De teelt van savooiekool

De teelt van savooiekool

Savooikool is de eenvoudigste groente om te telen onder die van de koolfamilie, de koolsoorten of kruisbloemigen. Het is daarom een ​​van de dappere wintergroenten die aan het einde van het seizoen de tuin kunnen bevolken, samen met de zwarte kool behoort hij tot de meest resistente van allemaal.

Het is een eenvoudige groente, die vaker wordt gebruikt in populaire boerenkeukens dan door sterrenchefs, een fundamenteel ingrediënt van belangrijke lokale gerechten zoals de "cassouela" van Brianza of de Ierse colcannon.

De plant wordt gekenmerkt door de klassieke kop die kool vormt, met bijzonder ruwe en gerimpelde bladeren, het is een tweejaarlijkse teelt, die het tweede jaar naar zaad gaat en vervolgens in het jaar wordt geoogst, er zijn verschillende soorten kool met teeltcycli van verschillende duur. Laten we hieronder kijken hoe u kool in een biologische tuin kunt laten groeien.

Bodem en klimaat geschikt voor kool

Klimaat. Savooikool is een zeer rustieke plant: het is vorstbestendig en daardoor ook in de noordelijke streken zeer goed te kweken, de ideale temperatuur ligt rond de 15/20 graden. Savooikool houdt niet van de hitte en is vooral bang voor droogte.

Grond. Van de kool is kool het meest aanpasbaar qua bodem: alleen een neutrale pH, een goede aanwezigheid van organisch materiaal en stikstof, een bodem zonder stagnatie en een beetje vochtig. Om deze reden is het raadzaam om het tuinperceel voor te bereiden met een goede uitgraving, compost of mest op te nemen om de grond tijdens het zaaien aan te passen.

Zaai de kool in de volle grond

Zaaitijd. Het ideaal voor de teelt van kool is zaaien in het late voorjaar, tussen mei en juni, zodat de plant de zomer heeft om te ontkiemen en in de herfst een goede ontwikkeling te bereiken, om richting de winter te rijpen weg van de hitte en in een periode dat de tuin vaak leeg staat. De zaaitijd is echter breed, deze kool kan van maart tot juli geplant worden. Het zaad wordt ongeveer twee centimeter diep onder het maaiveld geplaatst. De koolzaadjes ontkiemen vrij gemakkelijk en snel: je kunt de zaailing al in de eerste week en in ieder geval meestal binnen 15 dagen zien.

Gemalen brood of direct in het veld. Deze kool kan gemakkelijk in de volle grond geplant worden, of de zaailingen kunnen in een bakje geplant worden. In het laatste geval moet de transplantatie ongeveer een maand na het zaaien plaatsvinden.

Zesde van implantaat. De kool vormt een mooie bol dus je moet ongeveer een halve meter tussen de ene plant en de andere houden, dezelfde afstand tussen de rijen moet worden aangehouden. De teelt in verhoogde bloembedden, zoals bij veel groenten, is ook uitstekend bij kool.

Teelttechnieken

Kool is heel gemakkelijk te kweken, laten we eens kijken wat de te nemen voorzorgsmaatregelen en het nuttige werk zijn om deze uitstekende groente in de tuin te houden.

Irrigatie en mulchen

Irrigatie. Kool is een plant die niet van droge grond houdt, daarom is het noodzakelijk om de grond vochtig te houden, als het klimaat dit vereist, is het daarom noodzakelijk om hem vaak nat te maken. Vaak regent het in de herfst frequent en vermijdt u dit werk.

Hakselhout. Savooikool is gebaat bij mulchen: ten eerste vermijdt de teler het koolbed schoon te houden van onkruid en ten tweede wordt het bodemvocht het best op peil gehouden.

Wiet en stop de kool

Wieden. Wieden is een nuttige handeling, zowel om de grond van zuurstof te voorzien als om onkruid te verwijderen. De koolwortel is een penwortel, met worteltjes aan de zijkanten, je moet natuurlijk oppassen dat je hem niet beschadigt als je gaat schoffelen in de buurt van de stengel van de plant. Als u het bloembed mulcht, bespaart u op wiedwerk.

Versterking. Als de plant zich heeft ontwikkeld, kan een lichte helling nuttig zijn om wat aarde terug te brengen naar de basis van de stam.

Rotatie en positieve associaties

Inteelt. De nabijheid van de tomaat is positief om de aanwezigheid van enkele parasieten van de kool af te weren, terwijl de kamille de smaak van de savooiekool lijkt te verbeteren. Andere goede buren voor kool zijn peulvruchten, aardappelen en selderij.

