Seizoensgebonden groenten en fruit in november

Seizoensgebonden groenten en fruit in november

Seizoensgebonden groenten en fruit in november

November is de maand van kastanjes, dadelpruimen en granaatappels, dit zijn de typische herfstgewassen en smaken. Er komen nog een paar pompoenen uit de tuin, er worden in de zomer aardappelen en uien geplukt in de bijkeuken en venkel, diverse soorten kool en de heerlijke radicchio staan ​​klaar.

De natuur zorgt er niet voor dat we leven en genieten, ondanks de naderende winterkou. Daar keuze tussen het kopen of telen van seizoensfruit het is ethisch en economisch.

Enerzijds hebben groenten in hun natuurlijke periode lagere kosten, anderzijds vermindert de aankoop van seizoensgroenten de vervuiling, waardoor er geen lang transport of verwarmde teeltomgevingen nodig zijn.

November: welk fruit is in het seizoen

De novemberboomgaard in heel Italië wordt gedomineerd door dadelpruimen, appels en peren, evenals granaatappel, die we al in oktober begonnen te oogsten, maar nog steeds vruchten afwerpt. Een andere grote hoofdrolspeler van deze maand is de Kiwi, een zeer productieve klimplant die in de late herfst vrucht draagt.

In Zuid-Italië is november echter een citrusfestival: sinaasappels, mandarijnen, mandarijnen, mapo, ceders en grapefruits worden geoogst. De te plukken olijven vind je nog aan de plant, terwijl je in het bos, rijk aan egels en afgevallen bladeren, kastanjes kunt kopen.

Enkele nuttige inzichten:

  • Hoe weet je of de granaatappel rijp is?
  • De kiwi-oogst

De seizoensgroenten van november

De novembertuin wordt gedomineerd door kool en salades. Tussen de bladgroenten uit de herfsttuin herinneren we ons andijvie, gesneden sla en radicchio. November brengt ook de voltooiing van de teeltcyclus van Catalonië, raapstelen en spinazie. Waar de kou laat arriveert of waar het in tunnels wordt gekweekt, kunnen ze worden verkregen radijs, prei, venkel, selderij en wortelen. De koolfamilie beknibbelt niet op de productie: in november zijn ze klaar Spruitjes, bloemkool, broccoli, savooiekool en kool.

Onder de verrassingen van de tuin kun je ook de Artisjok van Jeruzalem, een zeer goede knol met een artisjoksmaak en prachtige saffraanbloemen.

De voorraadkast bevat nog enkele zomergewassen: pompoenen, aardappelen, uien, knoflook en lente-uitjes, deze groenten blijven lang bewaard en blijven dus ook voor deze maand verkrijgbaar.

Seizoensgebonden aromatisch. Er zijn altijd kruiden verkrijgbaar zoals tijm, salie en rozemarijn, andere zoals marjolein, oregano en peterselie moeten geplukt worden voordat het vriest en doen het daarom heel goed in november.


Video: Moestuin in november. Planten in november