Super Potato: een leuke cartoon voor kinderen

Super Potato: een leuke cartoon voor kinderen

Stripboekfictie heeft allerlei soorten superhelden voortgebracht: van de mierenman tot de menselijke fakkel, vandaag vond ik in een leuke tekenfilm voor kinderen een superaardappel en ik kon het niet helpen om erover te praten op de blog van Orto Da Coltivare.

De avonturen van de formidabele knol worden in Italië gepubliceerd Bao Publishing, uitgever van de plantaardige noir Vivi e Vegeta en vele andere comics van hoge kwaliteit.

Super Patata is het werk van de Catalaanse auteur Artur Laperla en werd gepubliceerd in de BaBao-serie, gericht op jongere lezers. De setting is duidelijk die van een tekenfilm voor kinderen: een eenvoudige lay-out met weinig en grote tekenfilms, droge dialogen zonder al te veel complicaties, vaak didactische, zeer duidelijke tekeningen en effen kleuren.

De Super Potato-strip

We hebben het thema superkrachten inmiddels ontelbare keren gelezen, hier wordt het op een ironische en leuke manier opnieuw geïnterpreteerd. Het begin is dat van de meest klassieke verhalen: we hebben Super Max, de typische sterke en goed opgeleide held, die zich verzet tegen de gekke wetenschapper, Doctor Malevolent, die de stad in gevaar brengt met zijn uitvindingen.

Super Max is echter niet het typische positieve personage: hij is een egocentrische en opschepperige superheld, die niet handelt voor een ideaal, maar om te pronken en zijn ijdelheid te bevredigen. De jonge lezer zal hem vanaf de eerste cartoon onaangenaam vinden, hij vertegenwoordigt zeker geen model om na te volgen en hij verdient de problemen die hij in de geschiedenis zal tegenkomen. De voice-over tussen de regels van de bijschriftencommentaar, met scherpe graven onderstreept de gebreken en groteske kanten van de personages.

Op de eerste pagina's van het stripboek vermeldt dokter Malevolo een onverwacht succes: hij weet de superheld in een aardappel te veranderen dankzij een straal van zijn eigen creatie.

Super Max in de aardappelversie behoudt de krachten en het gebruik van het woord, maar niet alleen: het behoudt ook alle gebreken. De superheldische aardappel zal proberen de kwaadaardige wetenschapper te dwingen haar weer een man te maken, maar bovenal zal ze haar tijd besteden aan schrijdend en proberen een toupetje op haar hoofd te houden.

Zoals elk zichzelf respecterend kinderboek, is er zelfs in Super Potato een educatieve boodschap, die niet wordt doorgegeven via een uitgemaakte zaak van de positieve evolutie van de hoofdpersoon of via saaie morele oordelen. De arrogante en ijdele attitudes worden bestraft met de "patatiserende" straal en belachelijk gemaakt met de bijtende ironie van satire. Een leuke en intelligente lezing die een geweldige manier kan zijn om de kleintjes te beginnen met het lezen van strips en die ook volwassenen zal laten glimlachen.

Beoordeling door Matteo Cereda


Video: Eenvoudige tekeningen. Hoe Scooby Doo te tekenen. Kleur en stap voor stap tekenen