De olijvenoogst

De olijvenoogst

Onder de landbouwwerkzaamheden in de herfst valt de olijvenoogst op in veel delen van Italië, die boeren en onmiddellijk daarna de molens inschakelt die de kostbare extra vierge olijfolie uit de vrucht moeten halen. Typisch is het een kenmerkende activiteit eind oktober, november of december, maar de periode varieert naargelang het type olijf en het seizoensklimaat.

De meest geschikte rijpheidsgraad is afhankelijk van het gebruik: als tafelolijven worden verbouwd, worden ze rijp geoogst, terwijl om de olie te maken het beter is om ze in te nemen voordat ze volledig rijp zijn, anders krijg je een zuurdere olie, die de meeste van zijn nutritionele eigenschappen en aroma verliest. Het is daarom erg belangrijk voor de kwaliteit van de olie leer het juiste moment te kiezen om te oogsten.

Voor olie-olijven is het belangrijk om te weten

Ook de manier van oogsten in de olijfgaard kan leiden tot een beter of slechter kwaliteitsresultaatBovendien moet ervoor worden gezorgd dat de plant niet wordt beschadigd met gereedschappen die zijn bedoeld om het werk te vergemakkelijken. In feite moeten gemotoriseerde oogst- of kammachines goed bestudeerd en bewust gebruikt worden om de olijfbomen niet te mishandelen.

Oogstperiode in de olijfgaard

De aangegeven periode om de olijven te oogsten varieert tussen oktober en januari, er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben:

 • Het klimaat van het gebied waar het wordt verbouwd en van de vintage.
 • Blootstelling aan de zon van de olijfgaard.
 • De verscheidenheid aan olijven (er zijn late en vroege).
 • Het doel van de oogst (van tafel of olie).

Na het oogsten, als de wintervorst voorbij is, dus afhankelijk van het klimaat tussen januari en april, begint de periode van het snoeien van olijfbomen.

Het rijpen van de olijven

Verschillende stadia gaan van onrijp naar rijp:

 • Onrijpe olijven, met zeer harde en nog steeds vormende pulp.
 • Kruidachtige olijven: het kruidachtige stadium is het eerste moment van rijping, de vruchten zijn nog groen en hard, rijk aan chlorofyl. Als ze in deze periode worden geoogst, geven de olijven leven aan een zeer fruitige olie met kruidige tonen, met uitstekende antioxiderende eigenschappen. De periode van deze fase is doorgaans eind september voor de vroege variëteiten, tot eind november voor de late olijfbomen. De olijvenoogst heeft in dit stadium een ​​lagere olieopbrengst, maar wordt minder beïnvloed door het risico op aanvallen door olievlieg.
 • Veraison-olijven. In dit stadium verandert de olijf van kleur en verandert van groen in paars. Omdat er de hoogste concentratie polyfenolen is, is de olie van betere kwaliteit, zowel uit voedingsoogpunt als qua aroma. In de meeste gevallen wordt het beschouwd als de beste tijd om olijven te oogsten voor olie.
 • Volledige rijping. De olijven hebben een volledig gekleurde schil. De productiviteit van de olijven in termen van hoeveelheid olie is optimaal, zelfs als ze tijdens het rijpen een beetje aan kwaliteit verliezen. Dit is het ideale podium voor het plukken van tafelolijven.
 • Overrijpen. De vruchten beginnen op de grond te vallen, de resulterende olie is van mindere kwaliteit, met een minder intense smaak, ook al is de opbrengst vanuit kwantitatief oogpunt gegarandeerd. De gisting waarbij een rijpe vrucht betrokken is, genereert een hogere zuurgraad. Schimmel en rot kunnen voorkomen, vooral op fruit dat van de grond wordt geplukt.

Veraison van de olijven

Het veraison-stadium, dat is het moment waarop de olijven van kleur veranderen en van groen naar paars verkleuren is het sleutelmoment voor de olijfolieoogst, we moeten het daarom leren herkennen.

Risicofactoren bij veroudering

Hoe meer de olijven rijpen, hoe minder die van hen zullen zijn weerstand tegen onthechting: de rijpe olijven zullen heel gemakkelijk loslaten, de kruidachtige zullen zeer resistent zijn. Als enerzijds een gemakkelijke onthechting handig is voor de oogst, in het bijzonder indien uitgevoerd met schudders of andere mechanische middelen, anderzijds door de olijven te laten rijpen, is een hevige regenbui voldoende om de vruchten voortijdig te laten vallen, waardoor een groot deel van de oogst verloren gaat. 'wijnoogst.

Naast het onderwerp van de val is er de vervelende factor om de risicofactor te vergroten olie vlieg, parasiet van de olijfboom die de vruchten kan beschadigen tijdens het rijpen, is het plukken van de meest onrijpe vruchten niet het probleem.

Verzamel de olijven op het juiste moment

Wanneer te oogsten is een groot dilemma, vooral voor degenen die olijven kweken voor olie: ze van tevoren plukken betekent een betere olie krijgen, maar offert de kwantitatieve opbrengst op omdat de vruchten minder olie bevatten.

