Theiner's Garten: van biodynamica tot biohotel in Zuid-Tirol

Theiner's Garten: van biodynamica tot biohotel in Zuid-Tirol

Vandaag vertel ik u het verhaal van een 4-sterren superior hotel in Zuid-Tirol met 112 bedden. Meestal hebben we het in onze biologische verhalen over kleine boerderijen: het is niet eenvoudig om structuren te vinden die op grotere afmetingen excellentie en ecologische duurzaamheid kunnen combineren. De tuin van het Bio Vitalhotel Theiner in Gargazzone daarentegen is een geweldige ervaring die zijn oorsprong vindt in de landbouw.Walter Theiner was een van de pioniers van de biodynamica in Italië en is tegenwoordig een voorbeeld van algemene aandacht voor het milieu.

Dit is geen luxe hotel dat "met groen getint" is om modieus te rijden, maar een ervaring die zich richt op ecologische duurzaamheid in elk aspect, in volledige samenhang met de landbouwgeschiedenis waaruit het project is ontstaan. en waarmee het hotel nog steeds een diepe band onderhoudt.

De keuze van de familie Theiner is om te streven naar uitmuntendheid, door een structuur te creëren die van alle gemakken is voorzien en een restaurant van het hoogste niveau dat 100% biologische grondstoffen gebruikt.

Het verhaal van de familie Theiner, van biodynamica tot het biohotel

Walter Theiner besluit zijn leven te veranderen in 1980, wanneer hij boer wordt en de boomgaard van zijn vader overneemt in Gargazzone, in de bergen van Zuid-Tirol in de omgeving van Lana en Merano. Hij realiseert zich de giftigheid van de chemicaliën die worden gebruikt bij de behandeling van fruitbomen, besluit zijn boerderij om te schakelen naar meer natuurlijke methoden en begint te cultiveren in de biodynamica, waarvan hij een van de promotors op nationaal niveau zal worden.

Naast het runnen van de boerderij, die vandaag de dag nog steeds bestaat met een biologische boomgaard van zeven hectare en beheerd wordt door hun zoon Ingo, heeft de familie Theiner door de jaren heen andere ervaringen opgedaan, altijd in het kielzog van de verspreiding van biologisch. Heike, de dochter van Walter, opende een winkel met biologische producten in Bressanone in het begin van de jaren 90. Uit deze ervaring, die zich bezighoudt met de distributie van biologische producten in Zuid-Tirol en Trentino, ontstond ook Pro Natura - distributie. Pro Natura zal samen met andere bedrijven in de sector leven geven aan Ecor, vandaag Ecor Natura Sì, een nationaal referentiepunt voor degenen die biologische en biodynamische producten willen kopen.

In 2008 kreeg een nieuw project vorm: het openen van een volledig biologisch hotel, waarmee wordt aangetoond dat je een zeer hoog niveau van gastvrijheid kunt bereiken door in te zetten op ecologische duurzaamheid, in volledige samenhang met zijn dertigjarige geschiedenis. Zo ontstond het biohotel Theiner's garten, dat ondanks zijn omvang een familiebedrijf blijft, waar Walter, zijn vrouw Myriam, hun zoon Ingo en hun schoonzoon Stefan Hütter bij betrokken zijn.

Een eco-duurzaam project in Zuid-Tirol

Om het gebouw helemaal opnieuw te kunnen bouwen, wordt het project bestudeerd volgens alle criteria van groen bouwen: het hotel past in de berg- en natuurlijke omgeving van Zuid-Tirol, met een moderne constructie maar perfect geïntegreerd met de plaats waar het zich bevindt.

Bij elk architectonisch aspect wordt rekening gehouden met de ecologische impact. Massief hout, vrij van lijm, schuim en lijm is de hoeksteen van de structuur, natuurlijke materialen worden zowel in de draagstructuur als in de afwerkingen en interieurs gebruikt. Lokale herkomst is ook favoriet, vooral in hout. De energie-efficiëntie van de constructie, van zonnepanelen tot thermische isolatie, is niet alleen ecologisch: het is een investering die door de jaren heen concrete economische besparingen mogelijk maakt dankzij een lager verbruik. De hoop is de innovatieve ervaring van dit Zuid-Tiroolse hotel als model voor andere accommodatiefaciliteiten.

Het pand is gecertificeerd Clima hotel en maakt deel uit van de Europese vereniging van Bio Hotels, waarvan Stefan Hütter vice-president is.

Aan het einde van het verblijf krijgt elke gast een overzicht van hoeveel kilo C02 er dankzij al deze aandacht is bespaard. Het gemiddelde verbruik per nacht in het Theiner's Garten hotel is 7 kg CO2, een traditioneel hotel produceert 5 tot 7 keer zoveel.

Natuurlijk comfort voor een verkwikkende slaap

Het hotel heeft 57 kamers, allemaal ruim en licht, elk met een balkon waar wijnstokken op klimmen, waardoor een soort wijngaard langs de gevel van het hotel loopt.

De inrichting van de kamers is gemaakt van massief hout, met in elkaar grijpende structuren om metalen elementen en lijmen te vermijden. In Theiner's Garten worden drie houtsoorten gebruikt. Het gebruik van hout heeft verschillende betekenissen: het is een natuurlijk materiaal dat sterk verbonden is met het berggebied van de provincie Bolzano. Om het gebruik van dennenhout te onderstrepen, een hout dat traditioneel wordt geassocieerd met een vredige en ontspannende slaap en waarvan recente studies hebben aangetoond dat het een effectieve positieve invloed heeft op het reguleren van de hartslag tijdens de nachtrust.

De kleimuur is een innovatieve conditioneringsmethode in de kamer, evenals volledig natuurlijk gips en daarom vrij van giftige dampen. Met de klei kunt u de vochtigheid in de kamer opnieuw in evenwicht brengen en door de doorgang van warm- of koudwaterleidingen kunt u de temperatuur van de kamer veranderen om de omgeving te verwarmen of te koelen. Dit zorgt voor een totaal welzijn, zonder enige airconditioning, wat vaak leidt tot cervicale of andere gewrichtsproblemen.

Het lijkt misschien vreemd voor een 4-sterrenhotel, maar in de 57 kamers van de Theiner vinden we geen wifi, minibar en televisie. Dit in de eerste plaats om te voorkomen dat elektrosmog de herstellende rust van een natuurlijke omgeving verstoort. Hiervoor zijn ook de elektrische kabels afgeschermd. Tv kan worden aangevraagd, evenals een W-Lan-kabelverbinding, maar een verblijf in Theiner's Garten kan ook een gelegenheid zijn om te ontgiften van mobiele telefoons en televisieprogramma's en echte natuurlijke ontspanning te ervaren. Het biologische restaurant, het wellnesscentrum en de aromatische tuin

Om de gasten te ontspannen is er een binnen- en buitenzwembad, een volledig uitgeruste fitnessruimte en een groot wellnesscentrum met sauna, Turks stoombad, sauna, Kneipppad, duikbad, biosauna met kruiden.

Het restaurant serveert van ontbijt tot diner uitsluitend biologische producten, waarbij waar mogelijk de voorkeur wordt gegeven aan lokale ingrediënten. De keuken is verfijnd en goed afgewerkt, zowel in smaken als in de presentatie van de gerechten en biedt vegetarische en veganistische varianten. Een tuin met aromatische kruiden van ongeveer 200 vierkante meter, met een grote verscheidenheid aan geneeskrachtige planten, biedt een andere en geurige ruimte op de eerste verdieping van het hotel.


Video: Lago di Levico