De oogst van april, seizoensfruit en -groenten

De oogst van april, seizoensfruit en -groenten

April: seizoensfruit en -groente

In april begint de groenteoogst in een stroomversnelling te komen, terwijl omgekeerd de boomgaard het seizoen afloopt, waardoor de laatste citrusvruchten in april op fruitbomen slechts een paar sinaasappels te vinden zijn.

Het is een maand van de lente waar aan fruit en vooral aan seizoensgroenten geen gebrek, ook al zijn we nog niet bij de grote rijkdom van de zomertuin die ons de komende maanden te wachten staat.

In de tuin vinden we veel bladgroenten: salades en bieten, naast de bekende asperges en vele andere gewassen die eindelijk oogstrijp zijn.

Oogst in april in de tuin en seizoensgroenten

In april begint de groentetuin van het nieuwe seizoen in werking te treden: de eerste groenten met een korte cyclus Met name gezaaid aan het begin van het jaar kan worden geoogst bieten van ribben en gesneden (kruiden), salades zoals rucola, escarole, songino en sla, radijs en wortelen. Er zijn ook twee grote, zeer gewaardeerde meerjarige groenten: artisjokken en asperges.

Naast deze in april geoogste groenten beschouwen we ook diverse wintergroenten die nog als seizoen verkrijgbaar zijn, zoals prei, erwten, peultjes, venkel en kool, en in het algemeen al die houdbare groenten die de afgelopen maanden zijn geplukt: aardappelen, uien, knoflook, sjalotten, gedroogde peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen.

Dan zijn er diverse wintergroene aromatische kruiden die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zoals tijm, salie en rozemarijn, en sommige kruiden die hergroei veroorzaken, zoals munt en peterselie, terwijl we voor basilicum nog een maand moeten wachten.

April in de boomgaard en seizoensfruit

Om fruit te oogsten is april zeker niet de beste maand: de meeste bomen in de boomgaard hebben de zomerzon nodig om te rijpen en klaar te zijn. Tijdens de winter rijpen citrusvruchten in de heetste en zonnigste streken van Italië, maar in april is dit type oogst nu ten einde, ook al zijn er nog late variëteiten sinaasappelen te vinden.
Als seizoensfruit hebben we daarom een ​​serie vruchten die we eerder hebben verzameld, maar die zonder problemen kunnen worden bewaard tot april: we kunnen rekenen op alle citrusvruchten (sinaasappels, grapefruits, citroenen, ceders, mandarijnen, clementines), op appels, peren en kiwi's.

Daarnaast kunnen we ook amandelen, hazelnoten, walnoten en anderen vermelden noten, die het hele jaar beschikbaar zijn voor opslag.


Video: Oogst ijsbergsla moeizaam van start