Hoe een fruitplant te snoeien

Hoe een fruitplant te snoeien

Bij de amateurfruitteler kan de vraag spontaan opkomen: "Welke behoefte is er om de planten te snoeien? In de natuur weten ze zelf hoe ze zichzelf moeten reguleren". Welnu, zelfs als deze overweging juist is, mogen we nooit vergeten dat de mens fruitplanten kweekt met heel andere doeleinden dan de natuur voor zichzelf stelt.

In de natuur is vruchtlichamen eenvoudigweg gericht op het voortbestaan ​​van de soort, zonder opbrengstdoelstellingen. Voor ons in plaats daarvan het is belangrijk dat de planten een goede hoeveelheid fruit produceren met consistentie en kwaliteit, zoals uitgelegd in de gids voor de boomgaard, en juist hierin komen de snoei-interventies ons te hulp.

Dat gezegd hebbende, moeten we toch de voorkeur geven aan duurzame snoeitechnieken, die voldoen aan de grenzen van de natuurlijke uitingen van ontwikkeling van de plant. In feite streeft de biologische fruitteelt ernaar om de natuurlijke neiging van het dragen en groeien van planten te respecteren door ze correct te sturen.

In dit artikel zullen we ontdekken wat snoeien is en enkele nuttige algemene richtlijnen voor dit werk schetsen Op Orto Da Coltivare vindt u ook handleidingen voor het snoeien van elke fruitplant, met specifieke indicaties voor elke boom.

Wat is snoeien

Snoeien is de reeks handelingen gericht op het begeleiden van de plant in zijn ontwikkeling, het beperken van de grootte, het reguleren van de hoeveelheid fruit en het bevorderen van de onderschepping van zonlicht door het gebladerte. Dit zijn voornamelijk snijbewerkingen, maar ook het verwijderen van knoppen, het uitdunnen en buigen van takken.

De redenen voor snoeien zijn meer dan één:

 • Stimuleer de productiviteit van de plant.
 • Pas de productie aan zodat deze van jaar tot jaar constant is.
 • Verbeter de vruchtmaat en kwaliteit.
 • Houd de plant gezond.
 • Regel het haar.
 • Vorm en grootte van de plant instellen en behouden (belangrijk vanuit esthetisch niveau, maar ook voor beheersgemak).

De verschillende soorten snoei

Als we het hebben over snoeien, moeten we in principe onderscheid maken tussen de volgende soorten:

 • Fokken snoeien, die wordt uitgevoerd in de eerste jaren van aanplant, en dient om de plant de gewenste vorm te geven. Voor elke soort zijn er bepaalde vormen van fokken die geschikt worden geacht voor productiedoeleinden en die vaak het oogsten van de grond vergemakkelijken door trappen overbodig te maken. Bij snoeien in de landbouw wordt de vorming van een harmonieus skelet bevorderd en wordt het in productie nemen van de plant gestimuleerd;
 • Productie snoeien, is degene die regelmatig op de fabriek wordt uitgevoerd in de jaren na de daadwerkelijke ingebruikname. Het belangrijkste doel van dit soort snoeien is om de vegetatieve en reproductieve ontwikkeling in evenwicht te brengen en problemen te vermijden zoals afwisseling van productie (jaren van vruchtbelasting afgewisseld met jaren van lozing);
 • Hervorm het snoeien, te doen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld in gevallen waarin je de vorm van een plant moet veranderen, of deze terug moet geven na jaren van "wilde" groei waarin er niet gesnoeid is.

Ken de plant

Voordat u een fruitplant snoeit, is het essentieel om een ​​basiskennis te hebben van de aard en fysiologie ervan. In de artikelen die gaan over het snoeien van elke individuele soort zullen we in detail treden, maar samengevat kunnen we ons nu herinneren dat:

