Kweek venkel

Kweek venkel

Venkel is een groente die zowel gekookt als rauw gegeten kan worden en een prachtige plant, met zijn karakteristieke weelderige en felgroene plukje ook geschikt voor tuintuinen.

Als plant is hij bang voor teveel warmte en is in plaats daarvan goed bestand tegen vorst, we kunnen beide kiezen om venkel te laten groeien in de lente en de herfst als wintergroente.

De teelt van venkel is niet een van de eenvoudigste in de tuin, maar wel met een reeks trucs die we samen gaan onderzoeken, is het niet moeilijk om goede resultaten te behalen. Laten we dus van zaaien tot oogsten kijken hoe we deze zeer interessante planten met biologische technieken kunnen beheren.

De venkelplant

De wetenschappelijke naam van venkel is foeniculum vulgare dulceen deze groente behoort tot de apiaceae of schermbloemige familie, dus een verwant van selderij en wortel. Het is een plant van mediterrane oorsprong, met hermafrodiete bloemen, die zijn ideale klimaat vindt in Italië en daarom perfect is voor onze huistuinen. Zoals veel groenteplanten is het een tweejaarlijkse soortwordt venkel geoogst in het eerste teeltjaar, maar als we de planten in de tuin lieten, konden we de bloei zien en de daaruit voortvloeiende productie van zaden.

De venkelplant vormt een wit hart aan de basis, de groente die voor de teler interessant is. Afhankelijk van het ras en de teelttechniek kan de grootte van dit hart variëren. Er wordt ten onrechte gedacht dat er mannelijke venkel (uit het "cicciotto" -hart) en vrouwelijke venkel (uit het vlakkere hart) bestaat, terwijl het in werkelijkheid een puur rassenkwestie is.

Ook venkelzaad ze zijn eetbaar en hebben vanwege hun vele eigenschappen interessante toepassingen van fytotherapie.

Er is ook een wilde variëteit aan foenicum: venkel, We kunnen venkel spontaan in de natuur vinden en ook besluiten om het te kweken als een aromatische en medicinale soort, gewild vanwege zijn geurige bladeren.

Geschikte klimatologische omstandigheden

De venkelplant houdt niet van excessen van kou en is vooral bang om te warm te worden: temperaturen onder de 7 graden en die boven de 30 graden zijn schadelijk. Venkel is bang voor vorst en daarom als we voor een herfstteelt kiezen moet dat zo zijn oogst voor de wintervorst.

Deze overkoepelende soort het is bijzonder gevoelig voor uren met daglicht: heeft 12 uur licht nodig.

Bij slecht weer of te veel daglichturen reageert venkel montage op voorhand op zaad. Dit komt omdat de plant zich bedreigd voelt en om de voortzetting van de soort te verzekeren die hij van tevoren reproduceert, waardoor het gewas volledig verpest.

Om deze reden is het belangrijk om de juiste teeltperiode te kiezen: venkel gezaaid in maart of tussen juni en juli en mag ook tot de wintergroenten worden gerekend.

Bodem geschikt voor venkel

Om een ​​goede maat venkel te krijgen is de bodemfactor erg belangrijk, aangezien het hart van de venkel zich op grondniveau ontwikkelt. Om deze reden moet er voldoende aandacht worden besteed aan verwerking en bemesting als we succes willen hebben in termen van oogsten.

Dat heb je eerst nodig de grond verdicht niet te veel, zodat het geen weerstand biedt tegen de zwelling van het hart, en we moeten ook altijd in gedachten houden dat deze tuinbouwplant tolereert geen stagnatie: het is noodzakelijk om een ​​doorlatende grond te hebben, waardoor schimmelziekten goed kunnen worden voorkomen.

De verwerking wordt doorgaans in 4 stappen uitgevoerd:

 • Grondreiniging: verwijderen van eerdere gewassen of graszoden.
 • Graven: eventueel diep, eventuele grote stenen verwijderen.
 • Schoffelen: om de kluiten van de schop te breken en een fijnkorrelig oppervlak te hebben.
 • Afvlakken: een doorgang met tenslotte een ijzeren hark dient om de grond te egaliseren.

Bemesting van venkel

Wat bemesting betreft, de venkelplant, hoewel het niet tot de meest vraatzuchtige groenten behoort in termen van voedingselementen, geeft de voorkeur aan vruchtbare grond, beter als het enige tijd ervoor wordt bemest (mest of compost is prima), zonder overmaat.

