Het zaaien van april

Het zaaien van april

April: het zaaien van de maand

April is een maand met een late lente, waar de temperaturen over het algemeen warm en gematigd beginnen te worden. Gedurende deze periode neemt het risico op late vorst af en zelfs gewassen die bang zijn voor de kou kunnen in een groot deel van Italië eindelijk direct in het open veld worden geplant. Om deze reden is de variëteit aan groenten die we op het veld kunnen zaaien enorm.

Naarmate de buitentemperatuur stijgt, met name de minimum nachttemperaturen, neemt in april het zaaiwerk in het zaaibed af en wordt ook de koude tunnel minder benut: we kunnen direct in de tuin op volle capaciteit beginnen te zaaien. U kunt ook buiten zaaibedden maken, handig om te voorkomen dat u grote oppervlakken moet besproeien en ruimte in de tuin verspilt.

April is ook een maand vol transplantaties: als je de zaailingen in potten hebt voorbereid of als je ze in een kwekerij koopt, is dit het ideale moment om ze in de tuin te verplanten, in dit opzicht kun je de transplantaties in april bekijken.

Om u beter te oriënteren in de zaaikalender, zoekt u de automatische rekenmachine van Orto Da Coltivare, die handig kan zijn om te begrijpen wat u in deze periode kunt zaaien. De calculator houdt rekening met de maand, de omstandigheden en zelfs wat je eerder had geteeld, en houdt dus rekening met een juiste vruchtwisseling. U kunt kiezen wat u wilt zaaien, van de meest klassieke groenten tot aromatische kruiden en kijken welke soorten worden aanbevolen.

Welke gewassen worden in april gezaaid

In de maand april zijn er veel groenten die we direct in het open veld kunnen zaaien, nu moeten bieten, wortelen, artisjokken, distels, witlof, bruine bonen en klimbonen, sperziebonen, uien, rapen, radijsjes, spinazie, valeriaan, sla, aardbeien gezaaid worden, pompoenen, courgettes, tomaten, paprika's, aubergines. In deze maand worden ook uien en aardappelen geplant. Als je op zoek bent naar onbekende gewassen of originele ideeën om te experimenteren, dan kun je pinda's, loofah of alchechengi planten, en als je aromatische kruiden wilt planten, is april de juiste maand voor basilicum en peterselie. In april kunnen we al zaailingen van kool, prei, uien en de wortels van asperges overplanten, als de temperatuur een beetje opwarmt, voegen we ook paprika's, tomaten en aubergines toe.

Uiteraard moeten we niet vergeten dat de indicaties in onze zaaikalender louter indicatief zijn, wat gezaaid kan worden hangt af van de klimatologische omstandigheden van het specifieke jaar, die van het gebied waar je de tuin hebt, de belichting en de ligging van de tuin zelf. De lijst met groenten die op deze pagina wordt gepresenteerd, kan nog steeds een nuttige referentie zijn om te begrijpen wat u in april kunt zaaien.

Het zaaien en de maan

Er zijn mensen die zaaien kijkend naar de fasen van de maan, het is een boerentraditie die al eeuwen in gebruik is. De invloed van de maan, hoewel niet wetenschappelijk bewezen, wordt door de meeste telers als geldig beschouwd. Om meer over dit onderwerp te weten, kun je het artikel over de maan in de landbouw lezen.


Video: Grasklaver Zaaien. April 2018. Massey Ferguson 6445