Uien van zaaien tot oogsten

Uien van zaaien tot oogsten

Uien zijn een onmisbare groente in de keuken: veel recepten en sauzen zouden niet zonder deze groente kunnen. Hiervoor is het ook een groente die niet mag ontbreken in een groentetuin zelfrespectis een bloembed gewijd aan de teelt van uien een must.

Hoe de ui te planten (Allium cepa) maakt deel uit van de lelie familie, een familielid van knoflook en asperges, het is een bolgewas, dat we in een jaarlijkse cyclus verbouwen.

Van de gouden ui tot de witte, door de beroemde Tropea rode uien er is zeker geen tekort aan uien om te zaaien. Er zijn er in feite meerdere uienrassen, gekenmerkt door verschillende kleuren maar ook en vooral door een andere teeltcyclus. Daarom vinden we winteruien en uien om in het voorjaar te zaaien, en hebben we de mogelijkheid om uien bijna het hele jaar in de tuin te hebben.

Hier zal ik je een uitgebreide gids geven voor de biologische uienteelt, van aanplant tot oogst. Wie op zoek is naar snelle informatie, vindt aan het einde van het artikel het overzichtsblad met een samenvatting.

Klimaat en bodem geschikt voor ui

Klimaat. Deze lelieplant is zeer goed bestand tegen de kou, zo goed dat hij in de herfst en breng de winter door in het veld. Wat hij niet leuk vindt, zijn te sterke klimatologische excursies. Het geeft de voorkeur aan zonnige gebieden.

Bodemvoorbereiding. De meest geschikte bodems voor de uienplant zijn die geventileerd en niet erg compact, met een pH tussen 6 en 7, terwijl het moeilijk is in kleiachtige en verstikte grond. Het is vooral bang voor waterstagnatie, een bron van rot en ziekte. Omdat uien losse grond nodig hebben, is het essentieel om een ​​goede grondbewerking uit te voeren, die de maanden voor het zaaien moet worden uitgevoerd door te graven. Diepe grondbewerking is niet essentieel als de grond al drainerend is, maar het is wel belangrijk dat de aarde niet compact blijft.

Bevruchting

Ui is een plant niet veeleisend qua voedingsstoffen en in het bijzonder houdt hij niet van recent bemeste bodems en overtollige voedingsstoffen. Om deze reden is het goed om specifieke bemestingen voor het planten te vermijden, het is beter om de grond enkele maanden voor het zaaien te voeden en zonder te overdrijven. Een uitstekend systeem in een gemengde tuin is om de ui in een vruchtwisseling in te brengen na een inhoudelijke veeleisende groente, zoals pompoen of courgette, op deze manier zal onze lilycea tevreden zijn met de resterende vruchtbaarheid. van de voorgangergroente.

Hoe en wanneer uien zaaien

Uien planten is een operatie erg makkelijk, die op verschillende tijdstippen van het jaar kan worden uitgevoerd, afhankelijk van de gekozen ui-variëteit, en ook op verschillende manieren, beginnend bij het zaad, de bol of door de zaailing te plaatsen.

De drie manieren om te beginnen

Er zijn drie manieren om uien in de tuin te planten: uien kunnen zelfs worden gezaaid het zaad direct planten in de tuin, altijd zaaien van zaadje tot zaaibed en dan het verplanten van de zaailingen of de kruidnagel in de grond planten. Dit laatste is niet echt zaaien, aangezien het zaad er niet bij betrokken is. Als u in zaaibedden zaait, worden uien na ongeveer anderhalve maand of twee overgeplant, wanneer de zaailingen 15 cm hoog zijn.

Het ideaal is om bij de zaden te beginnen, ze direct in de grond te plaatsen en verplanten te vermijden, wat de uienplant niet zo lekker vindt. De klaver is een erg handige methode en is over het algemeen goedkoper dan de zaailingen op de kwekerij kopen. Het kan een goed idee zijn voor degenen die geen tijd hebben of geen zin hebben om vanaf het begin het zaaien te volgen.

Plant zesde

Uien worden geteeld rijen 25-30 cm uit elkaar tussen hen, waardoor er ca. 20 cm tussen elke plant. In werkelijkheid is deze maat zeer indicatief en verwijst naar de klassieke boluien: als we besluiten om lente-uitjes te telen, die voor het blad geoogst worden, kunnen we de maat tot de helft verkleinen. De plantmaat varieert ook afhankelijk van de variëteit, zo worden de borettaanuien die klein blijven heel dicht bij elkaar gezaaid.

Een regelmatige ruimte tussen de rijen behouden is belangrijk om te kunnen wieden met een schoffel of onkruidplant, wat ook handig is voor het beluchten van de aarde, vooral als de grond de neiging heeft om te verdichten. Dus nDenk er bij het zaaien en verplanten altijd aan om aan een draad te trekken of in ieder geval evenwijdige en rechte voren te maken.

Rassen en zaaitijd

Uien hebben verschillende rassen met verschillende groeiperiodes. Over het algemeen zijn de rode uien vroeg, de witte halfvroeg en de gouden uien laat, hoewel er later met de selectie verschillende uitzonderingen op deze regels zijn gemaakt. De zaaitijden zijn verschillend en er zijn winter- en voorjaarsvariëteiten, het is belangrijk om geen fouten te maken omdat het risico bestaat dat de plant gaat bloeien en de oogst verpest. Wie meer wil weten over het onderwerp kan het artikel over het zaaien van uien lezen, waarin de periode, afstanden en geschikte maanfase beter worden uitgelegd. Denk er in ieder geval altijd aan om te kopen een zaadje geschikt voor ons klimaat en periode waarin we willen zaaien.

Winteruien

Er zijn soorten uien, speciaal gebruikt voor verse consumptie, die in september moeten worden gezaaid en in november moeten worden getransplanteerd, na de winter ontwikkelen ze de bol die in april of mei kan worden geoogst. Als u ervoor kiest om winterui-bulbillen te planten, kunt u dit in november doen. Over het algemeen wordt het winterzaaien gedaan voor gouden uien of witte uien.

Zomeruien

De zomersoorten worden in de late winter gezaaid (in februari op zaaibedden, terwijl ze tussen maart en april in de volle grond worden overgeplant), in februari of maart om de bulbillen te planten. Ze zijn klaar in de zomer en zijn over het algemeen langer houdbaar. Zomeruien kunnen elke kleur hebben: wit, goudkleurig of rood.

Lente-uitjes

De lente-uitjes zijn botanisch altijd uien, die eerder voor de bladeren dan voor de bol worden gekweekt. Net als de bolui kunnen ze worden geteeld van herfst tot voorjaar (zaaien oktober of november) of van lente tot zomer (zaaien tussen maart en april).

Wanneer moet u de rode Tropea-ui zaaien?

De variëteit Tropea rode ui is tegenwoordig een van de meest gevraagde en gewaardeerde uienzaden, zowel vanwege de smaak als vanwege de verteerbaarheid, en daarom een ​​van de meest gevraagde uienzaden. Het is een klassieke zomerui, om dan te zaaien vanaf februari in het zaaibed of vanaf maart op het veld.

Uienteelt

Uien telen is niet moeilijk, als de grond eenmaal goed wordt beheerd en de juiste irrigatie is gegarandeerd, kan deze groente zelfs onervaren boeren grote voldoening geven.

Onkruid en schoffel de grond

Wiet controle. Wieden is belangrijk voor verdedig uien tegen onkruid, de uienplanten bedekken in feite niet veel van het omringende land en om deze reden kunnen ze moeite hebben om te concurreren met spontane vegetatie. Een goede onkruidbestrijding zorgt ervoor dat ons gewas voldoende ruimte en voedingsstoffen beschikbaar heeft om zich goed te ontwikkelen en de bol te vergroten.

