De levende bodem van de bio-intensieve tuin

De levende bodem van de bio-intensieve tuin

Hoe fijn is het om de zachte humus van een kreupelhout onder je te voelen. S.aan onze voeten ligt een comfortabele matras, onderdeel van een mega oerorganisme. Grond gevuld met kleine wortels kan zelfs de zwaarste regens afvoeren, zonder ooit te eroderen.

Binnen het leven barst van kracht. Duizend-en-één insecten, bacteriën en schimmels maken er hun thuis van. Zij zijn degenen die het zo donker zwart kleuren, door iedereen herkend als een teken van vruchtbaarheid. Zij zijn degenen die de grond en de lucht van alle bossen parfumeren.

Laten we kijken hoe in de bio-intensieve tuin kunnen we voor de aarde zorgen, waardoor de vruchtbare omstandigheden van het bos opnieuw worden gecreëerd. Het idee is om de natuur het te laten doen, haar daarbij te helpen moderne, ergonomische en handmatige gereedschappen.

Van de woestijn tot het levende bos

We hebben geluk: wilde ecosystemen willen gedijen. De bodem evolueert van nature tot een bos. Met het juiste water worden alle woestijnen vanzelf groen, maar uit het hete zand van een woestijn ontstaat niet direct een oerwoud.

De een na de ander volgen alle soorten planten op elkaar om de vruchtbaarheid van de aarde te herstellen. Eenjarige planten worden als eerste geboren. Na enkele jaren, altijd als de regens frequent genoeg zijn, ontkiemen soorten overblijvende kruiden. Op hun beurt verrijken ze de grond en met de opeenvolging van de seizoenen zien we de eerste struiken verschijnen. Hun loof is het ideale toevluchtsoord voor jonge jonge boompjes. Daar vinden ze vocht en voedingsstoffen, maar ook bescherming tegen hebzuchtige herbivoren. Hier is na ongeveer 700 jaar een woestijn een bos geworden.

Bodemherstel

Met de werking van de natuur wordt de woestijn bos, wacht maar ... een beetje te veel naar mijn smaak. In het geval dat het bos onlangs is ontworteld, is het mogelijk om wilde velden tegen te komen, die "anomalieën" vertonen in de natuurlijke opeenvolging die we nu hebben gezien. Gelukkig, we kunnen altijd helpen de grond weer vruchtbaar te maken.

Wat is er nodig voor een gezonde bodem

Wat zijn de bijzondere kenmerken van een gezonde en levende bodem? Hoe kunnen we samenwerken met onze bodems om ze te begeleiden in hun spontane regeneratiecyclus? We zijn van mening dat de humus van een bos drie hoofdkenmerken heeft:

 • Het heeft een ronde, zachte en goed geventileerde structuur. Het is aëroob. Hij ziet het zonlicht nooit direct.
 • Het herbergt veel levende wezens. Bacteriën, schimmels en insecten. Alle voordelen zijn tegenwoordig nog steeds weinig bekend bij de wetenschap.
 • Het zit vol met wortels. Ze leven in symbiose met micro-organismen. Een fysiek netwerk vormen om de bodem geventileerd en drainerend te houden.

Gezonde grond reproduceren in de bio-intensieve tuin

Deze gezonde structuur is op onze velden gemakkelijk te reproduceren, zeker in de moestuin die volgens de bio-intensieve methode is behandeld. Bodem lijkt een beetje op een lasagne: het werkt in lagen.

Daar oppervlak is aëroob en zacht, herbergt vele levensvormen en bevat veel organisch materiaal. Het zijn deze eerste 5-10 cm die we noemen humus. Hoe dieper we graven, hoe meer we magere aarde tegenkomen, steeds minder aëroob en natuurlijk compacter. Levensvormen worden steeds minder kleurrijk, de overgrote meerderheid ziet nooit het licht.

Besteed aandacht aan de snijder en de ploeg

Als we gereedschap gebruiken dat de grond boven / onder omkeert, dan zetten we de anaerobe grond in de lucht en begraven we de aërobe humus in anaerobiose ... De helmstok en andere roterende gereedschappen veroorzaken soortgelijke problemen.

Weten we zeker dat ploegen altijd nodig is? Van inheemse Amerikaanse landbouw tot permacultuur, veel ervaringen laten zien dat dit niet het geval is.

