Januari 2020: maankalender, zaaien en werken

Januari 2020: maankalender, zaaien en werken

Januari is de eerste maand van het jaar en 2020 begint met de halve maan, tot de volle maan die plaatsvindt op vrijdag 10e.

Een nieuw moestuinseizoen gaat eindelijk beginnen en het is goed om meteen op de goede weg te beginnen met het opzetten van de eerste klussen in het veld.

We zijn in volle winter en de tuin is nu grotendeels leeg: in januari kunnen er nog maar een paar groenten gezaaid worden, knoflook en winteruien worden in het open veld gezet, terwijl je als je een verwarmd zaaibed activeert de eerste gewassen kunt planten die later komen. getransplanteerd in maart.

Maankalender voor januari 2020

Sommige groenten kunnen al in koude tunnels worden gezet als de temperaturen niet te laag zijn, maar dit is afhankelijk van de klimaatzone.

Zaaien en werken in januari

Zaaien van de maand: er zijn maar weinig zaai- en transplantatieklussen die in de winter kunnen worden gedaan, u kunt meer leren door het artikel te lezen op wat te zaaien in de tuin in januari.

Vacatures van de maand: Januari is vooral een maand tuinvoorbereiding, zie in detail alle werkzaamheden in de tuin in januari.

Januari, tip van de maand (door Valmas): aan het einde van de winter is het tijd om het land te bewerken, in januari is het de moeite waard om de gereedschappen voor te bereiden. Een uitstekend idee om minder moeite te doen om te graven, is door te experimenteren met tecnovanga. Het is een eenvoudig maar zeer nuttig mechanisme dat de hefboomwerking maximaliseert en het buigen van de rug vermijdt.

Om op de hoogte te blijven van zaai-, werk- en maanstanden kunt u ook gratis downloaden 2020 kalender van Orto Da Coltivare in pdf.

De maankalender van januari 2020

De maand januari heeft een volle maan op vrijdag 10, dus de eerste dagen van de maand zijn op een wassende maan. Nadat de volle maan begint, begint de afnemende fase die doorgaat tot de nieuwe maan, die in januari 2020 zal zijn voor vrijdag 24/01. De maand sluit nog steeds af met de groeiende maan, een fase waarmee we in februari ingaan.

Voor degenen die de fasen van de maan willen volgen om te beslissen wanneer ze willen zaaien, zoals gewoonlijk, is de halve maan het juiste moment om aromatische kruiden, peulvruchten en alle vruchtgroenten te zaaien, dus begin en eind januari 2020. Blad- en bolgroenten (zoals knoflook en uien) daarentegen zijn geschikt om te zaaien op een afnemende maan, dus tussen de 11e en 23e van de maand.

Als u het nuttig vindt, vindt u op Orto Da Coltivare de maan van vandaag die voortdurend wordt bijgewerkt.

Maanfasen voor januari 2020

  • 01-09 januari: wassende maan.
  • 10 januari: volle maan.
  • 11-23 januari: afnemende maan.
  • 24 januari: nieuwe maan.
  • 25-31 januari: groeiende maan.

De biodynamische kalender van januari 2020

Biodynamica is een complexe discipline, waar veel landbouwwerken worden geleid door de positie van de maan, maar ook in relatie tot de sterrenbeelden wordt aangenomen dat er een kosmische invloed is op de plantenwereld. Als ik deze methode niet toepas, ga ik hier geen details geven over de zaaitijden, voor informatie over biodynamische landbouw raad ik de kalender van Maria Thun of dat van het landbouwwerk van Pierre Mason.


Video: Vieren we samen Kerst?