Schoffelen. De grond van zuurstof voorzien en los houden is erg belangrijk, mijn advies is om tijdens de teelt van uien minimaal 3-4 keer te schoffelen om de korst van de grond te breken, maar pas op dat je de wortels niet beschadigt. Als je kleiachtige grond hebt, ga dan nog vaker.

Een erg handig hulpmiddel. Een goede manier om tussen de rijen te komen om dit werk te doen, is door de kluitenbreker te gebruiken met een oscillerend mes, een stuk gereedschap dat meer aandacht verdient. De tool is heel eenvoudig: een kluitbrekerwiel front dat beweegt, gevolgd door een blad dat enkele millimeters onder het maaiveld passeert en hij snijdt de kruiden onder zijn kraag. Ik hernieuw echter de aanbeveling: als je te dicht langs de plant komt, lopen we het risico de meest oppervlakkige wortels van onze uien af ​​te snijden.

Hakselhout. Wie heeft er geen tijd om regelmatig de grond te wieden en wil dat wel een moestuin die de kortst mogelijke tijd vraagt kan ervoor kiezen om de grond te mulchen met een doek of rietje. Uien, voor hun zesde van de plant, zijn bijzonder geschikt voor het gebruik van stro, een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal zonder kosten. Mulchen het bespaart ook op irrigatie, omdat de bodembedekker helpt om vocht vast te houden.

Irrigatie

Uien zijn groenten niet erg veeleisend qua water, mag alleen worden bewaterd als de grond helemaal droog is, zorg ervoor dat u het niet overdrijft als de wortels van de ui, nogal oppervlakkig en rot in geval van stagnatie. Vooral tijdens de zomer is het belangrijk om te voorkomen dat de grond uitdroogt en verhardt onder de zon, daarom grijpen we regelmatig in door nat te maken. In veel gevallen wordt een druppelirrigatiesysteem nuttig.

De teelt van lente-uitjes

Lente-uitjes verschillen van uien als groente, omdat ze anders geoogst worden en vooral omdat ze in de keuken een ander gebruik hebben, meer gelijkend op die van prei. Als plant hebben we het echter altijd over allium cepa, het zijn gewoon soorten die de bol iets groter maken, terwijl ze tere bladeren maken, zeer geschikt voor consumptie. Het verschil tussen de klassieke ui en de bosui zit hem in de oogst: vanaf de eerste nemen we de bol, vanaf de tweede nemen we de plant praktisch heel.

Vanuit het oogpunt van teelt de lente-ui vereist enkele speciale voorzorgsmaatregelen:

 • We kunnen bijmesten met iets meer stikstof, om de bladeren te begunstigen.
 • Als we in de maanfase geloven, kan de lente-ui in de groeifase worden geplaatst, in plaats van in de afnemende fase zoals de ui.
 • Tijdens de teelt is een spronggewricht handig om de stengel beter wit te maken.
 • Water mag nooit ontbreken, anders wordt de stengel vezelig.
 • We oogsten eerder dan de ui, terwijl de plant nog vegetatief is en de bladeren zacht zijn (meestal 70/90 dagen na het zaaien).

Kweek uien in potten

Voor wie een tuin op het balkon heeft, is ui zeker niet de beste keuze: je hebt een grote vaas nodig maar je krijgt een zeer slechte oogst, wat het constante bewateringswerk zeker niet rechtvaardigt.

Het advies is dus om deze groente niet op het terras te kweken, maar de ruimte te gebruiken voor andere groenten die meer voldoening kunnen geven.

Tegenslag van het verbouwen van uien

Uien zijn resistente tuinbouwplanten, weinig onderhevig aan parasieten en ziektes en daardoor zeer geschikt voor biologische teelt. Met enkele algemene maatregelen kunt u de meeste problemen voorkomen:

 • Gewasrotatie: de ui mag niet worden gekweekt op percelen waar eerder een andere lelieplant is geteeld (dus andere uien, knoflook, prei, sjalot, asperges).
 • Inteelt. Het combineren van uien en wortelen, zoals we zullen zien, is goed voor beide groenten.
 • Correcte grondbewerking. Het is erg belangrijk om de uien een uitstekende waterafvoer te garanderen, dit vermindert het ontstaan ​​van ziekten aanzienlijk.
 • Verzorging van irrigaties. In het bijzonder vermijden we overtollig water, wat schadelijke rot bevordert.

Insecten die schadelijk zijn voor uien

Daar uienvlieg het is het insect dat het grootste probleem vormt voor dit gewas, om het weg te jagen in een synergetische tuin is het beste systeem de combinatie van wortelen en uien, wortelen zijn in feite natuurlijke insectenwerende middelen voor deze vlieg.

Er zijn andere plagen die onze gewassen kunnen schaden allium cepa, waarvoor we een gids hebben gepubliceerd om ze te herkennen en ook om ze met alleen natuurlijke methoden te bestrijden.

Ziekten van de ui

Sommige zijn erger dan insecten pathologieën die planten kunnen vernietigen, in de biologische landbouw kunnen de remedies de verspreiding tegengaan, maar de aangetaste planten niet genezen. Preventie en monitoring zijn daarom essentieel, te beginnen met een doorlatende bodem.

Daar valse meeldauw het is de meest beangstigende ziekte die de uienplant kan aantasten, het is een schimmelpathologie die kan worden herkend door te observeren dat de bladeren grijsachtig worden en vervolgens geel en droog worden. In dit geval is het nodig om met koper te behandelen om te voorkomen dat de sporen de bol aantasten. Het effect van uienziekte is niet dat de bol lang meegaat, die snel rot voor of na de oogst.

De wortels van de uienplant zijn erg gevoelig voor waterstagnatie, een typisch nadeel van deze teelt is wortelrot, dus wees voorzichtig bij het doseren van de irrigaties.

Wie meer wil weten over uien- en lente-ui-ziekten, kan een artikel vinden dat over dit onderwerp is gewijd, waarin preventieve voorzorgsmaatregelen en biologische behandelingen worden belicht.

Vroeg opgezet zaad

De uienplant als de klimatologische omstandigheden ongunstig zijn, kan er een slechte grap van maken ga vroeg naar zaad. Het is geen ziekte, maar het is nog steeds een zeer slechte gebeurtenis, omdat het de oogst bederft, het moet worden vermeden. Ik verwijs je naar een diepgaande studie over uien die in bloei groeien, waar ik probeer uit te leggen wat er kan worden gedaan als de ui te vroeg bloeit en waarom dit kan gebeuren.

Verzamel en bewaar de uien

Uien zijn een groente die je kunt houd praktisch het hele jaar, zolang u het maar op het juiste moment ophaalt en vervolgens weet hoe u het correct opbergt. We verzamelen eigenlijk benutten van een periode van kiemrust van de bol, die daarom enkele maanden inactief blijft zonder te ontkiemen.

Als de ui niet goed wordt bewaard, rot hij of loopt hij uit in een poging een nieuwe plant tot leven te brengen. In dat laatste geval kun je er ook voor kiezen om hem te planten, om zo verse lente-uitjes te krijgen.

Verzameling

Uien zouden een tweejarige plant zijn, in de tuin wordt het jaarlijks gekweekt, waarbij de vorming van zaden wordt vermeden. In feite moet de uienoogst worden gedaan zonder te wachten tot hij bloeit.

