Japanse mispel: kenmerken en cultivatie

Japanse mispel: kenmerken en cultivatie

Met de naam mispel verwijzen we naar twee verschillende soorten: de mispel van Duitsland, van oude teelt in Europa, en de mispel van Japan, die pas eind 1700 op ons continent arriveerde.

In dit artikel beschrijven we de Japanse mispel of Japanse mispel, een groenblijvende fruitplant met een prettige uitstraling en zeer productief.

De Japanse mispel wordt vaak zelfs als boom in tuinen aangetroffen sier-, maar het kan ook worden gekweekt voor productieve doeleinden, zowel als een geïsoleerd exemplaar als als onderdeel van een boomgaard, die het oogstseizoen opent. In feite vindt de rijping van de mispel plaats in het voorjaar, ruim voor op andere fruitbomen, iets voor op sommige kersensoorten.

Daar biologische teelt het is zeer geschikt voor deze soort en is de methode die we aanbevelen om te oefenen.

De plant Eriobotrya japonica

De Japanse mispel (Eriobotrya japonica)Ondanks zijn naam komt het oorspronkelijk uit Oost-China, vanwaar het zich vervolgens naar Japan en uiteindelijk naar Europa verspreidde. Het maakt deel uit van de Rosaceae-familie, net als veel andere meer voorkomende fruitbomen. Zoals verwacht is het een aparte soort vergeleken met de Germaanse mispel (Mespilus germanica).

In ons land wordt hij op professionele wijze geteeld op Sicilië en Calabrië, terwijl hij in andere regio's meer als geïsoleerde soort in tuinen of gemengde boomgaarden wordt aangetroffen, waar hij relatief gemakkelijk kan worden geteeld.

De plant is prachtig om te zien, met zijn zeer grote bladeren, zelfs 25 cm lang, leerachtig en donker, met een beetje tomentum aan de onderzijde. Het loof lijkt dicht en de bloei is herfstachtig, in tegenstelling tot de meeste soorten, en dit maakt het een zeer welkom weiland door bijen en andere bestuivende insecten, die in die periode in een toestand van bloeitekort verkeren.

De bloemen zijn verzameld in witachtige clusterbloeiwijzen, ze zijn tweeslachtig en aangenaam geurend. Bestuiving is entomofiel, het komt voor dankzij insecten, dus zelfs een geïsoleerde mispel kan produceren zonder dat er andere bestuivende planten nodig zijn.

De variëteiten van Japanse mispel

De Japanse mispel is al sinds het begin van de 19e eeuw in Italië aanwezig en sindsdien hebben fruittelers vooral in het zuiden variëteiten geselecteerd, waaronder we bijvoorbeeld noemen: Nespolo di Ferdinando, Grosso Lungo, Grosso tondo, Precoce di Palermo, Nespolone di Palermo.

Klimaat en terrein aangegeven

Het ideale klimaat voor deze soort is mild, omdat de bloei herfst is en als gevolg daarvan een anticipatie op kou in die periode dit in gevaar kan brengen, terwijl de intense winterkou de vruchten van de groeiende mispel kan beschadigen.

Op weg naar de grond de Japanse mispel is behoorlijk aanpasbaar, maar zoals voor veel soorten het geval is, verdraagt ​​het slecht waterstagnatie, die optreedt op sterk kleiachtige en compacte bodems. Ook de overmatige aanwezigheid van kalksteen kan een probleem zijn, maar ook de gebruikte onderstam heeft hier invloed op.

Hoe de mispel te planten

Om een ​​Japans mispel-exemplaar te transplanteren, wordt het aanbevolen om er een te kiezen zonnige ligging, en indien mogelijk beschut tegen harde wind.

Het is nodig graaf een gat diep genoeg, om een ​​goede hoeveelheid grond waarin de wortels zich verdiepen, diep te verplaatsen.

Als basisbemesting is het raadzaam om een ​​royale dosis te mengen volledig rijpe compost of mest, op de uitgegraven aarde van het gat, bij voorkeur op die van de meer oppervlakkige lagen.

De jonge plant steekt zichzelf uiteindelijk rechtstreeks in het gat in, de aarde is hersteld en je drukt op lichtjes met je voeten om de aarde aan de wortels te laten hechten.

Onderstammen

Veel Japanse loquatplanten zijn direct gezaaid en worden dienovereenkomstig vrij van voet, dat wil zeggen dat ze niet geënt zijn, ze groeien erg langzaam, komen in productie na minstens 6 of 7 jaar na het zaaien en hebben de neiging om erg krachtig te worden.

Planten die bij kwekers zijn gekocht, worden daarop geënt onderstam van "gewone frank", wat op zijn beurt een mispel is, of op kweepeer, in het laatste geval om minder krachtige exemplaren te verkrijgen, maar iets gevoeliger voor de aanwezigheid van kalksteen in de bodem.

Geënte planten gaan veel sneller in productie dan direct gezaaide planten, en na drie jaar kun je mispel eten.

