Insecten en ongedierte van koolplanten

Insecten en ongedierte van koolplanten

De term "kool" omvat een zeer grote groep groenten die tot de kruisbloemigenfamilie behoren. Dit zijn allemaal gezondheidsvoordelen en worden doorgaans geassocieerd met de herfst-winterperiode. In werkelijkheid kunnen veel van deze groenten, zoals kool en koolrabi, praktisch in alle seizoenen worden geteeld, waarbij ze in de loop van de tijd goed verdeelde gewassen opleveren.

Broccoli, kool, kool, bloemkool, zwarte kool, koolrabi en alle andere zijn planten die een goede bodemvruchtbaarheid vereisen, in een biologische tuin wordt dit bereikt door bodemverbeteraars en organische en minerale meststoffen van natuurlijke oorsprong te verdelen. Alle kolen kunnen met uitstekende resultaten worden geteeld met de biologische methode, waarbij ook gewasrotaties, voldoende plantafstanden en eventueel druppelirrigatie worden toegepast.

Om een ​​goede oogst te krijgen, moet men echter oppassen voor de vele parasieten die de kool aantasten en daarom speelt ook de fytosanitaire afweer een belangrijke rol. Kolen zijn bladgroenten en het is onaangenaam om ze te laten eten door de verschillende rupsen en larven die van hun smaak houden. Laten we eens kijken welke de belangrijkste parasieten van kool zijn en met welke ecologische middelen ze effectief kunnen worden bestreden.

Koolwantsen

In de afgelopen jaren lijkt het erop dat rode en zwarte bedwantsen de nummer één plaag voor kool zijn geworden, vooral in de lente en zomer. Deze insecten zuigen het sap uit de bladeren van de planten en laten veel verkleurde en soms putjesachtige inkepingen achter. Ze zijn overdag actief en daarom zijn ze gemakkelijk te vinden op planten, zowel aan de bladranden als meer verborgen in de plant. De grootste schade die deze parasieten veroorzaken, wordt gedragen door de jonge zaailingen, die ernstig kunnen worden aangetast. Als er weinig koolplanten in de tuin staan, is het mogelijk om dagelijkse inspecties uit te voeren en bedwantsen handmatig te verwijderen om de schade te beperken, anders is het beter om behandelingen met natuurlijke pyrethrum uit te voeren, op de koelste uren van de dag.

Bedwantsen op de kool. Foto door Sara Petrucci.

De kool

De kool is een witte vlinder (mot) bezaaid met zwart die zich in het larvenstadium voedt met het blad van de kool. Volwassenen verschijnen in het voorjaar, planten zich voort en leggen eieren aan de onderkant van de planten. De generaties gaan door tot de eerste winterkou en de larven, als ze talrijk zijn, zijn in staat om de planten volledig op te eten, waarbij ze alleen de centrale aderen van de bladeren sparen. De koollarve is een groene, zwart gespikkelde rups die gemakkelijk herkenbaar is. Tegen deze en andere lepidoptera in de biologische landbouw worden producten op basis van Bacillus thuringiensis van de kurtstaki-stam gebruikt, met bewezen werkzaamheid, zeer selectief en ecologisch. Een natuurlijke remedie die zonder kosten zelf kan worden geproduceerd, is tomatenmaceraat, dat als koolafweermiddel op koolgewassen moet worden gespoten.

Vergelijkbaar met die van de kool is de volwassen van de rapaiola, een andere mot die kool eet maar veel beperktere schade aanricht.

Wasachtige koolbladluis

Kolonies van deze bladluis leven aan de onderkant van de bladeren en veroorzaken diffuse vergeling en kleverige honingdauw. Op pas getransplanteerde planten kunnen ze het vegetatieve hart binnendringen en de ontwikkeling ervan blokkeren. Net als in het geval van bladluizen die alle andere gewassen parasiteren, is het zelfs voor de wasachtige bladluis van kool mogelijk om de aanwezigheid ervan te voorkomen door de koolextracten van brandnetel, knoflook of pepers of Marseillezeep opgelost in water te strooien voor een oplossend effect. .

Altiche van kruisbloemige bomen

Deze kleine, glanzend zwarte insecten geven de voorkeur aan rucola en radijs, die ook kruisbloemig zijn, terwijl ze onder kool vooral van Chinese kool houden. Bij de aanvallen van altica blijven de bladeren vol met kleine gaatjes en in ernstige gevallen treedt er een kwalitatieve achteruitgang van de plant op. Dit probleem kan worden opgelost door te behandelen met natuurlijk pyrethrum, waarbij altijd rekening wordt gehouden met het feit dat het niet geregistreerd is.