Wij kunnen begrijp dat de ui klaar is om geoogst te worden wanneer de "loop" van zijn bovenstuk uit zichzelf buigt. Onder de oogstperiode wordt ook verstaan ​​het vergelen van de stengel. Er moet altijd worden geoogst voordat ze beginnen te stijgen en het bloemlandschap ontwikkelen. Tijdens het wachten geven we de bol ook de tijd om te vergroten.

De ui bol het kan altijd worden opgehaald, in de zin dat het is op elk moment eetbaar, maar je moet wachten tot de plant is uitgedroogd voordat hij lang kan worden bewaard. Als we het te vroeg oppakken, gaat het door het watergehalte voortijdig achteruit en zijn we genoodzaakt om de ui binnen enkele dagen op te eten. We moeten dus wachten tot de plant uitdroogt, dit is het dan het juiste moment om te grijpen door te zorgen voor een goede bewaring.

In de boerentraditie is het wijdverbreid de praktijk van het handmatig vouwen van de uienplant voor het oogsten. Naar mijn mening is dit werk nutteloos, wacht maar tot het spontaan gebeurt. Als iemand andere meningen en vooral ervaringen heeft, kunnen ze dat in de comments schrijven.

Daar methode van verzamelen het is heel eenvoudig: de hele plant wordt verwijderd om de bol te pakken die gedeeltelijk ingegraven is.

We kunnen besluiten om sommige uienplanten niet te verzamelen om ze te laten bloeien en zaden te verkrijgen (diepgaand: hoe uienzaden te bewaren)

Uienconservering

Voor een correcte conservering is het, zoals al voorzien, noodzakelijk eerste greep op het juiste moment. Als de onrijpe bol wordt geoogst, zelfs als deze vervolgens wordt gedroogd, worden uien verkregen die klaar zijn om te ontkiemen bij de eerste vochtigheid, terwijl als ze op het juiste moment worden geoogst, de bollen bestand zijn gedurende de gehele rustperiode en op een uitstekende manier lang bewaard blijven.

Vers geplukte uien ze laten een dag of twee in de zon drogen, dan moeten ze op een koele en donkere plaats worden bewaard, zoals knoflook. Traditioneel worden uien aan elkaar gebonden door de bladeren door middel van het vlechtendat wil zeggen, het vormen van vlechten die op geventileerde plaatsen hangen, zoals de portieken van de boerderijen.

De kiemrust, waarvan de conservering van de groente afhankelijk is, heeft een variabele duur: 60-120 dagen, afhankelijk van de variëteit, over het algemeen gaan gouden uien langer mee, terwijl rode uien zoals de bekende Tropea-uien minder duurzaam zijn. Om deze reden worden rood en wit meestal vers gegeten, terwijl de gouden meer worden bewaard voor opslag. In een eigen tuin is het daarom handig om het hele jaar door verschillende soorten uien te eten.

Naast kiemrust, de vijand van natuurbehoud het is rot, dat voorkomt in vochtige omstandigheden. Door de bollen op een vochtige en geventileerde plaats te bewaren en ze niet te veel in de dozen te laten overlappen, wordt voorkomen dat de uien gaan schimmelen of rotten.

Plant een gekiemde ui

In oktober of lente het kan gebeuren dat een ui ontspruit, vooral bij blootstelling aan een vochtig klimaat. In dit geval is het advies om het in de tuin of zelfs in potten te planten, zodat het de lente-uitjes produceert, die worden geoogst als ze zo groot zijn als een duim, zoet en mals zijn en vers worden gegeten.

Verscheidenheid aan ui

Ui kan zijn wit, rood of goud. Er zijn veel variëteiten en ook veel kenmerken om ze in te delen. Het eerste onderscheid, dat ook in supermarkten wordt gebruikt, is de kleur. Over het algemeen zijn de kleuren ook indicatief voor de groeiperiode: meestal is het rood vroeg, het wit halfvroeg en het goud laat. Uiensoorten kunnen worden onderverdeeld ook volgens de vorm: er zijn lange uien, langwerpige bollen of ronde, meer bolvormige uien.

Uiensoorten worden ook gedeeld door llengte van de teeltcyclus (dagen die verstrijken tussen zaaien en oogsten) en voor beste zaaitijd. Op deze manier identificeren we vroege en late uien, en vervolgens winter- en lente-uitjes.

Kiemrust is ook anders die kan variëren tussen 60 en 120 dagen, uiteraard is dit interessant vanwege de conservering: de gouden zijn langer houdbaar (uien uit Parma, Bologna, witte ui uit Milaan, ...) terwijl de rode uien (ui uit Tropea, Cannara, Bassano …) Ze gaan veel korter mee.

Er zijn niet alleen soorten boluien. Er zijn ook variëteiten die niet de vergrote bol vormen en alleen vers worden geconsumeerd: zij zijn degenen die we telen om de lente-uitjes.

Kweekblad in één oogopslag

Ui (allium cepa)

Voorbereiding: graven en schoffelen om een ​​losse en doorlatende grond te krijgen, er is geen specifieke bemesting vereist.

Zaaitijd:

 • Winteruien: oktober / november.
 • Zomeruien: maart / april

Zaaidiepte: 0,5 / 1 cm

Kiemtemperatuur: 20/25 graden

Afstanden: tussen de planten 20 cm, tussen de rijen 30 cm.

Modus: direct zaaien, zaaien in zaaibedden, kruidnagel planten.

TeeltRegelmatig wieden of mulchen is belangrijk.

Irrigatie: na het zaaien of verplanten regelmatig irrigeren, wanneer de plant gevormd wordt wanneer dat nodig is. Laat het land nooit dor zijn, maar ze hebben ook geen overtollig water.

Belangrijkste tegenslagen: uienvlieg, valse meeldauw, gemonteerd bij vroeg zaad.

Verzameling: wanneer de plant geel wordt of buigt.

EEN BACK-UP MAKEN (en lees de complete gids).

Andere interessante artikelen:

Matteo Cereda2020-09-12T17: 49: 23 + 02: 00
 1. Eliane abade lima14 juni 2015 om 21:54

  Ik ben een liefhebber van de moestuin in mijn huis, je verbouwt alle groenten, en ook veel uien. Dankzij je wilt of veel geleerd hebben door je advies te lezen. Je bent heel goed. Bedankt. Eliane

  • tuinder17 juni 2015 om 13:23

   Bedankt voor de complimenten Eliane, ze maken ons erg blij. Tot ziens en een goede teelt!

 2. Luigi7 augustus 2015 om 11:32 uur

  Bedankt voor het advies over uien! Ik wist niet dat ik ze na de oogst een paar dagen in de zon moest laten staan; Ik doe het nu !! Iemand vertelde me ook dat ik ze op de grond moet laten drogen, in feite heb ik er nog niet een aantal verzameld hoewel ze al zo'n 10 dagen zijn opgevouwen. Denk je dat het beter is om ze op te halen? Nogmaals bedankt!!! Luigi.

  • tuinder7 augustus 2015 om 13:21 uur

   Goedemorgen Luigi. Als de plant droog is, ga je gang en oogst je. Uien zullen beter uit de grond komen, als het regent, kunnen ze worden gerepareerd en zullen ze niet snel rotten. Goede teelt!

   • Lorella19 maart 2016 om 10:19

    Sorry ik heb de uien niet geplant maar ik moet de bol zetten of ik kan een ui zetten en anderen komen er uit bedankt voor het antwoord

    • tuinder19 maart 2016 om 21:51 uur

     Hallo Lorella. Uien kunnen worden geplant met zaden of kruidnagel. De geplante bol wordt nu groot en pluk in juli een goede ui. Als je in plaats daarvan een ui plant, verzamel je niets, de plant groeit uit de ui en gaat dan in bloei, je krijgt zaden en geen uien, in feite is het een tweejarige plant, het eerste jaar vormt de plant de ui, het tweede jaar groeit hij zaad.

