Plant aardappelen in mei

Plant aardappelen in mei

Hoi Serena

Ik begrijp je heel goed, ook ik ben in Noord-Italië en het klimaat van dit jaar 2019 was heel bijzonder. Misschien is het beter om niet op het juiste moment te hebben gezaaid, gezien de terugkeer van de kou in mei en de hagelbuien die sommige gebieden teisterde. Aardappelen kunnen meestal nog in mei worden geplant, zelfs als het daadwerkelijke antwoord is het hangt af van het klimaat van het gebied waar je het land hebt. De aardappelplant is redelijk goed bestand tegen ongunstige klimatologische omstandigheden, degenen die in het zuiden cultiveren, kunnen beter vroeg zaaien om de brandende zomer niet in te lopen, voor ons die in mei een moestuin in het noorden hebben, is het nog steeds prima.

Aardappelen worden meestal tussen half maart en april gezaaid, met de bedoeling van oogst ze in de hete maanden juni en juli, dit is enerzijds handig omdat de temperaturen het meest geschikt zijn, en anderzijds omdat je tijdens de oogst de neiging hebt om vrij droge grond te hebben. Als je echter midden in de herfst aardappelen aan het rooien bent, blijven de knollen gemakkelijk nat in de regen en vochtigheid, en gaan ze gemakkelijk achteruit.

Ook als de planten jong zijn, hebben ze dat nodig een vochtige grond en ze verdragen minder droogte. In maart is het over het algemeen niet nodig om water te geven, in mei moet u voorzichtiger zijn als er zeer warme dagen zijn zonder regen. Om een ​​deel van de "verloren" tijd in te halen, is het zeker de moeite waard kies aardappelen met een korte cyclus.

De lengte van de teeltcyclus

De De teeltcyclus van aardappelplanten is 65 tot 90 dagen lang: er zijn vroege variëteiten (die binnen 65/70 dagen worden geoogst) en late-cyclische variëteiten (die in plaats daarvan zelfs meer dan 90 dagen bereiken).

Uiteraard in jouw geval het is beter om een ​​vroege variëteit te kiezen, bijvoorbeeld Agata, Monalisa of Primura. Begin half mei met het telen van vroege aardappelen en oogst je eind juli - dat is prima. Zet je daarentegen een laat ras, dan loop je het risico in september aan te komen met de oogst en dat is niet de beste.

Ik hoop dat ik behulpzaam was, een groet en een goede oogst!


Video: TM19#22: Irrigatiesysteem, tuinbonenvroege aardappelen oogsten