Staghorn Fern: informatie over verzorging en groei

Staghorn Fern: informatie over verzorging en groei

De hertshoornvaren - Platycerium: een buitengewoon unieke, karakteristieke, aantrekkelijk ogende plant, perfect voor mensen met een achtertuin, kas of koele overdekte veranda.

Op zoek naar iets ongewoons, een waar gespreksonderwerp ... koop en leer over de verzorging van hertshoornvaren.

Behalve van Platycerium andinum, afkomstig uit Zuid-Amerika, het geslacht, platycerium, bestaat uit ongeveer 18 soorten, allemaal gevonden in de natuurlijke tropische en gematigde omgeving van Afrika, Zuidoost-Azië, de Filippijnen, Australië en Nieuw-Guinea.

Wanneer u voor het eerst leert om met staghornvaren te verzorgen, let dan op hoe de staghorn in het wild groeit. Ze hechten zich vast aan boomstammen die leven als epifyten en die de term epifytische varens verdienen.

Hierdoor zijn het uitstekende onderwerpen, die het best gekweekt kunnen worden als decoratieve hangplant. Ze kunnen in potten worden gekweekt, maar net als de konijnenpootvaren krijgen ze hun echte onderscheidende uiterlijk en schoonheid wanneer ze als hangend exemplaar worden gekweekt.

Een aantrekkelijke weergave kan worden "gecreëerd" in een kas of beschermd gebied als planten (enkelvoud of meervoudig) als op zichzelf staande exemplaren aan een boomstam worden bevestigd.

Misschien vind je Dicksonia antarctica ook wel Tasmanian Tree Fern leuk

Staghorn Plant Leaves - Vleugels van twee soorten

Deze varens hebben twee soorten bladeren (bladeren): steriele bladeren die meestal rond zijn, en vruchtbare bladeren die gevorkt zijn als het gewei van een rendier. Beide bladeren zijn bedekt met een soort grijs harige dons.

Vruchtbare bladeren

Het is op de vruchtbare, gevorkte bladeren (sommige soorten worden rechtop gehouden en andere hangen af) dat de sporen worden geproduceerd.

De clusters van sporen zijn zichtbaar als een grote bruine afzetting, in massa gevormd aan de onderkant van de bladeren, meestal richting de toppen van de lobben. De sporen zijn de voortplantingsorganen.

Steriele Staghorn Fronds

De steriele bladeren hebben ook belangrijke functies. Ze zijn aanvankelijk groen en sappig maar verliezen uiteindelijk hun vocht en worden kaneelkleurig en perkamentachtig. In hun vroege stadium, naast het vervullen van de gebruikelijke functie van groene bladeren, helpen ze de plant aan zijn steun te hechten.

Later bevatten de gewoonlijk uitlopende toppen bladeren en ander puin dat van de bomen erboven is gevallen en die uiteindelijk vergaan en humus vormen waaruit de wortels van de varen voedingsstoffen verzamelen.

Staghorn Fern Basics Video

Hoe zorg je voor een hertshoornvaren

In de loop der jaren heb ik met succes veel platyceriumvarensoorten gekweekt door vier voorwaarden te bieden voor een succesvolle groei.

# 1 - Hertshoorns houden niet van direct zonlicht, maar ze hebben helder licht nodig voor de beste groei. Zoek naar een locatie die dagelijks 4-7 uur helder, direct zonlicht kan bieden.

# 2 - Deze planten komen uit tropische gebieden in Zuidoost-Azië, de Filippijnen, Australië en Afrika waar de luchtvochtigheid hoog is. Probeer planten te kweken op locaties met een hoge luchtvochtigheid, maar bespuit de plant niet om de luchtvochtigheid te behouden.

Water geven kan het beste (indien mogelijk) door het hele wortelstelsel in water onder te dompelen. Geef in de zomer wekelijks water en in de winter eens in de tien dagen; als een kwartier weken voldoende is. Voeg tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke 3e gietbeurt vloeibare plantenvoeding toe, rijk aan stikstof.

# 3 - Let opnieuw op waar deze planten inheems zijn. Tijdens de winter mogen planten niet worden blootgesteld aan temperaturen onder de 55 graden.

# 4 - Hertenvarens groeien in hun oorspronkelijke habitat aan bomen. Ze kunnen worden gekweekt in grond die erg rijk maar poreus is (ze worden vaak op deze manier verkocht in tuincentra), maar ik raad over het algemeen geen aarde aan als groeimedium.

De beste resultaten die ik ben tegengekomen, zijn echter niet groeien in aarde, maar planten of planten platyceriums op een vochtig bed van veenmos en om de week bemesten met een compleet (20-20-20) vloeibaar plantenbemestingsprogramma.

Verschillende methoden voor het kweken van hertshoornplanten

Zoals we hierboven in punt 4 zeiden, kunnen herten in potten worden gekweekt.

Ik ben getuige geweest van het gedijen van hertshoornplanten in potten van klei of plastic, waarbij puur veenmos werd gebruikt als het "groeimedium", wanneer er een goede drainage aanwezig is. Verpotten is alleen nodig als de plant uit de pot groeit.

De echte schoonheid van de hertshoornvaren komt tot uiting wanneer de plant wordt gekweekt in een hangende mand of doos zoals die voor orchideeën wordt gebruikt, en vervolgens als een op zichzelf staand exemplaar wordt opgehangen.

