Hoe je slakken kunt kweken

Hoe je slakken kunt kweken

Helicicultuur is een prachtige baan, staat in direct contact met de natuur en biedt ook interessante inkomensvooruitzichten als de boerderij correct is opgezet.

We mogen echter niet de fout maken deze activiteit te bagatelliseren en te ondernemen zonder de nodige vaardigheden te hebben verworven. Zoals alle banen in de landbouw, kan de slakkenteelt niet geïmproviseerd worden, alles moet verstandig en op de juiste manier gebeuren, anders riskeert u alleen tijd en geld te verspillen. Het is een serieuze baan die landbouw en veeteelt omvat.

Voordat u begint, is het daarom goed om uzelf te informeren en een reeks theoretische begrippen te leren, daarna kunt u op kleine schaal beginnen om vertrouwd te raken met de verzorging van de slakken, totdat u eraan went en de activiteit geleidelijk uitbreidt. Laten we dus een kort overzicht bekijken van wat de manieren zijn om deze zeer interessante baan te leren en slakken te kweken, misschien door deze activiteit om te zetten in je beroep of een inkomenstoeslag.

Leer de theorie

Laten we stap voor stap gaan: het eerste dat u moet doen, is relativeren en proberen te begrijpen wat het kweken van slakken inhoudt. Dit zal ons toelaten een min of meer duidelijk beeld te krijgen van hoe deze wereld, die totaal nieuw voor ons is, wordt gearticuleerd en ook om te verifiëren of we echt gepassioneerd zijn over een dergelijk werk.

De eerste stap is daarom documentatie, die plaatsvindt door de studie van het onderwerp. We hebben verschillende leermogelijkheden: we kunnen een handleiding zoeken of gewoon beginnen met lezen op internet.

Training op internet

Inleidende begrippen over helicicultuur zijn gemakkelijk te vinden op internet, met name door een site te zoeken van fokkers die vertrouwen wekken en beginnen met het lezen van de gepubliceerde inhoud. Het is duidelijk dat als je de manier kiest om een ​​site te lezen, het van fundamenteel belang is om de langstlevende fokkers te identificeren, die uitgebreide ervaring achter zich hebben en degenen die weten hoe ze moeten documenteren wat ze online zetten en hun fokkerij laten zien.
Op internet kun je alles lezen, je moet altijd heel voorzichtig zijn. We moeten in het bijzonder algemene websites vermijden die beweren te leren "hoe je een bedrijf moet opzetten" of "hoe je winst kunt maken", maar die geen band hebben met echte helikopterbedrijven. Het is raadzaam om gidsen of informatiekits van dit type bedrijf te vermijden, omdat ze in de echte wereld bijna altijd niet erg bruikbaar zijn.

Als u geïnteresseerd bent, vindt u op Orto Da Coltivare een reeks artikelen over helicicultuur, die een goed startpunt kunnen zijn. Ze zijn tot stand gekomen dankzij de technische ondersteuning van het bedrijf La Snaaca di Ambra Cantoni, dat al 20 jaar slakken kweekt en ook actief is in het volgen van nieuwe boerderijen en het geven van advies en opleiding.

Sociaal netwerk

Naast websites op internet vind je ook communities, zoals groepen op Facebook, waar mensen over elk onderwerp debatteren. Er zijn groepen die zich bezighouden met helicicultuur, waar ook competente mensen beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden of kennis te delen.
Het probleem is dat het contexten zijn waarin iedereen kan spreken, het is niet gemakkelijk voor onervaren gebruikers om echt bekwame gebruikers te onderscheiden van degenen die onzin praten en daarom zeer misleidende contexten zijn.

Raak de realiteit van het fokken uit de eerste hand aan

Na een beetje het onderwerp te hebben gehad, is het tijd om je te verdiepen en wordt het belangrijk om de kans te hebben om een ​​gevestigd bedrijf live te zien en om professionele fokkers te leren kennen. Een eenvoudig bezoek aan de fokkerij kan nuttig zijn, hoewel u hierdoor over het algemeen kunt zien hoe het bedrijf is gestructureerd en niets meer, ook omdat buiten speciale evenementen de fokkers niet veel tijd hebben om incidentele bezoekers te besteden.

Heliciculture cursussen

Een goede manier om de praktische realiteit beter te leren kennen, is door cursussen of bijeenkomsten bij te wonen die worden georganiseerd door helikopters. Ook in dit geval is het essentieel om serieuze professionals te kiezen: om voor de hand liggende redenen kan een bedrijf geen enorme bagage aan ervaring achter zich hebben en kan het daarom geen volledige lessen geven aan nieuwkomers. Voor cursussen vertrouwen op serieuze en langdurige bedrijven is zeker de eerste stap naar succes, te beginnen met een solide basis.

De heliciculture-bijeenkomsten georganiseerd door La Snaaca di Ambra Cantoni kunnen een uitstekende keuze zijn. Ze duren maar één dag, maar het zijn dagen van volledige onderdompeling, waarin de verschillende aspecten worden onderzocht en zelfs de slijmmachine in werking wordt getoond, wat zelden wordt onthuld door fokkers. La Snaaca garandeert een gratis bijles- en adviesdienst voor iedereen die ermee begint.

De praktische test

Mocht je na het lezen en wellicht het volgen van een cursus besluiten om je in dit slakkenkweekavontuur te storten, dan is het goed om op kleine schaal te beginnen en niet in eerste instantie met een professionele dimensie. Een eerste praktijktest stelt je in staat om veel dingen te realiseren en eraan te wennen, beter om te voorkomen dat je een grote investering in tijd en geld riskeert, de afmetingen kunnen dan jaar na jaar worden vergroot, naarmate de ervaring toeneemt.

Artikel geschreven door Matteo Cereda met de technische bijdrage van Ambra Cantoni, door La Lumaca, expert in helicicultuur.


Video: De kweek van jonge wijngaardslakjes