De beste tomatensoorten om te telen

De beste tomatensoorten om te telen

Tomaat is een groente die wordt geweigerd honderden verschillende soorten, die verschillen in vorm en kleur.

Rond of langwerpig, kleine kerstomaatjes of enorm spitshart, klassieke dieprode vruchten, tot gele, groene en zelfs zwarte tomaten… Er is geen tekort aan tomatensoorten om te experimenteren.


De keuze van het ras kan worden gemaakt op basis van smaak en beoogd gebruik: wie de saus wil maken zal een geschikte tomatensoort moeten zaaien of verplanten, wie van cherrytomaatjes houdt, moet vooral deze planten.

Maar ook de ziekteresistentie, een belangrijke factor in het perspectief van biologische landbouw, daarom hebben ze vaak de voorkeur oude variëteiten en soorten die beter bestand zijn tegen ziekten wijdverspreid, zoals valse meeldauw en alternaria.

Aanbevolen rassen

Het opsommen van alle bestaande tomaten zou een onmogelijke opgave zijn en de lijst met geteelde rassen zou kilometers lang zijn. Hier vat ik enkele van de meest populaire en meest populaire tomaten samen en enkele specifieke soorten die ik interessant vind.

Als je niet de hele lijst met soorten wilt lezen, raad ik mijn favorieten meteen aan.

 • Als tafeltomaat zou ik zeker de klassiek ossenhart, als je wilt verrassen kun je hem ook in citroengeel vinden.
 • Als je kinderen hebt of tomaten op het balkon kweekt, plant ze dan Kers, de beste van allemaal zijn de zwarte die zwarte kersen of zelfs 'zebra-gestreepte datterino”.
 • Voor de saus speel het veilig mee Traditionele San Marzano en bekend als jusvariant over de hele wereld.
 • Als je een nogal droog klimaat hebt of denkt dat je vaak vergeet water te geven, kies dan voor de gedroogde tomaat.
 • Wie competitief fruit wil, kan kiezen voor de patataro, die tomaten produceert van meer dan een kilo.
 • Ze zijn ook erg goed camone tomaten, Sardijnse variëteit die iets groen blijft.

Hoe te kiezen welke tomaat je wilt planten

Er zijn meerdere criteria voor keuze, daar zijn ze:

 • Een kwestie van smaak. Bij het kiezen welke tomaten u in de tuin wilt telen, moet u rekening houden met uw smaak en die van uw gezin: er zijn mensen die cherry- of datterini-tomaten verslinden, zelfs als snack, mensen die op zoek zijn naar grote en sappige saladetomaten, degenen die tomaten zoals San Marzano willen maak de saus en degenen die houden van de zure smaak van groene tomaten, zoals groene zebra.
 • Een kwestie van ruimte. Als je tomaten in krappe ruimtes moet telen of als je een tomatenteelt op het balkon begint, moet je op zoek gaan naar variëteiten die geen grote planten ontwikkelen. Als u daarentegen een veld heeft, hoeft u niet na te denken over de grootte van de plant, maar overweeg om voldoende ondersteuning te maken om deze te ondersteunen. Er zijn ook tomatensoorten met een specifieke groeiplant, die geen ondersteuning nodig hebben.
 • Een kwestie van klimaat. Er zijn enkele tomatensoorten die veel zon en warmte nodig hebben om zoete vruchten te dragen, andere zijn beter geschikt voor zelfs koudere klimaten en kunnen ook in bergtuinen worden gekweekt. Kies de variëteit en let ook op waar en wanneer je de tomaat gaat telen, elke kwaliteit heeft zijn eigen teeltcyclus.
 • Een kwestie van verzet. Als uw tomaten elk jaar valse meeldauw krijgen, is het beter om minder gevoelige rassen te kiezen, als u een bodem heeft die arm is aan calcium en u vaak toprot ervaart, kies dan voor ronde in plaats van langwerpige tomaten.

De belangrijkste tomatensoorten

Hier is een lange lijst van geteste en sterk aanbevolen tomatensoorten, zonder te claimen alle bekende tomatensoorten te noemen, die er honderden zijn. Als u niet weet welke tomaat u in de tuin moet planten, neem dan een kijkje, enkele suggesties zullen nuttig zijn.

Verscheidenheid aan kerstomaatjes

Cherrytomaten of cherrytomaatjes zijn een erg populaire tomatensoort, de kleine trosvruchten zijn over het algemeen zoet en smakelijk, vooral geliefd bij kinderen. De selectie die leidde tot de creatie van deze tomaten wordt ook wel "Pachino"Is gemaakt door een Israëlisch zaadbedrijf en niet in Sicilië zoals de naam misschien doet vermoeden.

