Kweek de paprika's

Kweek de paprika's

De peper is een groente uit de Solanaceae-familie, dus een familielid van aardappelen, aubergines en tomaten. Ze onderscheiden zich ook door grootte: grootvruchtig of kleinvruchtig (pepers).

Deze groente bevat capsaïcine, met name aanwezig in het placenta-deel van de vrucht, in overeenstemming met de zaden. De overvloed aan capsaïcine bepaalt de pittigheid van het fruit, de concentratie kan variëren afhankelijk van het type peper, dus we kunnen hete pepers of zoetere pepers hebben. In dit artikel we zullen praten over de teelt van paprika, terwijl we een specifieke gids hebben gewijd aan degenen die willen weten hoe hete pepers worden verbouwd.

Peper is een interessante groente voor de verschillende toepassingen die het in de keuken kan hebben, het is er een nogal veeleisende plant in termen van voedingsstoffen maar ook wat het geeft grote voldoening in de oogsttijd. Als groente om in de tuin te kweken is hij erg populair, in de tuinen is er zowel paprika als chili, deze laatste wordt ook veel binnen of op het balkon gekweekt.

Er zijn veel soorten paprika's, van vierkant tot hoorn, van Asti-paprika tot Friggitelli. Als je meer wilt weten, kun je ons artikel lezen over het kiezen van het type paprika dat je wilt kweken, waarin enkele soorten paprika worden vermeld die worden aanbevolen voor biologische teelt.

Bodem en klimaat geschikt voor teelt

Grond. De peperplant heeft een bodem nodig met idealiter een ph-waarde tussen 5,5 en 7, rijk aan organische stof en mogelijk zanderig. Het voorbereiden van de grond op paprika's vereist diep graven (zelfs 40-50 cm indien mogelijk) om de waterafvoer te vergemakkelijken. Het is erg belangrijk dat de bodem stagnatie niet faciliteert om plantenziekten te voorkomen.

Bevruchting. Paprika's zijn dol op aarde die rijk is aan organische stof, hiervoor heb je 3-6 kg volwassen mest nodig of een tiende als je gepelleteerde organische mest (mest of mest) gebruikt. Gegeven de keuze is het altijd beter om natuurlijke wijzigende organische mest aan te bieden, zoals compost en mest, dan het equivalent gedroogd in pellets.

Weersomstandigheden. Het juiste klimaat voor paprika's hangt sterk af van de gekozen variëteit, sommige hebben hogere temperaturen nodig. Over het algemeen is het een groente die de voorkeur geeft aan milde temperaturen en hete zomers. Een goede belichting wordt aanbevolen, hoewel overmatige zomerzon op sommige soorten het fruit kan verbranden.

Hoe en wanneer de peper moet worden gezaaid

Zaaien. Paprikazaden hebben hoge temperaturen nodig om te ontkiemen, dus het advies is om de zaden te planten in de zaaibak in een warm bed (u kunt een koord of een mat gebruiken om het zaaibed te verwarmen). Bij een temperatuur van 24-26 graden worden de zaden binnen tien dagen geboren, ze kunnen eventueel versneld worden met een kamillebad. In de winter wordt gezaaid om de zaailingen in het voorjaar klaar te hebben.

Teelt

Ondersteunt. De paprika heeft een plant die ondersteund moet worden met paaltjes op de verschillende takken, om niet te buigen en het gewicht van de vrucht te dragen. Een net van 10 x 10 vierkante mazen kan ook worden gebruikt om horizontaal op een hoogte van 50 cm te spreiden. Hoe groter de maat van de vrucht, des te belangrijker is de realisatie van de dragers.

Snoeien. Om bij paprika een goede oogst te krijgen, is het nodig om de plant te snoeien om wat fruit te verwijderen, waarbij de energie wordt geconcentreerd op de resterende. De peperplant begint met een bloem, neemt dan exponentieel toe, gaat in feite door met vorken en elke vork splitst zich op zijn beurt in tweeën. Naarmate de fruitproductie toeneemt, neemt de grootte geleidelijk af, bij snoeien moet altijd een van de twee vertakkingen worden geëlimineerd. Op deze manier wordt een vergelijkbare productie verkregen als we het gewicht meten, maar dan verdeeld over vruchten van homogene grootte.

Irrigatie. Paprika's hebben steeds meer water nodig, het neemt toe naarmate het fruit verschijnt, dus irrigatie mag niet ontbreken.