 3. Paul15 september 2015 om 14:51 uur

  Hallo, ik zou graag uien willen laten groeien in mijn kleine tuin, beginnend bij
  zaden Ik wilde het weten Hoeveel zaden of sachets moet ik in een groef van ongeveer 1 meter doen, zodat er niet te veel of weinig zijn? Bedankt.

  • tuinder15 september 2015 om 15:04

   Hoi Paul. In een lineaire rij van een meter staan ​​weinig uien (meestal worden ze 15/20 cm uit elkaar geplaatst, dus je kunt maximaal 7-10 uienzaailingen plaatsen. Ik raad je aan om wat meer van ruimte voor dit gewas, maak misschien twee rijen. Houd er rekening mee dat de zaden heel weinig wegen (1 gram is ongeveer 200 zaden) om de aankoop van de sachets te regelen.
   Ik raad je aan om de zaden niet direct in de tuingrond te planten maar ze in honingraatbakken te zaaien, op deze manier kun je ui zaailingen produceren en verplanten, waarbij je de ruimte maximaal benut. Doe 3-4 zaden in elke container, dan kies je de mooiste zaailing als er meer dan één wordt geboren.
   Ik hoop dat ik behulpzaam was! Goede teelt.

 4. Paul9 februari 2016 om 16:23

  hoi ... ik zou graag willen weten of het beter is om de uienzaailingen te pinnen, of alleen de bol, en of het oké is om ze alle soorten te planten (wit rood geel), eind februari, begin maart en of je bijzonder vette grond nodig hebt. bedankt

  • tuinder10 februari 2016 om 9:29

   Hallo Paolo, uien kunnen zowel als zaailing als als bulbil worden geplant. De zaailing is over het algemeen duurder, tenzij je hem zelf kweekt, beginnend bij het zaad, terwijl de bol iets langer nodig heeft en gemakkelijker op zaad kan worden gezet. Wat betreft de soorten, het hangt af van de variëteit: kijk waar je koopt, of het geen winteruien zijn (om ze in oktober november te zetten, is het prima om ze nu te zetten, ongeacht hun kleur.

 5. Redder24 februari 2016 om 15:31

  Ik zou graag een witte ui van Gerratana willen kweken in mijn kleine moestuin in Bareggio Mi, uitgaande van de zaden in de kwekerij. Ik zou graag wat advies willen, bedankt doei

  • tuinder25 februari 2016 om 10:39

   Hallo Salvatore, wat moet je weten? vraag alstublieft.

 6. Antonio10 maart 2016 om 16:18

  Hallo tuinder ik heb wat advies nodig ik zou nu in maart Tropea-uien in de volle grond willen zaaien, wat zeg je ervan

  • tuinder11 maart 2016 om 21:26

   Wat betreft de ui, als u met zaad begint, moet u nu in het zaaibed beginnen en niet in het veld, als u een klaver heeft, is het prima om deze in het open veld te zetten. Bereken dan dat niet weten hoe uw land is en waar uw tuin is slechts indicaties zijn.

 7. sebastiano11 maart 2016 om 14:21

  Goedemiddag allemaal, ik heb wat zaadjes van witte Lissabon geplant. Hoe lang duurt het voordat ze ontkiemen de temperatuur is ongeveer 18 graden, bedankt?

  • tuinder11 maart 2016 om 21:25

   het verschilt sterk van de omstandigheden, ik zou zeggen twee weken.

   • sebastiano13 maart 2016 om 9.13 uur

    OK bedankt

 8. karmijn1 april 2016 om 16:38

  Uitputtend ... ..

 9. Valentina16 april 2016 om 22:06

  Hallo, 10 dagen geleden heb ik voor het eerst rode en gouden uienbollen geplant. De verkoper vertelde me dat ik nog wat kleine / jonge exemplaren kan verzamelen om ze "vers" op te eten en in salades te bewaren. Is dit een goede indicatie? Hoe weet ik dat ze hier klaar voor zijn? Ik bedoel zonder te wachten tot de bladeren vouwen en geel worden. Bedankt.

  • tuinder18 april 2016 om 10:04

   Hallo Valentina. Ik bevestig dat je de uien kunt verwijderen en ze "als kind" kunt eten, je kunt het doen wanneer je maar wilt, natuurlijk hoe eerder je ze plukt en hoe minder er te eten is, want hoe langer je wacht, hoe meer de ui groeit. En als je niet wacht tot het droog is, gaan de uien heel weinig mee.

 10. Rabah20 april 2016 om 06:48

  Hallo, ik Semenzato ui rode mech ongeveer een maand geleden op 20 maart een beetje darts Ik weet het, het is slechts 4 of 5 centimeter groei, is het normaal naar jouw mening?

  • tuinder20 april 2016 om 06:56

   Het is misschien normaal. Is uw tuin goed belicht?

 11. Claudio22 april 2016 om 19:46

  Gisteren heb ik gekochte zaailingen van Tropea-ui geplant, die met al de kleine ui en de wortels, na het zetten heb ik de grond nat gemaakt, vanmorgen is de punt van de zaailingen vergeeld en lijken ze bijna dood .. heb je nog advies? Zijn ze niet nat geworden?

  • tuinder27 april 2016 om 06:39

   Planten moeten na het verplanten altijd nat zijn, je hebt het goed gedaan. Wacht en maak je zorgen, een kleine schok na de transplantatie kan normaal zijn.

 12. Valerio25 april 2016 om 2:25

  Hoi! Ik heb 15 dagen geleden de lange Tropea-ui in het zaaibed gezaaid, maar elke pot heeft meerdere groene plukjes van ongeveer 10 cm hoog! Hoe gedroeg hij zich nu om ze op de grond te zetten? Hartelijk bedankt !

  • tuinder27 april 2016 om 06:37

   Wacht nog een week tot ze wat meer rijzen, bereid de grond dan voor door te graven, schoffelen en harken en verplant ze in uw tuin op een afstand van 25 cm tussen de zaailingen en 30 cm tussen de rijen.

 13. Leo8 mei 2016 om 9.13 uur

  hallo en de eerste keer dat ik hier schrijf, wilde ik om gemak vragen en moet de ui gedragen worden of niet? ik kan nooit een mooie ui maken, hoe komt het dat ze klein blijven? bedankt voor het antwoord

  • tuinder10 mei 2016 om 15:45 uur

   Goedemorgen Leo. Ze mogen niet worden opgeborgen, maar je moet de aarde vaak verplaatsen, dit helpt veel om knoflook en ui te vergroten.

 14. Pierpaolo11 mei 2016 om 18:44

  Hallo allemaal !!! vanmiddag heb ik voor het eerst uien in mijn tuin geplant, de rode !!! nu wilde ik weten of ik het als periode goed deed bij het planten of dat ik moest anticiperen aangezien we bijna half mei zijn, en zo ja, hoe verder te gaan met de teelt (water geven, bemesten en oogsten).
  Bedankt voor je hulp, tot ziens !!!

  • tuinder17 mei 2016 om 8:51 uur

   hallo Pierpaolo. Het was waarschijnlijk het beste om te anticiperen, maar wat er is gedaan, wordt gedaan en ga nu door zoals uitgelegd in dit artikel. Goede teelt.

