Kweek bessen

Kweek bessen

Die van kleinfruit is een teelt die echt veel voldoening kan geven: een vers geplukte aardbei, blauwe bes of framboos smaakt anders dan die je voor een hoge prijs in de supermarkt koopt.

Al het geduld dat nodig is bij het telen en oogsten van bessen wordt dan ook beloond en het is ook mogelijk om een ​​inkomstenbedrijf te doen. Het mooie van kleinfruit is dat ze vaak genoegen nemen met halfschaduw standplaatsen, aangezien het planten zijn die gemaakt zijn om in het kreupelhout te blijven staan, zijn ze daarom perfect om minder gebruikte ruimtes in de tuin te benutten.

Kweekkaarten voor klein fruit

Frambozen

Bosbessen

Aardbeien

Bramen (braam)

Aronia

rode bes

Goji

Alchechengi

Binnenkort vind je hier ook de gidsen om ander klein fruit te kweken, zoals gojibessen, wilde aardbeien, kruisbessen, witte bessen en zwarte bessen.

Teelttechniek

De grond die geschikt is voor het kweken van wilde bessen is over het algemeen zuur, met een pH tussen 4 en 5,5, en moet over het algemeen drainerend zijn, aangezien waterstagnatie pathologieën bevordert. Over het algemeen zijn het planten die een vrij vochtige grond nodig hebben en tevreden zijn met niet erg zonnige standplaatsen.

Veel van de kleine vruchten zijn vaste planten, meestal struiken die produceren vanaf het tweede jaar na het planten, met uitzondering van de aardbei die eenjarig is, maar van jaar tot jaar repliceert met zijn uitlopers.

Om in de details van de teelt van elk klein fruit te komen, verwijzen we naar de teeltbladen die hierboven zijn gelinkt, aangezien elke plant verschillende kenmerken heeft en andere voorzorgsmaatregelen vereist.

Waarom bessen laten groeien

Er zijn verschillende kenmerken die de teelt van kleinfruit bijzonder interessant maken, zowel voor degenen die een professionele boerderij hebben en een inkomen willen verdienen, als voor degenen die een moestuin hebben en cultiveren voor eigen consumptie.

Voor de hobbyist is het erg positief dat de struiken van deze vruchten over het algemeen een lust voor het oog zijn, dus het zijn geschikte planten om de tuin te versieren en niet alleen de moestuin. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat sommige struiken, zoals krenten, zich lenen voor het vormen van scheidende hagen.

De teelt van kleinfruit is ook zeer geschikt voor tuinieren met kinderen, die begerig zijn naar zoete bessen die dan geoogst kunnen worden. Dus wat aardbeien- of frambozenplanten zetten is een goede manier om de kleintjes kennis te laten maken met de landbouw.

Een ander belangrijk kenmerk is dat veel van deze kleine vruchten tevreden zijn met halfschaduwposities en dit maakt ze geschikt voor het exploiteren van gebieden die anders niet erg bruikbaar zijn.

Aan de andere kant kunnen degenen die nadenken over het opzetten van een inkomensgewas erop rekenen dat de prijs van bessen over het algemeen vrij hoog is, en het is een markt waar veel ruimte is voor biologische en kwaliteitsproducties. Om deze reden wordt de teelt van klein fruit beschouwd als een van de mogelijke uitbreidende landbouwactiviteiten, hoewel we niet mogen vergeten dat het veel werk en geduld vereist, vooral tijdens de oogstfase.

Reacties zijn gesloten.


Video: blauwe bessen plukmachine