Tomaten planten: hoe en wanneer

Tomaten planten: hoe en wanneer

De tomaat is zonder twijfel een van de grote hoofdrolspelers van de zomertuin: het is een van de meest voorkomende tuinbouwsoorten en geeft veel voldoening bij de teler.

Om tomaten in uw tuin in het algemeen te zetten het is niet aan te raden om de zaden direct op het veld te zaaien, veel beter om de zaailing in een pot te laten groeien en dan transplanteer het op de grond kunnen we zo anticiperen op het zaaien. Degenen die niet bekend zijn met de kwekerij, kunnen de zaailing klaar in de kwekerij kopen.

De de transplantatietijd vindt meestal plaats tussen april en mei en het is vrij delicaat, omdat de plant moet acclimatiseren in een totaal nieuwe omgeving. Er zijn een aantal eenvoudige trucs die de transplantatieschok helpen en kunnen beperken, laten we eens kijken.

De tomatenzaailingen

Tomaat (solanum lycopersicum) is een plant van de Solanaceae-familie, een naaste verwant van paprika's, aardappelen en aubergines.

Er zijn drie manieren om tomatenzaailingen te laten planten:

  • Verkrijg de zaailing vanaf het zaad (zoals uitgelegd in het artikel over het zaaien van tomaten).
  • Wortel een tomatenvrouwtje, dit vereist een reeds gevormde plant. Tijdens de teelt, wanneer we het verwijderen van de zaden uitvoeren, kunnen we besluiten om een ​​stek te maken met de tak verwijderd.
  • Koop de zaailing in de kwekerij.

Hoe de juiste zaailing te kiezen

Omdat velen voor het gemak of tijdgebrek planten kopen, wat advies over hoe je de plant kiest, om zaailingen in uitstekende gezondheid te kopen.

Kijken naar de zaailingen in de kinderkamer moeten we eerst zorg ervoor dat ze recht zijn, met een stevige steel en groene bladeren. We controleren met name de basale folders (die hieronder) die als eerste geel worden in geval van plantstress.

Ook een blik op de bodem het is handig: als we schimmels zien, is het beter om niet te kopen.

Eindelijk zou het goed zijn controleer de wortels: moet wit zijn en niet overdreven verward. Het is beter om een ​​kleine plant te kopen dan een plant die te lang in een pot heeft gestaan.

Wanneer tomaten in de moestuin planten?

De tomatenplant het heeft zijn ideale klimaat bij 20-25 graden en lijdt aan extreme kou, temperaturen onder de 13 graden kunnen de plant beschadigen tot hij sterft.

Om deze reden is het essentieel om tomaten op het juiste moment te planten, zodat hun periode in het veld samenvalt met de heetste maanden van het jaar, waarin de temperaturen niet te laag zullen zijn.

Over het algemeen om tomaten te telen in Italië ze worden getransplanteerd tussen april en mei. Waar het klimaat mild is of onder tunnels, kan het ook in maart worden geplant, maar uitstellen naar juni is nog steeds prima, zelfs als je het risico loopt de oogstperiode te verkorten.

De transplantatie moet idealiter worden gedaan op dagen dat de grond "in tempera" is, dwz niet te droog en zelfs niet nat en dus modderig.

Bereid de grond voor

De grond voor het planten van tomaten moet zorgvuldig worden voorbereid, voordat de transplantatie wordt uitgevoerd. De klussen die moeten worden gedaan zijn de klassiekers van de tuin: goed graven, bemesten, schoffelen om het oppervlak te verfijnen en tot slot een hark om waterpas te zetten.

Dit werk heeft twee hoofddoelstellingen:

  • Zorg dat de grond leegloopt, waardoor waterstagnatie wordt vermeden. Dit is erg belangrijk om schimmelziekten te voorkomen, zoals de gevreesde bacterievuur bij tomaten.
  • Bereid de voedingsstoffen voor die gebruikt gaat worden door de plant en de organische bodemverbeteraar die de eigenschappen van de bodem verbetert, bij een goede basisbemesting (in dit verband lees je de verdiepingsstudie tomatenbemesting).

Het is beter om de grond 10-15 dagen voor het verplanten voor te bereiden.

Hoe het transplanteert

Ik raad aan voor het planten acclimatiseer de zaailingenen laat ze een of twee dagen buiten staan, zodat ze vertrouwd raken met het externe klimaat.

Voor het verplanten kan het ook nuttig zijn bereid de steunstaven voor die als een steun zal dienen voor de ontwikkelde tomaat, ook al zijn ze niet direct nodig om ze nu beter te planten, aangezien dit later de wortels van de plant kan beschadigen.

De transplantatie is heel eenvoudig: graaf een klein kuiltje (je kunt jezelf helpen met een speciale lepel of spitse planter), die de plant zal hosten met zijn aarden brood.

De plant wordt heel voorzichtig uit de pot gehaaldproberen te voorkomen dat wortels of stengels breken door eraan te trekken. Als we tomatenplanten in klassieke honingraatbakken hebben, kan het handig zijn om van buitenaf op de randen van de bak te drukken.

We zetten de zaailing in het gat e we verdichten de aarde aan de randen, zorg ervoor dat de kraag van de plant op grondniveau staat en dat onze jonge tomaat dat ook is goed recht.

Als we veel zaailingen moeten planten, is het handig om een ​​plantmachine te gebruiken, wat het werk versnelt.

Zesde tomaten planten

De te bewaren afstand tussen tomatenplanten is zeer variabele: het hangt af van het type tomaat (al dan niet met een bepaalde of onbepaalde groei) en het gekozen type ondersteuning.

Over het algemeen is er tussen de planten een variabele afstand tussen 70 en 120 cm.

Zorg na de transplantatie

Na het verplanten van de zaailingen zijn we zeker niet klaar met ons werk, integendeel: de tomatenzorg is net begonnen.

Terwijl de plant jong is:

  • Irrigeer de aarde constant. Totdat de tomaat wortel schiet, is het belangrijk om nooit zonder water te komen zitten.
  • Pas op voor slakken, vermijden dat jonge zaailingen komen eten.
  • Bestrijd onkruid, om te voorkomen dat ze grondstoffen van planten stelen.
  • Het kan helpen om een hakselhout, de aarde rondom de plant bedekken met stro.

Later zal het nodig zijn om ervoor te zorgen dat de gekweekte plant voldoende wordt ondersteund door de docenten, deze periodiek vastbindt, de zaden verwijdert en controleert op eventuele parasieten en ziekten. In het artikel over tomatenteelt hebben we de verschillende gewasbehandelingen beschreven.


Video: Bloemsterfte bij tomaten! - Grow, Cook, Eat #42