Meer de helmstok en ander soortgelijk gereedschap hebben de neiging om de aarde onder de diepte van de grondbewerking glad te strijken. Dit creëert een verwerkingszool, een zeer harde en ondoordringbare laag aarde vanaf de wortels. Het water kan de bodem niet meer diep doordringen, het veld loopt onder en erodeert. Een keer ongestructureerd, glijdt het land geleidelijk in de rivieren, die het de zee in voeren.

Weet jij wat de verwerkingszool is? Beter om te verdiepen, om je bewust te zijn van de negatieve aspecten van het bewerken van de grond met een motorhak of lopende tractor.

Bio-intensief tuingereedschap: modern en handmatig

Het lijkt stom om het te zeggen, maar de bodems van de bossen zijn zo zacht dat ze met de hand kunnen worden gegraven, zelfs als niemand ze ooit bewerkt ... Door micro-organismen, insecten en regenwormen te laten ontwikkelen, wordt de aarde van nature zacht. Om een ​​luchtig, zacht en daarom geneigd tot groei van onze groenten te creëren, omvat de bio-intensieve methode het gebruik van moderne gereedschappen, meestal handmatig.

Meer weten over de bio-intensieve tuin? U kunt het artikel lezen waarin Emile Jacquet deze methode introduceert, een beknopte uitleg, vol praktische adviezen.

In plaats van de aarde te verplaatsen met de ploeg en de frees de grond wordt alleen verplaatst met een grelinette. Echte handmatige ripper, deze tool lijkt op een zeer brede vorkspade met twee handvatten. Het heeft het voordeel dat de grond wordt belucht zonder het echter omver te werpen of de natuurlijke structuur ervan te vernietigen.

Als de grond eenmaal is belucht 15-20 cm diep met de grelinette het wordt aan de oppervlakte verouderd met een rotorkopeg, een onkruidverdelger of een hark. Een grote moestuin vereist het gebruik van een lopende tractor en een rotorkopeg, een kleinere moestuin kan worden bewerkt met de oscillerende onkruidverdelger van de rijwielcultivator. Voor een kleine familietuin kunt u gebruik maken een simpele hark.

Met deze aanpak kunt u creëer een bodem met een ideale structuur voor het telen van groenten. Door de fijne grond van de eerste 5 cm kan de tuinman gemakkelijk zaaien en verplanten.

Houd de grond zacht

Omdat de poreusheid van de aarde niet is aangetast, wordt de grond bijgevolg heel weinig verdicht als het regent. De wortels van onze gewassen zullen de kanalen vinden die zijn gegraven door de cyclus van de vorige planten, ze zullen diep groeien.

Om altijd een goede structuur te behouden, moeten we kweek veel planten dicht bij elkaarmaak, net als in een bos, een kroon met onze groenten en laat veel wortels groeien. Een truc zo oud als de wereld die al in de 19e eeuw werd gebruikt.

Diepgaande studie: de geschiedenis van de bio-intensieve methode. Laten we eens kijken waar deze landbouwpraktijk is ontstaan, te beginnen met de stadsboeren van het Parijs van de jaren 1800.

Door de planten zo dicht bij elkaar te hebben, wordt onkruid met de helmstok voorkomen ... Zoals we eerder hebben gezien, des te beter! Om te wieden wordt het gebruikt een oscillerende onkruidverdelger. Zeer comfortabel, het kan staand worden gebruikt, met een rechte rug. In tegenstelling tot de tweewielige tractor is hij ook stil ... Niets zo ontspannend als werken met vogelgezang.

Of de tuinman nu met handgereedschap of met een cultivator werkt, het is altijd moeilijk om het land voor te bereiden. Wat jammer om op je werk te stappen ... in de bio-intensieve tuin zijn er gebieden die uitsluitend aan groenten zijn gewijd en wandelpaden die exclusief aan ons zijn gewijd. Dit zorgt ervoor dat de bodemleven niet verstoord wordt en de planten dicht bij elkaar kunnen groeien. Super goed! U kunt het artikel over de bio-intensieve methode lezen voor meer informatie over hoe u dit moet doen.

Micro-organismen en thermocompost

Dus in de bio-intensieve, moderne tools worden gebruikt, goedkoop, stil en respectvol voor alle vormen van leven. Onze zorg reproduceert de natuurlijke structuur van de bodem. Gemakkelijk! We hebben nu twee van de drie kenmerken van de bosbodem, waar we het in het begin over hadden ... fantastisch! En voor de derde, micro-organismen?

