De eigenschappen van zoethout

De eigenschappen van zoethout

Zoethout is een plant die kan worden gekweekt in de heetste gebieden van Italië, wijdverspreid in het Midden-Oosten en in het Middellandse-Zeebekken en traditioneel in het bijzonder in Calabrië. Zoethoutwortels kunnen direct worden geconsumeerd, likeuren, afkooksels en kruidenthee maken of een extract verkrijgen dat vooral wordt gebruikt om allerlei soorten snoep op smaak te brengen.

Iedereen die geïnteresseerd is in het kweken van de dropplant in potten of in zijn eigen tuin, kan meer leren door te lezen hoe je drop kunt kweken, terwijl we hieronder de waarde ontdekken vanuit een nutritioneel en medicinaal oogpunt.

Zoethout is in de eerste plaats een medicinale plant, met tal van effecten op het lichaam, het is goed om te weten wat de nutritionele eigenschappen zijn om er eventueel van te profiteren. Het is ook erg belangrijk om de contra-indicaties te kennen waartoe overmatig gebruik van zoethout kan leiden. Het genezende en medicinale gebruik van zoethoutwortels dateert uit de oudste beschavingen: oude Romeinen, Indianen, Grieken, Egyptenaren gebruikten ze al twee eeuwen voor Christus.

Glycyrizin en het effect op de bloeddruk

Het is geen mysterie dat drop de druk verhoogt, deze eigenschap is belangrijk dat het goed bekend is bij degenen die van plan zijn het te consumeren. Het effect is te wijten aan glycyrizine, een actief ingrediënt dat in goede hoeveelheden in de wortels zit en werkt op de hormonen die de bloeddruk reguleren. Daarom is het gebruik van drop voor mensen met lage druk erg goed, terwijl het beter is om te vermijden voor mensen met hypertensie. Een bijzondere waarschuwing om de consumptie van zoethout in al zijn vormen niet te overschrijden, moet worden gegeven aan vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken.

Andere gunstige eigenschappen van zoethout

Naast de aanwezigheid van glycyrizin en het daaruit voortvloeiende effect op de druk, heeft zoethout nog andere interessante eigenschappen, waaraan uiteraard het heerlijke aroma is toegevoegd dat het geliefd maakt bij volwassenen en kinderen.

Spijsverteringseffect

Eeuwenlang wordt aan drop een spijsverteringseigenschap toegeschreven en in het algemeen een positief effect op het maagdarmstelsel, er wordt gezegd dat de zoethoutsappen de spijsvertering reguleren.

Deze eigenschap wordt met name toegekend aan de droplikeur en de kruidenthee die wordt verkregen met de grondwortels. Een ander geverifieerd positief effect is een beschermende werking tegen maag- of darmzweren. Het uitgesproken aroma helpt ook bij het bestrijden van een slechte adem.

Slijmoplossend actie

Zoethout is een goede hoestverlichter, zoals Hippocrates al adviseerde, het heeft een positief effect op met name de luchtwegen en de bronchiën en helpt bij het verlichten van astmasymptomen.

Andere gunstige eigenschappen

Antioxidant voor de lever.Een ander geverifieerd positief effect is een beschermende werking tegen maag- of darmzweren. Het uitgesproken aroma helpt ook om een ​​slechte adem te bestrijden De antioxidanten in zoethout zijn nuttig bij het verminderen van triglyceriden in de lever, waardoor dit vitale orgaan voordeel en bescherming biedt.

Dorstlessend effect.De zoethoutwortel altijd dankzij de glycyrizine bevordert cellulaire retentie van natrium en dus van water. Factor die de waterbehoefte van het lichaam vermindert, maar kan ook negatief zijn wanneer het overmatig water vasthouden en als gevolg daarvan zwelling wordt.

Andere voordelen worden volgens de populaire traditie aan zoethout toegeschreven: het zou antiviraal, verkwikkend, nuttig tegen stress en slapeloosheid, laxerend en ontstekingsremmend zijn. Zoals met bijna alle medicinale planten, zou drop ook zo zijn afrodisiacum, met een eigenaardig effect bij het stimuleren van vrouwelijke opwinding.

Voedingswaarden

Zoethout bevat geen eiwitten en heeft heel weinig vezels en vet, het brengt geen cholesterol. Een gram drop levert 3,75 kilocalorieën op en bevat 70% suiker en 93% koolhydraten. De zoethoutwortel heeft ook een aanzienlijk natrium- en kaliumgehalte en een behoorlijke hoeveelheid vitamine C en fosfor.


Video: Biologie 1205 Eetbare wortels, stengels en bladeren