Kweek paprika's en pepers in potten

Paprika's zijn ook zeer geschikt voor tuinen op het balkon, die in potten groeien, met de mogelijkheid om tot de herfst fruit te hebben en veel hete pepers om de hele winter te drogen. Voor de teelt in potten is het aan te raden om een ​​bak met een vrij grote maat (diepte en diameter minimaal 30 cm) te gebruiken, waarbij onderin de pot een laag geëxpandeerde klei wordt aangebracht. We gebruiken ook generieke grond, met toevoeging van volwassen compost of regenwormhumus.

De vooruitziende blik is om regelmatig te irrigeren en tijdens de teeltcyclus weer wat te bemesten. We kunnen het doen met een handvol gepelleteerde mest, maar ook met brandnetel maceraat.

Verplant de zaailingen

Transplanteren. De transplantatie in een pot vindt plaats wanneer de spruit de eerste twee bladeren vrijgeeft, de zogenaamde zaadlobben, en vijftien centimeter hoog wordt, alleen op dit punt kan de peper in de tuin worden overgeplant. De overplanting naar huis moet half mei gebeuren, omdat de bloem zelfs 's nachts temperaturen boven de 14 graden nodig heeft, anders veroorzaakt het een druppel van de bloemen die de oogst in gevaar brengen.

Plant zesde. Paprikaplanten verplanten in rijen met een tussenruimte van 70 cm en 50 cm langs de rij. Sommige soorten chilipepers hebben kleinere planten, dus de aangegeven afstanden kunnen iets worden verkleind.

Wanneer paprika's oogsten

Wat betreft de tomaat, ook wat betreft de paprika het rijpingsproces vindt plaats in twee fasen: eerst de zaden en het binnenste deel rijpen, dan het buitenste deel. Als de schil nog groen is, is het proces nog niet voltooid. Zodra de vruchten de optimale grootte en rijpheid hebben bereikt, moeten ze altijd uit de plant worden verwijderd om de ontwikkeling van de andere vruchten te bevorderen.

Normaal beginnen de paprika's te rijpen na ongeveer 60 dagen na uitharding, maar voltooien hun kleur na 80-100 dagen, altijd gerekend vanaf het zetten van de bloem. Als het fruit wordt geoogst zodra de kleurverandering begint, is het na 2-3 dagen in staat om het te voltooien, maar het zal verdorren, hoe sneller het aanvankelijk groener was.

Voor voedingsdoeleinden is het verschil tussen een groene vrucht en een gekleurde vrucht minimaal, simpelweg de green bevat minder lycopeen, we proberen uniform gekleurde paprika's te verkrijgen voor esthetische doeleinden, erg belangrijk in de professionele teelt.

Ziekten van de peper

Paprika's kunnen worden aangetast door verschillende ziekten, in het bijzonder enkele pathogene schimmels. Het voorkomen van deze tegenslagen is erg belangrijk in de biologische landbouw en begint bij een goede grondverwerking en verzorging.

Valse meeldauw. Schimmelziekte die zich verspreidt in aanwezigheid van veel water, snel grote schade aanricht, kan de plant zelfs binnen 24 uur doden. Het is te herkennen aan het zwart dat wordt opgemerkt in de externe delen, vooral op de bladeren. Het verspreidt zich door de grond waarin de sporen zich bevinden, dus als je een zieke plant uitroeit, zul je het zwarte pedaal opmerken en hoef je deze niet te vervangen door een andere plant. Het grootste gevaar van bacterievuur is in het geval van zomerstormen of als u de tuin besproeit met wateroverlast. Bij het telen in stammen wordt dit voorkomen waardoor stagnatie wordt voorkomen. Om de sporen uit de bodem te verwijderen is één jaar vruchtwisseling voldoende waarin geen paprika, tomaat, aardappel of aubergine wordt geteeld.

Verticillium. Een andere ziekte die deze groente aantast, is verticillium, vergelijkbaar met valse meeldauw als manifestatie, hoewel de zwartheid van de aanhoudende rot is meer te zien in de haarvaten dan daarbuiten. Deze ziekte verloopt trager, het duurt 7-10 dagen om de plant in gevaar te brengen tot hij sterft. Het blijft zelfs 5 jaar in de grond, een nadeel dat kan worden verholpen met koper, maar ik raad het niet aan omdat het nog steeds een giftige behandeling is. Verticilium is misschien niet dodelijk voor jonge planten, maar veroorzaakt onomkeerbare dwerggroei.

