Welke soorten aubergines moeten groeien

Welke soorten aubergines moeten groeien

Aubergines zijn een kostbare groente in de keuken: gebruikt als bijgerecht, gebakken, in sauzen (inclusief pasta alla norma) en in veel hartige gerechten zoals de beroemde caponata. Het is daarom de moeite waard om ze te gaan kweken, ook omdat het een plant is die veel voldoening kan geven in de tuin.

De plant maakt deel uit van de Solanaceae-familie, een familielid van tomaten en paprika's, we hebben je al uitgebreid uitgelegd hoe aubergine te kweken Volgens de biologische landbouwmethode proberen we u hier in plaats daarvan wat nuttig advies te geven over welke cultivarsvariëteiten u moet kiezen als u aubergines in uw tuin wilt zetten.

In feite zijn aubergines niet allemaal hetzelfde: er zijn ronde, langwerpige, violette of witte. Hier is een overzicht van enkele soorten. Het zou onmogelijk zijn om hier alle bestaande aubergines te beschrijven, ik zal me beperken tot het noemen van enkele vrij wijdverspreide en interessante.

Verscheidenheid aan aubergines

Laten we eens kijken naar enkele interessante soorten aubergines die ik je aanbeveel om in je tuin te zaaien, als je andere hebt die je bijzonder leuk vindt, schrijf het dan in de reacties op de post.

 • Aubergine Wit Ei (wit ei). Ronde ovale vrucht, niet erg langwerpig, stevig vruchtvlees met weinig zaden. Fijne smaak, verstoken van bitterheid, met zeer weinig zaden en dunne schil. Dit zijn uitstekende gegrilde, gebakken, in olie en parmigiana aubergines. De ongebruikelijke totaal witte kleur is aangenaam verrassend, de plant wordt erg lang en is robuust (je kunt er steunen op zetten want hij produceert veel maar ontwikkelt zich ook zonder deze toch goed). Het aubergine witte eierzaad is beschikbaar Hier.
 • Kleurovergang wit paars aubergine. Lichtpaars lila aubergine met licht geribbelde ronde vrucht. De vrucht is groot en met weinig zaden, helemaal niet bitter. De plant is krachtig en zeer productief, een van de eenvoudigste om te kweken. Biologische zaden van gearceerde witte aubergines zijn mogelijk vind hier.
 • Lange violette aubergine. Plant die zeer goed produceert (het is beter om aan dragers te denken) en 80 cm hoog wordt, aubergines met donkerpaarse bijna zwarte, cilindrische en langwerpige hangende vruchten, zeer goed. De zaden van deze variëteit hebben een uitstekende kiemkracht.
 • Lange zwarte aubergine. De vrucht kan tot 30 cm hoog worden, een typische aubergine om te bakken of te grillen, de planten produceren veel en hebben een brede plantopstelling en stevige steunen nodig.
 • Zijden aubergine. Fruit met een lichtpaarse kleur die neigt naar bruin, dat bij de aanval lichter wordt tot wit. De zijden aubergine is een lokale variëteit die in de keuken gewild is vanwege zijn zachte vruchtvlees en dunne schil.
 • Palermitan violet aubergine. Ras met zeer zoete zwarte en ronde vrucht, cultivar niet erg koudbestendig.

Verschillende soorten aubergines. Foto door Orto pedagogico Resistente

Kenmerken van de verschillende typen

De soorten aubergines verschillen in veel opzichten: het meest opvallend is de kleur, er zijn zeer zwarte aubergines, paarse en violette varianten en zelfs aubergines zo wit als eieren. Ze worden ook gekenmerkt door de grootte van de vrucht en door de vorm die langwerpig of rond kan zijn, en door een reeks interessante kenmerken voor degenen die koken (smaak, mate van bitterheid, aanwezigheid van zaden, dikte van de schil). De variëteiten van aubergines verschillen ook vanuit het oogpunt van de teelt: verander de grootte van de planten, die al dan niet voldoende ondersteuning nodig hebben en verschillende afstanden tussen de rijen, verander de weerstand tegen kou en droogte en de teeltcyclus (er zijn aubergines vroege vruchten die snel of laat vrucht dragen, die langer in de tuin blijven staan). Bij het kiezen van welke aubergine u wilt telen, moet u rekening houden met het klimaat in uw regio. Het is misschien een goed idee om de voorkeur te geven aan lokale variëteiten of in ieder geval de oude boeren in uw omgeving te vragen welke soorten aubergines worden gebruikt om te telen.

Het auberginezaad wordt over het algemeen tussen januari en mei in containers gezaaid, het overplanten van de zaailingen in de grond moet in plaats daarvan plaatsvinden vanaf maart april, uiteraard afhankelijk van het klimaat. Meer informatie over het kweken van aubergines vind je op deze pagina.

Andere interessante teksten:

Matteo Cereda2020-04-09T00: 28: 44 + 02: 00
 1. seyed mehdi mirarabshahi25 mei 2016 om 14:18

  het was een plezier voor mij video is allemaal tips. Ik hoop dat de dag komt dat iedereen de waarde begrijpt van gezond land, gezondheid, groenten en fruit die niet mooi en behandeld zijn.

 2. Paola14 juli 2016 om 9:02 uur

  Hallo allemaal, ik ben paola en ik ben Italiaans. Ik kom uit Sardinië maar ik woon in Nederland. Ik zou graag willen vragen of jullie alstublieft wat gele en groene aubergines hebben, als jullie zaden hebben zal ik ze betalen. Hoi.

  • tuinder14 juli 2016 om 9:05 uur

   Hallo Paola, het spijt me maar we verkopen hier geen zaden, ik kan je niet helpen. In het artikel hebben we enkele soorten aangegeven die we uit ervaring aanbevelen. Persoonlijk heb ik nog nooit groene aubergine of gele aubergine gekweekt. In plaats daarvan vond ik mezelf wonderbaarlijk bij de witte aubergines van het type White Egg, als je ze wilt kopen, kun je de link in het artikel volgen, het zijn biologische zaden. Een groet en een goede oogst!

 3. FULVIO TARANTINO11 maart 2017 om 15:45 uur

  HALLO, IK WON IN PLAATS 700 M. ZEE NIVEAU (PROV. BN) IK WIL GRAAG:
  WELKE AUBERGINES TE KWEKEN (PAAR ZADEN)
  WAT PEPERS
  WELKE TOMATEN
  IK HOOP DAT IK NIET TEVEEL DANK HEB GEVRAAGD
  Tot april is het gemakkelijk om vorst te krijgen

  • Matteo Cereda14 maart 2017 om 8.46 uur

   Hallo Fulvio, ik weet niet hoe het weer is in jouw deel van de wereld. Ik zou je aanraden om te kijken naar wat de oude boeren doen, zij kennen ongetwijfeld de beste lokale rassen voor jouw omgeving en de juiste plantperiodes. Zaaien bij vorst eerst op een beschermd zaaibed (zet de trays met zaailingen binnen) en zet de planten pas in de volle grond als de vorst voorbij is.

 4. Luigi11 maart 2017 om 18:02

  Hallo, ik kom uit Trapani, ik heb een aantal Palermo ronde aubergineplanten die ik vorig jaar heb geplant en tijdens de winter zijn ze niet doodgegaan Ik zou graag willen weten of ze weer productief zullen zijn of is het beter om ze opnieuw te planten? Bedankt

  • Matteo Cereda14 maart 2017 om 8.47 uur

   Het is beter om opnieuw te planten. Aubergine wordt jaarlijks gekweekt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Baked Aubergine Parmigiana. Gennaro Contaldo