Er zijn veel scholen voor natuurlijke en regeneratieve landbouw die een breed scala aan recepten van nuttige micro-organismen aanbieden. Laat u informeren! Elke zelfgemaakte biopreparatie is goed te gebruiken.

In de bio-intensieve tuin is het belangrijkste inoculum een ​​thermocompost van hoge kwaliteit, indien mogelijk ter plaatse geproduceerd. Een goede thermo-compost is een mengsel van organisch materiaal dat aëroob wordt gecomposteerd. Het maakt niet uit welke organische stof wordt gebruikt om het te maken. Het is alleen belangrijk om een ​​verhouding te respecteren tussen het koolstofhoudende materiaal (stro, papier, houtsnippers ...) en het materiaal dat rijk is aan stikstof (mest, vers gras ...). Hoe meer verschillende materialen worden gemengd, hoe beter de compost zal zijn. De stapel moet regelmatig worden omgedraaid om de temperatuur en vochtigheid te controleren. Het is gepasteuriseerd en elimineert daarom alle ziekteverwekkers en zaden die in het primaire materiaal aanwezig zijn. Dit zorgt voor de ontwikkeling van nuttige micro-organismen.

Zodra het composteringsproces is voltooid, krijgen we een grond die lijkt op een boshumus, deze zal zijn geur, kleur en structuur hebben. Er zijn veel manieren om goede compost te maken.

Voor een gezin bokashi is waarschijnlijk de eenvoudigste manier. Het kan ook thuis en in het appartement, onder het aanrecht! Deze micro-organismen moet je aan je composteerder toevoegen, ze zorgen voor een goede afbraak van je keukenresten. Om rot te voorkomen, zou het goed zijn om een ​​beetje stro, dode bladeren of houtsnippers toe te voegen aan je composteerder.

Nadat je de grond hebt bewerkt zoals uitgelegd, kun je tot 3 cm compost boven de grond toevoegen. Compost is aëroob, het is humus, het mag niet worden begraven. Indien gewenst kan het worden gemengd in de oppervlakkige 5 cm van de grond, maar nooit diep begraven.

Hier, nu ben je klaar. Ga verder met transplantaties en zaaien. Zoals je kunt zien is het helemaal niet moeilijk om een ​​natuurlijke groentetuin aan te leggen, het is ook leuk. Een chemisch aangelegde tuin legt gezonde en erg lekkere groenten op je bord. De bio-intensieve tuin maakt gebruik van moderne methoden om de smaken van het verleden te herontdekken, zonder moeite.

Artikel door Emile Jacquet. Foto's door Elisa Scarpa (@ elisascarpa.travelphotography)

Een gids voor het tuingebied. Laten we eens kijken wat de belangrijke voedingsstoffen zijn voor de bodem, de pH-waarde en alle andere kenmerken die je moet kennen om bewust te cultiveren.

Andere interessante teksten:

Was dit artikel behulpzaam? U kunt een opmerking achterlaten met een mening, advies, vragen of andere, feedback is altijd een plezier.

Om in contact te blijven kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief of Orto Da Coltivare volgen op Instagram en Facebook.

Emile Jacquet2020-05-05T21: 17: 24 + 02: 00
 1. Luca Lusardi21 mei 2019 om 13:55

  Het is al een tijdje geleden dat ik, in de zin van een synergetische groentetuin, me afvraag: hoe kun je de aarde niet aanraken, bijvoorbeeld door aardappelen te zaaien? Om ze te verzamelen moet je noodzakelijkerwijs graven…. Bedankt.

  • Matteo Cereda21 mei 2019 om 14:54

   Hallo Luca, onthoud allereerst dat dit artikel over de bio-intensieve tuin gaat, terwijl de synergetische tuin in deze gids uitvoerig wordt besproken. Permacultuur legt uit hoe je aardappelen bovengronds kunt telen, op het geluid van stro. Bekijk deze video eens.

