Wanneer fruitbomen snoeien: de beste tijd

Wanneer fruitbomen snoeien: de beste tijd

Snoeien is een van de belangrijkste banen in de boomgaard te voeren, zelfs degenen die slechts een paar planten in de tuin moeten regelmatig ingrijpen om het zo te regelen dat het presenteert een nette kroon en dat het gezond en productief blijft.

Om dit het beste te doen het is essentieel om het juiste moment te kiezen, laten we eens kijken wat het juiste moment is om te snoeien.

In feite hebben planten een levens- en groeicyclus die is gebaseerd op de seizoenen: vegetatieve activiteit, bloei, fruitproductie, bladval vindt op bepaalde momenten plaats. Snoeiwerk moet ook op het meest geschikte moment deel uitmaken van deze cyclus en in dit artikel ontdekken we hoe we het juiste moment kunnen kiezen om de verschillende soorten snoei gedurende het jaar uit te voeren.

Algemene criteria om te beslissen wanneer te snijden

Er zijn twee aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de snoeiperiode:

 • Het klimaat (temperatuur en vochtigheid). Het afsnijden van de takken veroorzaakt verwondingen aan de plant, die niet mag worden blootgesteld aan overmatig weer, zoals vorst en zware regen.
 • Op het moment dat de plant zich bevindt. Het is aan te raden om te snoeien als de takken geen blad meer hebben, op deze manier heb je goed zicht op de structuur van de plant. Het kan ook nuttig zijn om te zien hoe het hout en de bloemknoppen worden gevormd, aangezien de aanwezigheid van knoppen ons doet begrijpen hoe de boom zich de komende maanden zal ontwikkelen.

De juiste termijn voor het snoeien van de belangrijkste fruitbomen, zoals pitvruchten (appel, peer, kweepeer ...), steenvruchten (perziken, pruimen, abrikozen, kersen, ...) en diverse andere fruitbomen (olijf, kaki, kiwi, vijgen, granaatappel ... ) is de late herfst of vroege winter, waarbij wordt geprofiteerd van de tijd dat het loof kaal is.

Het beste ding is snoeien aan het einde van de winter (meestal de maand februari). Feitelijk zijn de planten nog zonder blad, op de takken zien we al de knoppen in formatie en tegelijkertijd is de vorst inmiddels achter ons.

Citrusvruchten, aan de andere kant, zijn groenblijvende planten en de meningen zijn meer tegenstrijdig over hun beste snoeiperiode, ik raad aan om het in maart te doen.

Over het algemeen zijn er echter altijd geldige criteria:

 • Stel vers gesnoeide planten niet bloot aan zeer koude periodes. Dit is de reden waarom snoeien in de herfst niet wordt aanbevolen als de winter erg streng is.
 • Stel vers geknipte takken niet bloot aan overmatige vochtigheid en regen. Daarom is het beter om het snijwerk op heldere dagen uit te voeren.
 • Snijd onmiddellijk droge takken of takken die zijn beschadigd door weersomstandigheden, in elke periode dat er schade aan de plant optreedt, is het primair voor zijn gezondheid om de beschadigde delen te verwijderen.
 • Verwijder onmiddellijk delen van de plant die zichtbaar zijn aangetast door pathologieën. Het afsnijden van de zieke takken is een prioriteit, omdat het verspreiding van de ziekte naar de rest van de plant kan voorkomen, zelfs dit knippen gebeurt zonder naar de kalender te kijken.

Wanneer moet u de jaarlijkse productie snoeien?

De belangrijkste snoei die aan fruitbomen wordt uitgevoerd, wordt productiesnoei of houtsnoei genoemd, aangezien ook goed verhoute takken worden gekapt.

Voor de meeste vruchtdragende soorten is dat het geval een operatie die eens per jaar moet worden uitgevoerd, zoals al genoemd de beste tijd is februari.

Sommige bomen kunnen zelfs eens in de twee jaar worden gesnoeid, omdat ze langzamer groeien of omdat ze vooral last hebben van bezuinigingen, maar over het algemeen kun je met een constant jaarlijks ingrijpen de plant netjes houden en de productie op zijn best regelen.

Wanneer moet u groen snoeien?

Groen snoeien wordt zo genoemd omdat het gaat om het afsnijden van groene takken, daarom gebeurt het in de aanwezigheid van bladeren tijdens de vegetatieve activiteit van de plant, dus de typische periode is het late voorjaar en de zomer.

Groene snoeiwerkzaamheden bestaan ​​uit het afsnijden van sommige soorten niet-productieve takken, die moeten worden verwijderd zodra deze verschijnen, om te voorkomen dat de plant energie verspilt om ze te laten groeien. Deze takken zijn de uitlopers, dat zijn de scheuten die aan de basis van de stam ontkiemen, en de uitlopers, verticale takken zonder bloemknoppen.

Voor sommige bomen, zoals appel en perzik, is een andere zomerbaan vergelijkbaar met snoeien de uitdunnen van klein fruit te veel.

Wanneer jonge planten snoeien?

In de eerste levensjaren heeft het snoeien van fruitplanten de taak om de boom naar de gewenste vorm te leiden, dus het richt zich op die sneden die de hoofdtakken zullen selecteren. De periode geschikt voor kweeksnoei is dezelfde als aangegeven voor jaarlijkse productiesnoei.

Foksnoei wordt over het algemeen gedurende 3-4 jaar uitgevoerd vanaf het planten, ook al gaan we in ieder geval de hele levensduur van de boom door met ingrepen die gericht zijn op het behoud van de vorm, dus het is moeilijk om een ​​duidelijke grens te trekken tussen snoeien op de boerderij en productie.

Wanneer moet u potplanten snoeien?

Potplanten kunnen worden gesnoeid dezelfde periode als bomen geplant in de volle grondis het enige verschil dat kan bestaan, de mogelijkheid om de jonge boompjes gemakkelijker tegen de kou te herstellen. Om deze reden is het mogelijk om in de herfst te snoeien, zelfs wanneer een zeer koude winter wordt verwacht.

Leren snoeien: de gidsen van Orto Da Coltivare

Om te leren snoeien, raad ik u aan eerst enkele algemene criteria voor gezond verstand te lezen die gelden voor alle fruitgewassen. Dan moet je het onderwerp plant voor plant behandelen, met specifieke handleidingen:

 • Hoe de appelboom te snoeien
 • Hoe de perzikboom te snoeien
 • Hoe de kersenboom te snoeien
 • Hoe de vijg te snoeien
 • Hoe de olijfboom te snoeien
 • Hoe de citroen te snoeien

Video: How to Prune Established Apple Trees