Groenteconserven: in olie en azijn

Groenteconserven: in olie en azijn

Degenen die de groentetuin cultiveren zijn vaak bij gewassen die de normale consumptie overschrijden van de familie, met een tijdelijke overvloed aan een bepaald soort groente. Er zullen dan andere periodes van het jaar volgen waarin die groente niet meer verkrijgbaar is, omdat hij buiten het seizoen is.

In deze gevallen is het handig om methoden te kennen voor bewaar groenten en bewaar ze ver na hun oogsttijd: het maakt het mogelijk om niet te verspillen en tuinproducten in de voorraadkast te plaatsen.

Een van de meest traditionele systemen voor het inmaken van groenten is het in olie of azijn bewaren. Van de verschillende recepten uit de tuin zijn vooral de recepten die je leren hoe je moet bereiden erg handig groenten in een pot. Er zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen bij het maken van zelfgemaakte jam, die we zullen zien.

Groenten in olie en azijn

Sinds de oudheid worden groenten in olie of azijn bewaard. L 'werking van de olie conserveren bestaat erin te voorkomen dat de groenten in contact komen met de lucht, maar dit is niet voldoende.

Om een ​​veilige bewaring in een pot te maken, is het zelfs essentieel om een ​​goede zuurgraad te hebben, anders worden de voorwaarden gecreëerd voor de ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, de meest gevreesde is de botulinum. Een ten onrechte gemaakte confituur brengt risico's met zich mee, zonder bang te zijn is het raadzaam om te informeren hoe u veilig conserven kunt maken en ter voorbereiding is het belangrijk om de potten te steriliseren en zorg te dragen voor hygiëne.

Er kan een gezonde zuurgraad worden gemaakt van azijn, die in de juiste dosis de bereiding veilig kan maken. De augurk brengt ook een bijzondere smaak met zich mee, waardoor de groenten uitstekend geschikt zijn voor een aperitief of bij kazen en vleeswaren. Eigenlijk alle groenten kunnen worden gepekeld met goede resultaten en op Orto Da Coltivare vind je diverse recepten.

Van courgette tot teentjes knoflook, via aubergines en gedroogde tomaten: de traditie van groenten in olie is een constante in de pantry's van boeren. Als ooit het feit van conservering dankzij olie en azijn de enige manier was om groenten buiten het seizoen te proeven, wordt het vandaag vooral gedaan voor gulzigheid, gezien het extraatje dat de specerijen en een periode van rust in de goede olie kan geven.

Zoetzure confituur

Ze verdienen zeker een speciale plaats in de grote familie van ingelegde tuinmannen zoetzure groenten: door de zure smaak van de azijn met suikerachtige tonen tegen te gaan, wordt een bijzonder lekkere smaak verkregen.

Deze bereiding leent zich voor veel recepten, de twee meest bekende zijn waarschijnlijk uien en paprika's.

Ingemaakte en gezouten groenten

Zout speelt ook een waardevolle onderhoudsactie en stelt u in staat om zelfgemaakte bereidingen te maken die gericht zijn op het conserveren van de vruchten van landbouwwerkzaamheden, een typisch voorbeeld zijn augurken of olijven in pekel.

Daar pekel is een oplossing van water en zout, die voor veilige opslag minimaal de 10% zoutgehalte. Op deze manier laten de omstandigheden in de pot de vorming van Botox niet toe. Wat betreft ingemaakte groenten, het bereidingsproces is helemaal niet moeilijk en kan zonder veel moeite thuis worden gedaan, zolang u enkele hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Jam, puree en jam

Naast hele groenten kunnen we zetten in pot ook andere preparatenhet wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de bereiding sauzen, jus, jam of chutneys op basis van groenten, zeer goed bij vleeswaren, vleesgerechten of kazen.

Ter verduidelijking: zelfs als de term "jam" nu algemeen wordt gebruikt voor fruit, zou het in theorie alleen betrekking hebben op citrusbereidingen, dus als het om groenten gaat, moeten we altijd jam zeggen. Dan horen we er toch vaak over plantaardige jam.

Onder de groenten die het beste in jam zijn, herinneren we ons de rode Tropea-uien, pompoen en hete peper, terwijl we de essentiële tomatenpuree, essentieel voor pizza en sauzen.

Voor een goede conservering moet u in veel gevallen weten creëer het vacuüm in de pot.

Fruit conserven

Vooral fruit wordt ook vaak in potten bewaard in de vorm van jam of marmelade, maar ook heel fruit. Het is duidelijk dat de zoete smaak niet erg goed zou gaan met olie, azijn of zelfs pekel. Hiervoor wordt het fruit bewaard in alcohol of op siroop. De bekendste voorbeelden zijn kersen in grappa en perziken op siroop.

Hoe Botox en andere risico's te vermijden

We hebben dit al gezegd, maar het is handig om het nog eens te benadrukken: Bij het bereiden van zelfgemaakte conserven bestaat het risico op het ontwikkelen van schimmels en bacteriën, inclusief het uiterst gevaarlijke botulinum. Als u de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kunt u groenten volledig in potten bereiden veilig, dankzij zuurgraad of zoutgehalte, die de bacterie remmen.

Voor meer informatie over dit onderwerp is het de moeite waard om het artikel over veilige conserven te lezen, dat ook een link bevat naar de zeer nuttige richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid over dit onderwerp.


Video: Dikke FUN met Bubbels - Zelf Doen Proefje - DIY Lavalamp - LOL