Cochenille een halve korrel peper

Cochenille een halve korrel peper

Daar cochenille een halve korrel peper (Saissetia oleae) is een fytofaag insect van de olijf- en citrusvrucht, aanwezig in alle Italiaanse olijventeeltgebieden. Hoewel olijventelers bang zijn, slaagt het er zelden in om aanzienlijke schade toe te brengen aan de productie.

De ernstigste plagen, zoals de afgelopen jaren is aangetoond, komen alleen voor in olijventeeltgebieden met klimatologische en omgevingsomstandigheden die gunstig zijn voor de ontwikkeling van de parasiet, deze cochenille. houdt van de hitte en valt vooral op in het zuiden of in beschermde teelten. Naast de olijfboom vinden we hem met name op andere planten in de boomgaard op citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel.

Het kan handig zijn om de kenmerken van dit kleine insect goed te kennen om problemen door zijn aanwezigheid te voorkomen. In de biologische landbouw zijn verschillende natuurlijke remedies toegestaan, waarmee de schade van dit cochenille kan worden beperkt.

Herken de cochenille

Het is een coccid, met een volwassen vrouwtje dat geel wordt Zwart, met ovaal lichaam. De naam "halve peperkorrel" is duidelijk te danken aan zijn uiterlijk (vandaar zijn vorm en kleur), dat hem ook onderscheidt van andere cochenille soorten. De wetenschappelijke naam isSaissetia oleae, en herinnert ons eraan dat het een parasiet is van de olijfgaard.

Daar vrouw presenteert op de achterkant een dubbel kruis van Lorraine romp. De nimfen hebben een gelige kleur. Het vrouwtje is gefixeerd, terwijl de nimfen in de drie verschillende stadia van ontwikkeling zijn meubilair. De aanwezigheid van het mannetje is zeer zeldzaam.

Het is een polyfage soort, die tal van spontane en gecultiveerde soorten buiten de olijfboom aantast en die 1 of 2 generaties per jaar kan voltooien, in streken waar de klimatologische omstandigheden bijzonder gunstig zijn voor zijn ontwikkeling. Daar reproductie vindt plaats door parthenogenese, met de afzetting van een variabel aantal eieren, maar nog steeds erg hoog. Het uitkomen vindt plaats tussen juni en september. Omdat de ovipositie plaatsvindt over een periode van drie maanden, vinden we meestal op olijfbomen de nimfen in de drie verschillende ontwikkelingsstadia en het vrouwtje tegelijkertijd. Deze informatie is geen puur theoretisch begrip: het neemt een uiterst belangrijke waarde aan in de strijd tegen het insect.

Soms gaan mieren relaties aan met schaalinsecten, zoals ze doen met bladluizen, waardoor ze worden gestimuleerd om te produceren en ze verplaatsen om de zoete honingdauw te verkrijgen die ze afscheiden.

Schade veroorzaakt door het insect

Het cochenille het nestelt zich op bladeren en takken voornamelijk, maar de aanwezigheid ervan kan ook worden gedetecteerd op de stam van olijf- en citrusbomen. De schade wordt veroorzaakt door de lymfe aftrekken, waarmee het de plant verzwakt (directe schade), maar ook vanspeeksel-inenting in de potten van olijf- en citrusbomen, die ziekten kunnen overbrengen, en van honingdauw productie.

Phylloptosis, verminderde vruchtzetting, vorming van atrofische scheuten en afname van het aantal bloemen komen zeer vaak voor.

Wanneer de bevolkingsdichtheid van de cochenille hoog is, is de overmatige productie van suikerhoningdauw een substraat voor de verspreiding van fumaggine, een complex van schimmels dat eruitziet als een zwartachtige laag. In de meest ernstige gevallen kan rokerigheid de olijfboom volledig bedekken, wat de transpiratie en fotosynthese ernstig belemmert. Met het aftrekken van het fotosynthetiserende oppervlak, verliest de plant beetje bij beetje kracht en zijn productieve capaciteit. Dit veroorzaakt gevoelig productie daalt.

Biologische verdediging

De Hoge zomertemperaturen en lage wintertemperaturen dragen hieraan bij Om op natuurlijke wijze de bevolkingsdichtheid van de cochenille met halve peperkorrels te verminderen, kunnen we hiermee rekening houden om de verdedigingsinspanning te vermijden in perioden waarin de besmetting vanzelf zou afnemen.

Laten we in plaats daarvan eens kijken hoe we kunnen ingrijpen wanneer het gepast is, zowel in termen van preventie als van daadwerkelijke verdediging, gericht op het elimineren van de parasiet.

