Mestthee voor tuinen: hoe mestthee te maken Meststof

Mestthee voor tuinen: hoe mestthee te maken Meststof

We hebben het gehad over compostthee, maar hoe zit het met mestthee?

Mest is een geweldige stof. Afhankelijk van de richting waarin iemands academische achtergrond is uitgegaan, roept het woord verschillende beelden op.

Sommigen zien een natuurlijke brandstofbron, sommigen worden herinnerd aan de defenestratie van Praag (waarin twee katholieke vertegenwoordigers en hun secretaris werden verdedigd - uit een raam gegooid - in een hoop mest, wat de Dertigjarige Oorlog ontketende), anderen als een bron van gevaarlijke bacteriën, en sommige als het ultieme plantenvoedsel.

Als het gaat om het gebruik van mest als plantaardig voedsel, hebben de meeste mensen wel eens gehoord van mest op basis van mest (en hebben ze het ooit in hun leven geroken), maar wist je dat het ook kan worden omgezet in een stof die lijkt op compostthee?

Mestthee is een gemakkelijke doe-het-zelf-vloeibare meststof die een aanvulling vormt op uw normale voedingsgewoonten om voedselhongerige planten te helpen wanneer ze die het meest nodig hebben.

In tegenstelling tot commerciële vloeibare meststoffen, is mestthee een volledig organische meststof. Wat is dit wondervoer precies en wanneer moet je het gebruiken?

Mestthee is de beste meststof voor de meeste voedselgewassen

Door mestthee aan uw moestuin toe te voegen, levert u een aantal gemakkelijk opneembare voedingsstoffen die perfect zijn voor granen en moestuinieren.

Wortelgewassen, zoals bieten, wortelen en aardappelen, hebben veel kalium nodig, maar minder stikstof. Hierdoor hebben ze minder baat bij het gebruik van mest en krijgen ze geen extra wortelgroei.

Aan de andere kant zijn granen en wijnstokken zware voeders en regelmatige mestbemesting levert niet zo snel voedingsstoffen op als een kunstmestthee.

Wie tomaten kweekt, zal al bekend zijn met het concept van bier over de wortels schenken voor voller, lekkerder fruit.

Mesttheemeststof werkt op dezelfde manier en levert voedsel voor zelfs de meest hongerige tuinplanten.

Hoe Mest Thee Meststof te maken

Het maken van deze vloeibare meststof is ongelooflijk eenvoudig, hoewel er een paar trucs zijn voor de beste batch.

Sterker nog, het recept voor mestthee vereist niet hetzelfde gecompliceerde ritueel voor het maken van drinkbare thee als uiteengezet door Douglas Adams.

Door dit eenvoudige stapsgewijze recept te volgen, kunt u een partij mesttheeconcentraat maken die een hele teeltcyclus of langer kan duren.

Wat je nodig hebt:

  • Oude mest - Streef naar kippen-, koeien-, geiten-, konijnen- of paardenmest. Vermijd katten- of hondenpoep, omdat deze schadelijke ziekteverwekkers bevatten die uw voedsel kunnen infecteren.
  • Grote emmer of container
  • Water
  • Kussensloop of jutezak (om een ​​groot theezakje van te maken)
  • Een gieter of spuitfles

Begin met drie handenvol mest (of drie troffels waard, als je de mest niet wilt aanraken). Gebruik geen verse mest, want die is te sterk voor de thee.

Plaats de mest in uw kussensloop of zak met theezakjes en bind hem stevig vast aan de zijkant van de container.

Voeg water toe, bij voorkeur in een verhouding van 5 delen water op een deel poep.

Laat 1 tot 2 weken trekken, verwijder dan de zak, wring hem in de container of hang hem erboven totdat hij niet meer druipt.

Voor degenen die liever niet met gigantische theezakjes te maken hebben, is het ook mogelijk om de mest rechtstreeks aan het water toe te voegen voor een snellere steile tijd.

De mestthee moet regelmatig worden geroerd om ervoor te zorgen dat de mest niet bezinkt.

Zeef het mengsel na 4 tot 5 dagen door kaasdoek om eventuele vaste stoffen te verwijderen.

De vaste stoffen kunnen worden weggegooid of toegevoegd aan uw tuin of composthoop.

Mesttheemeststof gebruiken Het wanneer en hoe

U kunt mestthee gebruiken om elke plant te bemesten die grond met veel organisch materiaal nodig heeft.

Planten die honger hebben naar voedingsstoffen, zoals graankorrels, moeten gedurende het groeiseizoen worden gevoerd.

Verdun uw thee voor gebruik door een kopje toe te voegen aan een liter emmer water, omdat de volle sterkte te krachtig zal zijn.

Giet of spuit de verdunde mestthee wekelijks over de wortels of wanneer je vochtige planten elk groeiseizoen water geeft.

Houd er rekening mee dat bij gebruik in combinatie met compostering, kunstmestthee een geweldige manier is om uw grond te vergroten, maar het zal de slechte bodemgesteldheid niet verbeteren.

Als uit grondtesten blijkt dat de kwaliteit te slecht is om de plant of het gewas dat u wilt planten te ondersteunen, lost mestthee het probleem niet op.


Bekijk de video: compost gebruiken