Fusarium. Ziekte van cryptogam is zeer zeldzaam voor paprika, dezelfde overwegingen gelden voor valse meeldauw en verticillium. Het manifesteert zich met zwarte verkleuring in de interne haarvaten.

Alternaria. Het veroorzaakt rot in het fruit, in de biologische tuinbouw kan het alleen worden tegengegaan met het gebruik van koper.

Apicale rot. Het is geen echte ziekte, maar een fysiopathie, dwz het effect van gebrek aan water of gebrek aan calciumopname. Het verschilt van alternaria omdat de rot uitsluitend begint bij de top van de vrucht. U kunt specifiek het artikel over pepertiprot lezen, geschreven in antwoord op de vraag van een lezer.

Echte meeldauw. Deze pathologie manifesteert zich met een bruin worden van de bladeren, altijd gevolgd door verlies van glans van het blad en loslaten van de externe film. De bladeren van de peper worden niet bedekt met wit, zoals wanneer de echte meeldauw andere groenteplanten aantast. De bladsymptomen gaan vaak gepaard met vruchtrot, die binnen enkele uren optreedt. Om echte meeldauw te voorkomen, is het mogelijk om de peper met zwavel te besprenkelen, wat begin augustus moet gebeuren, rekening houdend met een tekort van een week.

In alle gevallen van schimmelziekte (verticilium, echte meeldauw, alternaria, fusarium of peronospora) is het essentieel om de planten of de zieke delen van de plant onmiddellijk te verwijderen. Deze moeten worden verwijderd door ze te verbranden of in de vuilnisbak te gooien, nooit in de grond achter te laten of te gebruiken om compost van te maken. Als u alle sporen van de ziekte op tijd verwijdert, kunt u voorkomen dat de infectie zich door de tuin verspreidt.

Parasieten van peper

Zelfs ongedierte kan tot ernstige problemen leiden voor onze paprikateelt, er zijn biologische methoden die nuttig kunnen zijn bij het bestrijden van schadelijke insecten, zonder de groente en het milieu te vergiftigen.

Bladluizen. Zoals bij de meeste groenteplanten kunnen ook paprika's worden aangevallen door bladluizen, het gevaar van deze luizen zit hem vooral in de mogelijkheid dat ze virose overbrengen op de plant. In het geval van een aanval zijn er verschillende natuurlijke methoden, van Marseillezeep tot neemolie, voor meer informatie kunt u de diepgaande studie lezen over de verdediging tegen bladluizen.

Rode spin. Dit kleine insect is een parasiet die leidt tot dwerggroei, ontbladering of uitblijven van productie van de peperplant, om de spintmijt te bestrijden kunt u bevochtigbare zwavel gebruiken, om in de koelste uren te worden bespoten, zelfs als het een behandeling is die in stand houdt een zekere toxiciteit, hoewel toegestaan ​​in de organische. Een meer natuurlijke methode is het gebruik van knoflookmaceraat.

Trialeurodide. Dit insect wordt ook wel wittevlieg genoemd, het valt de peper aan, vooral wanneer het in een kas wordt gekweekt, ik heb een bericht gewijd aan hoe je jezelf kunt verdedigen tegen de trialeurodide.

Boorder. Insect uit de Lepidoptera-familie dat eieren legt op peper. Hij houdt vooral van maïs, een gewas dat boorders aantrekt, dus als er maïs in de tuin wordt verbouwd, kunnen paprika's aanzienlijke aanvallen ondergaan. De pasgeboren larve doorboort de schil en eet het fruit, verpest het en bevordert rot, vooral als het gaat regenen. De boor kan worden bestreden met de bacillus thuringiensis, die de larven doodt maar een selectief insecticide is.

Verscheidenheid aan paprika's

Er zijn veel soorten paprika's, zowel voor paprika's als voor pepers. Om u wat nuttig advies te geven om u te begeleiden bij het kiezen welke u wilt kweken, volgen hier enkele van de belangrijkste soorten die in tuinen voorkomen.

Onder de vele paprika's die biologisch kunnen worden geteeld, heb ik een aantal bijzonder interessante geselecteerd, het onderwerp wordt verder onderzocht in het artikel over de variëteiten van paprika.