 15. Wolk21 mei 2016 om 7:16

  Wanneer begrijp je dat het tijd is om ze op te halen? Sommige bovenop een blad zijn opgezwollen, ik denk dat het de zak met toekomstige zaden is, is dit misschien het teken dat de oogst aangeeft? Bedankt

  • tuinder22 mei 2016 om 8:06 uur

   De ui wordt geoogst als de hele plant opdroogt, door de aarde voorzichtig weg te duwen kun je ook de grootte van de ui onder de grond controleren. De zwelling boven het blad kan zijn dat het aan het groeien is tot zaad, dit is geen goed nieuws. Lees ons artikel.

   • smeden25 mei 2016 om 10:59 uur

    Zeer nuttige grz

 16. Elvis27 mei 2016 om 9:09

  Hallo, ik ben een Albanese jongen, ik zou graag de cipoile in mijn deel praktisch Albanië willen kweken ... ik zou graag een ui willen die in korte tijd wordt gekweekt in de zin ... ik plant hem in november ... uiterlijk eind april zou ik hem willen plukken. Er zijn dit soort uien en als er zijn hoe ze worden genoemd ... bedankt.

  • tuinder31 mei 2016 om 9:03 uur

   Hallo Elvis, want het hangt sterk af van het klimaat dat je moet vragen in een kinderdagverblijf bij jou in de buurt.

 17. zonder satijn29 mei 2016 om 17:54

  Goedenavond, nadat ik ergens (niet van jou) had gelezen dat "schilferige" uien opnieuw geplant konden worden, deed ik het ongeveer tien dagen geleden. Nu is de plant bijna 30 centimeter gegroeid en heeft hij een knop. Ik zocht op internet naar wat ik zou moeten doen en ontdekte je blog.
  Ik hoopte dat het zou werken zoals bij aardappelen en dat het zou vermenigvuldigen, maar ik schijn te hebben begrepen dat dit niet het geval is. Kunt u mij wat advies geven? Wat had het voor zin om het te planten? Kan ik de zaden maken?

  • tuinder31 mei 2016 om 9:08 uur

   Hallo Enza
   De ui maakt geen knollen door zich te vermenigvuldigen zoals aardappelen, in theorie begint hij vanaf het zaad en kweekt de plant. Een uienplant begint als een zaailing, ontwikkelt bladeren en vergroot ondertussen de bol net onder de grond, dat is de ui die we dan oogsten. Elke plant maakt een ui. Het is een tweejarige plant, dus hij is voorbestemd om later in bloei te gaan. De knop die je hebt gevonden is het allereerste begin van de bloem, meestal zie je de bloem bij het kweken van uien nooit omdat deze eerst wordt geplukt. Vanuit het oogpunt van de oogst was het planten van de ui nutteloos, maar als je aan de andere kant wacht tot de bloem opengaat, kun je de zaden pakken.

   • sibyl levorato15 mei 2017 om 16.30 uur

    sorry ik heb de bollen in november geplant, uien, sjalotten en knoflook hebben hoge en groene bladeren, maar sommige laten de bloem zien, maar de stengel is groen en weelderig en de uien lijken nog onvolwassen. Wat kan ik doen? Moet ik ze toch ophalen? bedankt Sibyl

    • Matteo Cereda15 mei 2017 om 19:47

     Hallo Sibilla, als de ui voor zijn tijd naar zaad gaat, heb je een probleem. Lees het artikel over opgeklopte uienzaden.

 18. Sandro16 juni 2016 om 18:18

  Hallo, ik ben de eigenaar van een kleine boerderij in het zuiden van Piemonte, ik zou graag wat advies willen, ik stel dat op deze plaatsen in de heuvels (afgezien van zeer kleine tuinen voor gezinsgebruik) geen uien worden verbouwd, maar ik wilde experimenteren met het zetten van wat 'op het veld heb ik een land van ongeveer 7000 vierkante meter dat nu met gerst wordt ingezaaid, maar zodra het geoogst was, wilde ik de grond voorbereiden om de gouden uien te zaaien. Heb je wat preciezer advies over de zaaitijd andere ?.
  Bedankt
  Sandro

  • tuinder20 juni 2016 om 8.41 uur

   Hallo Sandro, niet wetende hoe het weer is, ik zou een jaar testen door op verschillende tijdstippen kleine hoeveelheden te zaaien, 7000 meter is nog steeds een uitdaging.

   • Antonio winnen20 juni 2016 om 10:27

    Beste boer, ik heb je advies gelezen waarboven ik veel aanwijzingen vond die ik niet kende en niet wist, ik heb 1000 vierkante meter beschikbaar ik zou er graag het beste van maken, maar ik heb geen ervaring dus vanaf vandaag wil ik luisteren naar je advies en wanneer ik het nodig heb kan ik contact met jullie opnemen? bedankt.

    • tuinder20 juni 2016 om 12:05

     Hallo Antonio, we proberen wat advies te geven, maar elk terrein heeft zijn eigen verhaal. Als u vragen heeft, probeer die dan te stellen, maar ik kan niet garanderen dat u de oplossing van iets in uw zak heeft.

 19. Pasquale27 juni 2016 om 17:25

  ok, ik heb alle antwoorden zorgvuldig gelezen en heb alles wat er is gezegd, goedgekeurd. Ik zoek advies dat ik nergens heb gevonden!…. Hoe u de BULBILLI van Tropea-uien kunt krijgen. Ho messo i semi di cipolle di Tropea in polistirolo alveolato, ed ho ottenuto un buon risultato ma, per portare a fine la produzione ho dovuto avere molta pazienza perchè le piantine (fili di capelli verdi), sono così delicati che sembra non crescono mai. Ho comprato i bulbilli di cipolla rossa e mi hanno dato molta soddisfazione. Poichè sono un (fai da te), vorrei produrre io i BULBILLI. GRAZIE Pasquale

  • tuinder28 Giugno 2016 al 7:11

   BUongiorno Pasquale, il bulbillo non so dirti come viene ottenuto, mai sentito di nessuno che se lo autoproduce. Pubblico sperando che qualche lettore che ne sa qualcosa ci informi, questione interessante.

   • fra28 Giugno 2016 al 15:21

    ciao io abito in provincia di crotone per meta di luglio preparero il semenzaio x la semina in campo con telo di pacciamatura fine agosto, tenendo conto che le temperature da noi cominciano ad abbassarsi meta novembre faccio bene? La qualita che ho scelto è una tonda di tropea fammi sapere qualcosa grazie.

    • tuinder28 Giugno 2016 al 15:24

     Mi sembra tardi seminare a fine agosto, ma non so bene regolarmi con il clima di Crotone, consiglio di chiedere a un vivaio della zona o ai contadini locali che già coltivano.

     • fra28 Giugno 2016 al 16:36

      intendevo il trapianto fine agosto

 20. Pietro16 Luglio 2016 al 8:43

  Per la raccolta delle cipolle è utile verificare la luna o basta quando cominciano a seccare le foglie?

  • tuinder18 Luglio 2016 al 7:48

   Quando seccano le foglie va benissimo.

 21. Aristide19 Luglio 2016 al 13:44

  Salve vorrei sapere quando posso piantare l’ orto invernale

  • tuinder20 Luglio 2016 al 15:21

   Dipende da dove ti trovi, per indicazioni generali ti segnalo il nostro calendario delle semine.

 22. linda24 Agosto 2016 al 15:31

  vorrei seminare le cipolle da seme, sono nati nell’orto da germogli piantati da me, ma quali sono i semi? il fiore è secco ma mi aspettavo dei semini neri, mi puoi consigliare? grazie, linda

  • tuinder25 Agosto 2016 al 14:28

   Confermo che la cipolla ha semi neri, molto piccoli. Dovrebbero essere nel fiore.