Gewasrotatie. Savooikool heeft de voorkeur als hij volgt op de teelt van een peulvrucht, terwijl hij niet mag volgen op een andere plant van dezelfde familie (kruisbloemig) of, erger nog, zichzelf moet herhalen. Door jaren achtereen kool op dezelfde grond te laten groeien, wordt deze blootgesteld aan een hoog risico op schimmelziekten. Als er geen problemen zijn, kan de savooikool na drie jaar terugkeren, als er ziektes zijn is het beter om de rusttijd te verdubbelen.

Savooiekool oogst

Weten wanneer je savooiekool moet oogsten, is eenvoudig: kijk maar naar de grootte van de kop. Omdat het een bladgroente is, hoeft u niet te wachten tot deze rijp is, alleen als de afmetingen worden verkleind, wordt een lagere oogst verkregen. In de moestuin is het raadzaam om een ​​gespreide oogst uit te voeren op basis van gezinsconsumptie, de timing van de groei hangt af van het ras dat wordt gezaaid.

Ziekten en plagen - de vijanden van deze kool

Ondanks dat het een winterharde en resistente plant is, is savooiekool onderhevig aan bepaalde ziekten en kan het worden aangevallen door de "gebruikelijke" insecten die de koolgewassen irriteren. Voor een effectieve biologische teelt is het belangrijk om de mogelijke problemen en de bijbehorende natuurlijke remedies te kennen.

Ziekten van kool

  • Hernia van kool. De aanval van dit schimmelprobleem is duidelijk te herkennen aan de zwelling van de basis van de plant. Als u dit symptoom ziet, verwijdert u de zieke plant om verspreiding van tegenspoed te voorkomen. Deze ziekte verspreidt zich vooral in vochtige bodems, met veel kalium en een zure pH. Het kan daarom worden voorkomen door in te werken op de condities van de grond. Dit is een probleem veroorzaakt door een schimmel die eerst de wortels van de plant aantast waardoor de bladeren verwelken.
  • Alternaria. Het manifesteert zich met onregelmatig gevormde zwarte vlekken op de bladeren van de kool, ook in dit geval is het een schimmelprobleem en vereist het elimineren van de zieke planten.
  • Valse meeldauw. Derde schimmelziekte die savooiekool vaak treft, manifesteert zich met bladvlekken maar lichtgroen, bijna transparant op het blad, treft jonge zaailingen vaker dan volwassen planten. Zoals alle schimmelproblemen wordt het voorkomen door overmatige stilstaande luchtvochtigheid te vermijden.
  • Zwart rot (Xanthomonas campestris).Deze ziekte is een bacteriose, het veroorzaakt verwelking van de bladeren, vergezeld van de zwartachtige kleur van de aderen. Het plant zich al voort vanaf het zaaibed en vooral bij hoge temperaturen.

Insecten en parasieten

  • Kool. Dit insect is erg gevaarlijk voor de kool: in het volwassen stadium is het een witte vlinder die zijn eitjes tussen de koolbladeren legt, als de eitjes uitkomen worden er vraatzuchtige larven geboren, meestal groene rupsen die de kool letterlijk verslinden. Er achter komen hoe je jezelf kunt verdedigen tegen kool.
  • Altica. Het zijn kleine, springende insecten, bekend als plantenvlooien, dat is alles hoe je de kool verdedigt tegen de altica.
  • Kool vlieg. Deze vlieg legt zijn eieren aan de basis van de kool, de larven vernietigen de wortels waardoor de plant sterft.
  • Bladluizen. Bladluizen zijn kleine plantluizen die telers goed kennen, omdat er verschillende soorten zijn en elk een familie van groenten treft. Lees het speciale artikel om een verdedigen tegen bladluizen.

Soorten savooiekool

Er worden verschillende soorten kool verbouwd: we herinneren ons de verzotto uit Asti, de late uit Piacenza, de paarse uit Verona, de gemeente Winter, de kool uit Milaan. De verschillende variëteiten onderscheiden zich door de grootte van de krop en de kleur van de bladeren, maar vooral door de teeltcyclus, bij de late variëteiten bereikt het zelfs 5 of 6 maanden, de vroege worden in 90 dagen geoogst.

Koken met kool

Savooikool is een groente om gekookt te eten: in tegenstelling tot kool is het ook uitstekend in salades, zijn ruwe en gerimpelde bladeren maken het een beetje grof. Aan de andere kant, als het wordt gekookt, wordt het zachter en vormt het een uitstekend bijgerecht, het gaat uitstekend samen met vette ingrediënten: salamelle, ook wel verzini, varkensvlees, boter genoemd. Een voortreffelijk recept is om kool te vervangen door pastabladen in lasagne. Op voedingsniveau is kool een verteerbare groente, rijk aan vitamines en mineralen, het heeft gunstige effecten op de darm.

Andere interessante teksten:

Matteo Cereda2020-10-07T00: 37: 52 + 02: 00

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Aardappelen kweken van poten tot oogsten