 • Gele wigpeper. zeer zoet fruit, voortreffelijke smaak, gele schil en uitstekend vruchtgewicht.
 • Perperone California Wonder: vierhoekige peper, robuuste en rustieke plant.
 • Bull hoorn peper. Ras met langwerpige vrucht, zowel geel als rood verkrijgbaar.
 • Lombardische chili. lange en smalle zoete pepers, groen gegeten.
 • Marconi. Rode peper met zeer zware vruchten, langwerpig en met drie of vier lobben.

Andere interessante teksten:

Matteo Cereda2020-01-30T16: 15: 26 + 01: 00
 1. Gaetano11 mei 2016 om 14:36

  Ik vind het heel leuk om veel dingen over landbouw te weten

 2. De gemakkelijke Fruttariano19 mei 2016 om 17:06 uur

  Peper is geen groente maar een vrucht ... daarom zeggen we OrtoFrutta ...

  Groenten kunnen groene bladgroenten zijn, zoals salades, terwijl paprika's, courgettes, aubergines en tomaten allemaal als vruchtgroenten moeten worden beschouwd ...

  • tuinder22 mei 2016 om 8:03 uur

   Het woordenboek definieert de term "Groente" als "Set van plantaardig voedsel, kruiden en groenten, meestal gecultiveerd en bestaande uit hele planten of hun delen, zoals bladeren, wortels of vruchten". Paprika's, courgettes en gezelschap zijn dus zeker fruit, maar dit neemt niet weg dat het groente is.

 3. alberto giugliano3 juli 2016 om 18:12

  hoi ik heb paprika's geplant in mijn kleine tuin. nu ze mij wat kleine paprika's geven, merkte ik dat er een vlek ontstaat in de paprikaplaat die na verloop van tijd groter wordt en de paprika gaat rotten. de bruine vlek. wat kan ik doen. bedankt

  • tuinder4 juli 2016 om 10:10

   Hoogstwaarschijnlijk is het een bacterieel probleem, ik vrees dat er niets anders te doen is dan de geïnfecteerde planten elimineren.

 4. Dina9 oktober 2016 om 16.00 uur

  Ik vind vaak dat de bladeren van de friggitelli-peperplant misschien worden gegeten door parasieten. Wat kan ik doen?

  • Matteo Cereda12 oktober 2016 om 9.14 uur

   Hoi Dina
   Probeer te begrijpen wat voor parasieten het zijn (larven, insecten, slakken, ...). Anders moeilijk om een ​​remedie aan te bevelen. Gebruik voor larven bacillus thuringensis, pyrethrum is uitstekend geschikt voor de meeste insecten. Het zijn duidelijk allemaal natuurlijke remedies, toegestaan ​​in de biologische landbouw.

 5. rita vet10 november 2016 om 8:55 uur

  Hallo, ik heb wat hoornpaprika's in mijn tuin geplant. Ik heb de hele zomer zoete rode paprika's geoogst. Na de eerste regens produceerden dezelfde planten zeer hete pepers. Hoe is dit fenomeen te verklaren? Dit is de eerste keer dat dit mij is overkomen en ik zou graag willen weten waarom. Bedankt.

  • Matteo Cereda17 november 2016 om 9:53 uur

   Hoe vreemd dat de kruidigheid van dezelfde plant verandert, ik kan je geen uitleg geven, misschien kunnen sommige lezers dat wel.

  • Paco Yorente17 maart 2017 om 15:08 uur

   Hallo, ik ben geen groot expert, maar van wat ik heb gehoord dat sommige paprika's toenemen en hun mate van pittigheid enorm als ze een paar dagen geen water hebben voordat ze worden geoogst. misschien werden de zoete geplukt terwijl ze "vers" waren en waren de pittige in een staat van uitdroging, wat leidde tot de vorming van capsaïcine

 6. Luciano16 mei 2017 om 14:46

  Hallo ik heb wat peper en aubergine zaailingen gezet en na een paar dagen zijn de bladeren geel / grijs geworden en sterven ze af. De steel van de paprika's is 5/6 centimeter bruin en wordt steeds dunner. Ik heb het verdigris gegeven, maar het doet niets. wat kan het zijn.

  • Matteo Cereda16 mei 2017 om 15:01 uur

   Hallo Luciano, het is vrijwel zeker een schimmelziekte, volgens jouw beschrijving zou het rot kunnen zijn (Phytium zou ik zeggen). Het verdigris als je het later gaf kan helaas niets doen, het koper dient om het probleem te voorkomen en te beperken maar is niet in staat de zieke delen van de plant te genezen. Elimineer alle zieke planten en behandel alleen gezonde planten. Een van de oorzaken van het probleem is een te overvloedige irrigatie, met name om de stengel en bladeren te raken met het water en niet met de grond.

