Citroenmelisse: teelt, eigenschappen en gebruik

Citroenmelisse: teelt, eigenschappen en gebruik

Onder de aromatische kruiden, citroenmelisse het wordt gekenmerkt door zijn citroenaroma en leent zich voor verschillende toepassingen: uitstekend om een ​​vleugje originaliteit te geven aan salades en soepen, maar ook voor afkooksels of likeuren. Het is een soort gemakkelijk te kweken in de moestuin, omdat het een zeer rustieke plant is.

Het opnemen in onze gewassen is daarom een ​​uitstekend idee, zowel om te experimenteren met een nieuwe geneeskrachtige soort als om biodiversiteit in de tuin te brengen, aangezien citroenmelisse trekt verschillende nuttige insecten aan. Omdat we een vaste plant zijn, kunnen we hem planten en vervolgens houden zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over het elk jaar zaaien van deze soort.

Laten we het dan uitzoeken hoe je citroenmelisse kunt kweken op een productieve en biologische manier, een nuttige plant in de verenigingen hebben en kunnen verzamel zijn bladeren met veel geneeskrachtige eigenschappen.

Melissa officinalis: de plant

Wat citroenmelisse de officinale variëteit wordt gekweekt (melissa officinalis), evenals enkele cultivars met oninteressante siereigenschappen. In de tuin heeft de officinale citroenmelisse zeker de voorkeur.

Het citroenmelisse-kruid is een meerjarige kruidachtige plant die meer dan een halve meter hoog wordt en zich ontwikkelt in dichte struiken. De smaragdgroene bladeren zijn licht ingesprongen aan de randen en de citroenmelisse is bedekt met een lichte dons, ze doen denken aan die van munt.

Vanwege zijn citrusachtige smaak wordt citroenmelisse ook wel genoemd citroenverbena, er zijn ten onrechte ook mensen die het citroengras noemen, maar er ontstaat verwarring met een andere plant. Citroengras (Cymbopogon) is een heel andere soort, bekend om zijn vermeende anti-muggen eigenschappen.

Citroenmelisse bloemen

De vorm van citroenmelisse kruidenplant kleine hermafrodiete bloemen van witte of roze kleur, die net als de bladeren eetbaar zijn, waarmee ze de aromatische smaak delen. Bloei vindt meestal plaats tussen het einde van de lente en het begin van de zomer.

De citroenmelisse bloemen in de tuin hebben ook de eigenschap dat ze veel insecten aantrekken, inclusief bijen en andere bestuivers die waardevol zijn voor de teelt.

Plant of zaai citroenmelisse

Bodem en klimaat. Citroenmelisse houdt van verse en diepe grond, lijdt aan hitte en droogte, is niet bang voor de kou en doet het zelfs goed in halfschaduw. Het is een rustieke plant die geen bijzondere bemesting nodig heeft, maar het is handig om tijdens de plantfase een bescheiden hoeveelheid volwassen compost op te nemen.

Zaaien

In het voorjaar kan citroenmelisse uit zaad worden gezaaid, in maart in zaaibedden worden geplant en vervolgens tussen april en mei in de moestuin worden overgeplant. Laten we voor de jonge plant zorgen door vaak water te geven en te wieden.

Snijden en transplanteren

Citroenbalsem het kan eenvoudiger worden gereproduceerd door de bosjes te verdelen, in de lente of herfst of door te snijden. Dit houdt in dat we een bestaande plant beschikbaar hebben, of we kunnen een zaailing op de kwekerij kopen en deze overplanten.

Ik raad aan om in het voorjaar te verplantena, in de maanden mei of april, profiteren van het gunstige klimatologische moment.

Hoe citroenmelisse wordt gekweekt

Het is niet bijzonder moeilijk om citroenmelisse te kweken: er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen vereist en het zijn planten die niet erg onderhevig zijn aan problemen. Het is beter om het bloembed periodiek onkruidvrij te houden, ik raad aan om met stro rondom de plant te mulchen om niet te wieden.

Irrigatie. Het is belangrijk om de citroenmelisse vaak nat te maken, vooral in de zomer is regelmatig water geven essentieel. Een continue aanvoer van water is belangrijk voor een goede bladproductie. Ook hier helpt mulchen door de transpiratie van de grond te verminderen.

Tegenslag. Onder de parasieten kan citroenmelisse schade toebrengen aan bladluizen, terwijl als plantenziektes wortelrot worden voorkomen door stagnatie van water nabij het gewas te voorkomen. Afweerbehandelingen zijn bijna nooit nodig.

Bemestingen. Laten we, zoals alle vaste planten, niet vergeten om sporadisch in te grijpen met kunstmest, eens per jaar is het een goed idee om volwassen compost of mest mee te nemen, om de grond rijk te houden.

Groeien in potten

Om citroenmelisse te kweken heb je niet per se een tuin nodig: we kunnen er ook voor kiezen om hem in potten, op terrassen en balkons te planten. We hebben een bak nodig die in het begin klein tot middelgroot kan zijn, maar aangezien het een meerjarige soort is, is het goed om te bedenken dat het na drie jaar nuttig zal zijn om hem opnieuw te verpotten. We profiteren ook van elke herbeplanting om de grond te vernieuwen.

De “gebruikelijke” regels van aromatische teelt op het balkon zijn van toepassing, die we bijvoorbeeld uitlegden voor rozemarijn in pot: dus een drainerende grond, constante irrigaties maar nooit meer.

Verzameling en opslag van bladeren

Wat citroenmelisse de bladeren en bloeiwijzen worden gebruikt, zijn de beste tijden voor inzameling Juli en oktober, de bladeren kunnen vers gegeten worden of ze kunnen gedroogd worden in droge en donkere ruimtes.

Deze aromatische plant is ook heel goed houdbaar in de vriezer.

Gebruik en eigendom

Citroenmelisse bladeren en bloemen zijn uitstekend in salades en vroege zomerse verkoudheden, met hun verfrissende toon en citroengeur, worden ze ook in sommigen gebruikt soepen.

Met droge bladeren kun je uitstekende kruidenthee maken. Citroenmelisse is een medicinale plant die bekend staat om zijn spijsvertering kwaliteiten en er wordt ook een effect aan toegeschreven rustgevend.


Video: Grote, vorstresistente walnoten