Teelt van de Japanse mispel

De Japanse mispel is een plant eenvoudig te onderhouden en vereist geen speciale zorg, zoals veel andere meerjarige bomen, is het belangrijk om voor de irrigatie van de jonge plant te zorgen en vergeet niet om periodiek kunstmest te maken.

Irrigatie

Tijdens de eerste jaren na het verplanten is het noodzakelijk de plant in de gaten te houden en te irrigeren wanneer dat nodig is, vooral in de zomerperiode die wordt gekenmerkt door temperatuurstijgingen die vaak gepaard gaan met droogte.

Volwassen planten hebben minder water nodig omdat het wortelstelsel zich ontwikkelt, zelfs als het geen grote diepten bereikt, en de plant meer zelfvoorzienend wordt.

Bevruchting

Wanneer bemesten, is het nuttig elk jaar mest verspreiden over de projectie van de kroon op de grond, of in de lente of herfst om altijd terug te geven wat uit de productie is gehaald en de bodemvruchtbaarheid hoog te houden.

Mulch en dakbedekking

Een goede laag mulch die rondom de plant is verspreid is een belangrijke bescherming tegen de invasie van onkruid, dat in tijden van droogte veel kan concurreren met mispel om water.

Om te mulchen we kunnen natuurlijke materialen gebruiken zoals stro, hooi, verdord gras, houtsnippers of zelfs de klassieke zwarte platen.

Hoe de Japanse mispel te snoeien

Snoei-interventies op de Japanse mispel zijn vooral bezuinigingen gericht op het beluchten van het haar als het te dik is, om takken te verwijderen die te laag zijn, die droog zijn en door tegenspoed worden getroffen.

De beste tijden om te snoeien zijn direct na de oogst, in het late voorjaar en tijdens de winterechter de momenten van de grootste thermische verlaging overslaan.

De beste vorm voor deze soort is wereldbol, met een vrij lage hoofdstam en 3 of 4 hoofdtakken

Biologische verdediging van de Japanse mispel

De Japanse mispel heeft niet veel fytosanitaire problemen en is zeer geschikt voor teelt onder biologische landbouw.

Ziekten van de mispel

De schimmelziekte die de Japanse mispel met enige regelmaat kan aantasten, is schurft, veroorzaakt door de schimmel Fusicladium eriobotryae. De ziekteverwekker tast bladeren en vruchten aan met fluweelachtige donkere vlekken, wat kan leiden tot bladval en productieverlies. Deze infecties gebeuren vooral in de lente- en herfstmaanden, met een zomervakantie.

Dergelijke schimmelziekten kunnen worden voorkomen door de natuurlijke afweer van de plant te stimuleren door middel van een ondersteunend middel, of een product dat een preventieve functie heeft, zoals maceraat of paardestaartextract, een plant die we langs sloten en kanalen kunnen vinden, of via een product op basis van propolis.

Beiden moeten op de plant worden gespoten, ik begrijp het hele gebladerte goed, en als ze niet voldoende zijn, kunnen we een kopjesproduct gebruiken, behandelen volgens alle instructies op het etiket van het gekochte product.

Parasitaire insecten van mispels

Goden dierlijke parasieten die de Japanse mispel kan aanvallen noemen we in het bijzonder:

  • Wolluizen
  • Bladluizen

Bladluizen komen weg door te behandelen met extracten van brandnetel, chili of knoflook, terwijl we tegen de schaalinsecten goden kunnen bespuiten geweekte varen.

Als deze natuurlijke producten niet genoeg waren, zouden we zachte kaliumzeep of Marseillezeep kunnen gebruiken om bladluizen te verslaan, terwijl een witte olie tegen cochenille is.

Teelt van mispel in potten

Met een mooie vaas zoals die holtes die meestal worden gebruikt om citrusvruchten te laten groeien, Het is ook mogelijk om een ​​Japanse mispel op het balkon te hebben, op een terras, of in ieder geval op een bovengrondse ruimte zoals de binnenplaats van een gebouw.

In deze situaties zal het zeker mogelijk zijn bescherm de plant tegen koude wind en vorst, zodat de late herfstbloei niet wordt bedreigd.

Het belangrijkste is zorg altijd voor een goede watervoorziening naar de plant e bemest het elk jaar, zelfs alleen met natuurlijke mest.

Verzameling van mispel en gebruik

De vruchten rijpen in het voorjaar, na in de winter gehecht te zijn en wat langzaam gegroeid te hebben. Ze zijn licht oranje van kleur, ongeveer zo groot als abrikozen of iets groter.

Het is belangrijk om niet vooruit te lopen op de oogst, omdat de vruchten die nog wat onrijp zijn zuur en droog van smaak zijn. Indicatief kunnen ze worden verkregen uit een volwassen en gezonde plant tot 30 kg fruit, die voorzichtig van de steel moet worden losgemaakt en in lage lagen in de containers moet worden geplaatst, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gedeukt.

Loquats kunnen korte tijd in de koelkast worden bewaard voor verse consumptie, maar kunnen ook worden omgezet in jam. In de pulp zitten grote donkergekleurde zaden, die ook kunnen worden gebruikt om nieuwe mispelpreparaten te baren.


Video: How to Make Jadam Wetting Agent. 10L.