De organische stof is handig om de grond zacht en vochtig te houden, dus beter te gebruiken voor de plant bodemverbeteraars (mest of compost zijn prima). Tijdens de teelt kan dan een beetje stikstof worden toegevoegd om de groei van het hart te bevorderen (bijvoorbeeld bij mestpellets).

Het zaaien van venkel

Venkel zaaien is niet moeilijk, het kan zowel direct in het veld als in het zaaibed, het werk kan worden verdiept door het artikel te lezen over hoe venkel wordt gezaaid.

 • Zaaitijd:
 • Voorjaarsteelt. Venkel kan in maart worden gezaaid, om in juni te oogsten, met een zaaibed dat ook in februari wordt verwacht.
 • Herfstteelt: zaaien tussen juni en juli, voor de oogst in de herfsttuin.

Degenen die de maanfase willen volgen om venkel te zaaien, zullen dat op een afnemende maan moeten doen, de boerentraditie zegt dat dit het afslaan minder waarschijnlijk maakt.

Zesde van venkel aanplant

De zesde planten het moet 30 cm zijn tussen de ene plant en de andere, langs rijen op 50/70 cm. Het zaad moet ongeveer 1,5 cm diep worden begraven. Als u direct in huis zaait, is het beter om dichtbij genoeg te zaaien en vervolgens uit te dunnen door de zaailingen uit te dunnen totdat de juiste maat overblijft tussen de ene plant en de andere.

De juiste plantafstand is erg belangrijk voor het goed kweken van venkel: de zesde plant bepaalt de vorm van de groente: als het dicht is, ontwikkelt het langwerpig en afgeplat, als het ruimte heeft, hebben we rondere venkel. De vorm en grootte zijn uiteraard ook afhankelijk van diverse andere factoren zoals de variëteit, de grondsoort, de verstevigingen.

Plant de venkel

We kunnen ervoor kiezen kweek ook venkel uitgaande van reeds gevormde zaailingen, of ze nu door ons in een zaaibed zijn gemaakt of bij een kweker zijn gekocht. In dit geval vinden de transplantaties plaats ongeveer een maand na het zaaien, ook in dit geval kunnen we de teelt in het vroege voorjaar of de nazomer kiezen.

Voor meer informatie kunt u het artikel lezen over het planten van venkel in de tuin.

Hoe venkel in de tuin te laten groeien

De teelt van venkel is niet moeilijk, maar het verkrijgen van groenten van goede grootte vereist verschillende voorzorgsmaatregelen, vooral als de grond niet meer dan gunstig is. We onthouden daarom dat het een soort is die constante aandacht vereist.

Wiet controle

Deze tuinbouwplant is bang voor concurrentie van onkruid, daarom heeft het vaak de voorkeur om venkel in zaaibedden te zaaien en te verplanten, op deze manier wordt de reeds gevormde zaailing in de moestuin geplant, die beter kan concurreren met het onkruid. De venkel heeft in ieder geval nodig veelvuldig wieden zowel om een ​​zachte aarde te houden als om onkruid te vermijden.

Venkel irrigatie

Venkels hebben een land dat altijd vochtig is, zelfs zonder stagnatie. Om deze reden is het noodzakelijk om vaak te baden, vooral in moestuinen in zeer warme gebieden. Een gebrek aan water zorgt voor stress bij de plant, die in de voorbloei kan gaan en de oogst verpest.

Snijd de venkel bij

Er zijn mensen die aanbevelen om het toefje venkel persoonlijk te bedekken Ik ben sceptisch over het werkelijke nut van dit werk, dat lijkt te worden aangegeven door verschillende boerentradities. U beslist of u wel of niet snoeit, maar laat de bladeren aan de bovenkant van het toefje slechts een klein beetje ontspruiten, u moet zeker geen drastische topping maken die de fotosynthese van de plant wegneemt.

Koude bescherming

Omdat venkel vorst vreest, moet het worden geoogst voordat de temperatuur onder nul daalt, of om deze groente in de winter te hebben door de oogstperiode te verlengen het kan worden beschermd door tunnels of een niet-geweven stoffen laken te gebruiken.

Als de temperatuur geleidelijk daalt, past de venkel zich een beetje aan door water te verliezen, terwijl een plotselinge weersverandering het snel verpest.

