeepsprays milieuvriendelijk voor mensen, planten, dieren en het milieu.
 • Geen resteffect
 • Effectief tegen wolluizen, bladluizen, spintmijten en trips (zachte insecten) bij direct contact
 • Biologisch afbreekbaar en niet giftig (juiste zeep vereist!)
 • Veilig voor nuttige insecten, bijen, enz
 • Perfect voor biologisch tuinieren en OMRI-vermeld.

Hoe insectendodende zeep en recept te maken

Hoewel er tuinzepen beschikbaar zijn om insectenplagen te bestrijden, kunt u uw eigen insectendodende zeep goedkoop maken.

Afwasmiddel gemaakt voor afwas werkt mogelijk niet. De juiste zeep is de sleutel.

De materialen

De zeep - U wilt de echte, pure zeep die het actieve ingrediënt van vetzuren bevat - de insectenoplosser! Probeer een vloeibare zeep te krijgen om het mengen gemakkelijker te maken.

Zoek naar een volledig natuurlijke pure zeep, zoals Dr. Bronner's Pure Castile Soap, die je in veel supermarkten of lokale natuurvoedingsmarkten vindt.

De zeep mag geen synthetische chemicaliën, ontvetters of huidbevochtigers bevatten. Ervaren tuiniers bevelen ook Naphtha-zeep aan.

Het water - Gebruik zuiver water, gedestilleerd is goed. Als je kraanwater goed is, gebruik het dan, maar als je hard water hebt, gebruik dan flessenwater.

De sproeier - Een schone spuitfles (1 liter) of een tuinsproeier zal werken. Het hangt er echt van af hoeveel u moet aanvragen. GEBRUIK GEEN onkruidverdelger!

De insectendodende zeepmix:

Streef naar 2% zeepoplossing:

Voor een oplossing van 1 gallon:

 • Meng 1 gallon water 5 eetlepels vloeibare zeep

Voor een oplossing van 1 Quart:

 • Meng in 1 liter water 1 eetlepel zeep

Goed schudden!

Insecticide zeepreceptvariaties

Je zult altijd variaties vinden in zelfgemaakte tuinrecepten of zelfgebrouwen formules die meer of minder een component vereisen.

Twee consistente basisprincipes in elk van de verschillende zelfgebrouwen insecticidenformules: stinkende of heet smakende ingrediënten vormen de beste toevoegingen aan insectendodende zeep.

Cayennepeper, rode peper, knoflook, krachtige kruiden en extracten, ciderazijn en zelfs een bakolie.

Er bestaan ​​geen "vaste formules", dit is allemaal vallen en opstaan. Wat voor iemand werkt, werkt misschien niet voor iemand anders.

De onderstaande tarieven zijn allemaal voor 1 gallon spuitmix:

De Bug Chaser: Knoflook of peper - Voeg 1 theelepel knoflook en / of gemalen rode peper toe.

Echte meeldauw: Azijn - 1 theelepel ciderazijn

Maak Spray Stick langer: Bakolie - Voeg twee eetlepels lichte plantaardige olie toe: maïs, olijfolie, druivenpitolie, canola of saffloer.

Leer en observeer

Een waarschuwing voor ongediertebestrijding in de tuin:Leer, observeer en test altijd!

Sommige castraties kunnen ernstige schade toebrengen aan gevoelig plantgebladerte. Spuit altijd een proefspuit in een klein gebied op planten.

Als de spray is te sterk - verdunnen.

Probeer de mixsnelheid te verlagen tot een oplossing van 1% als het spuitconcentraat te hard is.

Als u het etiket leest, worden de meeste commerciële insectendodende zeepsprays geleverd in een 1% -oplossing.

Onthoud echter dat een verdunde oplossing misschien gemakkelijker is voor de planten, maar minder effectief.

Zoek buiten naar planten die geen last hebben van insecten… zelfs onkruid in de buurt.

Je weet maar nooit ... wat mengen om een ​​soort spray te maken, zou het nieuwe ingrediënt kunnen zijn waarnaar je op zoek was.

Tips voor het aanbrengen van insecticidenzeep

 • Test de hoeveelheid zeepoplossing voordat u gaat spuiten - zie hierboven
 • Bekijk het weer ... Spuit niet op regenachtige dagen.
 • Voor het beste resultaat spuit je vroeg op de dag vóór 9.00 uur of laat in de middag na 17.00 uur, hierdoor kan het sproeimateriaal effectiever zijn door langer nat op de plant te blijven.
 • Goed schudden om de spuitoplossing gemengd en goed geagiteerd te houden net voor het aanbrengen. Blijf schudden als dat nodig is. Als de oplossing blijft zitten, roer dan voordat u gaat spuiten.
 • Denk er bij het aanbrengen van een pesticidespray aan dat de spray niet achterblijft. De zeepspray moet het ongedierte bedekken en nat maken, niet alleen een sproeidruppel op het gebladerte.
 • Neem de tijd om de bovenkant, onderkant van het blad en de stengels volledig te bedekken met het spuitmengsel.
 • Geef bladluizen, wolluizen of mijten een goede complete laag, zorg ervoor dat ze allemaal nat zijn! Eenmaal droog is de spray nutteloos.
 • Aanbrengen op gezonde en goed bewaterde planten. Spuit niet op gestreste of verwelkte planten.
 • Vermijd het sproeien van tere groei, bloeiende planten en planten waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn voor zeepstralen - varens, wasachtige bladplanten, sommige palmen, azalea's, klimop, sommige groenten zoals tomaten om problemen te voorkomen.
 • Herhaal de behandeling van de spraytoepassing over een week of zo. Veel plaagproblemen vereisen vervolgaanvragen, afhankelijk van de ernst van de besmetting.

Bekijk de video: Cold Process Zeep Maken