Zwarte steel: de basilicumfusarium

Zwarte steel: de basilicumfusarium

Hallo Baptist

zoals ik had verwacht in de inleiding de zwarte stengel op basilicum is vrijwel zeker een symptoom van fusarium, helaas is er heel weinig dat kan worden gedaan om deze ziekte te stoppen, ik zal eerder uitleggen hoe de verspreiding ervan kan worden tegengegaan en vooral hoe het te voorkomen, om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Het is duidelijk dat ik, nadat ik de zieke plant niet heb gezien, een andere pathologie niet uitsluit, zoals een pijnlijke nek of rhizotonie (alleen in het onderste deel) of botrytis (die een grijze schimmel vormt, meestal gelokaliseerd op de bladeren).

Het fusarium van basilicum

Basilicum kan worden aangevallen door twee soorten fusariosis: de fusarium oxysporum (tracheofusariosis) en de fusarium tabacinum (zwarte basilicum poot). Het zijn zeer vergelijkbare ziekten, zowel als symptomen als als mogelijke interventies. Het pathogene mycelium tast de lymfevaten van het plantenorganisme aan en veroorzaakt zwart worden van sommige plantenweefsels, tot om onze basilicum volledig te verdorren.

Beide schimmelparasieten kunnen zich manifesteren door zwart worden van de stengel van de medicinale plant, dus ik kan niet vaststellen of je basilicum een ​​zwarte poot of tracheofusaria heeft opgelopen, maar voor praktische doeleinden verandert er niets.

Oorzaken van fusarium

Fusarium is een cryptogame ziekte, begunstigd door vochtigheid en milde temperaturen. Met name waterstagnatie in de grond, wat vaak voorkomt in slecht bewerkte tuinen of in potgewassen, en het water dat op de bladeren blijft hangen, kan de ziekte veroorzaken.

De periode waarin tracheofusariosis en zwart been het meest voorkomen, is wanneer de temperatuur stijgt, afgelopen winter en vroege lente. Typisch in dit stadium zijn basilicumplanten nog jong en zelfs gemakkelijker te onderwerpen.

Tegen de zwarte steel

Als de basilicumplant een zwarte steel heeft, is er helaas weinig te doen. De schadelijke sporen bevinden zich nu in het sap van de plant en er zijn geen biologische fungiciden, maar zelfs geen conventionele behandelingen die effectief kunnen ingrijpen om de ziekte te genezen.

Om deze reden is het helaas noodzakelijk om de plant te elimineren en eventueel de teelt opnieuw te starten. Als we meer dan één exemplaar van basilicum telen, is dat essentieel identificeer fusarium vanaf de eerste symptomen, om de zieke zaailingen onmiddellijk te verwijderen en voorkomen dat de infectie zich naar alle anderen verspreidt.

Als we besluiten om een ​​nieuwe basilicum te herplanten laten we niet vergeten om het niet op dezelfde plaats te doen waar de zieke was, op dezelfde manier als we in potten groeien, moeten we de grond verversen en de container desinfecteren. Laten we niet vergeten dat fusarium voor planten een zeer besmettelijke ziekte is, het mycelium van de parasiet blijft in de grond en als we dus naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe plant op besmette grond zetten, vinden we hier binnenkort ook de zwarte stengel.

Hoe de ziekte te voorkomen

Als het waar is dat we de zwarte poot van basilicum niet kunnen genezen, moet de biologische verdedigingsstrategie uitgaan van preventie. Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u in staat stellen basilicum gezond te houden, ze worden niet alleen gebruikt tegen fusarium, maar stellen u ook in staat om andere ziekten te vermijden (valse meeldauw, wortelrot, nekpijn, botrytis en meer). Dit is schematisch wat u moet doen om pathologieën te voorkomen.

Algemene voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik gezonde zaden of gezonde zaailingen.
  • Geef geen water door de bladeren nat te maken van de plant, maar leid het water naar de grond. Het druppelsysteem kan ideaal zijn.
  • Vermijd overtollige stikstof bij bevruchting.
  • Bestrooi regelmatig met maceraat of afkooksel van paardenstaart, wat de afweer van de plant stimuleert.

Voorzorgsmaatregelen bij bodembewerking:

  • Voer vruchtwisseling uit (kweek geen basilicum waar het de afgelopen 3 jaar al is geteeld).
  • Bewerk de grond goed (diep graven)
  • Als de neiging tot stagnatie bestaat, cultiveer dan op verhoogde bedden.

Voorzorgsmaatregelen bij de potteelt:

  • Zorg voor een afvoer onderaan de pot (bijvoorbeeld geëxpandeerde klei en uiteraard schotel).
  • Geef niet te veel water (beter liever een beetje en vaak nat).

Dat is alles, ik hoop dat ik de vraag heb beantwoord en een aantal nuttige tips heb gegeven voor het succesvol kweken van basilicum.


Video: Steel look deur. Simon Maree