Bleken en versterken

L 'bleken of blancheren van venkel het is een belangrijk onderdeel van de teelt, want als het goed wordt gedaan, verbetert het zowel de kwaliteit als de grootte van de groente. Een veel voorkomende fout bij venkeltelers is om het hart dat al gevormd is en vlak voor de oogst op te bergen. Het venkelhart, de groente, mag niet worden opgeborgen: het bestaat uit bladeren en een hoop zou alleen aanvallen van insecten en parasieten vergemakkelijken.

De aanstampoperaties zijn erg handig voor het bleken, maar moeten eerst worden gedaan: je kunt doorgaan met een enkele aanstampen 15 dagen voor het oogsten of met drie of vier stopbewerkingen die moeten worden uitgevoerd terwijl de toppen opzwellen.

Ziekten en plagen van venkel

Venkel is niet een van de meest vatbare planten voor ziekten en het is zeer geschikt voor biologische landbouw, op voorwaarde van vruchtwisseling en correct bodembeheer om de meest voorkomende problemen te voorkomen.

Het is handig om te weten wat de meest voorkomende problemen zijn.

Valse meeldauw. Deze schimmelziekte manifesteert zich in zichtbare zwarte strepen op de stengels, tast het bovengrondse deel aan.

Xantomonas. Een andere ziekte, maar van bacteriële oorsprong, manifesteert zich altijd met donkere vlekken of strepen, die vervolgens leiden tot de maciume van de hele plant.

Om valse meeldauw en xantomonas te bestrijden, kan koper vóór de oogst worden bespoten. pas echter op dat u ten minste 20 dagen tekort laat voordat u de groenten op tafel brengt. Koper wordt gebruikt om ziekten te voorkomen, als er geïnfecteerde planten worden gevonden, moeten ze worden uitgeroeid, ze kunnen niet worden genezen. Het gebruik van deze behandeling is toegestaan ​​in de biologische landbouw, hoewel het beter is om dit te vermijden, aangezien koper ook gevolgen voor het milieu heeft.

Sclerotinia. Andere cryptogamische ziekte, veroorzaakt door een schimmel (scleorotinia sclerotiorum), verschijnt met wat rot dat van buitenaf begint. In dit geval moet de plant worden ontworteld en uit de tuin worden verwijderd om persistentie van de schimmel in de grond te voorkomen.

Machaon. Deze vlinder is een parasiet van venkel die kan worden verwijderd door de teelt van venkel te associëren met uien, een groente die niet welkom is voor de zwaluwstaart. De schade veroorzaakt door de zwaluwstaartrups heeft betrekking op het bovenstuk, maar deze is zeer beperkt.Als we te maken hebben met geïsoleerde exemplaren kunnen we besluiten om niet in te grijpen en te genieten van het gezelschap van dit prachtige exemplaar.

Bladluizen. Bladluizen zijn kleine insecten, kenmerkend ongedierte van verschillende groenteplanten. Om erachter te komen hoe u zich tegen deze luizen kunt verdedigen, kunt u het artikel lezen over hoe u de tuin op biologische wijze tegen bladluizen kunt beschermen.

Oogsten van venkel

De venkel ze worden ongeveer 80-120 dagen na het zaaien geoogstis de lengte van de teeltcyclus afhankelijk van het ras.

Het hart is altijd eetbaar, uiteraard door het juiste moment voor de oogst te kiezen, worden de grootte en kwaliteit gemaximaliseerd: als je het te koud neemt, blijft de groente klein, te lang wachten riskeer je dat het hard wordt, vooral in de buitenste lagen, en daardoor onaangenaam wordt. vooral als het rauw wordt gegeten.

Na de oogst kunnen we enkele tips lezen om venkel te bewaren.

Venkel in de keuken

Venkel is een veelzijdige groente in de keuken: rauw hebben ze een frisse en knapperige smaak, ze zijn perfect in zomerse salades, gekookt worden ze een klassieker bijgerecht, ze kunnen gekookt of gebakken worden, met name de gegratineerde venkel is erg lekker.

Verscheidenheid aan venkel

Verscheidenheid aan venkel. Er zijn rassen die het platste hart vormen, zoals Mantuaanse venkel en beter bestand zijn tegen hitte, daarom zijn ze geschikt voor voorjaarszaai, terwijl ronde venkel, zoals Romanesco, beter geschikt is voor de herfstteelt.

Mannelijk en vrouwelijk. Er wordt ten onrechte aangenomen dat de venkelplant mannelijke en vrouwelijke venkel heeft, in werkelijkheid is het een kwestie van variëteit, zoals uitgelegd in het artikel over mannelijke en vrouwelijke venkel.

