Il Poderaccio: de moestuin van de biologische boerderij

Il Poderaccio: de moestuin van de biologische boerderij

Er is een boerderij in Toscane die anders is dan vele andere, waar gasten niet worden uitgenodigd om hun dagen door te brengen in het chloorwater van een zwembad, maar wel de mogelijkheid hebben om geniet van het groen van een geurige biologische tuin vol fruit om te plukken, om ze te proeven met een uitstekende extra vierge olijfolie geproduceerd door het bedrijf (al in de Slow Food-gids).

"Lvoor ons was het een heel specifieke keuze, een terugkeer naar de aarde gewenst en bereikt na agro-ecologie, in feite als je onze site opent, is de eerste zin die je vindt de roep van de aarde. Door mijn handen in de aarde te steken, werd ik betoverd en sinds ik dat deed, heb ik mezelf er nooit meer uit kunnen scheuren"Zegt Francesca, die de boerderij in 2009 startte en in 2012 biologische certificering behaalde.

Ik heb in mijn leven met iets anders te maken gehad, ondernemerschapstraining in derde landen, ik reisde de hele wereld over, maar er kwam een ​​tijd dat ik de urgentie om wortel te schieten, op een authentieke en essentiële manier te leven en te werken, niet langer kon uitstellen. in het groen van mijn geliefde Toscaanse platteland, terwijl ik in contact blijf met de wereld”Vervolgt Francesca.

De Poderaccio bioagriturismo is een kleine boerderij op een half uur rijden van Florence beplant met olijfbomen, met een boomgaard, een grote moestuin en een bos waarvan het kappen voldoet aan de energiebehoefte van de boerderij waar gastvrijheid plaatsvindt. Al Poderaccio is er vast van overtuigd dat het mogelijk is om op een duurzame manier kwaliteitsproducten te produceren zonder dwang, met respect voor de tijden en cycli van de natuur.

Een boerderij die biodiversiteit cultiveert

Hun doelen zijn die dik cultiveer biodiversiteit en om de vruchtbaarheid van hun kostbaarste bezit te behouden, zo niet te verbeteren: de aarde. Om deze doelen te bereiken, passen ze toe in hun tuin het principe van rotaties en verenigingen; voor bodembedekking en grasbestrijding gebruiken ze biologisch afbreekbare Mater B-mulchfilm en om de bodemvruchtbaarheid te behouden voegen ze veel peulvruchten in het teeltplan aan, maken ze groenbemesters en gebruiken ze biologische schapenmest van een fokker - ook biologisch - waarmee ze werken samen en wisselen producten uit.

Ze hebben een systeem van druppelirrigatie wat de verspilling van water minimaliseert. Gelukkig hebben ze het probleem van fytosanitaire behandelingen nooit serieus moeten nemen, ook al hebben ze te maken met invasies van bladluizen en pieris brassicae (gewoonlijk kool genoemd) die ze behandelen met producten die in de biologische landbouw zijn toegestaan.

In de afgelopen jaren hebben ze genoten van een experimenteer met maceraten, volgens de aanwijzingen van Orto da Coltivare. Ze hebben enige voldoening gehad, vooral als ze ze preventief hebben gebruikt. Bij Poderaccio raden ze je aan om ze te proberen, en ze zijn er zeker van dat je bij het maken van je eerste maceraat begrijpt waarom de insecten je planten niet durven benaderen!

Ze hebben het geleerd cultiveer bepaald "onkruid" om ze vrienden te maken: een deel van de moestuin is beplant met aardpeer, die een van de belangrijkste gewassen van de boerderij is geworden, in feite is er veel vraag naar op de markten. In een andere hoek van de tuin hebben ze de brandnetel laten groeien, die ze met veel enthousiasme verzorgen om gemacereerde en uitstekende vullingen te maken voor hun zelfgemaakte pasta. Tussen de bloembedden groeit soms de postelein die ze in de keuken gebruiken voor originele hapjes en de kamille die ze laten leven met hun gewassen en deze vervolgens verzamelen en drogen. Aan bloemen geen gebrek: Oost-Indische kers, goudsbloem, met name de zonnebloem geven een vleugje unieke schoonheid en de kippen die ze grootbrengen zijn begerig naar de zaden.