  • Emile JACQUET22 mei 2019 om 7:36

   Goedemorgen Luca, ik nodig je uit om de synergetische landbouwhandleiding nog eens te lezen. Er staat nooit geschreven dat het verboden is om gereedschap te gebruiken om het land te bewerken. Direct wordt uitgelegd hoe u met de tractor werkt in de synergetische moestuin ...
   In de bio-intensieve tuin wordt bij de werking van het land rekening gehouden met alle levensvormen die erin leven. Het wordt niet diep geploegd of gefreesd. Desondanks is het in leem- of kleiachtige bodems buitengewoon moeilijk, zo niet praktisch onmogelijk, om meerdere jaren groenten op dezelfde pallet te telen zonder medelijden met het land.
   Als je synergetische agr beoefent, nodig ik je uit om hun mooie boek beter te lezen.
   Als je bio-intensieve landbouw wilt beoefenen, nodig ik je uit om de andere artikelen op deze site te lezen.
   Goede dag en goede oogst

 2. Hasmik16 februari 2020 om 0:33

  Hoi! Bedankt voor deze zeer interessante ideeën!
  Ik heb grote twijfel over de voorbereiding van de grond, uitgaande van een onbebouwd land vol onkruid.
  Denk je dat het mogelijk is om het te bewerken en het onkruid te verwijderen zonder de grond op enigerlei wijze te draaien?
  Ik dacht eraan om het gras te maaien met een veldhakselaar en het vervolgens te bedekken met de platen. Maar mijn twijfel is: is het niet hetzelfde als zonnebrand? Loop je niet het risico om zelfs maar nuttige micro-organismen te doden?
  Maar eerst gebruik ik de grelinette, moet ik hem niet naakt terugbrengen?
  Kunt u mij wat advies geven over hoe u het cultiveerbaar kunt maken zonder het te veel te verplaatsen (rekening houdend met het feit dat het een halve hectare is, dus het is niet erg klein).

  Bedankt!

  • Matteo Cereda16 februari 2020 om 15:32

   Hallo Hasmik. Je stelt een interessante vraag waarbij de standpunten verschillen. Naar mijn mening is de bedekking met de platen niet positief, het vormt rot en verandert de balans in de grond evenzeer als het graven ervan. Als ik vanaf het gazon begin, verwijder ik de eerste laag, die te vol met wortels is, met de schoffel en voer ik een "standaard" graven uit. Na verloop van tijd zal ik die grond schoon houden en alleen met grelinette werken. Ik ben me ervan bewust dat het evenwicht van de grond gedeeltelijk verandert, maar het is onvermijdelijk, het cultiveren ervan interfereert in elk geval met de natuur. Dit is duidelijk mijn methode en ik weet zeker dat andere telers het anders doen dan ik.
   Op een halve hectare zou ik de eerste keer aanraden om met landbouwmachines te werken, later zou een kleine spitmachine (met grelinette lang) wellicht de moeite waard zijn.

 3. Hasmik17 februari 2020 om 15:16

  Heel erg bedankt Matteo!
  In feite kan ik echt niet beslissen wat ik moet doen ... Maar ik moet opschieten!
  Omdat ik een bio-intensieve tuin zou willen aanleggen en de pallets zou klaarmaken, wilde ik het kostbare materiaal dat ik beschikbaar heb (het is al zo'n tien jaar onbebouwd land) zoveel mogelijk beschermen.
  Als u voor het eerst een landbouwmachine zou gebruiken, wat zou u dan aanbevelen? Ik las de rotorkopeg in het artikel. Is het naar uw mening het minst ingrijpend?
  Bedankt!!
  Hasmik

  • Matteo Cereda18 februari 2020 om 8:39 uur

   De rotorkopeg is over het algemeen prima, de grondsoort en de toestand moeten worden geëvalueerd om precies te kunnen kiezen, maar vaak is de keuze van de machine gebaseerd op wat er beschikbaar is.

 4. Simone30 april 2020 om 21:31

  Hallo allemaal!
  In de herfst wilde ik een verhoogd bed maken van ongeveer 25/30 cm, waar kan ik dat mee vullen?
  Ik dacht eraan om de grond beneden te luchten (nu al gecultiveerd), en mezelf dan te egaliseren met verse (groene) houtsnippers, stro, tuinaarde (zeer kleiachtige) gemengde grond en regenwormhumus, en dan weer te mulchen met stro of houtsnippers. verse (groene) twijgen. Is het geschikt voor een intensieve biologische tuin? En in welke verhoudingen plaats ik de elementen? (houtsnippers, stro, aarde en humus) heel erg bedankt!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Reiger heeft zijn dag niet @efteling