De teelt van erwten

De teelt van erwten

Erwten zijn een ideale peulvrucht om te groeien in het Italiaanse klimaat, het onderscheidt zich in dwerg- en klimvariëteiten, afhankelijk van de hoogte van de groei.

Dwergerwten zijn vroeger, in de familietuin kun je ook denken aan het inzaaien van de verschillende soorten om zo een langere groenteproductie te hebben.

Van alle peulgroenten zijn erwten de eenvoudigste teelt, vanwege de weinige ziekten die eraan lijdt.

Als u erwten in uw tuin wilt zaaien, raden we u aan ook het artikel te lezen waaraan we ons hebben gewijd welke soorten erwten te zaaienkan het handig zijn om de beste cultivar te kiezen.

Zaai de erwten

Klimaat en terrein. Erwten zijn een plant die geschikt is voor onze breedtegraden, het is een ideaal gewas om zelfs in Noord-Italië te zaaien, als de plant eenmaal is ontkiemd, kan hij ook vorst onder de 10 graden weerstaan. Deze groente houdt daarentegen niet van vocht, dus de grond moet goed worden voorbereid met een proces dat ervoor zorgt dat deze correct wordt gedraineerd en tijdens de hele teelt is het nodig om ervoor te zorgen dat de aarde geen korst maakt, en indien nodig tussenbeide te komen met de schoffel.

Kunstmest. Erwten zijn niet erg veeleisend in termen van bodem en bemesting, het voorbereiden van de grond op de teelt raden we aan om 2-3 kg volwassen mest per vierkante meter of het equivalent daarvan in pellets in de tuin te begraven, wat ongeveer een tiende zal zijn als het gedroogd is. Het belangrijkste element voor erwten is fosfor, dat mag niet ontbreken.

Zaaitijd. Het erwtenzaad heeft een paar graden nodig om geboren te worden, 7-8 graden is voldoende en eenmaal geboren is het zeer goed bestand tegen de kou (zelfs tien graden onder nul). Zaaien kan in oktober / november of tussen eind februari en begin maart. Door erwten in de lente te zaaien, verkleint u het risico dat muizen de zaden aanvallen. Een ander voordeel van teelt in het voorjaar is dat er door klimatologische redenen minder actieve ziekten zijn. Het is niet aan te raden om de erwt in potten te zaaien, het is beter om deze direct in het open veld te planten. Als je in de maankalender gelooft, moeten erwten worden gezaaid op een groeiende maan. Wie meer wil weten, kan het verdiepingsartikel lezen: erwten zaaien.

Zesde van implantaat. Om erwten te zaaien, raden we aan om een ​​afstand van 70-80 cm tussen de rijen en enkele cm tussen het ene zaadje en het andere te houden, terwijl de dwergerwten op een afstand van 20 cm langs de rij worden gehouden. Voor dwergvariëteiten zijn twijgen voldoende als ondersteuning, voor wijnstokken zijn netten het beste.

Kweek en oogst erwten in de tuin

Teelt. De erwtenplanten moeten worden weggestopt en er zijn gewone onkruid- en onkruidbestrijdingshandelingen nodig. De dwergerwten bereiken een hoogte van 40 cm, terwijl de planten van de klimvariëteiten meer dan 2 meter hoog kunnen worden.

Irrigatie. Zoals alle peulvruchten, moet de erwt tijdens de bloeiperiode worden geïrrigeerd, met mate en zonder waterstagnatie te veroorzaken door water te geven. Planten mogen tijdens de heetste uren van de dag niet nat zijn.

Rotatie en associatie: bij het denken aan een synergetische moestuin moet er rekening mee worden gehouden dat de erwt een gewas is dat de bodem van calcium verarmt. Als de planten eenmaal zijn ontworteld, is erwtenstro uitstekend geschikt voor compostering omdat het rijk is aan deze stof. Goede combinatie met aardappelen, spinazie, sla en wortelen, beter om niet te dicht bij lila groenten zoals knoflook en ui te komen.

Verzameling. Als de peul gezwollen is, moet hij worden geoogst voordat hij gerimpeld wordt, anders wordt het zaad hard. De hitte bepaalt de snelheid van rijpen en hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de groente rijpt voordat de groente opzwelt, dus het is beter om hem in het voorjaar te laten groeien. Een erwtenplant duurt doorgaans 90-100 dagen van zaadje tot oogst. De meeste erwten worden gepeld door het zaad te consumeren, er zijn soorten gegeten erwten zoals peultjes waarin de hele peul wordt gekookt. Eenmaal geoogst, kan deze groente worden bewaard in de vriezer of door hem te drogen.