De mand of doos is meestal bekleed met veenmos en de varen wordt direct in het mos geplant. Andere keren bekleedt veenmos de mand en wordt de varen geplant in een goed doorlatende, rijke grond.

Hertshoornvarens kunnen ook worden gekweekt op een boomstronk, "plaque" of stuk multiplex waar de varen op een bed van veenmos is gemonteerd en op zijn plaats wordt vastgemaakt.

Hier is een video over het planten van een hertshoorn in een mand

Uiterlijke verzorging

Hertshoornvarens hoeven niet te worden verzorgd, maar oude verdorde "vruchtbare" bladeren moeten worden verwijderd. De schede-vormige "steriele" bladeren moeten worden verwijderd wanneer ze eraf vallen als ze licht worden aangeraakt.

Voortplanting van hertshoornvaren

Hertshoorns kunnen op verschillende manieren worden vermeerderd - zijscheuten worden soms "pups" genoemd of uit sporen. De gemakkelijkste, meest voorkomende en populaire methode is van zijscheuten.

Side Shoots of "Pups"

Staghornvarenpups komen uit de basis van de moederplant. Voordat de “pups” voor de moederplant worden verwijderd, moeten ze al een wortelstelsel hebben gevormd en ontwikkeld. Kleine pups kunnen in puur veenmos in potten worden geplant.

Grotere pups kunnen worden geplant in een mand met veenmos of worden gemonteerd op een houten plaat bovenop een bed van veenmos.

Video: Pups en hertshoornvaren verdelen

Staghorn-varens kweken uit sporen

Varens bloeien of groeien niet uit zaden, ze planten zich voort uit sporen. Sporen zijn die bruine afzettingen aan de onderkant van de gewei-achtige bladeren.

September tot december zijn goederenmaanden voor het zaaien van sporen.

Aangezien de varensporen zorgvuldig worden verwijderd, zaait u ze in schoon, nat veenmos (sommige bedekken het veenmos met een dunne laag zand). Ik gebruik graag duidelijke sweaterboxen.

Neem een ​​stuk glas, dek de kweekbak af, zet hem op een donkere plaats en houd de temperatuur rond de 78 graden.

Als er nieuwe planten verschijnen en bladeren hebben gevormd, gebruik dan een goed doorlatende startermix (zoals 50% / 50% turfmos / perliet), plant de jonge planten dan in kleine potten. Bemest één keer per week met een vloeibare plantenvoeding op 1/4 sterkte.

Video over het kweken van varens uit sporen

Platycerium-soorten

Hertshoornvarens (playceriums), ook wel elkhornvarens genoemd waarvan er zo'n 18 soorten zijn, kunnen zeer oud worden en zijn niet moeilijk te kweken.

De bladeren zijn er in verschillende maten en vormen. Vruchtbare bladeren kunnen 2 - 3 voet lang worden.

 • Platycerium andinum
 • Platycerium alcicorne
 • Platycerium bifurcatum
 • Platycerium coronarium
 • Platycerium elephantotis
 • Platycerium ellisii
 • Platycerium grande
 • Platycerium hillii
 • Platycerium holttumii
 • Platycerium madagascariense
 • Platycerium quadridichotomum
 • Platycerium ridleyi
 • Platycerium stemaria
 • Platycerium-superbum
 • Platycerium veitchii
 • Platycerium wallichii
 • Platycerium wandae
 • Platycerium willinkii

Bemesting van hertshoornvarens

Hertshoornvarens van de natuur halen voldoende voedingsstoffen uit hun omgeving. Aan de andere kant zijn degenen die binnen of in een stedelijke omgeving wonen, afhankelijk van een kleine hoeveelheid middelen. Daarom moet u mogelijk staghornvarenmeststoffen toepassen om de groei en gezondheid van uw staghornvarenplanten te garanderen.

Zoals de meeste planten, heeft elandhoornvaren voeding nodig tijdens het actieve groeiseizoen. Het beste voer voor hen zijn in water oplosbare meststoffen.

Ongedierte en problemen van hertshoornvarens

Ongedierte: Hertshoornvarens worden niet door veel ongedierte aangevallen. Als er problemen met ongedierte optreden, is dit vaak te wijten aan onjuist.

Bladluizen en schaalinsecten kunnen worden verwijderd door voorzichtig te besproeien met een goedgekeurd insecticide - probeer eerst natuurlijk. Herhaalbehandelingen kunnen nodig zijn.

Ik zou nooit een soort bevochtigingsmiddel, oppervlakteactieve stof of sproeierstickers aan het sproeimengsel toevoegen, deze kunnen de "poriën" verstoppen en de plant beschadigen.

Problemen: Hangende bladeren zijn meestal het gevolg van onvoldoende water. Veeg de bladeren NIET af, ook al zien ze er stoffig uit, want de bladeren hebben een harige grijze dons die de transpiratie vertraagt.

Kooptips voor hertshoornvaren

Als je orchideeën en bromelia's kunt kweken, kun je staghorns kweken. Voordat u platycerium koopt, moet u ervoor zorgen dat u een geschikte plek heeft om het te laten groeien. Het kan op elk moment van het jaar worden gekocht.

Afhankelijk van de soort kunnen de "steriele bladeren" papierachtig en bruin zijn, maar de vruchtbare bladeren van de hertshoorn moeten onbeschadigd zijn en de harige grijze dons intact.


Bekijk de video: Staghorn Ferns: Beautiful and Simple DIY Mounting and Care Guide