Andere interessante teksten:

Matteo Cereda2020-09-25T15: 56: 12 + 02: 00
 1. tuinder5 juni 2015 om 13:54 uur

  Door te kiezen voor verschillende soorten kan venkel praktisch het hele jaar door geteeld worden.

  • Paolo Di Gregorio29 mei 2019 om 11:50 uur

   Welke soorten venkel kunnen worden gebruikt om het hele jaar door te groeien?

   • Matteo Cereda29 mei 2019 om 12:14

    Het hele jaar door venkel telen is niet mogelijk en veel hangt af van het klimaat in jouw omgeving. Zoals beschreven in het artikel, doen de plattere hartvariëteiten het over het algemeen beter in warme periodes en hebben de rondere soorten een betere weerstand tegen kou, maar het klimaat moet in ieder geval mild zijn, anders zal het niet mogelijk zijn om te groeien.

 2. Max. Hoogte8 oktober 2016 om 18:17

  :)

 3. GERARDO6 februari 2018 om 9:09

  Ik heb venkelplanten in de tuin die als loof in de hoogte groeien, is het in deze gevallen mogelijk om de bladeren te snijden om de voeding van de bol niet weg te nemen?

  • Matteo Cereda6 februari 2018 om 9.55 uur

   Hallo Gerardo. Wat je bol in venkel noemt, is geen echte bol of knol maar een brok blad. Daarom vind ik het niet productief om het bovenstuk te snoeien. Om grote venkel te krijgen, is het eerder nodig om voor de gezaaide variëteit te zorgen, de grond goed te bewerken (indien nodig zand toevoegen om hem minder compact te maken), hem vaak te wieden en tenslotte met aarde aan de basis te stoppen om de venkel goed wit te maken.

 4. Emanuela9 mei 2018 om 9:53 uur

  Mijn probleem met venkel is dat ik ze al twee jaar zaai, of de gekochte planten verplant, maar ze gaan in "zaad". Ga ik de periode missen?

  • Matteo Cereda9 mei 2018 om 14:14

   Hallo Emanuela. Venkel kan om verschillende redenen naar zaad gaan, zeker de periode kan verkeerd zijn (dus ongunstige temperaturen) of het kan water of zelfs voedingsstoffen missen. De plant probeert in principe het zaad van tevoren te produceren als het in moeilijkheden verkeert, dus voor een staat van stress of een tekort. Praktisch gezien de moeilijkheid, gebruikt venkel om de soort te behouden al zijn energie om zaden te maken en zich vervolgens voort te planten.

 5. Carlo GIANFELICI22 september 2018 om 20:13

  Op basis van mijn praktijkervaring is de enige echte reden waarom venkel zaad gaat krijgen in plaats van een hart te vormen, dat het gezaaid moet worden als het daglicht korter wordt en niet voor 5-10 augustus mag worden overgeplant. Alle andere hypothesen zijn verhalen die het probleem niet oplossen.
  Carlo Gianfelici

 6. David2 juli 2019 om 16:21

  Hallo Matteo, ik zou graag wat advies willen voor het planten van venkel in een bak van ongeveer 80 cm x 40 diep ongeveer 40, waarin ik wat organische aarde zou doen met ook regenwormhumus. Ik wil ze volgende week planten en op het zeer zonnige terras zetten waar ik al meerdere potten met diverse tomaten en paprika's heb staan.
  hartelijk bedankt

  • Matteo Cereda2 juli 2019 om 18:40

   Hallo Davide, potvenkel is niet de beste, maar je hebt al een goede maat pot gekozen en deze is geweldig. Ik raad je aan om een ​​vorm van drainage voor overtollig water te bedenken, bijvoorbeeld een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de pot.

   • David4 juli 2019 om 13:49 uur

    Heel erg bedankt, welke minimale afstand moet ik aanhouden tussen de planten of zaden om zoveel mogelijk te plaatsen?
    Kan ik wat kruiden in hetzelfde bakje doen?
    Nogmaals bedankt

    • Matteo Cereda4 juli 2019 om 23:03

     Hallo Davide, ik raad aan om 25 cm tussen de ene plant en de andere te houden, je kunt nog minder doen, maar je gaat ten koste van de grootte van de verkregen venkel. Door twee rijen zigzag te zaaien, wordt de ruimte gemaximaliseerd. De container is niet groot, als je een aromaat zet verlies je ruimte voor de venkel, dat moet je beslissen.

 7. Daniele28 juli 2020 om 12:33

  Ik probeer in juli op zaaibed te zaaien, maar het groeit niet, is dit normaal?