 • De Echter afhankelijk van de variëteit produceert het op korte steeltjes, lamburde genaamd, en op de brindilli, takken van maximaal 15-30 cm met een eindstandige bloemknop.
 • De appelboom hij draagt ​​vrucht op 1-jarige brindilli, 2-jarige lamburde en op gemengde takken bestaande uit houtknoppen en een eindstandige bloemknop (en die daarom niet mogen worden ingekort, anders produceren ze niet).
 • De stenen fruit (perzik, pruim, abrikoos, kers en amandel) fruit voornamelijk op brindilli, op gemengde takken (die in tegenstelling tot die van pitvruchten veel bloemen hebben en eindigen met een houtknop en daarom verkortingssneden kunnen ondergaan), en op gedrongen twijgen zogenaamde trossen mei, jarenlang productief.
 • De FIG draagt ​​vruchten op 1-jarige scheuten en takken, de olijfboom op de scheuten, citrusvruchten op 2-jarige takken en op scheuten, actinidia op 1-jarige takken, persimmon op 1-jarige takken, wijnstokken op 1-jarige takken, 1 jaar, walnoot en steen op de scheuten.

Er zijn echter verschillen tussen individuele soorten en tussen verschillende soorten van een soort.

De tijd om te snoeien

Er zijn twee verschillende tijden om gedurende het jaar te snoeien: snoeien in de winter en in de zomer.

Snoeien in de winter

Productie wintersnoei kan worden toegepast vanaf de herfst tot voor de bloei, of op bladverliezende planten in rust. Uitstellen tot vlak voor de bloei geeft het voordeel dat de bloemknoppen goed worden herkend, omdat ze meer gezwollen zijn dan de houten en hierdoor bepaal je zelf hoeveel bloemen je verlaat.

Snoeien in de zomer of groen

Groen snoeien kan op verschillende momenten tijdens het groeiseizoen plaatsvinden en afhankelijk van wanneer het wordt uitgevoerd, kunnen verschillende resultaten worden verkregen. Laat bijvoorbeeld halverwege augustus snijden, zal in de toekomst aanleiding geven tot een beheerste en ordelijke groei van de plant, terwijl het anticiperen op hen in juli een zekere vegetatieve emissie betekent.

Snoeibewerkingen

Technisch spreken we van verwijdering van een tak of een tak wanneer deze aan de basis worden afgesneden, als ze slecht of teveel zijn geplaatst, of te krachtig. Het belangrijkste is om de snede correct te maken. Er moet aan worden herinnerd dat een snee altijd een wond veroorzaakt aan de plant, die moet reageren en deze moet kunnen genezen. Aan de basis van de tak wordt een gebied met vergrote bast genoemd halsband, en is de zetel van de afweer- en genezingsmechanismen van de plant, waaruit een callus wordt gevormd die de snijwond zal sluiten. Om dit te laten gebeuren, moet de snede, die dus niet vlak is, een klein deel van het hout achterlaten. De afkortingen van de takken worden onderscheiden in bijsnijden, als ze enkele centimeters van de top voorkomen; de verkorting echt als ze zich in het centrale deel van de branche bevinden; is rammen als je dicht bij de basis snijdt, laat je slechts een paar edelstenen over. Het zijn sneden die de vegetatie stimuleren ten koste van de productie en die nuttig zijn voor het verjongen van delen van de plant.

Wij praten over terugkeer gesneden om de verwijdering van de top van een tak aan te geven boven een zijtak, die op zijn beurt de top wordt. De term "terugkeer" verwijst naar de toenadering tot het midden van de omtrek van het bladerdak Zelfs de inkortingen moeten met zorg worden uitgevoerd, waarbij schade aan de plant wordt vermeden, die ook in het volgende jaar gevolgen zal hebben. De snede is gemaakt op een edelsteen, maar niet te dichtbij, en moet in dezelfde richting worden gekanteld. De edelsteen, die een sterke lymfe-oproep uitoefent, zorgt voor een goede genezing van de snee.

Het buigen en hellen van de takken zijn alternatieve ingrepen op het snijden en beïnvloeden de circulatie van het sap in de plant. Krachtige, naar beneden gebogen takken hebben doorgaans de neiging om te verzwakken. De takken kunnen ook worden gekanteld of uit elkaar worden gespreid in plaats van gebogen, en dit verhoogt over het algemeen hun productieve activiteit in vergelijking met de vegetatieve.

