Hoe een snoeikettingzaag te kiezen

Hoe een snoeikettingzaag te kiezen

Daar snoeien kettingzaag het is een heel nuttig hulpmiddel bij het tuinieren en bij het beheer van een boomgaard. Het maakt het mogelijk om ingrepen uit te voeren op takken die moeilijk te hanteren zijn met een schaar, zonder last te hebben van een zware kettingzaag om te vellen, en het is vooral handig bij plantenwerk of op ladders en manden, omdat het gemakkelijk te hanteren en licht is.

Kettingzagen snoeien zijn niet allemaal hetzelfde: voor een onpraktisch oog lijken het misschien erg op machines, in werkelijkheid hebben ze ookverschillen, in prijs, kwaliteit en technische kenmerken.

We hebben al gezien hoe we een kettingzaag moeten kiezen, nu richten we het advies op het kiezen van de kleine kettingzaag, geschikt voor snoeibewerkingen. Ook in dit geval moet u er bij het kiezen eerst van op de hoogte zijn wat voor soort werk u van plan bent uit te voeren, op basis daarvan zal het mogelijk zijn om het budget, het benodigde vermogen, het type en de grootte van de staaf te evalueren. Hieronder proberen we hier wat advies over te geven.

Verplaatsing, kracht en gewicht

Snoeikettingzagen op benzine hebben doorgaans een inhoud van 20 tot 35 cc e vermogens tussen 1,2 en 2,5 pk. Zoals je kunt zien, is er een breed scala aan kracht tussen de verschillende modellen, deze kleine kettingzagen lijken misschien allemaal esthetisch op elkaar, maar aan de motorzijde kunnen ze erg van elkaar verschillen.

Zoals in veel gebieden, zelfs bij de keuze van de kettingzaag om te snoeien macht is niet alles. Hoewel over het algemeen de compactheid niet veel verandert en de afmetingen van de verschillende modellen op de markt erg op elkaar lijken, kan hetzelfde niet gezegd worden over de gewicht. Omdat het gereedschappen zijn die zijn ontworpen om te worden gebruikt op de plant, van ladders of manden, of zelfs vanaf de grond op lage takken, is het belangrijk om een ​​model te kopen met voldoende maar niet te groot vermogen en te kiezen voor een lichte kettingzaag. Anders loopt u het risico dat u het gewicht voor de werkdag niet kunt beheersen en dat u zich ongemakkelijk voelt in het gebruik.

In principe voor siersnoei en fruitgewassen een recente kettingzaag met 25 cc cilinderinhoud kan een effectieve keuze zijn. Voor drastisch snoeien o het doorsnijden van takken tijdens het vellen, wordt sterk aanbevolen om een ​​beter presterende machine te kiezen en de interesse vervolgens te verschuiven naar 35 cc kettingzagen.

Handvat en ergonomie

Hoewel snoeikettingzagen zijn voorzien grepen en afmetingen waardoor ze met één hand kunnen worden gebruikt, is niet hoe ze moeten worden gebruikt, in tegenstelling tot wat wordt gedaan door veel operators die te veel vertrouwen hebben in geluk.

Laat dus bij uw keuze deze evaluatieparameter veilig weg: het handvat van de kettingzaag moet comfortabel zijn om stevig vast te houden, maar met twee handen. Aan slechts één werken is een risicovolle operatie, die alleen in speciale gevallen en onder precieze omstandigheden mag worden gedaan.

Staaftype en lengte

Wat betreft het vellen van kettingzagen, de balk mag niet te groot zijn vergeleken met het beschikbare vermogen, op straffe van overbelasting van de motor tijdens volledige zaagsnedes. Als de motor werkt onder omstandigheden van overmatige inspanning, duurt het langer om te maaien, waardoor er meer gewicht op de handgrepen moet worden uitgeoefend. Bovendien verslijt het gereedschap op de lange termijn en gaat de kettingzaag misschien niet lang mee.

Door deze redenering toe te passen op snoeiwerk, is het daarom essentieel om het gewicht en de afmeting te beperken en de snijsnelheid te maximaliseren. Een staaf van 25-30 cm hiermee kunt u praktisch elke snede op de beste manier aanpakken.

Wat betreft de typologie, de zogenaamde "carving" bars ze zijn alleen gerechtvaardigd als u dendrochirurgische werkzaamheden moet uitvoeren met precisiesneden, bijvoorbeeld om zieke delen van de boom te verwijderen. Anders heb je een kettingzaag met weinig neiging tot terugveren en stabiel in de puntsnede, maar tegen hogere kosten. Bovendien zal de betreffende staaf iets delicater zijn en zult u niet ten volle profiteren van de verworven kenmerken.

Snoeikettingzagen op batterijen

Het gebruik van accugereedschap heeft zich de afgelopen jaren geleidelijk meer verspreid en tegenwoordig is het ook mogelijk om het te gebruiken snoeikettingzagen op batterijen. Dit zijn compacte modellen, meestal gecombineerd met een accu die in de carrosserie zit of een rugzakaccu die met een kabel is verbonden. In dit tweede geval blijft het gewicht van de kettingzaag alleen erg laag en wordt de toch al aanzienlijke autonomie verder uitgebreid.

De belangrijkste voordelen zijn twee: de minimaal geluid en alleen merkbaar tijdens het snijden en de koppel van de elektromotor, waardoor deze kettingzagen met accu zeer presteren.

Tot slot, evalueer zorgvuldig hoeveel stroom u werkelijk nodig heeft voor het grootste deel van de tijd van gebruik, wat voor soort bezuinigingen u zult maken en of het nuttig of interessant zou kunnen zijn om de geluidsemissie te minimaliseren.

GTA 26: STIHL's snoerloze snoeischaar

STIHL heeft een heel interessante tool gemaakt, de GTA 26, die het werk van de kettingzaag opnieuw uitvindt. Het is een veelzijdige snoerloze snoeischaar, ontworpen voor gebruik met één hand, met een staaf van 10 cm lang.


Video: Hoe werkt een kettingzaag benzine?