  • Matteo Cereda30 juli 2020 om 9:52 uur

   Je moet begrijpen wat je bedoelt met "het groeit niet". Als de temperatuur en vochtigheid regelmatig zijn, moet de venkel langzaam groeien.

 8. Mauro11 augustus 2020 om 17:42

  na de maanfasen moet het zaaien gebeuren met een afnemende maan: maar wanneer de transplantatie? moeten we dezelfde maanfase van zaaien respecteren of verandert deze? (dit in het algemeen voor alle soorten groenten)
  bedankt

  • Matteo Cereda13 augustus 2020 om 19:20 uur

   Hoi Mauro. Persoonlijk ben ik sceptisch over de maanfase, dus als je mijn persoonlijke mening wilt transplanteren met een maan, verandert er niets.
   Er zijn uiteenlopende meningen over transplantaties en aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is van de invloed van de maan, kan ik je niet helpen de juiste te kiezen. Er zijn mensen die zeggen dat het voor transplantaties niet nodig is om naar de maan te kijken, degenen die zeggen dat verplanten in dezelfde fase is geïndiceerd voor het zaaien, degenen die zeggen dat aangezien de afnemende fase het wortelstelsel helpt, het beter is om te transplanteren in afnemende om beworteling te bevorderen. Ik hernieuw mijn uitnodiging om het werk te doen als je tijd hebt en als de weersomstandigheden optimaal zijn.

 9. Luca1 september 2020 om 23:38

  Hallo, sinds twee jaar probeer ik venkel op alle mogelijke manieren te zaaien (zowel direct op het veld, in potten, in containers) maar het resultaat verandert niet .. er ontkiemen heel weinig planten in vergelijking met de geplaatste zaden of zelfs niets, het kan een probleem zijn van het ontkiemen van de zaden die ik heb gekocht of zo?
  Welke variëteit venkel is het beste voor het Brianza-gebied voor een winteroogst? en in welke periode zou het ideaal zijn om ze te zaaien?
  Bedankt. Groeten.

  • Matteo Cereda2 september 2020 om 21:02 uur

   Hoi Luca, venkel vraagt ​​om een ​​temperatuur van 20 ° C en vochtige grond, het zaadje loopt vrij traag uit (zelfs 3 weken), dus het vraagt ​​om een ​​beetje geduld. Het kan zeker een zaadprobleem zijn, vooral als ze ouder zijn dan 3 jaar. Je kunt venkel-fedro proberen, die ik in juli zou zaaien

 10. George12 oktober 2020 om 1:06 uur

  Hallo en gefeliciteerd met uw site die inmiddels mijn gids is geworden.
  Ik zou graag een vraag willen stellen over de WINTER-variëteiten venkel:
  gewoonlijk, hoe lang na de transplantatie begint het hart zich te vormen?….
  Ik vraag dit omdat, na het verplanten van wintervenkel rond 10 augustus ... tot nu toe, TWEE maanden later, de planten alleen maar langer zijn geworden in de hoogte en veel groene bladeren hebben geproduceerd ... maar ik zie nog steeds geen zwelling aan de basis.
  De grond was vóór het verplanten goed bemest met mestpellets en ik bemest meestal elke drie weken of zo, waarbij ik meer mest toevoeg. Ik geloof ook dat ik nooit zonder water zit, zelfs niet in augustus. Ik heb zelfs een schaduw opgezet. Ik denk dus niet dat planten onder stress staan….
  Zou de oorzaak een teveel aan stikstof in de bodem kunnen zijn? ...

  • Matteo Cereda12 oktober 2020 om 10:11

   Hallo George, bedankt voor de complimenten.
   Venkel begint meestal 2 maanden na het verplanten een knobbel te vormen, dus het kan normaal zijn dat de jouwe nog niet in omvang is gegroeid. Dit is echter zeer variabel, het hangt af van het ras, er zijn min of meer vroege venkel.
   Ik ken uw bodem en de hoeveelheden mest niet, maar als u meer stikstof gebruikt, krijgt u veel bladeren ten koste van de grootte van het hart. Naar mijn mening is het niet nodig om elke 3 weken te bemesten, een goede plantvruchtbaarheid voor veel bodems is voldoende, zelfs zonder latere toevoegingen. Er is geen algemene regel voor bemesting, elke bodem reageert anders en een zandgrond vraagt ​​vaker bijdragen dan een kleiachtige bodem.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Kolen kweken van zaaien tot oogsten