Kweek sperziebonen in potten

Kweek sperziebonen in potten

Groene bonen zijn een peulvrucht smakelijk en met uitstekende voedingskenmerken, voedsel rijk aan eiwitten, mineralen en vitamines. We zijn gewend om ze vanuit botanisch oogpunt als een groente op zich te beschouwen, het zijn in alle opzichten bonen, ook al is het een bepaalde variëteit van het "mangiatutto" -type.

We hebben het al gehad over de teelt van sperziebonen in het veld, maar je hoeft niet per se een stuk land te hebben beschikbaar: je kunt deze plant gemakkelijk kweken op je eigen balkon, rechtstreeks in pot. Laten we nu eens kijken hoe we dit het beste kunnen doen en binnen het perspectief van biologische landbouw blijven.

Groene bonen en bonen zijn zoals we hebben gezegd dezelfde vlinderbloemige plant, de phaseolus vulgaris, een zeer resistent gewas, mits het niet onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen en geen vorst kent. Kenmerkend voor de sperziebonen is het feit dat ze kleinere zaden hebben dan de klassieke bonen en een malse peul, ook eetbaar en prettig om te eten. De sperzieboon wordt vervolgens verzameld en in zijn geheel gekookt in plaats van de zaden te schillen.

Kies het type plant

Om sperziebonen op het balkon te zetten, moeten we allereerst het type plant kiezen dat we willen zaaien, ze tellen verschillende soorten van deze peulvrucht, gekenmerkt door verschillende maten en ook kleuren van de peul. Het belangrijkste verschil, dat ons echter vooral interesseert in het doel van de keuze, is de dwerg en de klimmende sperzieboon.

  • DE dwerg sperziebonen voltooien hun teeltcyclus in minder dan 60 dagen en ze hebben geen ondersteuning en docenten nodig voor groei, die meestal oppervlakkig op de grond plaatsvindt.
  • De klimmen groene boon in plaats daarvan moet het 90 dagen van zaaien tot oogsten en heeft inzet nodig, het wordt ook gekenmerkt door zijn veel hogere productiviteit dan de dwergvariëteit.

Dus als we meer tijd en meer ruimte hebben (een iets grotere pot, verticale ruimte voor de steunen) kunnen we kiezen voor klimplanten, terwijl we voor een eenvoudige en fysiek minder zware teelt zelfs op het balkon kiezen voor de dwergvariëteit. In ieder geval blijft de sperzieboon, wat het ook is, een goede keuze voor de balkontuin.

Geschikte locatie en teeltperiode

Wat we hebben gezien bij de potteelt van de boon geldt ook voor de sperzieboon: dit zijn planten die van balans houden, dus om de oogst en groei niet in gevaar te brengen, vermijden we zowel vorst als extreme hitte. De beste tijd om ze in potten te kweken is van maart tot junikunnen we ook meerdere planten zaaien met een tussenpoos van enkele weken, zodat we een gespreid gewas beschikbaar hebben.

De groene bonenplant het heeft zon nodigdaarom geven we de voorkeur aan een goed belichte plek die misschien beschermd is tegen de koude noordenwinden. Als de zomer bijzonder warm is, is het goed om de plant te beschermen met schaduwdoeken die hem tijdens de hogere uren tegen de zon bedekken.

De teelt van de sperzieboon is vergelijkbaar met die van de potboon, waarover we het al hebben gehad in Orto Da Coltivare.

Kies de juiste pot en aarde

Daar keuze uit vaas bepalend voor het succes van onze teelt, geven we de voorkeur aan een pot van minimaal 35-40 cm doorsnede en voldoende diep.
Aan de onderkant van de pot plaatsen we kiezelstenen, grind of scherven om de afvoer van het water te vergemakkelijken, en vullen het vervolgens met eenvoudige universele aarde, misschien verrijkt met een beetje zelfgemaakte compost.

Als je de grond verder wilt verrijken, kun je wat houtas strooien, waarbij je voorzichtig moet zijn om het zo nodig te gebruiken, om de plant niet te vermoeien en effecten te hebben die tegengesteld zijn aan de gewenste effecten.

Zaai de sperzieboon

De beste manier om sperziebonen te zaaien is direct op de grond, maak een klein gaatje van 2-3 cm in het midden van de pot, waarna we onze uiteindelijke steun zullen plaatsen om de plant te laten klimmen.

Een goede techniek kan zijnonderdompeling van het zaad in warm water voor een hele dag en leg het dan in de grond, maar bedek het niet te veel: zoals de boerengezegden ons eraan herinneren dat de boon de klokken moet horen. Afhankelijk van onze keuze van het type plant, hebben we onze oogst 50 tot 90 dagen vanaf het zaaien, een goed idee is het zaaien van klimplanten elke 20 dagen.

Plant docenten

Fantasie is de enige beperking bij het kiezen van de beste ondersteuning voor onze sperziebonenplanten die we kunnen gebruiken van bamboestokken tot eenvoudige palen plastic of hout of kies netwerken.

Omdat dit potgewassen zijn, ideaal voor onze terrassen of balkons, kunnen we ervoor kiezen om de peulvruchten bij de balustrades te plaatsen en geen externe palen te gebruiken.

Irrigatie en tegenslag

De groene bonenplant heeft geen overmatig water nodig, maar het is erg belangrijk standvastigheid en verifieer dat de grond wordt altijd vochtig gehouden. Stagnatie van water daarentegen kan de sperzieboon verzwakken en moet net zo goed worden vermeden als vorst, omdat omgevingsfactoren samen met de kwaliteit van de grond enkele problemen en verstoringen kunnen veroorzaken, zoals schimmel of roest.

Zowel voor planten als voor mensen, moet het idee zegevieren preventie het is de weg vooruit, die gunstige voorwaarden voor de gezondheid creëert in plaats van tussenbeide te moeten komen met a posteriori behandelingen.


Video: Tomaten kweken in pot. Tomaten zaaien, uitplanten en oogsten