Hoe een transplantaat te maken

Hoe een transplantaat te maken

Wat is een transplantaat

Technisch gezien is het transplantaat er één aseksuele vorm van plantvermeerdering, waarbij de voortplantingsorganen van de plant (stuifmeel en eierstok) niet betrokken zijn en waarmee de vereniging van 2 plantendelen wordt bereikt om een ​​nieuw individu te verkrijgen. De twee partijen worden genoemd bionti: degene die eronder zit en die het transplantaat ontvangt en het radicale deel erin legt, wordt gezegd onderstam, terwijl het bovenste deel, dat is genomen van een moederplant, wordt geënt en wordt genoemd telg of nesto. Het individu dat voortkomt uit het transplantaat heeft kenmerken die identiek zijn aan die van de moederplant van het bovenste deel, maar wordt in veel opzichten ook beïnvloed door het onderste deel.

Omdat het zinvol is om planten te enten

Het combineren van twee delen van een plant om een ​​nieuwe te creëren lijkt misschien bizar, maar de praktijk van enten is gerechtvaardigd door de onbetwistbare voordelen die het genereert en die we hieronder zien.

 • Behoud de variëteit aan fruit. Bij het enten blijven de kenmerken van de variëteit die het bovenste deel van het geheel vormt ongewijzigd, wat onverbiddelijk niet zou worden verkregen met seksueel vermenigvuldigen (het zaaien van een fruitboom).
 • Productieve verbetering. Door de keuze van de juiste onderstam kan men anticiperen op de productie en deze ook kwalitatief verbeteren.
 • Aanpassingsvermogen aan het terrein. Dankzij de selectie van de juiste onderstam is het mogelijk om een ​​soort zelfs in ongunstige pedoklimatologische omgevingen te kweken.
 • Reproductie van steriele variëteiten. Dankzij het transplantaat kunnen zelfs steriele variëteiten of mutaties worden gereproduceerd.
 • Betere weerstand tegen tegenslagen. Het maakt het mogelijk om in bepaalde gevallen de weerstand van de plant tegen sommige ziekteverwekkers of parasieten te verhogen, aangezien de onderstam meestal rustieker is dan de ent, een bijzonder waardevol kenmerk in een biologische boomgaard. Een historisch voorbeeld hiervan is het enten van Europese wijnstokken op Amerikaanse wijnstokken, waarvan de wortels resistent zijn tegen een parasiet genaamd phylloxera waarvoor de Europese wijnstok gevoelig is.

Voorwaarden die essentieel zijn voor het succes van een transplantaat

Om een ​​succesvolle ent te maken, zijn er enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan, anders kunnen de twee partijen niet naast elkaar bestaan ​​en ontstaat er een gezonde fruitboom. In het bijzonder moeten de twee bionten vergelijkbaar zijn, de polariteit van de te verbinden en te lassen delen moet worden gerespecteerd met een correcte overlappende onderstam en telg.

Affiniteit tussen de twee blondines

De twee blondines moeten botanisch vergelijkbaar zijn, anders vindt de succesvolle transplantatie niet plaats. De eenvoudigste situatie is die waarin ze tot dezelfde botanische soort behoren, misschien van twee verschillende variëteiten, en in dit geval spreken we van Intervarietale transplantatie.

De gevallen van interspecifieke graft, of wanneer de twee bionten tot hetzelfde geslacht behoren maar niet tot dezelfde soort, zijn ze in bepaalde gevallen mogelijk, zoals bij de verschillende soorten van het geslacht Citrus, of het enten van amandel-, abrikozen- en Chinees-Japanse pruimen op perzikboom (alle deze soorten behoren tot het geslacht Prunus). Maar in andere gevallen mislukt het enten: amandel en abrikoos kunnen bijvoorbeeld niet samen worden geënt.

Het intergenerische transplantaat het is zeldzamer, en een klassiek voorbeeld is het geval van de kweepeer (Cydonia oblonga) die als onderstam fungeert voor sommige perenrassen (Pyrus communis), maar de omgekeerde combinatie is niet mogelijk.

Polariteit

Bij het uitvoeren van het transplantaat het gevoel van oriëntatie van de twee delen, dat wil zeggen de polariteit, moet altijd strikt worden gehandhaafd. Het onderste deel en het bovenste deel van de telg moeten in dezelfde richting blijven, respectievelijk naar beneden en naar boven, en mogen niet ondersteboven worden gedraaid.

