Duurzame wijnbouw en biologische wijn

Duurzame wijnbouw en biologische wijn

De filosofie van duurzame wijnbouw het heeft zijn wortels in de aarde, die vruchtbaar en gezond moet worden gehouden, produceert smakelijk fruit en vrij van verontreinigende stoffen om wees gezond voor exploitanten uit de sector en eindgebruikers.

Biologische wijn

Als het aankomt op biologische wijn het verwijst voornamelijk naar de landbouwpraktijken die worden gebruikt voor de teelt van druiven, vóór het wijnbereidingsproces dat de druiven in wijn zal veranderen.

Juridisch biologische wijn heeft zijn eigen identiteit die wordt gekenmerkt door zeer specifieke eigenschappen die niets met smaak te maken hebben, maar met de productie ervan; Om de titel van "biologische" wijn te kunnen behalen, moet hij eigenlijk vanaf het begin de EU-regelgeving volgen.

Sinds 2007 zijn er verordeningen opgesteld zoals EG nr. 834/07 en EG nr. 889/08 om een ​​agronomisch pad aan te geven voor de wijngaarden voor de productie van druiven uit de biologische landbouw.

In 2012 richtte de Europese Gemeenschap zich echter op de meer strikt enologische aspecten en de wijnbereiding door een eigen reglementering op te stellen gericht op wijnen die eindelijk het label van "gecertificeerde biologische wijn" zullen kunnen krijgen: dus met de CE N ° 203/12 2012 de definitie van biologische wijn wordt legaal en gedefinieerd door precieze en communautaire voorschriften.

In overeenstemming met deze statuten wordt biologische wijn geproduceerd van gecertificeerde biologische druiven die zijn behandeld zonder herbiciden, pesticiden of synthetische meststoffen en met precieze hoeveelheden koper en zwavel als pesticiden. De limieten voor het gebruik van additieven zijn ook erg streng, die op hun beurt biologisch en gecertificeerd moeten zijn. Verder moet de producent ook deugdzaam zijn ten opzichte van de grond die volgens de technieken en filosofie van vruchtbaar moet worden gehoudenduurzame landbouw zoals vruchtwisseling en groenbemesters.

Marketing

Ga gewoon een supermarkt binnen en kijk naar de ruimte die door grote retailers is gewijd aan biologische producten, om een ​​idee te krijgen van hoe de biologische sector in Italië snel groeit en de gegevens bewijzen dat. In 2015 noteerde de biologische sector, ondanks een volledig vastgelopen voedingsmarkt, een stijging van 20%.

Dezelfde ontwikkeling is ook te zien in de online sites van de sector die specifieke gebieden voor biologische wijnen toewijzen; bijvoorbeeld tussen de grote namen in de online wijnverkoop, Xtrawine biedt een brede selectie van biologische wijnen met honderden items beschikbaar.


Video: Wijnbouw in de Achterhoek