De hierboven beschreven bewerkingen hebben voornamelijk betrekking op wintersnoei, terwijl op de green andere mogelijkheden zijn zoals het verwijderen van overtollige scheuten of in een ongeschikte positie, toppen van scheuten en uitdunnen van de vruchten, nuttig om de plant lichter te maken en het fenomeen van afwisseling van productie. Als een plant veel vruchten produceert, is er in feite weinig differentiatie van de bloemknoppen voor het volgende jaar en daarom een ​​lage toekomstige productie. Het uitdunnen van fruit moet echter met zorg en op het juiste moment gebeuren, niet ervoor noch erna, meestal vlak voor de steenharding voor steenfruit en in het vruchtnootstadium voor pitvruchten.

De operaties om altijd te doen

Er zijn enkele algemene snoeibewerkingen die moeten worden uitgevoerd wanneer dat nodig is. Een daarvan is het verwijderen van uitlopers, of takken aan de basis van de plant, die meestal worden gegenereerd door de onderstam; of zelfs het elimineren van uitlopers of andere verticaal groeiende takken die zich echter, in tegenstelling tot de eerste, op een tak vormen. Beide soorten takken krijgen voeding van de plant en hebben geen productieve waarde.

Zelfs droge of zieke takken moeten regelmatig worden verwijderd, en die te gebundeld, moeten worden uitgedund om de plant te laten ventileren en de juiste zonnestraling te hebben. Overhangende takken of zelfs takken die onder een te nauwe hoek in de stam zijn gestoken, moeten worden afgeknipt omdat ze uit elkaar kunnen vallen en daardoor de plant ernstig kunnen verwonden.

Snoeigereedschap

Om goed te kunnen snoeien, heeft u de juiste apparatuur nodig.

De schaar ze worden gebruikt om takken met een diameter tot 2 cm te knippen. Het is erg belangrijk dat ze robuust en van goede kwaliteit zijn omdat ze anders gemakkelijk breken. Met de schaar moet je zuivere sneden maken, zonder de tak uit te rafelen.

De takkenschaar, te gebruiken met twee handen, het is een schaar met handgrepen van ongeveer 80 cm lang, handig voor het knippen van takken met een diameter van 3-5 cm. Het belangrijkste is dat het tegelijkertijd robuust en licht is.

De snoeischaar heeft een lange vaste of telescopische staaf met een blad dat kan worden bediend door een veer- of kettingmechanisme: het is handig voor het snoeien van bomen tot 5 meter hoog, zonder de ladder te vermijden.

De metaalzaag het wordt gebruikt om grotere takken te knippen en moet snel en nauwkeurig kunnen worden gesneden.

Eindelijk, de kettingzaag een motor zou kunnen worden gebruikt voor het snoeien van grote takken, in het zeldzame geval dat toppen of vellen aan de basis van een dode plant nodig is. We herinneren u eraan om het alleen te gebruiken terwijl u veiligheidsuitrusting draagt ​​(helm, overall, handschoenen, laarzen).

Zelf snoeien

Planten hebben eigenlijk een natuurlijke neiging om hun taklading te reguleren. Wanneer een tak zich in een zeer nadelige en bijzonder schaduwrijke positie bevindt, meestal onderaan, heeft de plant de neiging deze uit te sluiten door de toevoer van sap te onderbreken, totdat deze opdroogt en op natuurlijke wijze valt.

Het beheer van snoeiresten

Na het snoeien van een boomgaard vormen zich meestal takken. Deze kunnen, zoals voor de hand liggend, kachels of open haarden van stroom voorzien, die niet iedereen heeft. Een geldig alternatief is om ze na een versnipperingsproces met een shredder en vervolgens compostering terug te brengen naar de aarde. Om deze versnipperde resten goed te laten ontbinden, is het echter beter om ze te mengen met andere, zachtere organische stoffen (die dus minder lignines bevatten). Als de compost rijp is, kan deze weer in de boomgaard worden verdeeld en op deze manier wordt, zelfs als het niet de enige bron van aanvulling zou zijn, een deel van de geconsumeerde organische stof teruggevoerd naar de aarde.


Video: Hoe snoei je een fruitboom? - Martien van Dam Hoveniersbedrijf Heukelem