Overlapping van de versnellingsbakgebieden

Om de twee blondines te verenigen, moeten ze kunnen communiceren via hun respectieve veranderingen, wat ze daarom moeten doen toetreden tenminste op één punt, bij voorkeur twee, op straffe van succesvol lassen.

Hoeveel invloed heeft een onderstam op het gewas

Omdat verschillende onderstammen het gewas zeer verschillende eigenschappen kunnen geven, vooral in termen van groeikracht, vroege of late productie, is het erg belangrijk om op onderstammen geënte planten te kiezen die voldoen aan de doelstellingen die we willen nastreven.

Bij de biologische fruitteelt hebben ze bijvoorbeeld de voorkeur kleine dwergachtige onderstammen, maar van gemiddelde kracht, en mogelijk zodanig dat ze resistentie verlenen tegen de meest voorkomende pathogenen en bodemparasieten.

De onderstam kan het voordeel hebben van weerstand bieden tegen pedoklimatologische factoren aan de gecultiveerde plant. In gebieden waar regenval schaars is, is het bijvoorbeeld essentieel om planten te laten enten op onderstammen die bestand zijn tegen droogte en weinig irrigatie nodig hebben, evenals op zeer zware en kleiachtige bodems is het belangrijk dat de onderstammen bestand zijn tegen wortelverstikking en rot.

Peer, perzik en wijnstok hebben ook onderstammen nodig die een hoge aanwezigheid van kalksteen in de grond verdragen.

Soorten onderstammen

Hij is gebeld gratis onderstam wat komt van een ingezaaide plant. Het levert over het algemeen geen affiniteitsproblemen op, maar vertraagt ​​de productie en leidt tot zeer groeikrachtige planten.

De klonale onderstam in plaats daarvan werd het geproduceerd door een snede of een andere methode van aseksuele voortplanting, en er zijn veel soorten met verschillende kenmerken.

Verschillende soorten enten

Er zijn minstens 200 enttechnieken bekend en toegepast in de Italiaanse regio's, hoewel er in sommige gevallen minimale verschillen zijn binnen de categorieën. Laten we eens kijken wat de belangrijkste verschillen zijn en wat voorbeelden.

Knop- of "oog" -transplantaten

Edelsteentransplantaten, ook wel "oogtransplantaten" genoemd, zijn erg populair en er zijn veel variaties. Ze doen het goed op jonge planten met zachte schors, die opstijgt om de entknop in te brengen. Als het loopt tussen maart en mei wordt het "vegetatieve knoptransplantatie" genoemd omdat het ontluiken bijna onmiddellijk begint; terwijl als het wordt uitgevoerd tussen juli en september wordt het “slapende knoptransplantatie” genoemd”, Omdat de knop zich vanaf het volgende voorjaar weer zal ontwikkelen. Op hun beurt kunnen knoptransplantaten op verschillende manieren worden beoefend:

 • T of schild, een term die verwijst naar de vorm van de snede op de schors, die onderaan wordt uitgevoerd, nabij de kraag van de onderstamplant. Vervolgens worden de flappen van de bast opgetild en uit elkaar gespreid, en wordt de knop van het transplantaat erin gestoken om met de juiste polariteit te worden geplaatst. De flappen zijn gesloten en alles is omwikkeld (de edelsteen weggelaten) met speciale elastische banden.
 • Dubbel schild: dit type transplantaat is heel bijzonder omdat het een derde tussenliggende biont vormt in het geval dat er een bewezen disaffiniteit is tussen transplantaat en onderstam.
 • Kolf of ring: het wordt in de zomer beoefend, waarbij twee horizontale sneden op de onderstam worden gemaakt, zodat een ring van schors kan worden verwijderd, waardoor deze aan een enkele smalle verticale rechthoek blijft vastzitten, zodat het sap kan passeren. Hetzelfde wordt gedaan op de tak waarvan je de telg wilt nemen, door een soortgelijke schorscilinder met de knop te verwijderen, die in de gestripte ring van de onderstam wordt gestoken, zodat deze goed hecht en vervolgens alles vastbindt.
 • Per stuk: vergelijkbaar met de vorige, maar hier wordt in plaats van een ring een rechthoek van schors genomen die de edelsteen bevat, om te worden geënt door deze perfect te laten passen op een gelijkaardige, ontschorsde rechthoek verkregen op de onderstam.