 23. luciano29 Agosto 2016 al 11:30

  Pantante le cipolle hanno bisogno di essere concimate se si inche tempo grazie

  • tuinder29 Agosto 2016 al 13:28

   La concimazione dipende dal tipo di terreno e da quanto è già stato sfruttato. Le cipolle non sono particolarmente esigenti come piante, in genere basta una leggera concimazione di fondo prima di seminarle o trapiantarle, durante la lavorazione del terreno. Ottimo metterci humus di lombrico.

 24. Francesca21 Ottobre 2016 al 19:06

  Hoi. Vicino al mio orto (proprio accanto fino all’inverno scorso ce n’era un altro) ho notato che sono presenti una decina di cipolle. La canna è verde e abbastanza alta; il terreno dove si trovano è molto incolto e pieno di radici. Posso provare a raccoglierle e vedere se sono sempre buone? O le lascio stare?
  Grazie :)

  • Matteo Cereda24 Ottobre 2016 al 12:17

   Certo che puoi (sempre che non siano coltivate da qualcuno).

 25. Mario Pugliese25 Ottobre 2016 al 15:14

  buon giorno vorrei piantare cipolle e carote vicine, lo consigliate? inoltre devo farlo entro novembre o prima? vanno bene le cipolle dorate?

  • Matteo Cereda26 Ottobre 2016 al 10:06

   Ciao Mario. Cipolle e carote vicine sono perfette, si tratta di una consociazione ideale perché respingono l’una i parassiti dell’altra. Seminarle a novembre può andar bene per le cipolle (dorate o no, dipende dalla varietà, chiedi dove compri la semente), le carote rischiano di prender freddo se non sono protette. Quindi magari va bene seminare ora le cipolle e in primavera aggiungere le carote, basterà lasciargli lo spazio.

 26. Francesca25 Ottobre 2016 al 17:26

  Hartelijk bedankt! No, erano di un mio amico che le ha abbandonate un anno fa.
  Grazie :)

 27. michele27 Ottobre 2016 al 18:30

  buona sera volevo sapere se pianto adesso le piantine di cipolla quando avrò la raccolta e si faranno belle grosse. Bedankt

  • Matteo Cereda1 Novembre 2016 al 6:58

   Le tempistiche dipendono dalla varietà di cipolle che pianti e dal clima che trova la pianta, potrebbe essere che raccoglierai tra aprile e maggio. La dimensione delle cipolle che otterrai dipende anche essa dalla varietà e dal terreno che coltivi. Ti consiglio di sarchiare spesso il terreno intorno alle piantine di cipolla per tenerlo soffice e avere cipolle di dimensioni maggiori.

 28. Daygoro Tomatis8 Novembre 2016 al 14:36

  Sono un agricoltore e quest’anno vorrei provare a piantare delle cipolle in un terreno vicino a casa. Volevo chiedere sono ancora in tempo per mettere dei bulbi? Potrebbe portare qualche conseguenza sul raccokto o sullo sviluppo della pianta se stanno sotto la neve?Vorrei andare sul sicuro a piantare perché l’appezzamento è abbastanza grande. hartelijk bedankt

  • Matteo Cereda8 Novembre 2016 al 14:49

   Sì, il freddo può creare problemi, in questo caso meglio piantare dopo l’inverno. Non conoscendo il clima della tua zona non so dirti, ma basta chiedere a un consorzio agrario o a un vivaio nella tua zona. Per andare sul sicuro comunque la cosa migliore è fare un appezzamento piccolo il primo anno e ingrandirsi poi, se non hai esperienza su questa coltivazione meglio procedere per gradi.

 29. Joseph8 Novembre 2016 al 15:33

  Buonasera,da qualche anno le mie cipolle dopo essere cresciute si secca lo stelo e muoiono da cosa può dipendere grazie.

  • Matteo Cereda8 Novembre 2016 al 15:46

   Nella coltivazione è normale che la pianta arrivi a seccarsi quando la cipolla è pronta da cogliere, se succede prima occorre capire le cause, che possono essere molteplici. Prima cosa da investigare è vedere se le radici sono state mangiate (animali o insetti) o se ci sono marciumi (malattie crittogamiche).

 30. roberto gotti30 Novembre 2016 al 15:13

  voglio coltivare cipolle e scalogno nel mio orto ben soleggiato in montagna: a ca 900 metri di altitudine. Avete qualche suggerimento vista l’altitudine?
  bedankt

  • Matteo Cereda30 Novembre 2016 al 23:32

   Abbiamo scritto un post dedicato all’orto in montagna. Prova a darci un’occhiata e buona coltivazione!

 31. gianni17 Dicembre 2016 al 6:30

  ho piantato per la prima volta le cipolle è sempre necessario innaffiarle dopo la messa in dimora anche se è questa stagione? tra tre giorni porta pioggia

  • Matteo Cereda19 Dicembre 2016 al 14:34

   Le innaffiature dipendono dal clima. Se metti i bulbilli puoi lasciarli senza innaffiare, se metti i semi meglio bagnare ma non strettamente necessario, se trapianti le piantine è obbligo bagnare (ovviamente la pioggia sostituisce l’irrigazione).

   • Marco26 Febbraio 2017 al 14:28

    Sto piantando bulbini da 15giorni cipolla rossa di tropea lunga,il clima varia da 6/8 gradi a 12/14.Alcune file hanno il ciuffo di circa 10/12 cm, se fa ogni una gelata rovina il raccolto?

    • Matteo Cereda27 Febbraio 2017 al 9:54

     Le piantine effettivamente possono patire gelate decise, ma a giudicare dalle temperature che indichi il problema non sussiste. Magari una bella pacciamatura aiuta a tenere al caldo le cipolle e se proprio fa freddo si può coprire la notte con tessuto non tessuto.

     • Marco27 Febbraio 2017 al 17:21

      Ancora una domanda,quali sono i motivi che bulbini montano a fiore?

     • Matteo Cereda27 Febbraio 2017 al 23:00

 32. gino3 Marzo 2017 al 11:02

  Se pianto adesso bulbini di cipolla di tropea lunga,quanti giorni devono Passare x vedere il germoglio?

  • Matteo Cereda3 Marzo 2017 al 11:04

   Dipende dal clima, dalla varietà di cipolla, dal bulbillo. Solitamente 7-10 giorni.

 33. Alessandra8 Marzo 2017 al 6:35

  Ho seminato 15 gg fa delle cipolle dopo quanto si vedono i primi germogli?

  • Matteo Cereda8 Marzo 2017 al 15:05

   Dipende dal clima. Se è caldino tra poco li vedrai spuntare. Se fa freddo ci vuole di più.

 34. Marco11 Marzo 2017 al 11:03

  Mi consigliano di concimare con (nome concime rimosso dall’amministratore), posso buttare il concime con le mani camminando o appoggiarlo sulla terra?

  • Matteo Cereda14 Marzo 2017 al 8:43

   Ciao Marco. Il concime che indichi non mi pare sia consentito in agricoltura biologica. Orto Da Coltivare è un sito che si occupa esclusivamente di coltivazione bio. Ti sconsiglio vivamente di usare fertilizzanti chimici, perché non usare piuttosto stallatico o humus di lombrico? Ho tolto il nome del concime per non far pubblicità gratuita alla multinazionale che lo produce.

 35. Maurizio12 Marzo 2017 al 6:53

  Sono a 400 m.sul livello dal mare e il mio orto è in riva al lago a circa 70/80 metri dalla riva è ben soleggiato.la temperatura in questa settimana vanno dai 4/6 gradi del mattino ai 17/20 gradi del pomeriggio per poi la sera scendere al 9/10 gradi.
  Volevo per la prima volta piantare le cipolle (bulbi) posso farlo?
  Ho zappato l’orto a novembre e messo lo stallatico , in questi giorni conto di rivoltare ancora la terra e poi piantare le cipolle pensi vada bene?
  Grazie per l’aiuto

  • Matteo Cereda14 Marzo 2017 al 8:48

   Confermo che si può piantare senza problema le cipolle.

