Natuurlijke jutemulch: biologisch afbreekbaar en gerecycled

Natuurlijke jutemulch: biologisch afbreekbaar en gerecycled

Mulchen is een zeer nuttige techniek voor tuinders en is praktisch onmisbaar voor degenen die professionele groenten verbouwen.

Er zijn veel voordelen die het met zich meebrengt.U kunt ze in detail lezen in het artikel over waarom mulchgewassen het belangrijkste punt is om te voorkomen dat er onkruid groeit rond onze groentezaailingen. De klassieke plastic platen moeten geboycot worden: het zijn niet-ecologische materialen, afgeleid van aardolie, met een hoge milieu-impact en als er residuen in de bodem achterblijven, worden ze niet biologisch afgebroken. Daarom is het belangrijk om natuurlijke mulch te kiezen.

Een recentelijk verspreid mulchmateriaal is jute, voorgesteld door Jutatex. Het jutedoek is vrij resistent, rekt goed uit en kan met een mes worden gesneden om de groenteplanten te verplanten. Het is een functionele oplossing om de grond te bedekken en onkruid weg te houden.

Kenmerken van het jutedoek

Het meest interessante kenmerk is de uitstekende doorlaatbaarheid: het water stroomt door de plaat, de grond ademt en zuurstof optimaal, waardoor de problemen van schimmel en schimmel worden verminderd. Alleen stro tussen alle mogelijke mulchs garandeert deze luchtuitwisseling.

In vergelijking met de klassieke zwarte platen, die zowel in plastic als in composteerbaar maïszetmeel bestaan, heeft de jute hoes een aangenamer uiterlijk en raakt de grond minder oververhit. Daarom is het geschikt voor zomergewassen, vooral die in warme gebieden of op velden die sterk aan de zon zijn blootgesteld.

Jutatex-platen zijn ecologisch omdat ze gerecyclede materialen gebruiken: vilt uit voedselzakken, vooral koffiezakjes. De plaat wordt verkregen door mechanisch naaldponsen, zonder gebruik te maken van lijm of andere chemicaliën, is daarom volledig natuurlijk en kan veilig biologisch afgebroken worden in de tuin. Aan het einde van de teelt wordt het werk van het verzamelen van de vellen vermeden: eenvoudig malen door de juteresten te mengen met de grond, waardoor de grond wordt verrijkt met organische substantie die toekomstige planten zal voeden.

De voordelen van de mulchfilm

De mulch doek heeft enkele voordelen ten opzichte van stro: de belangrijkste is de makkelijk te gebruiken. In vergelijking met stro of bladeren is het doek zeker comfortabeler om te plaatsen, omdat het voldoende is om het af te rollen. In de professionele landbouw zijn er systemen van mechanisatie zeer effectief, naast een bepaalde verlenging wordt altijd het doek gebruikt.

De handdoek is optimaal voor de te verplanten zaailingen: spreid eerst de doek uit en ga dan verder met doorboren om de planten te plaatsen. Er zijn voorgeboorde vellen of met nuttige aanwijzingen om de precieze implantaatlay-out te hebben. In het geval van zaaien in het veld is het veel onhandiger om te mulchen met platen.

Een ander groot voordeel van het doek is het feit dat het veel is effectief in verwarming het vangen van de zonnestralen, dit als je kiest voor het zeer populaire zwarte doek.

De aanbeveling is gebruik altijd platen van natuurlijke materialen: in dit geval jute, die onder andere ook als bijkomend voordeel hebben dat er geen werk hoeft te worden verwijderd, omdat ze in de bodem worden afgebroken.


Video: grond afdekken in de moestuin