Voor de olijfbomen ze hebben gekozen voor grassen die grondbewerking verminderen en bodemerosie voorkomen. Ze hebben het gebruik van koperzouten vervangen door landbouwpropolis, wat effectief is in het geval van olijfschurft. De oogst gebeurt met elektrische facilitators en binnen 48 uur worden de olijven naar een kleine hightech oliemolen gebracht waar het kneden gebeurt in afwezigheid van lucht en de verkregen olie onmiddellijk wordt gefilterd.

Duurzame gastvrijheid in Toscane

Bij Poderaccio gebruikten ze hetzelfde duurzaamheidsbenadering ook voor agrotoeristische appartementen die afzonderlijk werken hernieuwbare energie uit de biomassa die ze produceren en uit de zon.

Onze gastvrije stijl is eenvoudig, we willen onze gasten het gevoel geven in hun landhuis. We hebben het oude huis van de boerderij voor hen gerestaureerd met respect voor hun landelijke roeping, volgens een nauwkeurig filologisch principe"Francesco vertelt ons wie de renovatie van de boerderij heeft gevolgd volgens de principes van duurzaam bouwen.

Elk appartement is onafhankelijk, heeft een keuken om zelf maaltijden te bereiden en een open haard met veel boeken om te lezen terwijl u ontspant bij het knapperende vuur of buiten in de gereserveerde ruimte tijdens de zomer.

We verwarmen de boerderij met hout uit ons bos dankzij een hoogrendementsketel in de winter en koelen het met de energie die wordt geproduceerd door onze fotovoltaïsche panelen in de zomer”Vervolgt Francesco, die naast haar werk in het bedrijf, adviseur is voor groen gebouw en behandelde ook de sloop en reconstructie van de oude schuur die de "Casaclima" -certificering ontving omdat deze werd gebouwd met een energiebesparende logica en bouwmateriaal met een korte en duurzame toeleveringsketen.

Francesca en Francesco wonen daar in de schuur, maar de prachtige keuken met uitzicht op de Pratomagno-bergen wordt ook gebruikt voor kookcursussen voor boeren. "Wanneer de gasten het brood en de pasta kneden voor dit scenario, gaan ze een aangenaam welzijn binnen dat nog meer wordt versterkt door de tevredenheid van het proeven van producten die met hun eigen handen zijn gemaakt; het is een genoegen en een eer om onze gasten dichter bij het bewustzijn van de waarde van eten te brengen'Zegt Betty, die de leiding heeft over de boerenkeuken.

Hun velden houden altijd grote verrassingen in voor degenen die er gepassioneerd over zijn dieren in het wild of eetbare wilde planten. Bij zonsondergang of zonsondergang is het gemakkelijk om herten, wilde zwijnen, stekelvarkens en hazen te zien. Er is ook de wolf, een geweldige comeback de afgelopen jaren, maar hij komt niet opdagen .... je kunt alleen sporen zoeken!

Il poderaccio: info en contacten

Poderaccio boerderij, Bioagriturismo di Bellacci Francesca

Loc.SMichele 15 - 50063 Incisa Valdarno (Florence, Toscane)

Telefoon: 3487804197

E-mail: [email protected]

Il Poderaccio is gelegen in Toscane, in de provincie Florence, het is het hele jaar open en de vrienden van "Orto da cultivare" zijn welkom, vooral als ze de groenten uit de tuin willen bezoeken en proeven waar gasten vrij kunnen plukken en ... voor degenen die niet anders kunnen dan praten over landbouw, zelfs op vakantie, bieden ze intensieve minicursussen in agro-ecologische landbouw plaats tijdens een weekend.

Francesca, Francesco en Betty wachten op u in Poderaccio met veel groenten en een verlangen om agrarische en gastronomische ervaringen te delen.


Video: Inis Moestuin #23 Oogst verwerken: uien en tomaten drogen, boontjes invriezen.