 • Kers- of kerstomaatjes. Ronde cherrytomaatjes zijn een geweldige klassieker, lekker en productief. Ze passen zich aan vele toepassingen in de keuken aan, ze worden bijna altijd als tafeltomaat gebruikt. Ze zijn niet onderhevig aan apicale rot.
 • Datterini-tomaten. De datterino is een tomatenvariëteit met zoetere vruchten dan de klassieke kerstomaatjes, waarbij de plant iets meer in de hoogte is ingesloten, maar even krachtig en productief van formaat.
 • Piccadilly. Zeer bekende variëteit aan cherrytomaatjes, kleine plant die ook geschikt is om in potten te kweken, zeer zoete en smakelijke vruchten.

Verscheidenheid aan salades en tafeltomaten

Wanneer de tomaat vers naar de tafel wordt gebracht, in plakjes wordt gesneden en op smaak wordt gebracht met een scheutje olie, worden de kwaliteiten van de vrucht vooral versterkt.
DE salade of "tafel" tomaten zijn het meest geschikt voor dit gebruik. Het wordt veel gegeten in de zomer, alleen of in salades. Samen met mozzarella en basilicum vormen ze de caprese, een beroemd gerecht uit de Italiaanse traditie.

 • Geribbelde tomaat. De geribbelde tomaat is een van de meest bekende tafeltomaten, bekend om de textuur en vlezigheid van het vruchtvlees. Evenals in salades, kunnen we het gekookt op de grill eten. Soms manifesteert het tussen de kusten rot als gevolg van een gebrek aan calcium, dezelfde fysiopathie die bij andere variëteiten de apicale rot veroorzaakt.
 • Cencara tomaat. De cencara-variëteit is een zeer rustieke en resistente tomatenplant, van beperkte grootte. Het is goed bestand tegen kou en is daarom geschikt voor noordelijke teelten en vroeg zaaien, terwijl het geen droogte verdraagt. Je kunt ook een uitstekende saus krijgen.
 • Oxheart tomaat. Het ossenhart is een van de meest gecultiveerde soorten tafeltomaten, de vruchten hebben een onregelmatige vorm en doen denken aan een hart vanwege de taps toelopende top. De vrucht is uitstekend omdat "al het vruchtvlees", de weinige vezelige binnenkant, de weinige zaadjes en de zeer dunne schil het een onnavolgbare tomaat in salades maken.
 • Gigantische tomaat. Ras dat tuinders tevreden stelt vanwege de grootte van zijn vruchten, die over het algemeen meer dan een kilo wegen. Vlezig vruchtvlees en weinig zaden, vergelijkbaar met spits, licht geribbeld fruit en lichtrode schil.
 • Rosalinda en Rose of Bern. Twee soorten tomaten gekenmerkt door een zeer lichte kleur van zowel de schil als het vruchtvlees. De lichtzure smaak en uitstekende textuur maken hem zeer geschikt voor salades.

Saus tomaten

Er zijn tomaten die geschikter zijn dan andere om de saus te maken, ze moeten een beetje vezelig vruchtvlees hebben en een smaak die niet te zuur is.

 • San marzano en San marzano nano. San Marzano is zeker een van de meest klassieke tomaten, ideaal om als saus te bewaren, vanwege zijn schil- en vruchtvleeskenmerken. Zijn lichtzure smaak en de resulterende dikke saus hebben hem over de hele wereld beroemd gemaakt als saus-tomaat.
  Er is ook de San Marzano-dwergversie, met een kleinere plant, die geen beugel en knop nodig heeft.
 • Karton. Traditionele variëteit van Tuscia (Lazio), gekenmerkt door een langwerpige vrucht, leeg van binnen (vandaar de naam "doos"). Met stevig vruchtvlees en dikke schil wordt het vaak gebruikt voor sauzen, maar we kunnen ook profiteren van het kenmerkende vacuüm om gevulde tomaten te bereiden.

Oude tomatenrassen

Door de keuze uit oude Italiaanse variëteiten kunt u profiteren positieve kenmerken van weerstand en aanpassing aan ons klimaat die in de afgelopen decennia zijn geselecteerd.