 7. Valentina2 juni 2017 om 9.00 uur

  Hallo, mijn zaailingen van paprika's en friggitelli die ongeveer tien dagen zijn geplant, worden zwart aan de kraag. Is het peronospera? Heb ik de planten te veel nat gemaakt? Bedankt.

  • Matteo Cereda2 juni 2017 om 13:22

   Hallo Valentina, de droogrot bij de kraag is waarschijnlijk Rhizoctonia, een andere schimmelziekte, Phytophtora infestans (valse meeldauw) komt meestal het eerst voor met vlekken op de bladeren. In ieder geval kan er te veel water zijn, zeker bij stagnatie. Aangetaste planten moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.

 8. redder10 november 2017 om 16:11

  Ik waardeerde het echt en ik denk dat ik meer dank heb geleerd.

 9. Diego25 november 2017 om 9.12 uur

  Bedankt voor de waardevolle suggesties. Ik wilde wat opheldering vragen: kunnen de steunen de wortels beschadigen? Ze moeten iets van de plant af worden geplaatst. Voor transplantaties is het noodzakelijk om een ​​gunstige periode te volgen (maanfasetemperaturen, enz.).
  Bedankt voor de aandacht.

  • Matteo Cereda25 november 2017 om 14.30 uur

   De steunen kunnen de wortels beschadigen, maar als ze voorzichtig en op een kleine afstand van de stengel worden geplaatst, geven ze geen grote problemen. Transplantaties moeten worden gedaan wanneer de temperaturen stabiliseren, een late vorst kan de jonge plant aanzienlijk beschadigen. Volgens de boerentraditie is de maanfase voor paprika's een wassende maan. Zaaien en verplanten zou in dit stadium moeten gebeuren, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werkelijke invloed.

   • Diego28 november 2017 om 8.42 uur

    Bedankt voor de verduidelijking.

 10. Barbara10 januari 2018 om 11:47

  Hallo, afgelopen zomer hebben we chilipepers in potten gezaaid, de plant is erg groot geworden en heeft minstens twintig vruchten voortgebracht. Nu, met de komst van de winter, is hij afgepeld en heb ik deze plant nog nooit gekweekt, ik weet niet of de resterende stengel kan worden bewaard (of hij weer zal bloeien) of dat hij moet worden verwijderd en opnieuw moet worden gezaaid.
  Bedankt voor uw suggesties

  • Matteo Cereda10 januari 2018 om 13:59

   Hoi Barbara. Pepers worden geteeld als eenjarige planten. U kunt de plant verwijderen en een nieuwe zaai voorbereiden: hij begint opnieuw. :-)

   • Barbara11 januari 2018 om 20:54 uur

    Bedankt voor de verduidelijking!

 11. Diego30 april 2018 om 11:15 uur

  Goedemorgen. Kan ik chiliplanten naast courgette zetten? Gezien de beperkte beschikbare ruimte dacht ik dat de paprika's de courgettes op de warmste dagen schaduw kunnen geven. Een paar jaar geleden heb ik de paprika's dicht bij de venkel gezet en de laatste bleek pittig te zijn dus ik ben bang om de paprika's te dicht bij andere planten te zetten en ik wilde wat suggesties. Bedankt.

  • Matteo Cereda30 april 2018 om 17:21

   Hoi Diego. Courgette ziet er geweldig uit naast basilicum en peulvruchten, hetzelfde geldt voor chili. Het dicht bij elkaar zetten van pepers en courgettes levert geen bijzondere problemen op, maar houd er rekening mee dat dit twee "dure" planten zijn in termen van ruimte en middelen uit de grond, dus als je de mogelijkheid hebt om iets anders te verdelen, is het beter.

   • Diego30 april 2018 om 17:47

    Hartelijk bedankt. Dan leg ik de basilicum naast de courgette. Groeten.

 12. Jonathan4 september 2018 om 16:52

  Hallo, ik heb een vraag. Als je de paprika's plant in de herfst (eind september - begin oktober) kunnen ze groeien (aangezien de gemiddelde temperatuur 20-25 graden is).