Gebruik in de keuken. Deze kleine peulvruchten lenen zich voor verschillende recepten, in het bijzonder zijn ze een uitstekend bijgerecht, misschien op smaak gebracht met wat aromatische kruiden (bijvoorbeeld erwten met munt).

Ziekten en plagen van erwten

De erwt is de eenvoudigste peulvrucht om te kweken, hij lijdt niet aan specifieke aanvallen van ziekten, niet alleen omdat het een rustieke groente is, maar ook vanwege de voorjaarsteelt, zouden eventuele aanvallen van schimmelziekten nog steeds aan het einde van de erwtenproductiecyclus arriveren, met minimale gevolgen. De aanvallen van muizen in de tuin die de zaden van erwten en bladluizen gaan eten, kunnen vervelend zijn.

In vergelijking met veel andere groenten worden erwten weinig aangetast door parasieten en om deze reden zijn ze uitstekend biologisch te kweken, hoewel er enkele insecten zijn die deze peulvruchten kunnen beschadigen. Meer informatie is te vinden in het artikel over insecten die erwten aantasten.

Welke variëteiten om te groeien

Erwten zijn een plant die in verschillende soorten voorkomt. We kunnen de soorten onderscheiden op basis van de teeltcyclus (laat of vroeg), grootte, kleur of soort schil op het zaad (er zijn bijvoorbeeld gladde of gerimpelde zaden), of op basis van de plant die ze vormen, die kan klimmen, dwerggroei of een half koper. Er zijn soorten erwten die allemaal eten, waarbij ook de peul wordt geconsumeerd, terwijl in de meeste gevallen alleen het zaad wordt gegeten. We schreven een artikel waarin de variëteiten van erwten worden onderzocht, in een poging enkele uitstekende cultivars aan te bevelen. Lees het artikel op hoe je kiest welke erwten je wilt kweken.

Andere interessante teksten:

Matteo Cereda2018-12-26T08: 32: 24 + 01: 00
 1. Marta20 maart 2015 om 10:29

  Heel interessant, heel goed uitgelegd, ik besloot erwten te zaaien, ze lijken gemakkelijk te kweken.

  Bedankt

  • tuinder20 maart 2015 om 12:32

   Ja, erwten en peulvruchten leveren in het algemeen niet veel werk op, veel succes en bedankt voor de complimenten!

 2. Charles26 september 2016 om 15:37

  Hallo, ik zou graag willen weten of u in oktober erwten plant, welke variëteit raadt u aan en wanneer
  zij plukken de vruchten. Ik woon in Midden-Italië, hoogte 400 meter, bedankt

  • Matteo Cereda26 september 2016 om 21:48

 3. Stefania Somaré22 november 2016 om 13:13

  Hallo Matteo. Ik moet een paar kinderen erwten laten zaaien in de klas voor een project. We kunnen ze niet op de grond zaaien. Ik dacht aan vazen ​​zoals die voor balkons. Maar welke diepte hebben ze nodig? Heb ik 15 cm nodig? Heel erg bedankt, Stefania

  • Matteo Cereda22 november 2016 om 14:19

   Hallo Stefania, geweldig idee om erwten te zaaien met kinderen. De pot moet echter groot genoeg zijn, 15 cm is te klein ook al kies je voor een dwergvariëteit. Het zaad van erwten ontkiemt ook in een glas aarde maar om een ​​grote pot te ontwikkelen en te produceren is nodig, zeker niet die voor vensterbankbakken.

 4. luigi tralli4 maart 2017 om 10:43

  bedankt voor je advies, en dankzij jou vorig jaar heb ik een geweldige oogst gehad. nu, altijd onder jouw advies, probeer ik de kwaliteit te veranderen en de nano te plaatsen. bedankt en tot de volgende keer

 5. James30 maart 2017 om 11:39 uur

  Goedemorgen.
  is het te laat om begin april erwten te zaaien?

  • Matteo Cereda30 maart 2017 om 14:14

   Erwten kunnen ook in april worden gezaaid! Omdat deze eigenschap over het algemeen meer resistent is dan andere groenten, wordt deze "benut" om ze aan het einde van de winter te planten, dit betekent niet dat ze niet in april kunnen worden gezaaid. Het hangt dan natuurlijk af van het klimaat in uw omgeving.