 36. Diego15 Marzo 2017 al 17:54

  Ciao, ho seminato delle cipolle nei bicchieri di plastica quanto devono crescere prima di trapiantarli ?

  • Matteo Cereda16 Marzo 2017 al 9:19

   Hoi Diego. Io trapianto le piantine di cipolla quando passano i 15 cm di altezza, in genere dopo 45-60 giorni dalla semina. Se le hai piantate in bicchieri di plastica ti consiglio di forarne il fondo (se non lo hai già fatto), per evitare ristagni che possono far morire la neonata piantina.

 37. MARIA GRAZIA16 Marzo 2017 al 15:27

  IO HO PIANTATO LE CIPOLLE IN SERRA , HO SBAGLIATO VANNO ALL’ESTERNO?

  • Matteo Cereda20 Marzo 2017 al 11:16

   Ciao Maria Grazia, non penso tu abbia sbagliato. Dipende dal momento di semina e dal clima della tua zona! Si possono coltivare sia sotto tunnel o serra fredda che direttamente all’esterno. Se si vuol fare agricoltura biologica non si possono coltivare cipolle in serra riscaldata (è anti ecologico!), la serra scaldata si usa solo per fare piantine.
   un saluto.

 38. Marco5 Aprile 2017 al 17:31

  Ho piantato la cipolla rossa a bulbini, le piante hanno le punte ingiallite…ce qualcosa che non va? Inoltre alcune piante con 4/5 foglie hanno il bulbino svuotato è normale che succeda questo?

  • Matteo Cereda6 Aprile 2017 al 7:20

   Buongiorno Marco l’ingiallimento delle punte delle piante può essere sintomo di una malattia funginea, in particolare della muffa delle cipolle. Se il bulbo è svuotato e ammuffito confermo che c’è un problema di malattia. La muffa delle cipolle in agricoltura biologica si tratta con lo zolfo, ma le piante più colpite vanno rimosse.

 39. Marco20 Aprile 2017 al 18:43

  in questi giorni c’é stato uno sbalzo termico,alcune piantine sono andate in seme.
  Vorrei sapere se saranno solo alcune o tutte vanno a seme.

  • Matteo Cereda21 Aprile 2017 al 13:35

   Quando la temperatura scende troppo la pianta può decidere di andare a seme, perché teme che arrivi una gelata invernale. E’ l’istinto di autoconservazione che la spinge a gettare il fiore e riprodursi prima del tempo, purtroppo non è il massimo per il raccolto.
   Non so dirti se solo alcune piante lo hanno fatto, dipende da quanto freddo hanno patito. Consiglio per prima cosa una bella pacciamatura.

 40. Vittorio25 Aprile 2017 al 14:51

  Buongiorno, qualcuno mi ha detto che “annodando” le foglie della cipolla, quando hanno già raggiunta una certa altezza, si aiuta ad ingrossare il bulbo. Steso discorso vale anche per l’aglio. Risulta veritiero quanto sopra??

  • Matteo Cereda26 Aprile 2017 al 6:19

   Ciao Vittorio, non avevo mai sentito questa tecnica, personalmente non credo abbia effetti positivi annodare le foglie. Io annodo le cipolle solo dopo il raccolto, per appenderle.

 41. Maximaal6 Maggio 2017 al 13:36

  Buongiorno a breve comprerò le piantine di cipolla. Tolgo il telo di nailon adatto per l’inverno. Metto rete antigrandine. Copro solo i pomodori con una striscia di nailon 020. Prenderei il telo intrecciato a quadri lo foro a caldo e inserirei una pianta di cipolla in ogni foro. Per contrastare l’erba va bene o no? Bedankt.

  • Matteo Cereda8 Maggio 2017 al 9:15

   Può andar bene. La pacciamatura dipende dal tipo di terreno. In ogni caso io cercherei materiali più ecologici del nailon. Si pacciama anche con la paglia o con il biotelo in amido di mais che poi si biodegrada!

 42. Roberto24 Maggio 2017 al 19:52

  Buona sera ho un quisito da chiedervi,è la prima volta che semino la cipolla, adesso è bella grande in fiore. Mi dicono che il fiore(stelo lungo) devo legarlo? Bedankt

  • Matteo Cereda24 Maggio 2017 al 20:59

   Ti consiglio di leggere l’articolo sulle cipolle in fiore. Legarlo è inutile.

 43. Geni28 Maggio 2017 al 8:45

  Ciao io ho piantato delle cipolle piatte le borrettane dalla cipolla stessa perché erano germogliete ora vorrei capire se nasce qualcosa o se farà solo il seme e se mi fa solo il seme quando lo dovrei ripianare

  • Matteo Cereda29 Maggio 2017 al 7:23

   Se hai piantato cipolle germogliate queste andranno a fiore certamente. I semi li puoi piantare in autunno o primavera (dipende dal tuo clima e dalla varietà di cipolla).

 44. giacomo15 Giugno 2017 al 19:51

  ciao a tutti….,volevo suggerimenti per ingrossare il bulbo delle cipolle…
  Bedankt

  • Matteo Cereda16 Giugno 2017 al 8:35

   Lavora bene il terreno, usa humus di lombrico per concimarlo, fai sarchiature frequenti in modo da tenere la terra sciolta intorno alla cipolla.

 45. Rosa Basile26 Giugno 2017 al 18:09

  Mi permetto di dissentire dall’opinione comune che piantando una cipolla germogliata, a primavera, non si raccoglie nulla o soltanto lo scalogno, infatti da molti anni riesco ad ottenere dei grossi bulbi di cipolla solo avendo l’accortezza di tagliare lo stelo del fiore, anche più volte nella stessa pianta. In questo modo raccolgo cipolle continuamente, da Marzo a Luglio, fino alla raccolta di quelle ottenute da seme.

 46. Francesca2 Luglio 2017 al 13:38

  Salve, ho raccolto le cipolle dal mio orto, sia le rosse sia le dorate, sono bellissime ma inodori. Waarom?

  • Matteo Cereda5 Luglio 2017 al 9:13

   Ciao Francesca, che strano, non so darti una spiegazione. La prossima volta concima per bene, magari usando humus, in modo da fornire tutte le sostanze alla pianta.

 47. Gabriella12 Luglio 2017 al 12:03

  Salve, vorrei sapere se e come piantare cipolle di Tropea nel mio giardino a Itri nel Lazio

  • Matteo Cereda12 Luglio 2017 al 12:13

   Ciao Gabriella, adesso siamo fuori stagione ma a fine autunno o in primavera potrai piantare le cipolle certamente, come descritto in questo articolo.

 48. Paul14 Agosto 2017 al 11:46

  Buongiorno le cipolle bisogna concimarle ? E se in che periodo e con cosa? Grazie buona giornata, Paolo.

  • Matteo Cereda14 Agosto 2017 al 20:13

   Ciao Paolo, le cipolle sono piante poco esose in termini di sostanze nutritive, se il suolo è fertile si possono anche non concimare. Può essere utile una leggera concimazione di fondo, interrando il fertilizzante prima della semina. Si può usare letame maturo, compost, stallatico pellettato o humus di lombrico.