Door ze langer aan de plant te laten zitten, lopen ze ook het risico om te vallen of geruïneerd te worden door insecten zoals de olijfvlieg. Het loont de moeite om de discussie te verdiepen en de risico's en kansen van elk moment van volwassenheid te evalueren.

Wanneer tafelolijven oogsten

Tafel- of tafelolijven moeten rijp worden geoogst, daarom moeten ze de maximale grootte hebben bereikt, die afhankelijk is van de variëteit, en hun uiteindelijke kleur, deze varieert ook naargelang het type olijf. Het vruchtvlees van de vrucht moet zacht en sappig zijn, niet hard, zodat het aangenaam is om te eten. Dit type olijf moet bij voorkeur met de hand worden geoogst, of in ieder geval met gereedschap dat de vrucht niet bederft, die volledig gerijpt is gevoeliger.

Bij het oogsten van olijven voor olie

Het oogstmoment van de olijven is cruciaal voor de organoleptische en nutritionele eigenschappen van de olie dat zal worden verkregen, evenals voor zijn kwantitatieve opbrengst. Er zijn verschillende perspectieven op wanneer de beste tijd is, maar over het algemeen is er de keuzeof stadium van veraison, die vanwege het gehalte aan fenolische stoffen de olie waardevoller en aromatischer maakt.

Na de oogst is het belangrijk dat Het uitknijpen vindt plaats binnen maximaal twee dageni, het ideaal zou zijn om het binnen een dag naar de molen te brengen.

Verzamelingsmethoden

Er zijn verschillende manieren om de olijven te plukken: je kunt ervoor kiezen om het met de hand te doen, wat de beste manier blijft om een ​​hoge kwaliteit te garanderen, of om hulp te krijgen van verschillende soorten mechanisch gereedschap. Laten we een overzicht bekijken van de meest populaire methoden.

 • Handmatig oogsten of strippen. De olijven een voor een nemen is de beste manier om ze zorgvuldig te kiezen, zodat ze allemaal op de goede plek zitten en niet beschadigd raken. Het is duidelijk een methode die veel tijd kost en moeilijk kan zijn op een groot deel van de olijfgaard.
 • Kloppen of kloppen. Deze veel voorkomende techniek is gebaseerd op netten die onder de planten worden uitgespreid, waarna de stokken worden geschud waardoor de vruchten rijp genoeg zijn om af te vallen. Er zijn mechanische oogstmachines om minder moeite te doen bij deze handeling. De gebreken zijn de mogelijkheid dat de olijven beschadigd raken tijdens de herfst, de slechte selectie die gemaakt wordt en de mogelijke beschadiging van de takken tijdens het werk.
 • Handmatige oogst met netten. Een middenweg tussen stoten en slaan is het verzamelen met behulp van netten, u kunt ook een tang gebruiken om de verzamelaar te vergemakkelijken en het werkgebied te vergroten.
 • Kammen. In dit geval zijn het kammen die de olijven van de tak halen en ze op de netten laten vallen.
 • Schudden. Een ander alternatief voor slaan is het schudden van de takken, werk dat wordt uitgevoerd door speciale schudders, meestal gemotoriseerd met benzinemotor en met een goed vermogen.
 • Oogsten. Als u besluit om de vruchten van de grond te plukken, wachtend tot ze spontaan vallen, zult u vaak beschimmelde olijven nemen, gecompromitteerd in de herfst of te rijp. Dit is waarom het een methode is die moet worden vermeden.

Handige tools voor de olijvenoogst

Afhankelijk van de gekozen methode, zijn er verschillende apparatuur die kan helpen bij het oogsten. Een veelvoorkomend hulpmiddel bij de meeste soorten zijn de olijfgaardnetten, u vindt hier een goede keuze die u online kunt kopen.

Wat de oogstmachines betreft, zijn er verschillende soorten, de mechanische kunnen benzine of elektrisch zijn, die lichter zijn, komen vaker voor. De schudders daarentegen werken over het algemeen op benzine voor het grotere vermogen dat ze nodig hebben. Een scala aan oogstmachines vindt u hier online, variërend van professionele modellen tot economische oplossingen voor mensen met weinig planten.

Na de oogst

Eenmaal verzameld plastic kratten worden gebruikt om de olijven vast te houden, met geperforeerde wanden, zonder te overdrijven in overlapping dat zou ze gaan drukken.

Deze vruchten worden kort na de oogst bewaard, dus als je ze van de tafel wilt houden, moeten ze snel verwerkt worden voor bewaring (pekel, vacuüm, ...), terwijl om de olie te maken moeten ze idealiter binnen 24 uur en in ieder geval binnen 48 uur naar de molen worden gebracht om de kwaliteit van de olie en een delicate en lichtzure smaak te behouden.


Video: Olijvenoogst op Finca Don Carmelo in Periana