 • Bourgeois prins-tomaat. Zeer bekende oude tomatensoort, plant die niet vatbaar is voor ziekten. De prins bourgeois variant is uitstekend geschikt voor het maken van gedroogde tomaten en kwaliteitssauzen, waarbij hun smaak wordt versterkt.
 • Droge tomaat. Oude variëteit die nu het onderwerp is van een welverdiende herontdekking, dus het is een zeer modieus type. De gipsplaat wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door zijn grote weerstand tegen droogte en is daarom de meest geschikte soort voor droogtegronden en klimaten.
  De planten zijn klein van formaat en hebben weinig onderhoud nodig, ze produceren kleine maar zeer smakelijke vruchten.
 • Patataro tomaat. Deze tomaat wordt patataro genoemd omdat hij bladeren heeft die lijken op die van de aardappelplant. De vruchten kunnen grote maten bereiken met een gewicht tot een kg, zo erg zelfs dat de variëteit ook wel "chilotto" wordt genoemd.
 • Camone-tomaat. Typische variëteit van Sardinië, met kleine vruchten (iets groter dan kerstomaatjes), die zelfs als ze rijp zijn groen gevlekt blijven. Gladde en dunne schil, knapperig fruit bij de bite en zeer goede smaak.

Kleurrijke tomaten

Tomaten zijn niet alleen rood: er zijn zwarte variëteiten, vooral gunstig vanwege het hoge gehalte aan antioxidant lycopeen, maar ook soort geel en met groene strepen, zoals gestreepte greens.

 • Gele tomaat. Deze gele cherrytomaatjes worden vooral gewaardeerd om hun esthetiek. De ongewone citroengele kleur is erg levendig en verfraait zowel de groentetuin als de gerechten die met deze groente worden bereid, ook aanbevolen voor het decoreren van balkons.
 • Ossenhart geel. Er is een variëteit aan vleestomaten met geeloranje schil en pulp, de organoleptische kenmerken, vorm en consistentie zijn dezelfde als die van de klassieke ossenhart, als je een origineel tintje wilt geven, kun je deze meer ongebruikelijke kleur kiezen.
 • Krim zwart. Oude variëteit van zwarte tomaten, onlangs herontdekt en vooral gewaardeerd om zijn gunstige eigenschappen, die soms de bijnaam "anti-kanker" -groente waard zijn. Minder zwart van kleur dan andere soorten (het heeft donkere reflecties, op een paarsachtig rood veld).
 • Carbon black tomaat. Mooie zwartvruchtige tomaat, rijk aan lycopeen maar ook aan vele andere nuttige elementen, waardoor het een uitstekende bron van mineralen en vitamines is, vooral waardevol in de zomer. Carbon black heeft een dramatisch donkere huid en is caloriearm.
 • Datterino zebra of groene zebra. Deze datterino-tomaat heeft een iets dikkere en knapperige schil, die de bijzonderheid heeft dat hij zelfs als hij rijp is groen gevlekt blijft, en hij behoudt ook een uitstekende zure smaak.

Andere interessante artikelen:

Matteo Cereda2020-06-30T23: 37: 31 + 02: 00
 1. Massimo Biagi19 januari 2016 om 10:44

  De ECHTE oxheart is niet geribbeld.

  • tuinder19 januari 2016 om 10:52

   je hebt gelijk, nu gecontroleerd en correct. Het ossenhart wordt glad geboren en komt vervolgens in verschillende soorten zoals het Ligurische ossenhart uit Albenga en de rosé, waarvan sommige beslist geribbeld zijn. Bedankt Massimo voor de kostbare verduidelijking!

 2. michele scotti rist Tropicana Turijn19 januari 2016 om 22:26

  restauranthouder Turijn
  Ik kweek een geeloranje tomaat, een oeroude variëteit die mijn grootvader en mijn vader in ISCHIA hebben gekweekt en die ik 42 jaar geleden naar Turijn heb gebracht en die ik nog steeds in potten kweek.Ik wil graag zaden doneren aan een tuinder in de buurt van Turijn
  om de productie te verhogen is de bijzonderheid dat het tomaten zijn die blijven hangen ze worden bewaard tot de nieuwe oogst ik bewaar ze tot juli / augustus

  als iemand geïnteresseerd is, neem dan contact met mij op

  • tuinder20 januari 2016 om 16:27

   Hallo Michele, ik kan je adviseren om je variëteit voor te stellen op deze facebookgroep ... Het is de gemakkelijkste manier om tuinders bij jou in de buurt te vinden.

  • Carmelo25 juli 2016 om 18:21

   Hallo, ik ben Siciliaans. Mag ik wat zaadjes van deze tomaten, bedankt

   • tuinder25 juli 2016 om 22:20

    Hallo Carmelo, we verkopen geen zaden, je moet op zoek gaan naar een aantal zaaduitwisselingsevenementen.

