Hoe potten voor conserven te steriliseren

Hoe potten voor conserven te steriliseren

Zelfgemaakte jam bereiden, of ze nu zijn gepekeld, in olie, jam of sauzen, is een bewerking die iedereen met een moestuin thuis vroeg of laat wil proberen. Wat is er beter dan de smaak, versheid en authenticiteit te behouden van wat u met de tijd zelf maakt?

De bereiding van conserven moet echter zorgvuldig worden uitgevoerd om het gevaar van schimmel- en botulinumontwikkeling te voorkomen. Laten we dus eens kijken hoe we potten kunnen steriliseren, een fundamentele voorbereidende operatie voor de thuisproductie van conserven.

De aanbeveling om te doen is om voorzichtig te zijn bij het implementeren van de volgende hygiënische voorzorgsmaatregelen, we raden ook aan om de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid te lezen en te respecteren met betrekking tot de bereiding van conserven.

Algemene hygiënevoorschriften

Voordat u doorgaat met het steriliseren van de potten, zijn er enkele fundamentele regels die u in acht moet nemen: het is goed om te zorgen voor persoonlijke hygiëne, de omgeving waarin u werkt en de containers die u gaat gebruiken, evalueer zorgvuldig welke potten u moet gebruiken en welke potten u moet gebruiken.

Wat betreft hygiëne, we devonof was uw handen grondig voordat je begint met het hanteren van de ingrediënten en je moet erin werken een schone omgeving: de keuken, het werkblad en het gereedschap (inclusief theedoeken en sponzen, die regelmatig moeten worden gedesinfecteerd en vervangen) moeten voor elk gebruik worden schoongemaakt.

Deze algemene regel dient om besmetting van het voedsel en de containers die we gaan gebruiken te voorkomen.

De keuze uit pot en deksels

Het is van fundamenteel belang om zorgvuldig de potten te kiezen die gebruikt gaan worden: tegenwoordig zijn er alle soorten, maten, materialen en capaciteiten. Het verdient de voorkeur om te kiezen glazen vazen, die het voordeel hebben dat ze meerdere jaren kunnen worden hergebruikt (let erop dat ze geen chips of scheuren vertonen) en waardoor u gemakkelijk de staat van de conserven kunt controleren.

Verkiezen kleine pottenmaximaal een halve liter capaciteit, om de conserven niet te lang open te laten als de consumptie eenmaal is begonnen, en met een brede mond om het decanteren te vergemakkelijken. DE schroef doppen hebben de voorkeur, eenmalig gebruik en dus veiliger. Als u deksels met rubberen afdichtingen heeft, controleer dan elke keer dat u ze gaat gebruiken of ze intact zijn.

De potten voor het steriliseren van potten moeten voldoende capaciteit hebben voor het aantal en de grootte van de recipiënten. Houd er rekening mee dat het water minimaal 5 cm boven het deksel van de potten moet staan.

De sterilisatieoperatie

Zodra alle benodigde gereedschappen zijn voorbereid met de hierboven beschreven voorzorgsmaatregelen, kunt u doorgaan het steriliseren van potten. Eigenlijk zouden we in de thuisomgeving moeten praten desinfectie in plaats van sterilisatie, aangezien dit een operatie is die urenlang bij hoge temperaturen (boven 100 ° C) moet worden uitgevoerd om alle microbiële vormen, inclusief sporen, die vaak extreem hittebestendig zijn, volledig te elimineren. Het is daarom duidelijk hoe dit alleen kan worden bereikt met speciale machines (autoclaven genoemd) in de industriële sector.

Om de potten in te ontsmetten huiselijke omgeving het wordt dan gebruikt een pan met een geschikte inhoud en de potten zullen binnen worden geplaatst, voldoende beschermd door een schone theedoek afgezet op de bodem die ze een voor een omwikkelt, om te voorkomen dat de blikken zelf barsten met onbedoelde stoten tijdens het koken.

De potten moeten zijn volledig bedekt met water, die aan de kook worden gebracht. Dezelfde procedure moet worden gevolgd voor caps, alle afdichtingen en afstandhouders die worden gebruikt voor conserven.

Als onze conserven het nodig hebben om de potten te vullen hete productenNet als in het geval van jam, worden de potten in heet water gelaten totdat ze worden gebruikt, om overmatige thermische veranderingen tijdens het vullen te vermijden. Als, aan de andere kant, het recept het gebruik van koude producten we gaan perfect schone en droge potten gebruiken,
door de blikken ondersteboven te drogen op schone, vers gestreken theedoeken. Op deze manier zullen we het sanitatieproces niet ondermijnen.


Video: Hoe steriliseer je potten? PuurGezond