Hoe wortels te zaaien

Hoe wortels te zaaien

Wortelen zijn een erg populaire groente om in de tuin te kweken, maar niet altijd gemakkelijk om goed te kweken. Om wortelen van voldoende grootte en regelmatige vorm te verkrijgen, is het in feite noodzakelijk om geschikte grond beschikbaar te hebben, die los, doorlatend en niet erg steenachtig is. Als u deze groenten op suboptimale grond wilt zaaien, moet u eerst het perceel voorbereiden, eventueel door rivierzand te mengen.

Het zaaien moet op het juiste moment gebeuren en het is ook belangrijk om de wortelen direct in het veld te zetten, want bij het verplanten bestaat het risico dat er misvormde groenten ontstaan: de wortel neemt heel gemakkelijk de vorm van een pot aan.

Wortelzaadjes zijn erg klein en worden gekenmerkt door een langzame kieming, dit betekent dat je niet ontmoedigd moet zijn als je de zaailingen niet direct ziet verschijnen.

Het juiste moment voor de wortel

Wortelen zijn goed bestand tegen kou en verdragen ook goed de hitte, zolang je de aarde maar niet laat uitdrogen. Hun ideale temperatuur is 18 graden, ze zijn bestand tegen de kou tot 6 graden. Als je de teelt verzorgt met behulp van schaduwnetten tijdens de heetste periodes en tunnels (of vliesdoek) als de kou aanbreekt, kun je deze groente het grootste deel van het jaar in de tuin telen. Het zaaien van wortels begint eind februari, in tunnels of in warme klimaten, en kan duren tot oktober, de meest gunstige tijd is de lente (tussen half maart en juni). Er zijn zowel vroege wortelvariëteiten, met een teeltcyclus van iets meer dan twee maanden, als late variëteiten, die tot 4 maanden nodig hebben om geoogst te worden.

In welke fase van de maan om wortels te planten

Wortel- en knolgewassen worden meestal aanbevolen om te zaaien tijdens de afnemende maanfase, dit komt omdat dit de periode is waarin de maaninvloed de ontwikkeling van het deel van de plant dat ondergronds groeit, zou moeten bevorderen. In het geval van wortelen zijn de meningen echter verdeeld, in het algemeen zijn de zaaien in de wassende maan, aangezien de zaden van deze groente moeilijk te ontkiemen zijn en de toenemende maan de geboorte van de zaailing zou moeten bevorderen.

Er moet echter worden gespecificeerd dat er geen wetenschappelijk bewijs is om een ​​echte invloed van de maan aan te tonen, dus degenen die de groentetuin cultiveren, kunnen besluiten om volgens de traditie boerengebruiken te volgen en daarom aandacht te besteden aan de maanfase, maar de sceptische positie van degenen die hij besluit geen geld te verdienen en zaait als hij daar tijd voor heeft. Iedereen die de plantperiode op basis van de maan wil kiezen, kan de maanfase van de dag en van het hele jaar op Orto Da Coltivare zien.

Hoe te zaaien

Wortelzaad is een heel klein zaadje, bedenk maar dat er in een gram zaadje zelfs 800 kunnen zitten, dus het moet op een zeer lage diepte worden geplaatst, minder dan een halve centimeter. Vanwege de grootte is het onhandig om de zaden een voor een te pakken, het zaaien gaat comfortabeler door de groeven te volgen en vervolgens de zaden te laten vallen met behulp van een dubbelgevouwen vel papier. Het is duidelijk dat op deze manier de zaden heel dicht bij elkaar zullen vallen, zodra je de kleine zaailingen ziet, moet je ze uitdunnen om de juiste afstand tussen de ene wortel en de andere te krijgen. Een andere truc om het zaaien te vergemakkelijken is om zand met de zaden te mengen, op deze manier valt het zaad minder dicht en zal het dunner worden minder.

Afstanden: het juiste systeem zesde

Wortelen zijn een groente die per rij gezaaid moet worden: door ze uit te strooien zou het erg oncomfortabel zijn om onkruid te bestrijden, terwijl ze tussen de rijen kunnen worden geschoffeld, waardoor ook de grond zachter wordt. De rijen moeten ongeveer 25/30 centimeter tussen de rijen staan, terwijl de planten 6/8 cm uit elkaar moeten staan. De zaden langs de rij zijn beter om ze dichter te plaatsen en dan uit te dunnen, zoals al uitgelegd.

Een zeer nuttige associatie voor wortelen is die met ui: het zijn twee groenten die synergetisch werken en elkaars parasieten verjagen. In de biologische moestuin kan het daarom handig zijn om wortelen in rijen met 60/70 cm uit elkaar te zaaien, om zo rijen uien tussen de ene rij en de andere te kunnen plaatsen.

Timing van kieming

Een bijzonder kenmerk van wortelzaden is dat het een maand kan duren voordat ze verschijnen. De kiemtijd schommelt gemiddeld tussen twee en vier weken, ook bij gunstige temperaturen en luchtvochtigheid. Dit betekent dat je na het zaaien veel geduld moet hebben en niet ontmoedigd moet zijn als je de zaailingen niet ziet worden geboren. Er moet ook voor worden gezorgd dat het perceel niet wordt binnengedrongen door te veel wilde kruiden terwijl de wortel ontkiemt, ze kunnen het licht van de kleine zich ontwikkelende wortels blokkeren. Om het werk van handmatig wieden te vergemakkelijken, is het de moeite waard om precies te markeren waar de rijen zijn: het is mogelijk om met een onkruidplant of een schoffel over de grond te gaan voordat de planten opkomen.

De grond om wortels te planten

Wortelen zijn een eenvoudig gewas, bestand tegen ongunstige klimaten en weinig vatbaar voor plagen of ziekten. De enige grote moeilijkheid is dat het qua grond zeer veeleisende groenten zijn: aangezien de plant een flinke penwortel moet produceren, moet hij weinig weerstand in de grond vinden. Als de grond de neiging heeft te verdichten of vol stenen zit, blijven de wortels klein en nemen ze vaak gedraaide vormen aan waardoor ze erg oncomfortabel zijn om in de keuken te gebruiken.

Dus waar de grond van nature los is, overwegend zanderig, zullen de wortels het goed doen, degenen die een moestuin op kleiachtige grond willen aanleggen, moeten stoppen met het kweken van wortelen of zand door de grond mengen voordat ze zaaien, en het perceel zorgvuldig en diep graven. .

Vermijd transplantaties

Voor veel groenten is het gebruikelijk om in zaaibedden te zaaien, in speciale honingraatcontainers waar de zaailingen de eerste weken van hun leven doorbrengen, met als voordeel dat de gevormde zaailingen direct in de tuin worden geplaatst. Deze wijdverbreide techniek moet in plaats daarvan worden vermeden voor wortelen: als de wortel de wanden van de pot raakt, zal deze scheef worden, deze instelling blijft zelfs na het transplanteren bestaan ​​en ontwikkelt misvormde groenten. Daarom is het veel beter om wortelen direct in de moestuin te planten.

Een paar trucs samengevat


Video: Wortelen kweken van zaaien tot oogsten