Komijn: hoe het wordt verbouwd

Komijn: hoe het wordt verbouwd

De komijn het is een aromatisch kruid dat vaak ook wel "karwij”, Een term die zijn spontane aanwezigheid in natuurlijke omgevingen suggereert. In feite is het juist in de weilanden, weilanden en onbebouwde gebieden dat het vaak wordt aangetroffen in een vermenging met vele andere essences, vooral in de gebieden van de Alpen.

Op sommige teksten vinden we zijn naam ook geschreven als "comino", maar het is dezelfde soort, botanisch genoemd Carum carvi.

Het is niet moeilijk om deze prachtige plant te kweken, waarvan goden zijn afgeleid smakelijke zaden, die we vervolgens als aroma in de keuken kunnen gebruiken. Komijnblaadjes zijn ook eetbaar, erg prettig in salades. Laten we dus eens kijken hoe we de teelt van deze soort in de tuin kunnen introduceren.

De komijnplant

Daar komijn plant behoort tot de familie van de schermbloemigen zoals andere aromatische soorten zoals dille, wilde venkel, kervel en koriander.

Zijn levenscyclus is tweejaarlijks, de steel is ongeveer 60-80 cm hoog, het lijkt op dat van wilde wortel, en de wortel is een witte penwortel.

Het eerste jaar ontwikkelt de plant een rozet van langwerpige bladeren met een ietwat ruwe textuur. Daarna, na de winter te hebben doorgebracht, in het late voorjaar en de zomer bloemen, meestal verzameld in bloemscherm bloeiwijzen en wit van kleur, die graag bezocht worden door bijen en andere insecten. Van de bloemen worden vruchten gevormd, die apen zijn, en die het hoofddoel van de teelt vertegenwoordigen, omdat ze i kleine zwarte zaden.

Geschikt klimaat en terrein

Voor de teelt van komijn is het goed om te kiezen zonnige locaties, en ook beschut tegen de wind om vroegtijdig verlies van zaad te voorkomen als het eenmaal is gevormd en gerijpt.

Hoe klimaat de komijn het past zich discreet aan de kou aan en daarom kan het ook in het noorden en in de bergen worden gekweekt, tot 2000 meter boven zeeniveau. DE betere bodems zijn die neutrale of zelfs met een licht basische pH, en vruchtbaar. Zure bodems zijn daarom niet aangegeven de ph is vrij belangrijk om te weten over het land dat we beschikbaar hebben, maak je geen zorgen: het meten is heel eenvoudig.

Zaai de komijn

Daar komijn zaaien het kan vanaf het vroege voorjaar direct in het veld plaatsvinden, zelfs uitgezonden worden, en daarna de zaden zijn erg klein, is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij het hanteren en verspreiden ervan, om niet te overdrijven door te veel op dezelfde plek te laten vallen.

De komijnzaad je kunt ze vinden, ook al hebben tuincentra ze niet altijd, hooguit zijn ze online te vinden. Na de eerste aankoop is het gemakkelijk om ze van jaar tot jaar te bewaren.

In een moestuin is het ideaal om een ​​deel van de border of een hoek van een rond of spiraalvormig bloembed aan elke aromatische plant te wijden, maar komijn kan ook op een groter oppervlak worden geteeld, afhankelijk van de gestelde doelen. In ieder geval moet u er zeker van zijn voordat u gaat zaaien de grond goed hebben bewerkt en zo een zacht zaaibed verkregen.

Als het vorige gewas was aangepast en overvloedig bemest met compost en gepelletiseerde mest, of andere natuurlijke meststoffen, kunnen we voorkomen dat ze opnieuw worden verdeeld, omdat deze aromaat voldoende is voor de resterende vruchtbaarheid die niet wordt geconsumeerd door gewassen uit het verleden, terwijl als het lang is, dat meer is een jaar, dat er ter plaatse geen compost wordt verspreid, moet het nu gebeuren. Daar organische vruchtbaarheid van de bodem het is een aspect dat nooit over het hoofd mag worden gezien, zelfs niet bij het cultiveren van essences die tevreden zijn met een mager substraat.

Komijn teelt het kan ook zonder problemen in potten worden uitgevoerd, zolang deze maar goed wordt blootgesteld aan de zon en eraan denkt om vaker water te geven dan op de grond te groeien.

Het mag niet worden uitgeslotenop zaaibedden letten met daaropvolgend verplanten van de zaailingen op geschikte afstanden, dat wil zeggen ongeveer 25-30 cm van elkaar.

Hoe het wordt verbouwd

Na de geboorte van de zaailingen zal het nodig zijn om te presteren wat dunner, vooral als we merken dat de opkomst op bepaalde punten erg dicht is, want naarmate de planten groeien, vertakken ze zich en vormen ze kleine struiken.

De irrigaties in het begin zijn ze onmisbaar, vooral als het niet regent, terwijl het bij veelvuldige voorjaarsneerslag voldoende is om in te grijpen als de grond verdroogt. Een andere belangrijke operatie die niet over het hoofd mag worden gezien, is de schoonmaken van onkruid, zo snel mogelijk uit te voeren, noodzakelijkerwijs met de hand of met een schoffel in het geval van rijenzaaien. U kunt de kluitenbreker ook proberen om op een comfortabele en snelle manier tussen de rijen te passeren.

Verzameling en gebruik

Komijn is een gulle plant die we kunnen gebruiken de bladeren, wortels en zaden.

Al in de zomer van het eerste jaar kunnen we gebruik de jonge komijnblaadjesdoor ze te snijden met respect voor het vegetatieve hart, dat de scheuten toelaat. De bladeren zien er geweldig uit in gemengde salades en ze lenen zich ook om gekookte gerechten op smaak te brengen. De wortels, wat kan zijn ontworteld in de herfst, ze slijten in plaats daarvan als gekookte groente.

Oogst van zaden

De planten die we in het veld achterlaten, gaan de volgende lente op en zaaien de zaden zijn rijp van augustus tot oktober van het tweede jaar, wanneer we devergeling van de schermen. De paraplu's worden gezet om die van hen compleet te maken drogen in de schaduw, dan kunnen we ze verslaan en tenslotte de zaden van de andere delen scheiden.

De zaden zijn klein en in de meest waardevolle variëteit, de zwarte komijn, donker. We kunnen ze houden in glazen pottenen gebruik ze indien nodig om ze in het brooddeeg of op de korst voor het bakken, op kaas, in cakes of samen met groenten te doen. Van henapore is vrij sterk en vaag exotisch en wordt om zijn gewaardeerd spijsverteringseigenschappen. De Duitse naam van deze soort, Kümmel, staat bekend om de uitstekende likeur die er uit wordt gewonnen.

Het is handig Houd ook een aantal zaden apart om het volgende jaar te zaaien, om te voorkomen dat u ze opnieuw koopt. Planten die volwassen zijn geworden en niet zijn geoogst, verspreiden zich heel gemakkelijk, zo erg dat het gewas een beetje onkruid kan worden, en dit stelt ons in staat om zijn eigen spontane vermenigvuldiging.


Video: BBQ weken #5: zo bereid je heerlijk Catalaanse lamsfilet op de bbq. #Weber