 6. Alessia Vacca7 mei 2017 om 8:38 uur

  Hallo, slechts twee weken geleden besloot ik een experiment te doen: ik nam 6-7 erwten tussen de verse, net geplukt, gekocht op het plein, die ik had gezien mooie kleintjes en ik stopte ze in een pot met vruchtbare grond. Nu zijn de zaailingen al opgekomen, maar ik heb geen idee hoeveel ze kunnen groeien aangezien ik niet weet welk type ze zijn .. hoe zou ik kunnen begrijpen tot welk type ze behoren? En bovendien, heeft de plant stokken of steunen nodig om te groeien of groeit hij heel goed zonder?

  • Matteo Cereda7 mei 2017 om 19:42

   Er is geen manier om te begrijpen wat voor soort ze zijn, wat planten betreft is het beter om een ​​steun te plaatsen, zelfs als het dwergvariëteiten kunnen zijn die dat niet nodig hebben.

 7. Livia Bonaga12 mei 2017 om 11:41

  Ik realiseerde me dat ik erwten heb die allemaal geknaagd en opgegeten zijn, ze zien eruit als ratten. Wat kan ik doen?

  • Matteo Cereda12 mei 2017 om 14:23

 8. engel7 juli 2017 om 9:23

  Kunnen er nu in juli erwten worden gezaaid? Ik woon in Brianza.

  • Matteo Cereda7 juli 2017 om 10:24

   Hallo Angelo, ik kom ook uit Brianza! Naar mijn mening is het wat laat om de erwten in de tuin te zetten, ik zou wachten. De erwt heeft over het algemeen een teeltcyclus van ongeveer drie maanden, wat betekent dat hij vruchten zal afwerpen in oktober, met een ongunstig klimaat.

 9. dennenboom30 september 2017 om 19:25

  Praten over de hoeveelheid kunstmest voor het zaaien van erwten 2/3 kg rijpe erwten of het equivalent in pellets, maar het zou niet beter zijn op hoeveel vierkante meter. Een moestuin kan heel klein, klein, groot zijn. Hoeveel kilo per vierkante meter? Bedankt.

  • Matteo Cereda2 oktober 2017 om 9.16 uur

   Hoi Pino, je hebt gelijk: in het artikel heb ik gesuggereerd dat de bijdrage per vierkante meter was, maar dat deze onduidelijk was geformuleerd. Ik corrigeerde, bedankt voor het waardevolle rapport!

 10. mellogno santino15 mei 2018 om 10:16

  Goedemorgen,
  Allereerst mijn complimenten voor deze prachtige en complete site.
  wat is de maximale temperatuur waarboven de erwt lijdt en een wit poeder op de bladeren begint af te geven?
  Het lijkt me te hebben opgemerkt dat wanneer het poeder verschijnt, de plant stopt met groeien en produceren;
  Ik dacht dat ik de plant zou beschermen met een schaduwdoek als de "max drempel" -temperaturen arriveerden ... kan het werken?
  hartelijk bedankt
  s.tino

  • Matteo Cereda15 mei 2018 om 14:56 uur

   Het witte poeder op erwtenbladeren is niet gekoppeld aan hitte, maar lijkt eerder een symptoom te zijn van een schimmelziekte: echte meeldauw (ook wel "witte ziekte" genoemd). Bij stijgende temperaturen is het belangrijk om de peulvruchten geen water te geven, een strooien mulch rond de stengel helpt ook veel. De erwt is echter een plant die last heeft van de hitte, boven de 25/30 graden. Daarom proberen we het vroeg te zaaien, om voor de zomer te oogsten. Door de hitte worden de erwten hard en bij overmatige groei stopt het de groei van de plant. In zeer warme gebieden kan het schaduwnet geschikt zijn, zowel om de hitte te verminderen als tegen te veel zon.

 11. LAURA BELARDONI22 mei 2018 om 14:25

  Hoi, vanmorgen heb ik mijn eerste erwten geplukt ... Nu vraag ik me af: groeien ze terug aan de plant of moet ik die ook ontwortelen ????

  • Matteo Cereda22 mei 2018 om 22:37

   Hallo Laura, als er nog peulen zijn ga je door met oogsten, als de bloei voorbij is en er is niets meer op de plant dan kun je deze verwijderen.

 12. Leo13 juni 2018 om 16:41

  Hoi.
  Mijn erwten worden aangevallen door de snuitkever en ik moest bijna alles weggooien .. Is er een manier om dit te voorkomen in het veld?
  Bedankt

  • Matteo Cereda13 juni 2018 om 17:09

   Hallo Leo, de snuitkever is moeilijk te voorkomen in het veld, in feite is het eerste advies om de pas rijpe peulvruchten te verzamelen om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan de parasiet, en om ze op te slaan op insectenvrije plaatsen. Ik denk dat lithotamn kan werken om dit insect te ontmoedigen om te paaien.