  • engel27 juni 2018 om 11:26

   Ik zou heel graag wat zaadjes willen hebben, indien mogelijk.

 3. Paola15 juni 2016 om 3:58

  Er zijn ook deze tomaten in merken en ouderen noemen ze wintertomaten

  • Stephen14 februari 2017 om 9.10 uur

   Hallo Paola, heb jij zaden van deze wintertomaten?

 4. Simone13 augustus 2016 om 22:28

  Maar als ik bij de groenteman uitstekende tomaten vind, nadat ik ze (de zaden) heb gefermenteerd om de ontkieming te verhogen, zullen ze dan bij mij geboren worden? ^ - ^ bedankt

  • tuinder22 augustus 2016 om 12:28

   De zaden zullen waarschijnlijk geboren worden. Houd er echter rekening mee dat als het F1-hybride variëteiten zijn, de zaden mogelijk niet worden geboren, of in ieder geval leven geven aan groenten die niet dezelfde kenmerken hebben, daarom is succes niet gegarandeerd. Over het algemeen is het beter om je eigen zaden te maken, ze uit te wisselen met andere tuinders of zaden te kopen, om niet voor niets te werken.

 5. Andrew23 april 2019 om 10:47

  De Roma-tomaat voor conserven was de favoriet van mijn vader, omdat hij een goede consistentie in het vruchtvlees heeft, weinig zaden en weinig schil bevat en niet leeg is van binnen.
  Ik ging naar het landbouwconsortium van mijn land om het dit jaar opnieuw te zaaien en ze vertelden me dat het een "oud" ras is.
  Dat is het?
  Zo ja, zijn er rassen met dezelfde kenmerken?
  Ik heb het echter gekocht en toch gezaaid.

  • Matteo Cereda23 april 2019 om 10:53

   Hoi Andrea. De Roma-tomaat is een oeroud ras van hoge kwaliteit, zoals u zelf uit ervaring weet. Helaas bevelen degenen die zaden verkopen vaak F1-hybride variëteiten aan, geproduceerd met laboratoriumselecties, niet zozeer omdat ze echt beter zijn, maar omdat ze niet reproduceerbaar zijn. Dus als je een F1-zaadje koopt, kun je de zaden het volgende jaar niet bewaren en gebruiken, maar je zult gedwongen worden om elk jaar terug te kopen, tot grote vreugde van de verkoper. Dus naar mijn mening heb je het heel goed gedaan om de niet-hybride Roma te zaaien.

   • Andrew24 april 2019 om 8:59 uur

    Bedankt voor de info.
    Ik heb nooit echt nagedacht over het gebruik van Roma-fruitzaden voor het volgende jaar (mijn vader deed het nooit), maar het zou een goed idee kunnen zijn, vooral als landbouwconsortia / zaadverkopers de neiging hebben om ze steeds minder te verkopen. .

    • Matteo Cereda24 april 2019 om 9:56 uur

     Het zaad in stand houden is altijd een verdienstelijke bezigheid, maar ook een bron van grote voldoening.

 6. dennenboom25 maart 2020 om 15:39

  Hallo Matteo, ik maak al jaren rijen om comfortabel tussen de een en de ander te lopen, 6o / 70cm terwijl ik op de rij de zaailingen leg
  50/60 cm (ik verdeel de grond volgens deze maatregelen, ik zet een paal aan de boven- en onderkant van de rij, naast elke paal plaats ik een kleine paal op 45 ° om te voorkomen dat het gewicht van alle planten de 2 palen kantelt draagkrachtig, tussen de 2 palen strek ik 4/5 horizontale rijen kunststof koord uit
  dat ik aan het einde van het seizoen verzamel, was en bewaar, ik overdrijf niet, het zal 15 jaar zijn dat ik het gebruik, een geschenk van mijn zwager een professionele visser, elke plant een bamboestengel, aan het einde van het jaar was ik ze, droog ik ze en repareer ze, ik leg de hengel eerst en Ik maak een mooi gat voor kunstmest, ik meng aarde en humus, en ik zet de zaailing. Naast al dit werk raad ik iedereen aan om goede afstanden aan te houden zowel voor de zon als voor de lucht en voor het jagen op insecten, ze zijn slim verbergen uit het zicht Goede tuin voor iedereen. De pc maakte een slechte grap met me, misschien begon het vanzelf:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: ACD - Tomaten planten doe je in mei