Enten met telg

In het transplantaat de nesto is een takje met 2 of 3 edelstenen, meestal het wordt genomen in de herfst, houdt goed en het wordt in het voorjaar gebruikt. Deze transplantaten kunnen op hun beurt van verschillende typen zijn:

 • Splitsen: wanneer de onderstam geheel of gedeeltelijk wordt doorgesneden. Bij de "full split" enting wordt, na het doorsnijden van de gehele stam van de onderstam, een vrij diepe diametrale spleet gemaakt en wordt de eerder wigvormige telg ingebracht, daarna wordt alles vastgebonden met isolatietape en bedekt met mastiek helen. Er zijn veel variaties op de gespleten graft: Engelse split, dubbele Engelse split, ...
 • Kroon: in deze gevallen worden de telgen onder de schors van de onderstam gestoken en goed gevormd en verdeeld over de omtrek van het onderstamgedeelte, in een willekeurig aantal. Alles is gelast met speciale banden en de onderstam is bedekt met geneeskrachtige mastiek; nadat hij wortel heeft geschoten, zal de meest krachtige telg worden gekozen. Voor meer informatie: hoe u een kroontransplantaat maakt.
 • Inleg: dit zijn de meest specifieke grafts waarin perfecte in elkaar grijpende methoden zijn gemaakt door middel van specifieke sneden, zoals bijvoorbeeld het driehoekstransplantaat, waarbij een wig in de onderstam wordt gegraven en het einde van de telg, passend gesneden, wordt ingebracht driehoek.

Transplantaten bij benadering

Ze worden ook wel genoemd valse transplantaten omdat het geënte deel pas na wortel schieten van de moederplant wordt losgemaakt. Bij benadering enten is een eenvoudige vorm van enten, die op elk moment van het jaar kan worden uitgevoerd, zelfs als de twee delen beter wortel schieten tijdens het groeiseizoen.

Op de te verbinden takken van de toekomstige ent en onderstam wordt de schors gedeeltelijk verwijderd en komen de twee onbedekte punten overeen, waarop een stevige isolatietape wordt gewikkeld. Als de beworteling eenmaal heeft plaatsgevonden, is het mogelijk om te snijden door het bovengrondse deel van de onderstam en het onderste deel van het transplantaat, dat onder het transplantaatpunt, te verwijderen.

De tools die je nodig hebt

Voordat u met grafts begint, is het noodzakelijk om de apparatuur te verkrijgen die u nodig heeft, en die kan variëren afhankelijk van de soorten grafts die u wilt uitvoeren.

 • Zag: nodig voor sneden met delen van telg of onderstam met aanzienlijke diameters. Het belangrijkste is dat de snede zo glad en schoon mogelijk is, en daarom als u na het zagen de tanden van de zaag op het hout opmerkt, moet u de snede met messen slijpen.
 • Messen: van verschillende soorten en specifiek, bijvoorbeeld voor knop, fles, driehoek etc.
 • Snoeischaar of schaar.
 • Snijmachine: specifiek hulpmiddel voor het maken van splitsingen bij gespleten grafts.
 • Hamer: Rubberen of houten hamer, om op het sleufgat te slaan om de spleet te creëren.
 • Stropdassen van verschillende soorten en van verschillende materialen voor het lassen van de twee bionten.

Wat te doen na het enten

Daar verbindend het is de eerste bewerking die wordt uitgevoerd nadat het enten is voltooid en kan worden uitgevoerd met raffia-draden, met plakband, met touw of linten van verschillende soorten. De elastische materialen hebben het voordeel dat ze zich aanpassen aan de vergroting van de plant zonder deze te verstikken. Het gebruik van de stopverf het dient om snijwonden te genezen en te voorkomen dat ziekteverwekkers en parasieten het hout binnendringen.

Later zal het nodig zijn om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Irrigeren regelmatig het nieuw gevormde individu.
 • Elimineer eventuele sukkels die ontstaan ​​uit de onderstam, die onnodig energie van de plant stelen.
 • In het geval van lage enten, nabij de kraag van de plant, let op dat de telg geen luchtwortels afgeeft dat als ze de grond bereiken, ze de telg van de onderstam kunnen bevrijden.
 • Let op de signaal van engraftment, of de uitstoot van nieuwe scheuten.

Wat is opnieuw enten

Wij praten over hernieuwde betrokkenheid wanneer besloten wordt om een ​​oud fruitras te veranderen, bijvoorbeeld wanneer het niet erg productief is, door het transplantaat te verwijderen en een ander op de onderstam te enten.


Video: Hoe stellen artsen de hersendood vast?