 13. Checco2 juli 2018 om 20:52 uur

  Hallo Matteo, mijn erwten lijken min of meer klaar, maar de peul komt niet gemakkelijk van de plant ... is het normaal dat het moeilijk los te maken is of moet ik nog een paar dagen wachten?

  • Matteo Cereda2 juli 2018 om 22:20

   Hallo Checco, meestal komen de peulen gemakkelijk los, maar het kan ook afhangen van de variëteit, om te controleren of ze klaar zijn, probeer er een te openen en kijk of de erwten klaar zijn.

   • Checco3 juli 2018 om 18:06

    Bedankt, het is erg aardig van je! Ik zal het doen !!

 14. Mauro10 november 2018 om 19:19

  Zijn er nog andere mezzarama-variëteiten dan degene die u beschrijft? Misschien iets lokaals of ouds. Bedankt

  • Matteo Cereda11 november 2018 om 15:03

   Hallo Mauro, de variëteiten zijn eindeloos, vooral de lokale. Ik heb het over wat ik heb "aangeraakt", als je een lokale teler of een zaaduitwisseling bezoekt, zul je zeker veel andere lokale erwten vinden, zelfs als de oude variëteiten vaker klimmen.

 15. dennenboom8 februari 2019 om 17:39

  Ik wilde weten wanneer erwten kosten zijn die BTW wordt toegepast .. Dus ze worden begrepen. Hoe groenten?

  • Matteo Cereda9 februari 2019 om 17:03

   Hallo Pino, erwten zijn groenten, btw is afhankelijk van het regime van de verkoper, tot 7.000 euro in de landbouw is het ook mogelijk om vrijgesteld te worden. De prijs van erwten varieert afhankelijk van veel factoren en de periode.

 16. Domenico21 mei 2020 om 16:41

  Ik zaaide dwergerwten, maar er kwamen maar een paar zaailingen groot uit, de meeste bleven erg klein: welke fout heb ik gemaakt? Bovendien heb ik geen steunen geplaatst, omdat ik dacht dat ze niet nodig waren, in plaats daarvan waren de planten die er lang uitkwamen naar één kant gebogen, vooral toen de peulen eruit kwamen ...

  • Matteo Cereda22 mei 2020 om 22:34

   Hallo Domenico, als het dwergvariëteiten zijn die toch buigen, raad ik je aan om twee palen aan het einde van elke rij te planten en aan twee touwen te trekken, een aan elke kant. Dit is een heel eenvoudige ondersteuning, maar over het algemeen voldoende, behalve bij harde wind. Ik weet niet hoe ik je een verklaring moet geven over het gebrek aan groei van planten, omdat ik heel weinig weet over je teelt.

 17. Gianni27 mei 2020 om 18:00

  Hallo, ik woon aan het Iseomeer (BS) en de gemiddelde temperaturen in november zijn 6 graden en in december 1 graad wilde ik vragen of ik de klimerwten var. Telefonisch verraden eind september / begin oktober, wanneer moeten ze oogstrijp zijn? hartelijk bedankt

  • Matteo Cereda28 mei 2020 om 9:37 uur

   Hallo Gianni, ik weet de timing van de teeltcyclus van de variëteit die je noemt niet (je zou moeten vragen aan degene die je het zaad heeft geleverd, die zeker een beter idee heeft dan ik), ik zou zeggen dat ze tegen de maand juni nog steeds moeten worden geoogst, zelfs om Mei afhankelijk van het lenteweer.

 18. Antonella10 juni 2020 om 20.22 uur

  Goedenavond Matteo
  Ik kan vragen als de erwtenplanten eenmaal zijn ontworteld, waarvan ik lees dat ze de bodem van calcium uitputten, hoe kan ik de grond voorbereiden op een nieuwe inzaai? helaas wist ik niet dat ik de overblijfselen van de planten kon hergebruiken, en ik heb ze al geëlimineerd ..... en wat is beter te zaaien? We zijn op 9 juni… Bedankt
  Tegen Antonella R.

  • Matteo Cereda10 juni 2020 om 22:10 uur

   Compost en mest zijn "complete" stoffen die geschikt zijn om van alles een klein beetje te herstellen, ook hier is het prima om ze te gebruiken. U kunt zaaien wat u maar wilt, indicatief geen peulvrucht. Een Cucurbit is bijvoorbeeld prima, maar ook salades als je dat liever hebt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Haver oogst met Claas Lexion 530 en International 845XL