 49. max19 Settembre 2017 al 15:37

  Buongiorno, sono un po’ confuso riguardo ai tempi per piantare semi di cipolla in semenzaio e successivamente trapiantarle in orto: ho semi di cipolla rossa di toscana a giorno lungo. Se pianto ora (settembre) in semenzaio, quando dovrò trapiantare in orto sarà troppo freddo ? Meglio che io aspetti fine inverno ?
  Max

  • Matteo Cereda19 Settembre 2017 al 22:01

   Buongiorno Max. Dipende dal clima della tua zona, dove il clima è molto freddo si fanno le cipolle a ciclo primaverile, evitando di mettere ortaggi durante l’inverno. Le cipolle invernali invece è corretto seminarle ora in semenzaio, siamo a metà settembre, quindi andremo a trapiantarle tra un mese circa, poi possono svernare nell’orto.

 50. Mario Zolesi3 Ottobre 2017 al 16:38

  Ho trovato veramente interessante il contenuto della rubrica,con risposte esaurienti e chiare. Questa primavera ho interrato una cipolla rossa di Acquaviva delle Fonti, ottenendo due fiori che mi hanno dato una manciatata di semini neri che ho essiccato e conservato. Come organizzare il semenzaio? Sono ancora in tempo? Quando trapiantare le eventuali piantine ottenute? Resisteranno all’inverno temperato dell’Isola d’Elba? Grazie per la collaborazione. Mario

  • Matteo Cereda3 Ottobre 2017 al 20:51

   Ciao Mario, tutto dipende dal tipo di varietà: se è una cipolla invernale puoi seminarla ora in semenzaio, anche se un po’ tardi, se è una varietà primaverile tocca aspettare febbraio in semenzaio caldo o marzo. Inoltre se la cipolla che hai interrato era un ibrido F1 dai fiori ottieni semi F2 con caratteristiche diverse, forse poco produttivi (vedi articolo sugli ibridi).

 51. Davide29 Marzo 2018 al 6:49

  Ciao, ho piantato un cipollotto e l’ho mandato a fiore raccogliendo i semi, quest’anno ho piantato e sono nate tutte le piantine ma gli steli sono sottili e sono tutti piegati al suolo, lunghezza circa 8cm per 1mm di diametro, è normale?

  • Matteo Cereda29 Marzo 2018 al 13:16

   Ciao Davide. Lo stelo della cipolla giovane è naturalmente filiforme, che sia al suolo però non mi pare un buon segno. Se hai facebook ti consiglio di postare la foto sul gruppo “Orto da coltivare – cosa e quando seminare”: è uno spazio di confronto molto utile.

 52. Simone26 Aprile 2018 al 22:01

  Salve a tutti orticoltore vorrei un consiglio ho piantato i bulbi 4 giorni fa sia per le dorate e sia quelle di Tropea ma gli stelo di entrambe le specie ho visto che le punte sono secche ma gli steli sempre partendo dalla punta sono giallastri cosa può essere e qualè il rimedio naturale?? Grazie…

  • Matteo Cereda27 Aprile 2018 al 8:19

   Ciao Simone, so troppo poco per risponderti. L’ingiallire degli steli può essere il naturale corso della pianta a fine coltivazione, se hai piantato da 4 giorni ovviamente non è possibile e si tratta quindi di uno stato di sofferenza della pianta. Dovresti verificare in primo luogo che le piante abbiano acqua a sufficienza (ma senza eccessi e ristagni nel suolo). In secondo luogo controlla che la pianta sia in salute anche come parte sotterranea (se trovi radici e bulbi mangiati o marciti hai un problema di insetti o di malattia). Le cause possono essere molteplici, oltre a quanto già detto ad esempio assenza di microelementi utili (quindi necessità di coltivazione) ma anche eccesso di fertilizzante.

 53. Luca27 Maggio 2018 al 9:40

  Volevo chiedere se è vero che tagliando le foglie a circa la meta dell’altezza si sviluppa meglio la cipolla. E se si quando va fatto?

  • Matteo Cereda28 Maggio 2018 al 12:38

   Non mi risulta, ma se qualcuno ha esperienze diverse le ascolto volentieri.

 54. Pinco21 Maggio 2019 al 22:30

  Buonasera, avrei una domanda, i primi giorni di aprile ho trapiantato delle piantine di cipolla di tropea nell’orto, più o meno intorno a quale mese inizierò a vedere seccarsi gli steli e potrò raccoglier le cipolle? E, se non è troppo potrei chiedere anche se, nell’attesa della loro maturazione, posso raccoglierne qualcuna e consumarla come cipollotto? dopo quanti mesi dalla loro messa a dimora? Grazie se vorrete rispondermi

  • Matteo Cereda22 Maggio 2019 al 7:28

   Il ciclo colturale (quanto tempo passa tra la semina e la raccolta) dipende moltissimo dalla varietà che hai seminato, probabilmente verranno pronte a inizio estate. Le cipolle sono sempre commestibili, quindi puoi certamente cogliere prima, se le raccogli presto avrai meno da mangiare perché col tempo crescono.

 55. leo19 Agosto 2019 al 10:01

  ottimo articolo. sintetico nei punti toccati ma esaustivo.
  la pratica poi completerà l’articolo.

 56. Salvatore2 Settembre 2019 al 10:30

  Salve, questo autunno vorrei piantare nell’orto delle cipolle rosse di Tropea partendo dai semi. Il mio dubbio è se questa varietà sia adatta alla semina invernale. Vivo in Campania quindi l’inverno non è particolarmente lungo e freddo. Bedankt

  • Matteo Cereda2 Settembre 2019 al 14:11

   In genere la cipolla rossa di Tropea va meglio come semina primaverile, non escludo che siano state selezionate anche varietà adatte alla coltura invernale. Puoi informarti dove compri la semente in proposito.

 57. Gigi12 Ottobre 2019 al 16:38

  Salve a tutti,
  Ho un problema con le mie cipolle.
  Il 29 settembre ho piantato nell’ orto ben vangato alcune piantine di cipolla dorata e tonda di tropea (acquistate in un vivaio), ma mi sono accorta che i vari gambetti verdi invece di stare dritti si spezzano di continuo, anche da soli, senza che nessuno li tocchi. All’inizio pensavo fosse normale, ma mi sto accorgendo tristemente che si stanno piegando tutti. È normale o mi devo preoccupare? Il terreno in cui le ho piantate non è il massimo, ma faccio del mio meglio per renderlo adatto a loro, innaffiando una volta a settimana, controllando che non si formino ristagni e zappettando attorno con attenzione. Inoltre, non ho notato la presenza di funghi o insetti nocivi, al massimo qualche lombrico sottoterra.
  Cosa posso fare?

  • Matteo Cereda15 Ottobre 2019 al 22:51

   Ciao Gigi, il fatto che si spezzino i germogli giovani delle piante (se ho capito bene quello che succede nel tuo orto). Se semplicemente si piegano può essere una conseguenza del recente trapianto, e che quindi le cipolle si riprendano. Il fatto che si spezzino fa pensare a patologia o parassita, aiutare a distanza in questo senso è davvero difficile.

 58. Francesco Casotto11 Febbraio 2020 al 11:22

  Davvero esaustivo. Bedankt.

 59. Vittorio25 Aprile 2020 al 10:14

  Ciao a tutti…riguardo a piegare o meno le cipolle, a mesuccede che quando il fusto/gambo è sviluppato bene, se non le piego vanno assolutamente “in semenza” ( si forma il fiore sulla punta). Se non le piego, e devo farlo più volte nel tempo, non seccano, e si “mangiano” tutta la cipolla. Qualche consiglio? Grazie e complimenti per l’impegno. Vittorio

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Uien kweken van zaad