  • Matteo Cereda4 september 2018 om 16:59

   In de meeste Italiaanse klimaten hebben de paprika's die in oktober zijn geplant niet veel hoop: zelfs als de temperatuur in de eerste periode kan worden getemperd, neemt de winterkou het over en brengen de planten in moeilijkheden. Paprika's hebben veel warmte en zon nodig om het fruit te laten rijpen.

 13. Salvatore Canino4 april 2020 om 10:26

  Ik heb wat chilipepers gezaaid, de zaailingen zijn geboren, ze hebben maar twee bladeren voor een tijdje en ze gaan niet verder, wat kan ik doen?

  • Matteo Cereda4 april 2020 om 11:37 uur

   Ik weet niet hoe lang het geleden is. Het kan een temperatuurprobleem zijn… het is erg moeilijk om zo weinig wetende iets te zeggen.

 14. sandra beghi7 mei 2020 om 13:00 uur

  Hallo. in mijn kleine tuin heb ik een gele paprika waarvan de centrale bladeren allemaal gekruld zijn. om te zien dat het lijkt op de perzikbel. de andere planten in de buurt zijn mooi en gezond. wat kan ik doen? bedankt!

  • Matteo Cereda8 mei 2020 om 23:07 uur

   Controleer of er geen insecten in de plant bijten, anders is het waarschijnlijk een ziekte. Als u verifieert dat het een enkele plant is, is het beter om deze onmiddellijk te verwijderen om besmetting te voorkomen.

 15. In een22 juli 2020 om 16:41

  Goedemiddag en bedankt voor alle antwoorden. Ik heb gezaaid om de zaden te proberen die zijn verkregen uit een zoete rode paprika en nu heb ik kleine zaailingen: zou ik ze kunnen planten, zelfs als we eind juli zijn? Misschien is het beter om wat in potten te doen om ze te verplaatsen als het koud wordt? Bedenk dat ik in Sardinië ben. Laat het me weten als iemand deze ervaring heeft gehad en advies is welkom.

  • Matteo Cereda23 juli 2020 om 16:56

   hallo Ina, ik weet niet in detail het klimaat van Sardinië en het stadion van de zaailingen. Bedenk dat de paprika lijdt als de temperatuur onder de 15 graden daalt (zelfs alleen 's nachts) en dat hij een teeltcyclus heeft van 5-6 maanden). U kunt dus proberen het te houden, maar dat betekent niet noodzakelijk dat u rijp fruit kunt krijgen. Als je het in een pot bewaart, misschien beter, of je kunt een hoes gebruiken (minikas met doek of niet-geweven stof).

 16. silvano29 juli 2020 om 13:07 uur

  hallo, ik heb je artikel met belangstelling gelezen en met betrekking tot de problemen bij de teelt wil ik het volgende aan de kaak stellen: half april heb ik wat peperzaailingen getransplanteerd; ze begonnen vrij goed te groeien. Vanaf de maand juni begon ik te bemesten met de vloeibare Solabiol-meststof, de paprika's hebben zich gevormd, zelfs 3/4 per plant, maar het komt voor dat ze op een gegeven moment slap beginnen te worden en dan gaan rotten, hoewel ze nog groen zijn. Ik gebruik de meststof met de doseringen en de frequentie volgens de instructies, op de planten heb ik geen parasieten opgemerkt en de bladeren hebben geen pijn. De planten worden het grootste deel van de dag blootgesteld aan de zon. Zou het kunnen zijn dat het te wijten is aan een tekort aan land? Maar met kunstmest zouden ze geen problemen moeten hebben. Ik wacht op uw vriendelijke antwoord.

  • Matteo Cereda30 juli 2020 om 10:16

   Hallo Silvano, het feit dat de plant gezond is, suggereert meer een fysiopathie dan een ziekte. Het tekort is niet uit te sluiten, zelfs niet als u een volledige meststof heeft gebruikt die alle nuttige elementen zou moeten leveren. Om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen naast hun aanwezigheid beschikbaar zijn voor de plant, moeten de juiste voorwaarden aanwezig zijn om ze op te nemen. Onevenwichtigheden in het water of een ongeschikte pH kunnen van invloed zijn, controleer of dit niet de problemen zijn. Ook weet ik niet welke dosering je hebt gebruikt (een te hoge of te lage dosering kan problematisch zijn).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Lees hoe uw gegevens worden verwerkt.


Video: Kolen kweken van zaaien tot oogsten