Voorkom cochenille

Bij biologische landbouw tegen boomgaardinsecten in het algemeen is het goed om te onthouden dat de preventieve verdediging is zeer effectief, dit geldt vooral in het geval van cochenille.

In dit opzicht is het nuttig om wat uit te voeren snoeien zodanig dat een juiste beluchting van het gebladerte mogelijk is. Waar de aanwezigheid van cochenille populaties wordt opgemerkt, is het raadzaam om de takken mechanisch te verwijderen.

Zoals eerder vermeld, zijn cochenilleeieren en larven gevoelig voor hoge temperaturen en droge klimaten. Regelmatig uitgebalanceerd snoeien, olijf- of citrusbomen creëren een ongunstig microklimaat voor de ontwikkeling van insecten.

In het geval van geïrrigeerde olijf- of citrusboomgaardis het raadzaam om beperkt, correct en rationeel gebruik te maken van irrigatiewater. Door deze maatregel worden de olijfbomen minder onderhevig aan de aantasting van Saissetia oleae.

Insecticidenbehandelingen

Tegen cochenille vrouwtjes een halve korrel peper insecticiden vaak zijn ze niet effectief vanwege de aanwezigheid van de Scudetto, die hen beschermt. De verschillende natuurlijke producten die werken door contact, van neemolie tot pyrethrum daarom hebben ze een zeer beperkt effect.

Op kleine schaal kunnen we onszelf helpen met de Marseille zeep of zachte kaliumzeep, nuttig bij het bestrijden van insecten maar minder geschikt voor grote extensions, omdat het consistentie en meer stappen vereist.

Een andere zeer nuttige remedie is witte olie, die, net als zachte zeep, werkt door het insect te verstikken en niet door gifstoffen.

De hymenoptera Metaphycus bartletti

In de biologische landbouw bestaat een zeer effectieve methode uitgebruik van parasitoïden en natuurlijke vijanden, zijn systemen die niet binnen het bereik van de amateurkweker liggen, maar zeer bruikbaar in een professioneel boomgaardperspectief. Voor dit type verdediging is het gebruikelijk om de calcidoid hymenoptera Metaphycus bartletti te gebruiken, een natuurlijke vijand van het cochenille. Dit insect legt zijn eieren in het lichaam van Saissetia oleae, van waaruit de larven ontstaan ​​die het gastheerinsect tot de dood leiden. Aan het einde van de ontwikkeling maken de larven een uitgangsgat op het cochenille-schild en komen naar buiten.

Dit nuttige insect kan alleen eieren leggen in het lichaam van larven van de derde fase en soms in dat van jonge vrouwtjes. De introductie van de parasitoïde in de olijfgaard gebeurt in het voorjaar. Voordat de hymenoptera wordt geïntroduceerd, is het goed om te wachten tot het snoeien van de olijfgaard is voltooid, omdat het snoeien plaatsvindt met het elimineren van geparasiteerde schaalinsecten en daarom worden potentiële vriendelijke insecten uit de omgeving verwijderd.

Verder is het ook goed om rekening te houden met het totale aantal planten dat in de olijfgaard aanwezig is en het aantal planten dat door de parasiet wordt besmet, om het economische gemak te beoordelen tussen de kosten van behandeling en economische schade als gevolg van productieverlies. Alleen op deze manier kan een echt voordelige biologische bestrijding worden geïmplementeerd.

Bibliografie en nuttige referenties over cochenille

Om meer te weten te komen over het onderwerp cochenille kunt u lezen op de website van Arsia Toscana, waar u ook een video-opname vindt die u de parasiet goed laat zien.

Op Orto Da Coltivare, aan de andere kant, ben je misschien geïnteresseerd in meer informatie over de insecten die de olijfboom aanvallen, onder de ergste vinden we de olievlieg en de olijfmot, maar ook over de problemen die verband houden met ziekten. Alle CB-gidsen zijn gerelateerd aan biologische landbouw, dus de mogelijke remedies zijn altijd gebaseerd op natuurlijke insecticiden en andere ecologische methoden.

Over het algemeen raad ik op de biologische boomgaard de handleiding door Francesco Beldì gepubliceerd door Terra Nuova, wat een zeer nuttig en uitgebreid referentiepunt is. Een andere belangrijke bron op papier die in de bibliografie moet worden vermeld, is Stefano Amabile's Agriculture Manual.


Video: How to grow hot peppers part 1