Zaailingen van dille

Zaailingen van dille

Hallo Guglielmo

Dille is een erg lekker aromatisch kruid, vroeg of laat zal ik er ook goed over schrijven in Orto Da Coltivare, dus houd de aromapagina in de gaten. Zoals je al hebt opgemerkt, lijkt de plant op venkel, zozeer zelfs dat hij ook bekend staat als "bastaardvenkel", maar het is een andere soort, zij het een naaste verwant, of behoort tot dezelfde botanische familie.

Hoe te gebruiken

In de keuken wordt dille gebruikt om vlees en soepen op smaak te brengen, maar vooral vis. Een klassieker van de Scandinavische landen is het gebruik van dille bij zalm. Ook te gebruiken in yoghurtsauzen, altijd te gebruiken in combinatie met vlees, gekookte groenten of vis. Het gebruik is heel eenvoudig, maak gewoon een paar tere twijgen los van de plant: de bladeren geven de smaak. Je zou de zaden ook kunnen eten, maar je planten weten niet of ze ze kunnen produceren.

Verplant de dille

Wat betreft de transplantatie, het is een ietwat delicate operatie: het is een plant die niet graag verplaatst wordt. Daarom wordt het meestal direct in de tuin geplaatst zonder het te verplanten. Het is ook een eenjarig gewas: de juiste zaaitijd is april, niet september.

Nu moet je hopen dat je zaailingen de kou overleven totdat ze bloeien en de zaden rijpen, anders is er geen manier om de dille terug in je tuin te krijgen als je de zaden niet koopt (die je hier bijvoorbeeld op de markt vindt). Als ik jou was, zou ik de transplantatie vermijden, ik zou proberen de planten te bedekken met een kleine tunnel die ze meer beschut zou houden. Als de plant de bloem bereikt dan verzamel je de bloemhoofdjes die de zaden bevatten om volgend jaar (dit keer in het voorjaar) opnieuw te planten, helaas is het ook mogelijk dat je dille de winter niet kan overleven.

Als je merkt dat het teveel last heeft van de kou, verzamel dan alle planten: de bladeren kunnen in de keuken gebruikt worden, eventueel invriezen om ze lang te bewaren, of drogen (maar het verliest veel van zijn aroma).

Veel geluk en goede oogsten!


Video: Toms Moestuin 2016 #31: Prei uitplanten