Nachtelijk

De noctua of mamestra is een polyfage nachtvlinder. De larven leven ten koste van de bladeren en graven ook 's nachts tunnels in de vlezige stengels. Ze verschijnen tussen april en mei en houden dan aan tot de herfst, waarbij ze verschillende generaties voltooien. Om ze uit te roeien, is het in dit geval ook nodig om behandelingen met Bacillus thuringiensis te doen.

Schade aan de nocturnes. Foto door Sara Petrucci.

Kool vlieg

De volwassen vliegen verschijnen in april en leggen hun eieren aan de voet van de koolplanten, op de kragen. Uit de eieren (die er veel kunnen zijn, afhankelijk van het aantal vrouwtjes dat ze op dezelfde plant leggen), worden larven geboren die zich beginnen te voeden door tunnels te graven onder de epidermis van de kraag en wortel en ze eroderen. Als gevolg hiervan beginnen de planten te verdorren en kunnen ze in ernstige gevallen zelfs afsterven.

De koolvlieg wordt 3 of 4 generaties per jaar, dus later geplante gewassen worden ook blootgesteld en het insect tast ook winterkolen aan. De ideale manier om dit probleem te voorkomen, is om na de oogst alle gewasresten uit de tuin te verwijderen, om zo de substraten voor de ontwikkeling van de larven te beperken. Wees niet bang om met dit voorzorgsgebaar organische stof uit de grond te verwijderen, want de restanten die uit de tuin worden verwijderd, zullen in de composthoop uiteenvallen en op een later tijdstip als volwassen compost in de grond terugkeren.

Voor het transplanteren van zomerkool is het raadzaam om de zaailingen in de buurt van de tomaten te plaatsen, omdat het lijkt alsof dit een tussenteelt is die de kool kan beschermen tegen deze parasiet. Zelfs de maceraten van tomatenbladeren en feminelle die op de koolplanten worden gestrooid, oefenen hetzelfde effect uit, dat al werd genoemd als beschermend voor de kool.

Kool mot

Het is een polyfage microlepidoptera die de voorkeur geeft aan kool en andere kruisbloemigen, het wordt ook wel een mineervlieg genoemd. De jonge larven van koolmot, heel klein, dringen het bladweefsel binnen en veroorzaken daarlangs kenmerkende gebogen markeringen die "mijnen" worden genoemd. De meer volwassen larven maken veel kleine gaatjes in de bladeren. Volwassenen verschijnen in het voorjaar en hebben afhankelijk van het klimaat 3 tot 7 generaties per jaar. Wat betreft noctue en kool is Bacillus thuringiensis de meest geschikte ecologische oplossing.

Cecidomie

Het is een klein insect van de Diptera-orde dat mogelijk ernstige schade aanricht, aangezien het vrouwtje haar eitjes aan de basis van de bladeren legt en de geboren larven zich voeden met het vegetatieve hart van de plant. Na de aanvallen van caecidomia kan het gebeuren dat er kolen met meerdere koppen te zien zijn, vanwege pogingen om de plant opnieuw te laten groeien nadat het centrale hart is aangetast. In deze gevallen moeten de planten worden behandeld met natuurlijke pyrethrum om verspreiding van de plaag te voorkomen. Pyrethrum is een van de meest gebruikte insecticiden in de biologische tuin, helaas is het momenteel niet officieel geregistreerd voor dit gewas en daarom mag het niet gebruikt worden in de professionele landbouw. De 3 generaties die dit insect uitvoert, vinden plaats tussen juni en september.

Hoe Bacillus thuringiensis te gebruiken. Bacillus thuringiensis, een effectieve en ecologische remedie, is zeer nuttig tegen verschillende vijanden van kool, in het bijzonder nachtvloeistoffen en kool.

Andere interessante artikelen:

Sara Petrucci2019-08-29T09: 20: 04 + 02: 00
  1. Anna11 september 2020 om 23:15

    Zo'n artikel zonder de insectenfoto's is absoluut NUTTIG!

    • Matteo Cereda12 september 2020 om 9.49 uur

      Hoi Anna. Helaas is het maken van foto's van elk insect niet eenvoudig ... Je moet het geluk hebben om besmette kool te vinden en klaar te zijn om te schieten. Andere sites maken zonder toestemming foto's van internet, ik gebruik naar keuze materiaal waarop ik de rechten heb. Daarom maak ik illustraties van de belangrijkste insecten, een veeleisende en dure klus, die tijd vergt maar de site zeker zal verbeteren. In de tussentijd denk ik dat het artikel misschien nog wat bruikbaarheid heeft, want aan de hand van de beschrijvingen kun je het veld verfijnen en aannames doen, als je vervolgens afbeeldingen googelt voor de naam van het insect, zal het voor je niet moeilijk zijn om de foto's te vinden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Uien oogsten! - Grow, Cook, Eat #51